Home
tutorial
Tips-Tips

31 May 2011

Tips : Psst .. 10 ‘Secret’ Si Dia Tidak Perlu Tahu..

Gadis Kidal Berceloteh...



Helow korang... Hi ! hee .~
Heyy , hari ni , Lyssa nak bagi lagi tips cinta dekat korang lagi ni .
Sesiapa yang nak jadi pembaca setia Lyssa tuh teruskanlah ok .Maybe tips2 sebegini banyak memberi manfaat dekat korang ke ? Mana lah nak tahu kan .Lyssa agak je.hehe.
Yupp ! Memang benar .. Dalam percintaan , korang seharusnya bersikap terus terang , terbuka serta tiada rahsia korang dengan si dia. Namun , adakalanya ,demi menjaga hatinya , ada juga perkara yang harus korang rahsiakan dari pengetahuan nye . Di bawah ini , Lyssa ada lah kan beri 10 rahsia yang tak perlu korang beritahu si dia . Usha lah ye !

:n:Si dia tidak disukai oleh keluarga korang.
Korang semestinya menyemarakkan api yang sedang menyala ! Sebaiknya , korang diamkan sahaja perkara itu daripada diketahui si dia. Sementara menunggu masalah reda, korang bolehlah memujuk keluarga untuk menerimanya dengan memberitahu perkara baik tentang si dia. InsyaAllah , keluarga korang akan lebih memahami..:)



:n:“Saya suka dengan”..
Ini penting ! Tolonglah jangan sesekali memberitahu si dia andai korang tertarik dengan mana-mana lelaki atau wanita yang lebih tampan dan cantik dari si dia . Mungkin niat korang tu untuk mengagumi kecantikan dan ketampanan seseorang itu dan tiada niat untuk mencurangi si dia.. namun ia akan tetap menyinggung perasaan si dia. Jadi , untuk mengekalkan perhubungan korang , elakkan daripada berbuat demikian erkk. Hehe . Nasihat Lyssa je ni ^_^



:n:Simpan Rahsia Kelemahanmu
HEHE . Yang ini agak melawakkan lah . Kalaulah korang ni , jenis lelaki yang takutkan labah-labah atau pun cicak mahupun lipas.. simpan rahsia itu sebaiknya. Begitu juga dengan perempuan ! Jika korang ni seorang yang kuat berdengkur ketika tidur ke, tidak perlulah diberitahu pada si dia. Biarkan pasangan korang tu tahu rahsia korang secara natural sepanjang berhubungan dengan korang je. Takut-takut dalam diam-diam si dia lari bila dengar rahsia korang tu . hehe~



:n:Bandingkan dirinya dengan kekasih yang terdahulu
Opss ! Tiada orang yang suka dirinya dibanding-bandingkan dengan orang lain , terutamanya hal yang buruk-buruk . Jika korang pernah berbuat sedemikian .. haa. Korang sebenarnya telah menempah satu hubungan yang agak singkat . So , kotang dilarang untuk berbuat demikian ye . Ingat taw pesanan Lyssa ni . hehe~



:n:Jangan jadi ‘anak emak’
Eh . eh. Manja nya ! haha . Berapa kali dalam sehari korang menghubungi mama korang ? Jika jawapannya kerap kali , sebaiknya korang kurangkanlah sedikit . Tidak salah untuk bermanja tetapi tidak perlu lah setiap hal yang korang lakukan harus dilaporkan kepada mama korang tuh . Alahai.. memang lah Nampak agak baik + sweet kan bila contact dengan mama . Tapi tak rasa ke girl/boy korang tu suka dengan perangai korang tu ? Anak Emak !? Siapa suka ? haha~



:n:Hobi yang Pelik
Ada juga dalam kalangan korang yang suka mengumpul barangan ‘transfomer’ atau jam-jam antic mahupun , si pengumpul telur-telus cicak ?! Hah ? Ada ker ? Mestilah ada.. Tetapi , korang perlu sedar . adakah si dia tu , dapat menerima hobi pelik korang tu . Janganlah pula korang jadi insane yang baik dengan memberitahu si dia tentang hal pelik-pelik tu . Peluang untuk si dia ditinggalkan sangat dan teramatlah tinggi ! Jaga-jaga ;)






