Tips : Shuhh ! Jauhi Akulah Si Penggodam ! Hate Hackers ~

Gadis Kidal Berceloteh...
19/09/2011

Assalamualaikum ^^
(Hasil daripada bacaan Lyssa , Lyssa nak share siket !)

Ok korang . Cepat - cepat . Jom kita halang hackers ! huhu ~ Ok kawan-kawan . Penggodam atau cracker semakin kreatif dalam menggodam kata laluan atau "password" untuk menembusi blog , facebook dan e-mel . Salah satu cara hackers menceroboh akaun korang adalah dengan menembusi "password" yang sememangnya mudah untuk ditembusi . 

Nak tahu macam mana penggodam ni tembus sampai berlubang habess kita punya password ? Nak takk ? JOM Serbuuu ramai-ramai ~ hee~

Cara-Cara Penggodam Menembusi Kata Laluan

Dictionary Attack

Mereka menggunakan kata-kata dalam kamus dan mengkombinasikannya dengan angka-angka atau karakter.

Brute Force Attack

Mereka cuba membuat semua kombinasi mulai daripada aaaa sampai zzzz . sehinggalah beberapa karakter . Sememangnya mereka cukup gigih !
  Personal Information Attack

Mereka akan memasukkan data-data peribadi seperti nombor telefon , tarikh lahir , nama teman , kod post dan sebagainya.


Jenis-Jenis Kata Laluan Yang Lemah

  Kata laluan yang tersaangat lah lemah adalah seperti 123456789 , 000000 , 123456 , asdfg , qwerty , asdf . Ini kerana , ia akan memudahkan penggodam untuk mendapatkan kombinasi ini pada password korang tuu . 

  Menggunakan kesemua dengan huruf kecil .

  Menggunakan kombinasi kata dan angka misalnya cinta9 , mika92 .

Menggantikan huruf dengan karakter , misalnya s@y@ng . 


Dah tahu semua tuh kan ? So apa lagi ! Cepat pergi tukar password yang sesusah sesumpah cepatt !! Errr hehe~ Now , Lyssa nak bagi tips ciket untuk elakkan dicerobohi penggodam . 

Tips Elak Dicerobohi Penggodam

Kata Laluan Daripada Kombinasi Alphanumberic dan Karakter
Wajib ni ! Buat kata laluan korang dengan menggunakan kombinasi alphanumberic dan karakter seperti "><,?/;}]! atau cari kata laluan yang selamat yang ada di Internet seperti pctools.com . Ada software menggodam yang menggunakan kaedah brute force untuk meneka kombinasi username dan kata laluan . Ada juga di antara kita dengan menggunakan nama penuh , enam digit awalan dalam mykad , tarikh lahir seseorang atau perkataan popular sebagai kata laluan . 

Elakkan memberitahu maklumat peribadi
Dalam akaun Facebook , dinasihatkan agar korang tidak memberitahu maklumat diri korang dengan terlalu terperinci . Cukup sekadar nama dan alamat emel.

  Kerap Tukar Kata Laluan @ Password
Kadang-kala penggodam memang sudah memasuki facebook korang , jadi korang perlu mengambil tindakan dengan menukar password secara kerap kalinya bagi menyukarkan penggodam ini daripada memasuki kembali akaun korang dan menggodamnya .  Pastikan password korang tu  kuat / "srtong" ! << Wajib ni


Psst : Kalau ada lagi tips menarik yang boleh dikongsi / tambah , just leave your comment ok ? Muahhx !~

Dipetik dan Diolah dari ;  REMAJA :)
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

57 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
September 19, 2011 at 9:08 PM delete

mencik betul ngan si hackers ni!mcm dh xde keje sgt je..grrr

avatar
September 19, 2011 at 9:08 PM delete

entry yg menarik kak lyssa :d

avatar
Eyqa Hasnan
AUTHOR
September 19, 2011 at 9:10 PM delete

naahhhhhh ! i know ! i know ! kak lyssa ! remaja punyer kaannn ? :P

avatar
NazatulAzwa
AUTHOR
September 19, 2011 at 9:13 PM delete

nk tukar password la klow cm neyh .. tkot pon ade .. huhu.. pape pown, thanks kak ..:)

