Tips : Ehh ! Tak Naklah Aku Baca Entry Kau .

Gadis Kidal Berceloteh...

.Assalamualaikum.
Hii , Heloww Korangg . HEHE .


Yuhuu.. Ceitt.. Macam kasar je kan , Title kali ini kan ?
HEHE . Bukan pe daa.. Saja gatai garikk tulis cam tuh.
Itu menunjukkan , memang Lyssa serius dalam hal- hal macam ni ! HEHE :)

OKE , kenapa Lyssa cakap yang Lyssa tak nak baca entry korangg ?
Ini ada beberapa tips yang Lyssa nak bagi kat korang bila korang
menulis / menaip ataupun mengarang di blog korang tu.

:34:Penulisan hendaklah jelas dan kemas.
Kenapa ye , Cik Lyssa berkata begitu ? hehe . Ok , bukan nak cakap besar atau pun nak bangga diri ke apa taw . Cuba korang tengok setiap entry Lyssa , "kebanyankannya" , perkataan atau penulisan Lyssa jelas dan kemas kan ? Maksud Lyssa dekat sini , bila Lyssa post sesuatu di blog , kebanyakannya Lyssa menggunakan bahasa dah perkataan yang betul . "NO SINGKATAN" . Cuba korang Lihat Contoh kan bawah ni .. Korang rasa , korang nak baca ke , entry macam ini . Lyssa jamin korang akan pening pale n tak kan baca punya lah . HAHA . kan ?:) Cuba tengokk..

Eh, kowunk cmua nk twu x , klo kwunk nk cntexx kn blog kowunkx bley lha ke blog Cik Lyssa. Bnyk oo tuto yg mnrrik kat ctu. Pndekxx kta, mcm2 de. hee. Mmg x nysl la. btl .btl btl. huhu.

:34:Elakkan menggunakan tulisan yang berwarna-warni
Eh , betul ker ehh ? Ye lah . apa yang Lyssa cakapkan ini , betul ! Oke , memang Lyssa tak nafikan lah , kalau korang letak tulisan yang berwarna-warni tu , nampak lebih cantik dan menarik . Tapi , cuba korang fikir pasal orang lain pulak . Korang rasa , semua orang suka ke nak baca entry macam tu ? Tambah-tambah bagi orang yang agak dewasa . Boleh naik juling oo mata dorag2 tuh , bila baca entry korang yang maca tuh. Contoh kat bawah ni . Peningkan ? Dengan segala highlight nya~ huhu .

Jangan simpan kata-kata CINTA pada org yg t'syg sehingga dia meninggal dunia ,lantaran akhirnya kamu terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya.

:34:Suka POST maki-makian
Yuhuu , sepanjang korang ber-blogging kan , ada takk korang post untuk maki-hamun orang ? Ada takk ? Mesti ada kan , KECUALI lah bagi sesiapa yang baru je buat blog . Maybe tak de lah . Bagi Senior Blogger ni ? Ada takk ? huhu . Kebanyakan nya , mesti ada , Lyssa pun tak lari dari maki-maki orang dalam blog .Tapi , tak selalu lah , ada lah dalam 2 3 entry . Mungkin waktu tu , kita tengah PANAS sampai berasap abiss telinga.. dah tak tahu nak luahkan dekat siapa . kita pun pum pangg.. pum pang dekat blog kita kan ? Haa , ada orang yang suka baca .. and ada yang tak suka . tapi , nasihat Lyssa .. elakkan lah daripada post sejenis entry macam itu yerkk . 2 3 kali tak pe lah . kalau dah selalu nanti , kompom pembaca kita pun dah jemu nak baca .. Asyikk2 maki je kan . macam tak de benda lain nakk tulis . hehe . Maaf~


:34:Tulisan telalu kecil
HEHE, setuju takk apa yang Lyssa cakap kan ini ? Kalau tulisan terlalu kecil , kompom 77% orang tak kan baca entry kita kan ? hehe .;) Ye lah , tak kan lah setiap masa diorang nak ZOOM kott ? Alahh . macam rajin sangat je nak focus entry korang je 24 jam .haha . Heloww ! Banyak lagi blog orang lain yang kitorang nak baca ok .. ! haa~ Lihat contoh nak kat bawah ni . nak ke korang baca macam ni ? Puas takk ? Tambah-tambah , kalau entry itu panjang GILA !