:n:“Saya tidak suka awak berkawan dengan...”
Jangan sesekali merendah-rendah atau memperlekehkan teman-temannya. Sebaik-baiknya korang beritahu perkara yang baik-baik sahaja tentang mereka biarpun ada di antaranya korang sukar untuk disenangi. Perlu diingat jika korang baru sahaja dengan si dia , jangan senang-senang je kamu memperkatakan keburukan temannya . padahal , si dia sudah mengenali temannya lama daripada diri korang tu sendiri . So , jangan lah korang terlalu sangat mengongkong diri si dia pasal hal2 kawan ni .


:n:Perkara Yang Memalukan Sebelum Ini
Sekarang ni , korang ada terfikir inilah masanya yang sesuai untuk korang memperlihatkan kejujuran korang tuh di mata si dia dengan memberitahu bahawa korang pernah menduakannya sebelum ini. Walaupun si dia bagitahu korang yang si dia tidak ada rasa apa-apa , sebenarnya si dia tebal dengn sifat dendam dan akan terus mengingati perkara itu sampai bila-bila.. Oleh itu , berhati-hati apabila mahu melepaskan beban yang korang tanggung sekarang ni . Alar. Tak payah lah susah-susah nak jadi budakk yang terlalu jujur. Ini akan mendatangkan masalah dalam perhubungan korang tu !


:n:Tertarik dengan teman baiknya yang sangat seksi
Hah ? Seksi ke , seksa ? HAHA. Kalau korang fikir teman baiknya kelihatan SEKSI kan , jangan beritahu keadaan sebenar walaupun dengan nada yang bergurau ! Ingat taw.... Tak mungkin si dia merasakan itu satu gurauan , malah si dia akan merasa marah dan terluka. Dan dalam jangka masa yang panjang kepercayaan nya terhadap korang akan hilang dan akan menjadi semakin pudar ^^ Jadi , jangan lah berani korang ambil risiko sebegini ya! :]


Olla.. Sudah habis Baca  ..?
SILA KOMEN + LIKE-LIKE YA!
Trimasss~


Tips : Ada satu lagi cara membuang VIRUS di Blog !

Gadis Kidal Berceloteh ...

.Assalamualaikum.

Heloww Korang.. Hii ! hee~


Ehh , Actually Lyssa ada benda penting nak bagitahu pasal
 Malware tu. Alar , yang pasal VIRUS yang sedang berjinak di blog korang tu lah . Actually , ni sambungan atau boleh juga dikatakan tambahan dariapa entry yang lepas . Siapa yang ketinggalan .. boleh lah klik link di bawah :
Nak tahu rahsia yang lepas lagi kan ?


Ada something lah Lyssa nak share kat korang ciket pasal benda ni.
Sebelum tu , Lyssa amat berterima kasih dekat apit sebab bagi keizinan untuk Lyssa share juga dekat semua orang yang masih menghadapi masalah yang sama ini :) Actually , blog Lyssa pun kena VIRUS jugak.. Virus dari Ripway.

Nasib ada sorang ni bagitahu Lyssa . kalau takk . . tak tahu ler apa akan jadi dekat blog Lyssa ni . hee~ Terima Kasih ya!:)


 Ok . Lyssa tak nak buang masa lagi .
Ikut step di bawah untuk membuang virus kachak itu ok ? ^^

1. 1. Log In > Dashboard > Design > Edit HTML
2. Tick Expand Widget Template.
3. Di keyboard Ctrl+F, taip nikbir atau ripway atau mommypinky85.
4. Kalau tak jumpa, untick balik Expand Widget Templates.
5. Dah jumpa link tuh delete link malware tersebut. 

* Korang delete lah link yang berkenaan dengan perkataan yang korang carikan itu ok ? ..