avatar
NazatulAzwa
AUTHOR
September 19, 2011 at 9:15 PM delete

thanks ya kak lyssa .. adk nk tukar la password FB adk .. huhu

avatar
NazatulAzwa
AUTHOR
September 19, 2011 at 9:16 PM delete

thanks kak .. neyh kene tukar password sllu la law cm neyh ..huhu

avatar
September 19, 2011 at 9:18 PM delete

good info.. ara pown slalu tkaq pword skunk.. sbb skunk hacker ngah mganas an.. huhu

avatar
nasha sanza
AUTHOR
September 19, 2011 at 9:20 PM delete

thanks for the information lyssa! Sayang lyssa!

avatar
budakampung
AUTHOR
September 19, 2011 at 9:20 PM delete

U hackers! pergi jaoh2! shuh2!

avatar
Syaqirah
AUTHOR
September 19, 2011 at 9:20 PM delete

Slm .. Kak .. Boleh tuka .. Tapi takud org tu pening lak ... ^^ .. First commenter

avatar
September 19, 2011 at 9:20 PM delete

terima kasih atas perkongsian ilmu :)

avatar
September 19, 2011 at 9:24 PM delete

entry y mnarik n tips y bguna .
kena hati2 pas nh :)

avatar
September 19, 2011 at 9:24 PM delete

@♥ norlida ramli ♥

aahh .btul tuh .tak de keje , cari keje . baikk keje jadi penggali kubur pun , dpt jugak pahala ^^

avatar
September 19, 2011 at 9:25 PM delete

@Eyqa Hasnan

a'ahh . sumber from remaja ! HAHA . lupa tulis pulakk ~

avatar
Ary
AUTHOR
September 19, 2011 at 9:26 PM delete

betul tu lyssa...info yg sangat bagus. tq lyssa...

avatar
September 19, 2011 at 9:26 PM delete

@NazatulAzwa

huhu. tukar.. jangan tak tukar ^^

avatar
cTri3
AUTHOR
September 19, 2011 at 9:27 PM delete

terima kasih coz bg information!

avatar
September 19, 2011 at 9:33 PM delete

@aRa ❤ aFiq™

hahha . memang ! semakinn Mengganas .. takott ohh ~

avatar
September 19, 2011 at 9:34 PM delete

@budakampung

kehkehh . macam crite hantu mengarut tuh pulakk . U SAKA PERGI JAUH2! haa

avatar
September 19, 2011 at 9:35 PM delete

@Syaqirah

ehee .tk pe . tulis je password baru simpan ok ?

avatar
September 19, 2011 at 9:35 PM delete

@♂ Belog Si Budak HIJAU ! ™ ♀

yupp . .mmg kena berhati2 . nanti, terkena . susahh ~

avatar
Nurul Mazni
AUTHOR
September 19, 2011 at 9:38 PM delete

tips beguna nie.. memang patot pun..nak tukar sekarang lah.

avatar
Eyqa Hasnan
AUTHOR
September 19, 2011 at 9:40 PM delete

@Lyssa Faizureen keh keh keh ! eyqa baru ingat nak update pasal neyh siang tadi tapi busy sesangat . time na update tadi , baru perasan kak lyssa baru lepas update entry nie . so , ta jadi >,<

avatar
miss syaniera
AUTHOR
September 19, 2011 at 9:41 PM delete

hah ,, tengkiu kaka .. naseb baik lha inf0rm .. kui3 .. saia da tukaw pssw0rd sesusah sesumpah as ur request lha kaka .. hua3 :)

avatar
Mish Apple
AUTHOR
September 19, 2011 at 10:10 PM delete

lagi satu guna . "Recovering your password"

avatar
Myza Sam
AUTHOR
September 20, 2011 at 12:59 AM delete

tips baik punya :D

lalu kejap , :P


jom melawat perempuan meroyan :/

http://expressionbymyzasam.blogspot.com/2011/09/aku-gila-aku-kemaruk-omg.html


_________________________
I have added cool emoticons to this message.
To see them go to http://x.exps.me?609ea9613f49647daaf8d86712b02443

avatar
September 20, 2011 at 1:24 AM delete

baca ni jadi serem pula mbak. pah nih compom terus tuka password dehh..:P

avatar
ina
AUTHOR
September 20, 2011 at 8:22 AM delete

tanx for the info! menarikk!

avatar
Clara
AUTHOR
September 20, 2011 at 5:51 PM delete

Thnx kqn lyssa!!