♥..Salam Sayang Semua ..♥

Hyee.. Korang..Macam mana hari ini ?
Sihat tak ? Ye lah , sekarang ni kan cuaca tak menentu .. kejap hujan.. kejap panas..
Kalau rasa kurang sihat tu.. Bawa bawa lah pergi jumpa doktor ye :)
Mana nak tahu .. sakit terok ker.. oke ?:) Chill~

:34:Entry Yang Tersangat-Sangat lah Panjang
Wahh .Wahh .Wahh. Panjang nya Entry kau yer. HEHE . Ini juga merupakan salah satu faktor orang jarang baca korang punya Entry . PANJANG SAAANGATTT. Kalah kepanjangan Jambatan Pulau Pinang ooo . Memang dasyat !! hehe . Memang Lyssa tahu , ada jugak orang yang suka baca entry yang panjang-panjang . tapi , tak semua kan ? Lyssa pun ada jugakk taip entry panjang-panjang . Contoh macam emtry yang ini . untuk kemudahan korang jugakk lah . Tak kesah lah kalau panjang mana pun , kan ? HEHE . Tapi , kalau nak luahkan untuk orang baca tuh , jangan lah terlaluu panjang ok ? Takut nanti , orang tak nak baca lakk .


Oke lah you all ! Ini Sahaja lah Yang Lyssa nak SHARE dekat korang sedikit sebanyakk pengetahuan Lyssa ini . Lyssa nak SHARE pada New Bloggers di luar sana tuh , Harap Tips-Tips sebegini dapat membantu hidup korang dalam dunia blogging kelak :)

TaTa . Salam , sayangg~
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

71 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
shiema sufian
AUTHOR
May 24, 2011 at 10:28 PM delete

wah. setuju dengan lysa :) jom join bloglist shiema yang ta seberapa :)

avatar
zarulfarhana
AUTHOR
May 24, 2011 at 10:31 PM delete

alah..dh trbiasa guna sgkatan...

avatar
May 24, 2011 at 10:34 PM delete

@zarulfarhana

Kalau nak orang baca , ubah lah cara penulisan tuh , ok ?:)

avatar
nuruashia ♥
AUTHOR
May 24, 2011 at 10:41 PM delete

good tips...nuru mau mtk tolong lysa smtnhg boley??
tolong komen blog nuru..:) i;m newbie :)

avatar
Chaon Cornerz
AUTHOR
May 24, 2011 at 10:50 PM delete

kalau nak penulisan lagi kemas boleh justify allingment jugak kan.. sekadar berkongsi.. Bagus tips nie.. =)

avatar
May 24, 2011 at 10:51 PM delete

hai lisa. akak stuju part penulisan jelas n kemas. kadang-kadang tak faham apa yg diorang tulis. ",

avatar
Wanaa Nana
AUTHOR
May 24, 2011 at 10:53 PM delete

hmm, ya betul!! ek ek, kita sama la kak lyssa... emm, kak lyssa rasa, post2 dalam blog saya tu panjang-panjang ke?

avatar
Cik Azizah
AUTHOR
May 24, 2011 at 11:02 PM delete

setuju dengan lisa...jijah pon baru belajar..masih mahu memperbaiki lagi..harap2 tunjuk ajar ya..