*Dah abis delete ? Now , SAVE cepat !!
Nanti , makin merebakk pulak Virus tuh. haha . lawak je lah ^^

Oke , Dah SAVE cuba tengok , ada lagi ke Virus tuh :)
And one more thing ,  Lyssa nak ucap thnx pada apit sekali lagi , sebab sudah share tips yang berguna sebegini  . Now , blog Lyssa pun sudah selamat ! Alhamdulillah ^^ :) Korang bila pula ?:)

Kalau suka entry ni  sebab membantu blog korang..
SILA LIKE AND COMMENT OKE ..
Adoisss~

30 May 2011

Attention ! Read This . IMPORTANT !!!

Gadis Kidal Berceloteh ...


.Assalamualaikum.

Heloww korangg .! Hii ! hee~
Cepat , singgah sekejap kat blog Lyssa ni .
Ada benda penting Lyssa nak bagitahu .
Itu pun kepada sesiapa yang selalu mengikuti TUTORIAL Lyssa.
Tolong baca yerr.
Ehh , ada LOVE LETTER lah untuk korang ..

.
.
.



 

.
.
.
.

Dah baca ker ? Boleh paham ke tulisan sekecil kuman tu ?
Sory , tak boleh pulak Lyssa nak upload yang besar kedabaq punya..
Nanti tak muat pulak screen laptop korang tuh . haha~ 

Ok . Sudah .. sudahh . Kalau korang tak paham , Lyssa boleh terangkan dekat korang erkk :) 1st-ly , Lyssa mahu tanyakan pada korang ni ? Korang pernah ambil Lyssa punya contoh URL untuk Shoutbox dan Reply Button kan ?

For sure lah ada .. Oke , atas sebab-sebab tertentu , Lyssa nak minta korang tolong gantikan URL yang baru di tutorial tersebut ye . Minta tolong sangat ?
Cuba korang tengok shoutbox korang ? Pada sesiapa yang buat "Hide Shoutbox" tu , korang punya gambar hilang kan ? Begitu jugalah dengan reply button..

Oke , sekarang korang pergi link di bawah ini..
Ikut balik tutorial itu  , and then korang boleh lah gantikan URL yang baru ok ?

 dan 


Ada apa-apa masalah lagi , just bagitahu Lyssa erk !
Lyssa sedia membantu ! >.<
Adiosss~


Blog Anda Diserang "VIRUS" ??

Gadis Kidal Bercelotehh....


Heloww korangg .! Hii . hehe ~

OMG ! Apa ? Blog korang diserang VIRUS ke ?

Oh , yeah ! Sama macam Lyssa dulu .. :)

Tak pe . jangan panik - panik .. dan jangan gelabah ok ?
Lyssa ada ni , untuk bantu korang .. And tolong korang ..

Ramai jugakk orang yang tanya , macam mana nak hilangkan "VIRUS"
yang dipanggil "Malware Detected" !

Oh , yeah..  "Malware Detected" merupakan sejenis virus yang sedang berjinak di dalam blog korang tuh .. Betul ! Sekarang ni , ramai yang menghadapi masalah macam tuh , kan ?

Ok . Before tu , Lyssa nak tanya . Sebelum ni , korang ada pernah letak 
"energy mode saving" ataupun letak "live traffic feed"

**Jika ada , anda diminta korang untuk DELETE kod tersebut !"
Itu pun kalau korang nak teruskan ber-blogging ! :)


Disebabkan benda benda tu lah , korang tak boleh nak bukak blog korang tu~
So , cepat-cepat lah bertindak ok ?!^_^


Semoga Berjaya ! **





29 May 2011

Tutorial : Download Adobe Photoshop CS5

Gadis Kidal Berceloteh..



Hii , atas permintaan ramai orang , di sini , Lyssa nak share link yang boleh korang rujuk untuk :

Download Adobe Photoshop CS5
Ini bukan lah link untuk terus download ke apa taw ?

