Home
tutorial
Tips-Tips

10 July 2011

Tips : 8 Cara Pemakaian Tudung

Gadis Kidal Berceloteh..

.Assalamualaikum.

Haii . Selamat Malam ! 
Malam Yang Indah Sesuai Untuk Meng-hapdett Entry kan ? hehe .

Ok , now , malam ni , Lyssa nak happdet pasal tips Pemakaian Tudung !
Mesti Ramai Yang Suka Tips-Tips begini kan ?
Kalau tak suka pun .. "Ada aku kesahh ?" haha .
Oke , pada siapa yang suka .Baca dengan teliti ye :)

1. Janganlah pulak korang pakai tudung yang jarang , nipis yang boleh menampakkan susuk leher dan dada korang tu ye . Tetapi , kalau korang nak pakai jugak tudung yang jarang sebab dah beli mahal berbillion kan , korang digalakkan memakai baju lengan panjang . (turtle neck) yang menutupi leher.
Itu adalah salah satu cara yang paling bagus :)

2. Make sure korang memakai anak tudung supaya anak rambut korang yang kecil-kecik comel tuh tak nampak . Ianya juga memberi gaya yang lebih kemas, rapi dan menutup cacat celanya pemakaian tudung :) Kemas .. Nampak lebih bergaya .. Ecehhh ^_^

3. Pemakaian tudung yang pelbagai gaya dan corak juga amat membantu korang tampil berlainan dan kelihatan lebih menarik . Gaya tudung ke tempat kerja tidak perlu terlalu menonjolkan rekaan corak atau bunga yang melampau-lampau ye. Isk2 .. sakit mata memandang yo . hehe.

4. Untuk nampakkan lebih berseri , korang boleh lah gayakan dengan kerongsang yang sesuai . Kedudukan kerongsang juga memainkan peranan yang penting. Misalnya kerongsang yang disemat kan di bahagian baju menampakkan si pemakai kelihatan lebih kemas dan menarik .

5. Korang juga digalakkan memakai baju yang kosong kerana ianya boleh dan mudah dipadankan dengan banyak tudung yang bercorak . hehe . Tapi , Lyssa tak suka pun tudung yang bercorak-corak banyakkk sangat . hek hek :)

6. Dalam pemilihan kerongsang . korang pakailah kerongsang yang bersaiz kecil. Jika tudung korang tu berwarna merah kan , pakailah kerongsang yang bewarna keemasan (gold color) , sementara tudung yang berwarna lain pula dengan kerongsang bewarna perak (silver color).

7. Bagi korang yang berbadan besar tidak digalakkan untuk memakai kerongsang yang besar . Jika mahu yang besar  , cari yang berbentuk panjang ok ? hehe .:) 

8. Jangan tutup bahu dengan tudung korang tu ! Nanti , badan korang akan kelihatan lebih besar . So , korang boleh lah sematkat dengan kerongsang yang kecil dan lekatkan di bahagian baju supaya tidak nampak menggelebeh. hehe :)

Selamat Mencuba :)

41 000 orang Pengomen Terhebat !!:

iqa said...

wahh.. kena guna tips ni... huhu..

cik najihah said...

nice tips lyssa :)

Budak Chomot said...

Wah suka sukaa tips ini! Hehe

Mish Apple said...

waaa . nak try . :)

CikAnyss' :O said...

omg , nak kena beli keronsang gold lah lepas nie , hee :P

MARIA LIZA said...

thanks ye..sangat berguna...

Jasmin Ibrahim said...

wahhhh bagus2.....bleh try

Cik.Tedy said...

like dis!!!! :8

CikHaniBhulat said...

nice info =)

cute secret said...

thankzz for the tips sys lyssa !
msty sy amalkan ! hehe ...

yaya dluver said...

thanks tips yang berguna :))

diyan said...

nice tips :D

❤Nadhratul Basyirah Amirudin❤ said...

tol2! stuju2 :)

Rika Xandera said...

nice tips sis ! :)
thanks :D

cheq sue dieyha said...

apa kata klau lyssa tunjukkan cara lyssa pkai selendang@tudung lak,mesti ramai nak jadi comel mcm lyssa.btw,nice tips!

teciq said...

great! ^^

♥yaya budak suka embun♥ said...

nice tips :)

Cik NY said...

tips y berguna..... nnti bleh try lah... tp anda tertinggal 1 perkara pasal tudung ni...... klau pakai kne menutup dada tu je.... menambah skit je .... harap x kesah.....

Cik NY said...

ehh... pembetulan.... tudung tu panjangnye perlu hingga ke bawah dada... tutup dada lah maksudnye.... ehhh... sorry ye lyssa... tp suke lah tips ni....

Niena Farrah-Hana said...

bgus tips ni..nyway nice blog..

yanalee fauzy said...

wah nakk torai ah (:

Gadis Gitar ♥ said...

Eh , bags entry ni lyssa comel :) nak try lah . Kot -kot boleh jadi comel macam lyssa kan ?

ancientalien said...

Cantiknyaaaa... boleh jadi model tudung muslimah ni..hehe.. Kalau nak tengok koleksi shawl yang cantik2, boleh tengok kat website ni ye kawan2..share sama2 - http://www.eksklusif.sinarmall.com.

adeek said...

ala xde ke tutorial pkai shawl ke tdung ke yg ade gambar ke video ke..ade x dear.

miramuahhhx said...

mintak izin nk copy leh?

miramuahhhx said...

mintak izin nk copy leh?

IEQAH said...

sukaaa :)

eYsHa ~ said...

bgz tips nh ye .. tq kak lyssa ..

Dreamy_Gurl said...

lyssa say nak copy bley x???

Versailles said...

wah! thankz a lot kak lyssa,,byk info kak lyssa bg,,terbaekkkkk!!!!!

Mrs Mitty said...

Nice tips :)

si keciq maii-ra said...

hye lyssa best tip yg lyssa bg uh..terbaek lah he3...

Qilah said...

kak lyssa x nak buat shawl tutorial ker...hehe..

umiemimie said...

Wau ,,Hebat Nyeww ..nak tanyeww Niee .. Bolee tak bagi tips tok ibu bapa yang tak perlu terlalu kong2 anak2 . .

Yaya Aim said...

wahh... tips yg bernas... thanks!! :)

my story morie history said...

assalammualaikum kak , hurmm kita naa ckp ken thans sbb semuaa tuto akak yg cantik and mencantik ken uh , thans keyh =)

Nabila said...

KaK Lyssa , cane nk buat bloquote sendiri tanpa gunekn Blogskin ?

gdahrahim said...

best k.lisssa..suke :)

Ena's Palace said...

tips yang menarik...tq

Amira Idayu said...

cun la info tadi ;)boleh la teman tryy :D

Anaa Choyy said...

kite ambik ye tips ni, copy :D