Apa Gunanya Buat Blog ! KALAU ... ?

Gadis Kidal Berceloteh...
9/9/2011


.Assalamualaikum ^^

Yuhuuu . Bertemu lagi kita ye , dalam rancangan ...
"Lyssa Apa ? Lyssa Secret lah"!
HAHA . (menggedik * kononnya pengacara terhebakk! tuihh~) 

kehkeh . Sorry ye semua . Nak berlagakk jadi pengacara kejap . huhu . (*tak layak pun!)

BACK TO THE TOPIC !!!



Apa Gunanya Buat Blog , KALAU ??! 

1. Blog Aku , Blog Aku lah .. Blog Kau , Blog Kau !!
HEHE . Apa yang Aku merepekk nih ? Tak de lah . Ok . Apa guna buat blog , kalau sendiri-sendiri saja syiokk-syiokk nak baca sorang2 kan ? Makna kata lain -->> Buat "PRIVATE BLOG" .
Kononnya tak nak kasi orang lain baca . Grr . Kengkadang , rasa geram jugak pada bloggers yang suka sangat PVT-kan blog diorang . Bukak je link diorang , tak boleh nak baca .
Bek tak payah buat blog . kuikuik . Tapi , itu memang terpulang pada individu masing2 lah . Kot lah nak luahkan perasaan sorang2 dalam blog . Tapi , APA GUNANYA ? Errr..

2. Perghh , berlagaknya mamat/minah nih!!
Ni lagi SATU kes . Tak habes2 dengan perangai lagakk nya . Konon perfect habis lah kau ye ? hehehe . Tak habis2 nak membangga diri dalam blog nih . Buat macam dia sorang je ada blog . Nak bertegur sapa . HAREMM ! Siket pun takk . hehe . Ingat bloggers lain suka ke perangai korang yang macam ni ? Ehh , kau ! Bertegur lah. Say "HI" pun tak pe lah . At least , orang tak cakap kita sombongg . Kita buat blog ni , bukannya best kalau nak jadi berlagakk tak tentu hala . Ye , takk ?


3. Selalu Sangat Buat Entry Maki-Makian !
Eh , Siapa terasa nih ? Ada ke yang terasa ? MAAFLAH ! Ciket pun tak terniat . huhu~ Lyssa nasihat je ni , Jangan selalu sangat buat Entry maki-makian . Ada ke orang nak masuk blog kau dah kalau asyik nak marah-marah je dalam entry kau tuh ? huhu . Jangan ingat kalau buat entry "MAKI-MAKI" ni , ramai orang yang suka . Tak semua lah . (jgn perasan ok!)
Lagipun tak baikk oo marah-marah ni , nanti , cepat tua . Lyssa tak kata Lyssa tak pernah buat entry maki-hamun . PERNAH ! Tapi , itu dulu lah , masa zaman kemerosotan Bani Umaiyah dulu . kehkeh ~


4. Tak Habis-Habis Nak Jadi "Cik Anon"
Cik Anon ... oOoO Cik Anon ... Di mana kau ? Menyorokk bawah meja ye . Takut apa ? kehkehekeh.. Ishk . Ishk . Isu Anonymous a.k.a Cik Anon ni , tak habess-habess diperkatakan oleh para bloggers kini . Chewahh . Ye lah . Mana tak nye . ada je orang nak menjatuhkan orang lain dengan menjadi Cik Anon ni  . Apa yang korangg dapat haa, Anon "Comel"? huhu . Dosa berlipat kali ganda ada lah . =) FREE je . huhu~ Udah - Udah lah tuh . Tak de guna nyer buat blog , SEMATA-MATA nak jadi Cik Anon . Apa dapat ?! :)


5. Tak pernah nak UPDATE !
Huhu . Ini selalu lahh . Kalau "mem-BUSY" je , mesti lah tak update kan ? Perkara biasa lah tuh , tapi , kalau dah berbulan-bulan tak update ? Macam mana pulak tu ? Baik DELETE je terus blog tuh . hehe . Tak payah menyemak-nyemak nak jugak ada blog . Tapi , tak hapdett. hehe . Kita update sebab nak kongsi pengalaman , share pengetahuan , macam - macam lah . Jangan lah kudukutt sangat . At least , kalau tak tahu nak update ape yang sangatlah kan , kononnya 'kering idea' .. Alahh . Share lah apa-apa yang korang tahu or perjalanan cerita hidup korang . Kengkadang tu , syiokk jugakk baca pengalaman hidup orang lain . At least kita dapat juga lah pengajaran walaupun sedikit . Tak Gitu ? =)