Korang KLIK SINI  untuk terus ke blog WanHazel ..
*p/s : Wan . jangan marah ye , Lyssa share kan link blog wan :)

Di situ , ada beliau terangkan cara nak download photoshop :)
Lyssa tak boleh nak terang kan pulak macam mana nak download , sebab Lyssa install pun pakai CD :) 

So , korang boleh lah belajar di situ yer ! ^_^
Lyssa tak tahu apa-apa . Just share link dekat korang je.
Kalau ada masalah , terus boleh tanya tuan punya blog tu **

Oraitt . berambuss dulu !<3 Tata ~

Tutorial : Letak SCM Music Player

Gadis Kidal Berceloteh...

 

 Heloww korangg .! Hii . hee~

Ngehh ngehh ngehhh .~
Tersengehh lak ! aduss!

Kenapa ? Kenapa ? 

Mana tak nyer , lepas Lyssa letak je SCM Music Player yang warna pink dekat bawah tuh.. Haa.. tu diaa.. ramai GILA yang tanya..

"Lyssa .. Lyssa .. Macam mana lak nak letak music player kat bawah tuh.,Tolong lah ajar." ...

hehe . tersenyum kambing lah Lyssa bila ramai yang buat permintaan macam tuh.. Bukan nyer Lyssa tak nak buat . malas sebab banyakk STEP . Banyak ke? haha. Tengok je lah dekat bawah ni ;)


1. Korang kena masuk link ini dulu >>KLIK SINI<<

2. Dah masukkan ? Ok .TICK color yang korang suka. Jangan tekan DONE lagi.

3. Then pergi pulak dekat Edit Playlist. Macam kat bawah ini :


**Masukkan tajuk lagu dan URL lagu . Kalau tak tahu , ikut bawah ..

4. Masuk YOUTUBE >> KLIK SINI << 

5. Search lagu yang nak .. then , copy URL lagu itu . Lihat di bawah :

 
6. Dah copy kan?Then ,paste lah di bhagian URL tu.Letak bnyk lagu pun bley...

7. Sudah paste ? Pergi pulak ke Configure Settings. Ubah ikut di bawah :
klik untuk nampak lebih jelas :)


8. Lepas dah ubah , terus tekan DONE akan keluar macam ini .Terus COPY!!


Oke , sekarang ni , macamna pula nak letak dalam blog ! Ikut STEP Lyssa.

1. Log In > Dashboard > Design > Add Gadget > Html/JavaScript
2. Paste segala yang korang copy kan tadi tuh erk ! hee~

3. Da paste , SAVE lah , apa lagii ~ huhu . Pergi cepat tengok blog korang ! ada takk ? Ada Takk ? hehe ! Mudah kan ?
=SELAMAT MENCUBA=
 

28 May 2011

Tips : 10 Cara Ucap 'I LOVE YOU'

Gadis Kidal Berceloteh ...


Heloww koranngg ! Hyee . hehe.

Ehh , amboih . amboih . kalau pasal CINTA-CINTA ni , cepat je korang erkk.

Huhu.. BEST ke , BERCINTA ?? korang pernah bercinta ke ? Bercinta dengan siapa ? Nak tahu jugakk . hehe . Tak lah . gurau je . Minah kepo betul ! haha .
Bagi siapa yang sedang bercinta tu , kalau korang nak tengok tips2 yang Lyssa tulis kan ini . Hayati lah yer.

Untuk pengetahuan korang semua , mungkin , lepas ni pula , Lyssa akan teruskan pula dengan tips-tips mengenai cinta . Lyssa tahu , ada jugak yang tak berapa minat pasal benda ni semua kan ? Saja suka-suka je Lyssa buat benda ni . Kalau korang tak suka . tak payah ler baca erk ^^

Melalui pembacaan Lyssa , Lyssa nak share sedikit lah dekat korang ,
10 Cara Nak Ucap " I LOVE YOU" ..