avatar
May 24, 2011 at 11:17 PM delete

thanks for the tips! :)

avatar
May 24, 2011 at 11:20 PM delete

sy kalau menaip pakai lappy memang x reti sgt nak shortform huhu
hightlight tu ade la wat hehe
tp x byk... huhu

avatar
Anis
AUTHOR
May 24, 2011 at 11:49 PM delete

Alamak...Anis memang suke hi-light2 kan benda kat blog Anis...

avatar
May 25, 2011 at 12:54 AM delete

patutlah org xnk komen my blog sbb entry panjang bebeno hik2

avatar
May 25, 2011 at 6:45 AM delete

Apa komen cik lyssa tentang blog i?

avatar
May 25, 2011 at 9:41 AM delete

lyssa cer tgk blog mashie ..
www.mashiemarovilla.blogspot.com
bground dia wat jadi lagu 2 erk ??
tolong habaq sat ..hukhuk

avatar
* Zaleta *
AUTHOR
May 25, 2011 at 10:13 AM delete

hahaha..akak pun setuju bab tulisan ringkas tu..kalau msg kat hp bleh la..tp kalau kat blog ni akak suka full..senang orang nak baca..pastu akak pun tak gemar sangat entry yg tlalu panjang...kadang2 baca sparuh dah boring...hehehe..papepun tips ni bagus....

avatar
May 25, 2011 at 10:21 AM delete

entri besh baek ponyer info..tq dik

avatar
ku'na
AUTHOR
May 25, 2011 at 10:59 AM delete

like !!

jom lysaa komen blog saya ..or sapa sapa yg baca komen sy nie tlg lah visit blog saya n komen .. saya nak tahu blog saya tu mcm ape .hehe :)

avatar
SARA SYUIB
AUTHOR
May 25, 2011 at 11:43 AM delete

nice tips...dh follow awk :)

avatar
May 25, 2011 at 12:19 PM delete

terima kasih bagi tips ni lisa . saye blogger baru :)

avatar
Ollen
AUTHOR
May 25, 2011 at 3:22 PM delete

blog saya warna warni la tulisan dia, huhu...:(

avatar
IdaDoraemon
AUTHOR
May 25, 2011 at 3:56 PM delete

setuju2, bagi perkataan yg berwana-warni, bagi Ida bleh digunakan, tapi, tak lah terlalu terang sgt kan?

:)

avatar
Ekyn Effendi
AUTHOR
May 25, 2011 at 5:51 PM delete

lisa , tengs yerh kongsi tips2 niy . :)

avatar
JHaZKiTaRo
AUTHOR
May 26, 2011 at 1:16 AM delete

salam.. jemput2 la ke my blog (Aku Sebutir Pasir) kalau berminat nak baca my travel experiences ke 46 buah negara.. :)

avatar
May 26, 2011 at 7:23 AM delete

Lagu itu mengganggu kosentrasi untuk membaca isi penting di dalam blog. Itu saja. Oh, bab2 maki-makian yg lpas tuh harap2 sudah cool. ^^

avatar
cik hani
AUTHOR
May 26, 2011 at 12:40 PM delete

sgt setuju dengan point yg first tu

avatar
..:Gadis::..
AUTHOR
May 26, 2011 at 1:35 PM delete

Hye Lyssa...
chumel blog mcm owner nyer hehe
thanks yer share2 pasal blog mmg bguna sngt lg2 wat owg yg tataw mcm nunu ne

:D

avatar
May 26, 2011 at 2:13 PM delete

hye sis lisa...ek ehh,kembar name lak kite,but i tak secomey u....ehehe.by da way,ur blog so nice!! :)) byk la benda nk tanye sal blog ni kt u,sis.

avatar
Nazura Hanim
AUTHOR
May 26, 2011 at 7:28 PM delete

KAK LYSSAA !
kalau macam kat blg saie nihh okee ke tulisan dea ? kecik sangat ke ?? jelass ke tulisan Verdana tuh ? ke nak Trebuchet ??