So , Macam mana ? Apa Pendapat Korang ? =)

p/s : Malam ni , last 2nd GA Lyssa . JOM JOIN ! (TEKAN SINI) 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

97 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
aisya
AUTHOR
September 9, 2011 at 8:55 PM delete

like2 this entry. sy mmg xsuke kalau entry blogger tu penuh caci maki. eyuwww. hehe ~ SENYUM ! :D

avatar
Mr.Baiz
AUTHOR
September 9, 2011 at 8:56 PM delete

terbaik lah cik lysaa..nice entry...

avatar
syeera razali
AUTHOR
September 9, 2011 at 8:58 PM delete

Asslamualaikum .. Hehehe .. terbaikk dari cik Lyssa .. tulaa .. syira pun kdg2 nk tgok bl0g seseorg , msty PVT kan .. n ada yg maki2 .. lgsung xminat baca dah ..

avatar
September 9, 2011 at 8:58 PM delete

hehe.. btol 2 lyssa.. ada gak blog yg ara follow ai2 entry dea dok maki2 ja.. ase na jew unfollow.. hee..

avatar
September 9, 2011 at 8:59 PM delete

. btol.. btol.. btol.. stuju ng lyssa :)

avatar
Ain Lyna
AUTHOR
September 9, 2011 at 9:00 PM delete

betull,, mase time buat tuh, excited, tp bile dah malas, hupdate pon tak pernah,, heeee.. *pssst..

avatar
September 9, 2011 at 9:05 PM delete

saya bukan macam tuh,,x combong x noty, x bajet hot or lawa, x bangga diri erm semua x lah..hehehehhe :P

avatar
September 9, 2011 at 9:06 PM delete

Entry niyh buat sye sedar la akq lyssa , hehe . sye ad buat kesilapan tuh . pernah buat entry psl ''maki - makian'' ! ad la dlm dua,tiga tuh . tp , da buang seleps bace entry niyh :) thx ya

avatar
cutie angel
AUTHOR
September 9, 2011 at 9:07 PM delete

ermm lyssa thanks for tips

avatar
dal-azmi
AUTHOR
September 9, 2011 at 9:07 PM delete

ya saya sangatsangatsangat setuju kak lysaa !!! sangat sangat !! kak lysaa memang boleh baca fikiran saya jugak sebab saya fikir benda yg sama dengan kak lysaa .

avatar
Dinie Aainaa
AUTHOR
September 9, 2011 at 9:08 PM delete

btl kak , dinie skong (:

avatar
Eyqa Hasnan
AUTHOR
September 9, 2011 at 9:12 PM delete

i like it kak lyssa . betul tu . kekadang , blog berbulan-bulan tak update . bila update , ciput giler ayat . .

avatar
September 9, 2011 at 9:13 PM delete

SELAMAT HARI RAYA...
SALAM 1 MALAYSIA...

APA GUNANYA BUAT BLOG, KALAU?!

Kalau bagi pendapat saya, blog ini adalh salah satu drpd sumber kongsi maklumat yang boleh kita dapat dengan mcm2 bentuk ilmiah, dan juga iklan, bisnes, persendirian dan mcm2 lgi.

Contoh saya, buat persendirian dan hiburan semasa... walaupun baru lg .. kan..

Alamak lari tajuk pulak..

Tp yg pasti No.1 yang paling saya x suka sekali..


Nak tanya satu soalan, ada satu blog yg saya jumpa. Bila satu minit jer, terus ada keluar skrin hitam penuh...seingat saya ia tulis energy saver.. Kalau Lyssa tahu, boleh ajarkan saya dan yg lain-lain


Sekian utk kali ini,
WASALAM.

avatar
Amoychanteks
AUTHOR
September 9, 2011 at 9:13 PM delete

tak update sebab busy laa tuh :)
kalau tak,sure tiap-tiap hari pos baru.. :)

avatar
September 9, 2011 at 9:14 PM delete

tak pernah nak update? *terase*

avatar
Faqihah Husni
AUTHOR
September 9, 2011 at 9:15 PM delete

HAHA. Setuju2. Tapikan, yang PRIVITE BLOG, Kadang2 sebab diorang nak edit blog diorang, sbb tu diorang privite. Kadang2 sengaja privite ==

avatar
cyma
AUTHOR
September 9, 2011 at 9:16 PM delete

saia cuke tgok blog kak lyssa. .
salam perkenalan. .

avatar
September 9, 2011 at 9:17 PM delete

setuju dengan semua di atas. nak tambah sikit boleh? kalau yang busy tu, kalau ada berita best2 dekat online newspaper, boleh je copy paste dekat blog. mesti ada orang baca since benda tu is current issue.