Bagus untuk semua..

avatar
sARAh~AidA
AUTHOR
September 20, 2011 at 8:05 PM delete

Thanks.. :)
Entry yang berguna. :D

avatar
September 22, 2011 at 1:13 PM delete

tq lyssa..blog makin comel la

avatar
penyu
AUTHOR
September 23, 2011 at 6:19 PM delete

maaf cik lyssa,sy rase sy da tau nape hacker tag blog cik

avatar
RINRIN
AUTHOR
September 26, 2011 at 6:36 PM delete

HUHU ♥ . terima kasih ♥ .

avatar
aquw !
AUTHOR
October 1, 2011 at 12:20 PM delete

salAM. mcm ner nak uad deface blog ek ? bab kami bry jer dlm blog neyh . law tau gtau le :D

avatar
cikk lolly
AUTHOR
December 13, 2011 at 8:49 AM delete

tq kak lyssa...
cz beri nasihat/tipsx2 yg mnarik....

avatar
Rafieq Roslan
AUTHOR
April 4, 2012 at 4:16 AM delete

akak.. Hacker dan Pengodam(Cracker) jauh beza die.. Jangan laa salah faham akan kami pelajar networking (hacker)

Hacker = Buat sesuatu benda
Cracker = Memecahkan sesuatu benda
Exploiter = Seseorang yg menggunakan sesuatu dan mengubah dari bentuk asalnya tuk kegunaanya

Jadi, secara keseluruhan,

Hacker adelah orang yang mempelajari, menganalisa dan mencari lobang dlm sesuatu program lalu

memberi informasi pd pereka program/laman web/benda bahawanya terdapat kepincangan dlm sesuatu benda

tersebut.

Info Tambahan: Ader beratus ratus hacker sedang bekerja di Microsoft. Tapi

kalau ader hacker dlm negara kita, terus dorang dilabelkan sebagai pemusnah keamanan sebab tidak tahu

maksud hacker dan aper dorang buat.Cth: cam laman web kerajaan yg digodam, bagaimana ia dpt digodam jika tiada
kepincangan dlm securitynya? Oleh itu, security perlu dikemaskini oleh pengatur tempatan yg mahir dlm jurusannya.

Cracker adelah orang yg memecahkan sesuatu program. Biasa anda jumpa keygen/patch/cracked exe.

Nie sume adelah dari crackers, mereka akan cuba memecahkan kod/security sesuatu software lalu

mengeluarkan software tersebut dengan kod cracker dorang.

Info tambahan: Dahulu program program cracker nie sering diketemui

virus/trojan AKAN TETAPI skrang crackers lebih prihatin dengan mengeluarkan NFO bertujuan tuk

melindungi dan mengingatkan kita bahawa cracking dorang adelah yg bertauliah dan tidak mengandungi

Virus/trojan. Akan tetapi juga, disebabkan cracker nie dah jd baik, golongan antivirus software dengan

pengetahuan lama dorang masih mentafsirkan crackers sebagai golongan yg bahaya lalu selalu kompeni

antivirus nie akan memberi false alarm pd sesuautu patch/keygen/cracked exe.

Exploiter, seseorang yg mengexploit sesuatu benda tuk kepentingan sendiri. Cth cam org yg exploit account facebook.

avatar
May 8, 2012 at 2:12 PM delete

lyssa...meera minta kongsi entry nih kat belog meera jugak erk...nanti meera kredit untuk lysaa^ ^

avatar
saya liea
AUTHOR
August 4, 2012 at 9:13 AM delete

Thank u atas maklumatnya !!! ^-~

avatar
December 9, 2012 at 2:43 PM delete

thanks.. :)
info yang sangat berguna.. ^^

avatar
Anonymous
AUTHOR
April 15, 2013 at 7:30 PM delete

Ok giliran blog ni plak kene bako(hack),
Aq dh ltk bug kt blog ko,, hoho slow2 hancur,, haha

avatar
September 4, 2015 at 7:44 AM delete

hacker takde kerje lain ke asyik nak hack acc org.

avatar

Google+ Followers