:51: Album Gambar
Beli sebuah album dan korang letakkan gambar korang dengan boy/girl korang tuh. Setiap muka surat , korang letak lah kata-kata yang indah . Baru lah lebih hayati ,and menarik kan ? Cuba lah ^^ Lyssa pun ada buat satu ALBUM CINTA.
hehehe ^_^ . Tapi , my boyfie tak tahu , kalau dia tahu , mesti dia terharu. ohokk . Saja tak nak bagitawu . suprisee !
:h:



:60: Sekumtum Bunga
Ini bagi lelaki .. Letakkan sekumtum bunga di hadapan pintu rumahnya di pagi-pagi hari .. Mesti si dia seronok gila bila tengok bunga ada di di depan pintu rumah sebelum pergi keje or kolej . hehe .Walaupun harga sekumtum bunga itu agak murah tetapi nilainya pada si dia amatlah berharga dan lebih berharga daripada harga harta bendanya sendiri . hehe :h:


:54: Message Puzzle
Ini menarik untuk dipraktikkan . Tapi , Lyssa tak buat lah lagi . hehe .Korang buat sebaris ayat cinta.. Kemudian potong kan nya , menjadi puzzle.. Berikan pada si dia untuk mencantumkannya. For sure korang takkan menyesal punya bila lihat reaksinya menyelesaikan puzzle tu. Wah , romantiknya ! :h:


:47: Puisi Romantik
Luahkan cinta korang tu melalui puisi atau madah ciptaan korang sendiri dan berikan kepadanya. Lebih baik lagi korang semburkan lah minyak wangi kesukaannya di atas kertas itu . Cara ini akan mengingatkan si dia pada kamu sentiasa. :h:


:33: Love List
Berikan si dia senarai atau 10 sebab kenapa korang mencintai si dia. Tuliskan dengan ikhlas dan jujur . Sebaiknya , korang hantarkan melalui pos kepadanya. Kalau korang hantarkan sendiri . ia nya tak menunjukkan ianya istimewa . Malah , perkara yang biasa je tuh . hehe . Cuba lah , pasti si dia , akan lebih mencintai diri korang . :h:


:27: Gambar Terbaik
Korang tengok balik gambar-gambar yang korang pernah 'snap' dengan si dia.. then korang carilah gambar yang cantik dan ada kenangan manis . orang Framekan gambar tersebut , dan hadiahkan kepada nya! Pasti si dia suka dan tersenyum melihatnya ! Try lah .hee~~ :h:


:108: Hadiah Buatan Sendiri
Bagi yang ada kelebihan menjahit , bolehlah korang gunakan kelebihan yang korang ada . Korang buatlah skaf untuk si dia .Tak pun , korang beli sapu tangan ke , jahit nama korang dengan si dia . Dan hadiahkan lah kepada nya . Lyssa jamin , pasti dia suka melihatnya . Dan kepada orang lain yang tak tahu menjahit , korang boleh jugak buat kad sendiri yang cantik dan menarik . mesti si dia kagum dengan kamu . Dalam kad itu , boleh lah korang luahkan perasaan cinta kepada si dia . Wahh ! Lyssa lain . Lyssa suka bagi surat dekat boyfiee Lyssa tu . hehe . sampai sekarang , dia masih simpan ! tengok , korang pulak , cubalah dengan cara ini yer. :h:


:81: Kongsi Rahsia

Ok , ini pun menarik . Korang beritahu lah rahsia korang kepada si dia yang tidak pernah korang beritahu pada sesiapa termasuklah mama n papa korang . Si dia pasti akan berasa bangga dan dihargai kerana korang begitu mempercayainya. Dengan cara ini , dia sudah yakin yang korang betul-betul mencintainya! :h:


:74: CD Lagu kegemarannya
Hadiahkan CD lagu kegemarannya . tetapi , biarlah yang berunsurkan cinta . Pasti dia menghayati lirik-lirik lagu yang kamu beri kepada nya . Kata kepada yang lagu itu , amat bererti bagi korang sebab ianya mewakili hati korang untuk si dia . hehe . meanrik kan ? :) :h:


:64: Menonton Wayang
Hehe , biarpun korang bercinta, namun ada jugak citara korang dengan si dia yang berbeza kan ? Apa kata , korang korban kan sedikit , untuk menonton movie kegemarannnya , biarpun korang berkorban , dari situ , si dia akan lebih sayang korang dan mengetahui ,bahawa korang benar-benar mencintainya. dan si dia yakin yang korang boleh mengikut ke mana saja kerana cinta korang tu. Dan lagi satu , bila dah tengok wayang tuh , jangan dibuang pulak tiket wayang tu . kumpul dan simpanalah . satu hari nnti , korang tunjukkan yang korang masih simpan lagi tiket-tiket wayang tu sbg kenangan korang dengan si dia ^^ :h:

Wahh . banyak kan tips-tips yang korang dah tahu macam mana nak ucapkan CINTa selain dengan MULUT. Ok . dah abis bacakan ?
Sila "LIKE" dan "COMMENT" taw ? 
~Trimass~

Tutorial : Nama Di Link Profile Facebook

Gadis Kidal Berceloteh...

.Assalamualaikum.

Heloww Korangg.. hii !
Oh yeahh !

Sudahh lama rasa nya orang tanya-tanya kan ,
macamana nak letak nama di
URL PROFILE FACEBOOK .

haha . tentu ramai yang sudah tahu ..
Tapi , ada jugakk yang tak tahu kan ?

Mungkin , korang tengok Title ni pun korang tak tahu apa lah benda alah tuh . Tambah - tambah lagi . orang yang baru nak ada facebook .
hehe . ok . Korang tengok je lah contoh kat bawah ni haa..

 

Yupp ! Yang kat atas ni lah . yang Lyssa highlight kan tuh..
Actually , lama dah Lyssa buat benda ni . bagi yang tak tahu , Lyssa ajarkan:)

1. Log In Facebook > Account > Account Settings

2. Then , korang klik pada Username .

3. Ada banyak pilihan kan ? hee.

4. Kalau korang tak suka pilihan yang diorang bagi , korang just type je nama yang korang SUKA dan NAK ! Tapi , make sure tak de sesiapa lagi yang guna nama anda itu . So , pilih lah yang unik ciket :)

5. Kalau dah taip nama tu , tekan check availability.. kot lah ada yang nama samakan.

6. Kalau dah selesai  .Tekan je ok .:) 

7. Try tekan profile korang . Tengok URL tuh . sudah bertukar kan ? senang je.

Selamat Mencuba yer ! =.= 


Tutorial : Letak Facebook Share Button

Gadis Kidal Berceloteh...

.Assalamualaikum..

Heloww korang . Hii!
Eh, sekarang ni , Lyssa nak ajarkan korang , macam mana nak letak 
Facebokk Share Button .

Alang-alang suruh orang LIKE , suruh lah orang Share sekali kan ? hehe .
Tahu ke , yang mana tuh ? 
Alar . cuba tengok setiap post entry Lyssa tuh .
Ada tulis button SHARE sebelah atas kanan kan ?

Ok , senang je cara nya . Korang perlu ikot je step di bawah ini yerkk :)
1. Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Template

2. Then , dengan neggunakan Ctrl+F , korang cari kod ini ..

<div class='post-body entry-content'> 

ataupun kod yang ini 

 data:post.body

3. Dah jumpa kan ? Then , korang copy pulak kod di bawah ini :

<div style='float:right;padding:4px;'>
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow'
type='button_count'/>  
<script src='http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share'
type='text/javascript'/>
</div>
4. Pastekan DI ANTARA kedua-dua kod yang Lyssa suruh carikan tadi . Alar . kod - kod tuh , dekat je . :)

Contoh macam ini :


(klik untuk kelihatan lebih jelas)

**Yang Lyssa highlight kan tuh , kod yang Lyssa suruh paste kan ..
**Yang dua-dua kotak dalam tuh , kod yang Lyssa suruh carikan !
**Before cari jangan pulak lupa nak TICK EXPAND .. tuh tau ? Nanti , nak jumpa pulak .~ hehe .

5. Dah siap ke ? Jangan SAVE Lagi . PREVIEW dulu , kalau menjadi , SAVE lah!

Ok , SELAMAT MENCUBA yea! >.<


Tutorial : Letak Youtube Tanpa Meletakkan Video

Gadis Kidal Berceloteh..