avatar
September 9, 2011 at 9:19 PM delete

@aisya

HAHA . ehh, sama lah kita . Tak berapa suka . .huhu . walaupun , diri ini pernah memaki hamun orangg.. HAHH .ERrrrr...

avatar
September 9, 2011 at 9:20 PM delete

Kak Lyssa, tolong follow blog boleh tak? www.wanainasyahirah.blogspot.com. Please. Kak Lyssa kan comel.

avatar
September 9, 2011 at 9:20 PM delete

@syeera razali

kekhkehh .. biasa lah tuh . bebudakk . huhuhu ;)

avatar
September 9, 2011 at 9:21 PM delete

@aRa ❤ aFiq™

HAHA . unfollowe je . jgn Unfollow Lyssa sudahh ^^

avatar
September 9, 2011 at 9:21 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
September 9, 2011 at 9:21 PM delete

@Ain Lyna

uhuu . Eksaiteddd masa permulaan je tuh . :)

avatar
Nur Hanis
AUTHOR
September 9, 2011 at 9:21 PM delete

saya sokong apa yang cik lyssa perkatakan tu.. :)

avatar
September 9, 2011 at 9:23 PM delete

@MOHAMMAD ASHRAF ABU BAKAR

thnx for your Nice Pendapat :)
Saving Energy ? Lyssa ada tulis dekat your Shoutbox :)

avatar
September 9, 2011 at 9:23 PM delete

sy bukan blogger sombong. heee nak cakap HI kat lyssa. lyssa pulak nak ckp ape kt sy?

actually entry ni memang betul pun. tapi yg bab maki2 tu, pernah gak buat tp masa zaman gelap dulu je. skarang dh reti2 berlapik :)

avatar
September 9, 2011 at 9:23 PM delete

@Hafifi Izzuddin

huhuh . takk pernah update ke ? kenapa ? kenapa ?:)

avatar
September 9, 2011 at 9:24 PM delete

@- abdul hadi abdul muti -
huhhu . IDEA yang BERNAS ! . bolh pakai .. Copy paste mengenai isu semasa . kompom ada orang akan baca :) thnxxx ^^

avatar
Nur Auni
AUTHOR
September 9, 2011 at 9:30 PM delete

tu la..nini suka yg no3 tu..slalu sngt baca entry mcm tu..mnyampah..
lyssa..nini nk copy ayat2 ney leh x??


@syeera razali

avatar
Ary
AUTHOR
September 9, 2011 at 9:33 PM delete

betullah tu lyssa cute... ada x agaknya lyssa jejak blog akk nih..ahaks...:p

avatar
Nurul Mazni
AUTHOR
September 9, 2011 at 9:38 PM delete

betol2.. semua pun betol.. tak der yang salah pun.. hehehehe :)

avatar
AQILAH ALIAS
AUTHOR
September 9, 2011 at 9:44 PM delete

a'a, btul tu kak lyssa .baik tak yah buat blog kalau nk mnyombong.. :)

avatar
September 9, 2011 at 9:44 PM delete

@Lyssa Faizureen akq lyssa , sory salah gne ACC . sbb edit blog owg td . tak pasan gne ACC dye . ahaks .

avatar
September 9, 2011 at 9:45 PM delete

@Nur Auni

Boleh je kalau nakk . But , Must Credit To : Lyssa ok ?

avatar
September 9, 2011 at 9:52 PM delete

yang blogger sombong tu setuju .. ramai meyh ..

avatar
EzyFibre
AUTHOR
September 9, 2011 at 9:59 PM delete

memang sokong 100% entry ni..Memang gila tak suka bila blogger buat entry maki hamun..Buat dosa aja..

Suka lah blog kaq lyssa(siap hafal ejaan nama)...Jelez dengan follower yang ramai bagai tu..:) keep it on ye sis..always supporting you.:)

avatar
September 9, 2011 at 10:04 PM delete

btul3 ! stuju sgt ,.,
ad skali tuh kn.. ally jumpe
satu belog ni.. dia cite sal BF dia jep.. penuh kiri knan blog gmbo bf dia.. law encem taperh. nieh... hahahah... apehal kn ? dah lah tader followers. blog tak lawa. pas tuh ckp.. ' men2 blog bosan lah !' bek tak yh wat kn ? adess. sabo2

avatar
September 9, 2011 at 10:20 PM delete

depa ya ade ciri2 di atas boleh dikategorikan sebagai "bodoh sombong" la kot..huh?

avatar
September 9, 2011 at 10:21 PM delete

@Lyssa Faizureen

Terima atas jawapan Lyssa td
Ada juga keburukannya ea..