avatar
May 26, 2011 at 9:43 PM delete

Kak Lyssa !
Akak guna font brape ?

avatar
May 26, 2011 at 9:46 PM delete

Akak gune saiz font brape ?

avatar
cynthia bella
AUTHOR
May 27, 2011 at 6:50 PM delete

terima kasih atas tips tips yg dikongsikan

avatar
June 30, 2011 at 2:12 PM delete

Kak Lyssa , saye ni tak banyak sangat dan tak tahu nak post ape kt blog saya . Jadi , boleh tak saya nak copy 5 / 6 tips dekat blog saye . saye akan makesure ade tulis
: Credit to - Lyssasecret.com

Anyway , baguz tips ni .

avatar
ariel
AUTHOR
July 3, 2011 at 1:02 PM delete

pergh ..terbaik wokk !! :) sukesuke ..hee ..http://dadypuppy-mucuk.blogspot.com/

avatar
Aza Afiq
AUTHOR
July 30, 2011 at 2:50 PM delete

okek thank lysa,, betol la ape u cakap,,
http://enoluvafiq.blogspot.com/

avatar
Salhah Suhot
AUTHOR
September 1, 2011 at 2:35 AM delete

hai!jatuh suka dengan blog yang penuh tutorial ni.terima kasih ek..menjadi semua..(walaupun ada sedikit kesulitan)
apapun, saya pun menulis tak guna singkatan.

avatar
naimstarz_99
AUTHOR
September 24, 2011 at 3:00 PM delete

laaa kak lyssa dah bnyk wat entry panjang huhuuh

avatar
qishi kepochi
AUTHOR
October 13, 2011 at 10:24 AM delete

entry dek lyssa ni dah lamo,pastu akk qishi baru baca..baguih gak tips2 nih..almaklum la baru nk bjinak2..in progress mmbaiki tulisan yang tak berapa nak faham tuh...:)

avatar
Norlida Ramli
AUTHOR
October 30, 2011 at 1:05 AM delete

hehehe..plg setuju yang tulisan kecik tu..memag kalo nk baca kena guna kanta pembesar la.hehehe

avatar
nang.it86
AUTHOR
November 5, 2011 at 2:11 PM delete

betul tu cik lisa..cuma nak tanya kalo ade saper leh tolong ajar cmner nk wat ruangan tips kt blog sendir...saye newbie kt sni...thanks

avatar
November 14, 2011 at 8:08 PM delete

kak lyssa . ~ sy selalu gune tulisan yg kecil dalam blog sy . walaupun bukan kerelaan hati . tp sy dah tak ada pilihan la kak . kalau sy guna tulisan normal or yg lain lain tu , dy akn jadi besar gedabak . tak jadi macam tulisan akk yg cantik lagi kemas tu . huhu ~ so , mcm mane kak ?

avatar
syasyajohan
AUTHOR
December 2, 2011 at 2:51 PM delete

sangat berguna.tq kak lisa.i'm following(:

avatar
Nurul Aini
AUTHOR
December 6, 2011 at 4:27 PM delete

Walaweh,sokong 99.99% lah cik lyssa

avatar
nasha sanza
AUTHOR
December 8, 2011 at 8:47 PM delete

the best entry...setuju sangat dengan lyssa..

avatar
Resty
AUTHOR
December 8, 2011 at 11:37 PM delete

Suka sangat-sangat! banyak betul tips-tips yang di beri.. Bagus untuk budak baru dalam dunia blog macam saya nie... =D

avatar
December 11, 2011 at 5:45 PM delete

Salam,setuju lyssa.. :) dtg la visit sy..hehe :)

avatar
Rabiah Manan
AUTHOR
December 13, 2011 at 3:38 PM delete

okay saya akan ikot tips kak lyssa bagi ni :)) !!

avatar
December 13, 2011 at 8:07 PM delete

Suka! Suka! Suka! Kak Lyssa .. Boleh Tolong saye buat header ! Saye x reti .. Kena download ker ?? Ok ? Klu senang2 kite bincang kt Facebook ok ?