.Assalamualaikum.
hehehe . Aduihh. Lama betul kan Lyssa tak update dengan buat tutorial ?
HUHU . Tak lah . Lyssa busy sangat haa.. sekarang ni , cuti 2 minggu relax lah ciket . mungkin minggu ni ,Lyssa banyak update ciket . huhu :) oke..
Tanpa membuang masa , Lyssa nak ajarkan korang , macam mana nak letak youtube tanpa menampakkan video.
huhu . nak tahu kan ? Ikot step di bawah ;)

1. First sekali , korang pergi bukak youtube . KLIK SINI
2. Search lah lagu yang korang nak kan .. Then . Ambik embed code dia .Contoh di bawah :
Klik untuk nampak lebih besar.
Tak tahu nak cari dekat mana kod tuh ? Ikot ini .
1. Tekan Share (ada bawah video)
2. Klik Embed .
3. Tick pada "Use old embed code".
4. Copy Kod seperti yang ditunjukkan di atas. 

Macam mana pulak nak letak dekat blog ?

1. Log in > Dashboard > Design > Add Gadget > Html/JavaScript
2. Paste kod korang di ruangan html/javascript. 
Contoh Kod di bawah ini . (Lagu Aishiteru)

<object width="560" height="349"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="349" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

**Sila tukar.. kepada saiz 60 untuk width dan 25 untuk height.
Itu contoh saiz je . kalau korang nak sesuai dengan blog korang juz tukar saiz untuk width je . Tapi ,ingat , yang saiz 25 tuh , tetap kan ye :)

3. Then, SAVE !

Ok , kepada sesiapa yang nak buat autoplay tuh , korang boleh ikot step di bawah ye :)

1. Korang copy kod ini dulu..
&autoplay=1

2. Paste kan kod tadi di kod lagu korang. macam ini :

<object width="60" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/D3-dvCXE-6E?fs=1&autoplay=1&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="60" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

3. Then , korang SAVE ok !
4. Selamat Mendengar Lagu Di Blog Korang erkk :) Adiosss~ 

24 May 2011

Tips : Ehh ! Tak Naklah Aku Baca Entry Kau .

Gadis Kidal Berceloteh...

.Assalamualaikum.
Hii , Heloww Korangg . HEHE .


Yuhuu.. Ceitt.. Macam kasar je kan , Title kali ini kan ?
HEHE . Bukan pe daa.. Saja gatai garikk tulis cam tuh.
Itu menunjukkan , memang Lyssa serius dalam hal- hal macam ni ! HEHE :)

OKE , kenapa Lyssa cakap yang Lyssa tak nak baca entry korangg ?
Ini ada beberapa tips yang Lyssa nak bagi kat korang bila korang
menulis / menaip ataupun mengarang di blog korang tu.

:34:Penulisan hendaklah jelas dan kemas.
Kenapa ye , Cik Lyssa berkata begitu ? hehe . Ok , bukan nak cakap besar atau pun nak bangga diri ke apa taw . Cuba korang tengok setiap entry Lyssa , "kebanyankannya" , perkataan atau penulisan Lyssa jelas dan kemas kan ? Maksud Lyssa dekat sini , bila Lyssa post sesuatu di blog , kebanyakannya Lyssa menggunakan bahasa dah perkataan yang betul . "NO SINGKATAN" . Cuba korang Lihat Contoh kan bawah ni .. Korang rasa , korang nak baca ke , entry macam ini . Lyssa jamin korang akan pening pale n tak kan baca punya lah . HAHA . kan ?:) Cuba tengokk..

Eh, kowunk cmua nk twu x , klo kwunk nk cntexx kn blog kowunkx bley lha ke blog Cik Lyssa. Bnyk oo tuto yg mnrrik kat ctu. Pndekxx kta, mcm2 de. hee. Mmg x nysl la. btl .btl btl. huhu.