WASALAMUN

avatar
September 9, 2011 at 10:31 PM delete

ASSALAMUALAIKUM
SALAM 1 MALAYSIA

Maaf kerana banyak yg perlu saya pelajari, walaupun saya jurueknik komputer. Hanya tertumpu kepada servis dan baik pulih komputer sahaja. Tidak pada bahagian blogger dan web.

Kalau boleh saya memerlukan e-mail Lyssa. Ada yang tiada di bahagian tutorial anda.. Jadi saya byk lagi yg x tahu pasal blog ini.

Di blog saya ada masalah. Banyak ruang kosong dibawah. Biarpun sudah ada bottom text, slps itu ada banyak ruangan ttp kosong. Bgmana nak dikurangkan.

Segan saya utk bertanya di setiap ruangan post Lyssa. Lebih selesa jika di email. Hanya sekadar bantuan ilmiah blogger.

Tolonglah insan yg INGIN baru belajar BLOG ini.

WASALAMUN

avatar
Ninie
AUTHOR
September 9, 2011 at 10:38 PM delete

Betul3!!! Ninie setuju ngn Lyssa... Ninie ada SOALAN:

Mcm mana nk buat/post automatic entry ek? Yg kita buat dulu, pastu dia akan ter'post' sendiri ikut date kita nak...

contoh mcm blog Ummi_Rossa, dia suka post automatic sbb dia busy.

http://umminabilaradzi.blogspot.com/2011/09/paling-tak-suka-perasaan-nih.html

avatar
September 9, 2011 at 11:23 PM delete

betol sesangat .kekadang geram nengok sstengah bloggers , suroh follow tapy tk bagy link . apelah . =.=''

avatar
sYafIk-wAy
AUTHOR
September 9, 2011 at 11:26 PM delete

bila otai bg peringatan ... hahaha

avatar
Oppa Kudin Nz
AUTHOR
September 9, 2011 at 11:31 PM delete

xkn nk buat sia2 je kn..
stuju sgt tuh !!

avatar
September 10, 2011 at 12:04 AM delete

betul3.blogger xyah lah nak private sgt blog dorang.biarlah entri atau blog x menarik pon,jnji dpt memberi ilmu pd org n dpt share smtg about ours' kat org lain.

avatar
sha my heart
AUTHOR
September 10, 2011 at 12:50 AM delete

betul tu..

apa guna ada blog kalau.. (sila baca entri kat atas. panjang sangat nak hurai balik. Haha~)

saya baru kenal blog ni. wow, ramainya follower dan saya pun menjadi salah seorang daripada follower awak =)

avatar
cancer gurlz
AUTHOR
September 10, 2011 at 1:17 AM delete

grgnyeee adek lysaaa inih.....hahhaaahahaha

avatar
September 10, 2011 at 2:01 AM delete

yang suka privete blog pling xsuka skali
baik xpyh buat blog
tulis jer diari
kan senang

avatar
Loki
AUTHOR
September 10, 2011 at 7:24 AM delete

betoi.betoi.betoi.
paling dislike kalau private :(
baek tak buat blog.

avatar
leaya s0leha
AUTHOR
September 10, 2011 at 8:47 AM delete

yeahhh . entry terbaekk XD

avatar
yana halim
AUTHOR
September 10, 2011 at 8:58 AM delete

memang ada yg jenis syok sendiri. tak dapek nak nolong...hehe

avatar
tHIs iS mE
AUTHOR
September 10, 2011 at 11:02 AM delete

sokong....hehe..yg sal maki 2 pon stuju...bak ckp lysa bkn la kite xpena nk maki org tp lau da t'tanggung lg bru ltak kat cni..huhuhu...dlu2 ade la gakkn maki2 org nie..skang x ag da..

avatar
cinta nazera
AUTHOR
September 10, 2011 at 7:24 PM delete

saya setuju! :) ++ pluss kalau buat entry ciplak. adoii, sedih owner :(

avatar
cinta nazera
AUTHOR
September 10, 2011 at 7:24 PM delete

saya setuju! :) ++ pluss kalau buat entry ciplak. adoii, sedih owner :(

avatar
syunk dye ..
AUTHOR
September 10, 2011 at 10:42 PM delete

@aisyaheee <3 terase larhh..
hehehe tpi x pe..sye x kisah ponsss..
ayat cik lyssa pon dah mnyedrkn sye...
chielll,,tc<3

avatar
syunk dye ..
AUTHOR
September 10, 2011 at 10:42 PM delete

@aisyaheee <3 terase larhh..
hehehe tpi x pe..sye x kisah ponsss..
ayat cik lyssa pon dah mnyedrkn sye...
chielll,,tc<3

avatar
kaizen
AUTHOR
September 11, 2011 at 6:18 PM delete

sy jrang update jer... tgk keadaan & masa jer...