avatar
Ros Husna
AUTHOR
December 13, 2011 at 9:24 PM delete

betol jugak eh akak Lyssa cakap . Thanks for the tips ^_^

avatar
December 17, 2011 at 4:56 AM delete

tQ lyssa :) takpe ubah sikit2 dulu gaye penulisan tu kan . btw suke bace blog cik lyssa nie :)

avatar
TWO*-*(2)
AUTHOR
December 18, 2011 at 11:03 PM delete

nice share cik lyssa.. bgus utk adik2 yg baru berblogging.. mmg sakit mata bila baca entry warna-warni ni..

avatar
aFieQaH
AUTHOR
December 20, 2011 at 6:05 PM delete

tengs kak lyssa...
byk sye dpt mlalui blog kak lyssa...

avatar
MANZARINA
AUTHOR
December 21, 2011 at 12:51 PM delete

alamak...macam terkena btg idong den jerk...hahahaha

avatar
December 22, 2011 at 11:01 AM delete

huhuh tenkss lyssa bg pndapat cmtu :) i like :)

avatar
May 25, 2012 at 6:15 PM delete

ow . trima kasih cikgu . hihi .

avatar
Wan Khadijah
AUTHOR
August 20, 2012 at 9:19 AM delete

http://wankhadijahceritahati.blogspot.com

saya nak minta pendapat akk tentang penulisan saya. Okeh? hikhik...

avatar
Auni Najla
AUTHOR
September 30, 2012 at 2:13 AM delete

Jela pun br je blajar wat blog ni..tq utk tips ni

avatar
risa
AUTHOR
October 29, 2012 at 8:49 PM delete

time kasih kak lyssa! saya dh buat dri tahun lps tp follower ad dua je :'(

avatar
November 9, 2012 at 1:21 PM delete

Tak boleh blah ayat lyssa.. Dramatis sunggguh :)) hihi

avatar
Effa Nadia
AUTHOR
January 18, 2013 at 9:48 AM delete

nak menangis sy bace ayat kak lyssa yg mcm ni : Jangan simpan kata-kata CINTA pada org yg t'syg sehingga dia meninggal dunia ,lantaran akhirnya kamu terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya. :'(

avatar
LuzKlaRita93
AUTHOR
January 30, 2013 at 5:34 PM delete

Assalammualaikum ^_^ hmm.. btl apa yg akQ ckpkan ne,, makasi erk ats nsihat akQ ^^ amat bguna utk sy.. hihihi.. senang2 jemputla lawat blog sy http://luzklarita93.blogspot.com

avatar
Ana Myhusna
AUTHOR
July 13, 2013 at 10:48 AM delete

wah.. seronok baca entri lyssa.. lagi2 tips tips nih.. Dah ikut semua yang Lyssa cakap! Orait boss! Huhu..

avatar
January 5, 2014 at 11:17 AM delete

Wahh..setuju sangat lah sia dengan tips ni..

avatar
KaSMa SweeT
AUTHOR
February 12, 2014 at 11:48 AM delete

wah...tip yang sangat berguna..tq dear...

avatar
February 13, 2015 at 8:49 AM delete

thanks for the tps..saya blogger baru..always buka blog lyssa for reference..hehe..hope boleh bagi pandangan dan pendapat :)

www.catatnbergerak.blogspot.com

avatar
August 4, 2015 at 5:17 PM delete

okay baru tgk tips yang ni, hehehe
dulu sy memang buat tulisan warna warni kak.

skrg dah rasa matang sikit, so kita matangkan sekali blog. kih2

avatar
September 4, 2015 at 7:36 AM delete

memang betul . tulisan itu masih jelas dan kemas . kalau jenis tulisan berangkai or pape je memang saya terus pangkah . hahahaaa

avatar

Google+ Followers