:34:Elakkan menggunakan tulisan yang berwarna-warni
Eh , betul ker ehh ? Ye lah . apa yang Lyssa cakapkan ini , betul ! Oke , memang Lyssa tak nafikan lah , kalau korang letak tulisan yang berwarna-warni tu , nampak lebih cantik dan menarik . Tapi , cuba korang fikir pasal orang lain pulak . Korang rasa , semua orang suka ke nak baca entry macam tu ? Tambah-tambah bagi orang yang agak dewasa . Boleh naik juling oo mata dorag2 tuh , bila baca entry korang yang maca tuh. Contoh kat bawah ni . Peningkan ? Dengan segala highlight nya~ huhu .

Jangan simpan kata-kata CINTA pada org yg t'syg sehingga dia meninggal dunia ,lantaran akhirnya kamu terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya.

:34:Suka POST maki-makian
Yuhuu , sepanjang korang ber-blogging kan , ada takk korang post untuk maki-hamun orang ? Ada takk ? Mesti ada kan , KECUALI lah bagi sesiapa yang baru je buat blog . Maybe tak de lah . Bagi Senior Blogger ni ? Ada takk ? huhu . Kebanyakan nya , mesti ada , Lyssa pun tak lari dari maki-maki orang dalam blog .Tapi , tak selalu lah , ada lah dalam 2 3 entry . Mungkin waktu tu , kita tengah PANAS sampai berasap abiss telinga.. dah tak tahu nak luahkan dekat siapa . kita pun pum pangg.. pum pang dekat blog kita kan ? Haa , ada orang yang suka baca .. and ada yang tak suka . tapi , nasihat Lyssa .. elakkan lah daripada post sejenis entry macam itu yerkk . 2 3 kali tak pe lah . kalau dah selalu nanti , kompom pembaca kita pun dah jemu nak baca .. Asyikk2 maki je kan . macam tak de benda lain nakk tulis . hehe . Maaf~


:34:Tulisan telalu kecil
HEHE, setuju takk apa yang Lyssa cakap kan ini ? Kalau tulisan terlalu kecil , kompom 77% orang tak kan baca entry kita kan ? hehe .;) Ye lah , tak kan lah setiap masa diorang nak ZOOM kott ? Alahh . macam rajin sangat je nak focus entry korang je 24 jam .haha . Heloww ! Banyak lagi blog orang lain yang kitorang nak baca ok .. ! haa~ Lihat contoh nak kat bawah ni . nak ke korang baca macam ni ? Puas takk ? Tambah-tambah , kalau entry itu panjang GILA !

♥..Salam Sayang Semua ..♥

Hyee.. Korang..Macam mana hari ini ?
Sihat tak ? Ye lah , sekarang ni kan cuaca tak menentu .. kejap hujan.. kejap panas..
Kalau rasa kurang sihat tu.. Bawa bawa lah pergi jumpa doktor ye :)
Mana nak tahu .. sakit terok ker.. oke ?:) Chill~

:34:Entry Yang Tersangat-Sangat lah Panjang
Wahh .Wahh .Wahh. Panjang nya Entry kau yer. HEHE . Ini juga merupakan salah satu faktor orang jarang baca korang punya Entry . PANJANG SAAANGATTT. Kalah kepanjangan Jambatan Pulau Pinang ooo . Memang dasyat !! hehe . Memang Lyssa tahu , ada jugak orang yang suka baca entry yang panjang-panjang . tapi , tak semua kan ? Lyssa pun ada jugakk taip entry panjang-panjang . Contoh macam emtry yang ini . untuk kemudahan korang jugakk lah . Tak kesah lah kalau panjang mana pun , kan ? HEHE . Tapi , kalau nak luahkan untuk orang baca tuh , jangan lah terlaluu panjang ok ? Takut nanti , orang tak nak baca lakk .


Oke lah you all ! Ini Sahaja lah Yang Lyssa nak SHARE dekat korang sedikit sebanyakk pengetahuan Lyssa ini . Lyssa nak SHARE pada New Bloggers di luar sana tuh , Harap Tips-Tips sebegini dapat membantu hidup korang dalam dunia blogging kelak :)

TaTa . Salam , sayangg~