avatar
Achik SYIDA
AUTHOR
September 12, 2011 at 7:24 PM delete

betullah tu , syida pun dah jarang update busy dgn exam..hee~

avatar
N U R A L Y N
AUTHOR
September 13, 2011 at 9:40 AM delete

btowl la lyssa,saia pown ade tjumpe belog yg private nhey..
entry marah memarah nhey saia penah la buat tpy tade la sampe maki memaki nhey..tade2..ta baek en..huhu..

avatar
aien
AUTHOR
September 13, 2011 at 5:26 PM delete

suke3 !! btw , kak lysaa jngok2 lah yew blog saya . n follow . hehe .. tpi , blog sye x secntik blog akak . tQ ! akoodotaien.blogspot.com

avatar
adeek
AUTHOR
September 16, 2011 at 1:10 PM delete

sokong la entry nie..sokong 450 peratus

avatar
miss IEJA
AUTHOR
October 26, 2011 at 11:40 AM delete

haha ..senyum jaks bace .. best-2 !

avatar
che zuraida
AUTHOR
November 21, 2011 at 8:44 PM delete

blog awk ni bagus la...saya suke..bile tgok blog awak, saya pun terdorong nak buat blog jugak..blog awak very nice .. :)

avatar
Muhd_Azuan
AUTHOR
November 21, 2011 at 9:41 PM delete

Yaa , right ohh ! Sokong :)

avatar
mIsSz fFeILa
AUTHOR
December 1, 2011 at 1:02 PM delete

blog nie beshh . saye sllu update blog , klu x update shri rse nk dmm jah :D

avatar
Miss N
AUTHOR
December 10, 2011 at 3:13 PM delete

Like lah entry nih....stuju ngan kak lyssa...^^

avatar
January 26, 2012 at 9:43 PM delete

SALAM, saya copy banyak entri awak masuk dlm blog saya, boleh kan???

avatar
BlogLeader
AUTHOR
April 12, 2012 at 11:54 PM delete

Hehehe...

Entry ni pun nampak macam marah jer ayat dia....

Apabila Orang Disini

avatar
August 5, 2012 at 11:55 PM delete

lyssa bleh x tlng buatkan background....sebab saye xreti nk buat background

avatar
Anonymous
AUTHOR
February 5, 2013 at 2:35 AM delete

no idea...tu jarang nak update blog hehehe...
ty atas pkongsian/peringatan ini hehehe

avatar
Hasya Hamdan
AUTHOR
March 15, 2013 at 5:18 PM delete

hi.. please visit blog saya mybeloveblok.blogspot.com

avatar
wie mohamad
AUTHOR
July 4, 2013 at 3:54 PM delete

@aisya betul2..kene batang idung akk ni hhahaha...ade blog tp bz je..nk2 line lembabt trus mlas huuhuhuh...rasa2 dah baca ape yg lyssa ckp ni,mcm bsmangat plak nk berbloger ni hehe...

avatar
Fina Sophie
AUTHOR
September 7, 2013 at 8:34 AM delete

tak boleh juga ckp mcm tu cik lyssa. apa pun diorang buat, smua bersebab. jgnla terus jatuh hukuman 'baik jgn blog'. kesiannn.. sy pun pernah juga 5 bulan tak blog, jrg blogwalk. mcm sy, ada org anggap blog tu just as online diari dan utk sesama kwn2 dan family rapat. bukan semua org jenis public. bukan semua org guna blog untuk bersosial. lainla mcm cik lyssa dan kawan2. :)

avatar
January 5, 2014 at 11:32 AM delete

wahh...setuju...setuju...setuju....i like lah this entry...

avatar
January 6, 2014 at 11:11 PM delete

hai . . sya bru blajar bt blog..tutorial awt bnyk mmbntu..tima kasih..:)

avatar
March 4, 2014 at 4:17 PM delete

Saya baru je berjinak jinak buat blog.. blog cik ni memang banyak informasi laa. thank you

avatar
September 4, 2015 at 7:42 AM delete

kadang2 bukan taknak update kak lyssa tapi mood nak update hilang. hikhik

avatar
September 4, 2015 at 7:43 AM delete

kak kalau boleh kongsi lah tips2 nak mendatangkan mood mengupdate blog . hehee

avatar

Google+ Followers