Home
tutorial
Tips-Tips

29 August 2011

Hari Ini Merupakan Hari Terakhir Aku Update Blog a.k.a B.E.R.S.A.R.A

Gadis Kidal Berceloteh...
29/08/2011


.Assalamualaikum . ^^


Heyy . You alls sayaangg - saayangg sekalian ! Jom lah pakat mai ramai-ramai singgah dan baca entry *HOT* aku kali ni . (err.. *HOT ke ? Ape-ape lah~)  Aku dah bosan ! Bosan dengan dunia blog ni . Apa yang aku dapat ? Sikit pun takk . Tak nak ah blogging dahh . Tak nak ada kena mengena dah dengan BLOG langsung ! So , sebab itu aku kata hari ni merupakan hari terakhir aku update dan boleh juga dikatakan aku nak bersara.

Korang tak percaya ? Seharusnya korang percaya .. (Harus ye , tak wajib). Mana takk nya .. setiap hari aku update .. apa aku dapat ? Dapat komen dari korang je ? Bosan lah macam tuh. Macam tak de life je . Asyik-asyik hidup dengan blog .24 jam mesti asyikk pikir pasal blog je . Nak makan teringatkan blog , nak mandi teringatkan blog , nak uhh~uhh~ pun teringatkan blog . Apa paedahh nye ? Eeee . Grr  .Ntah lahh~

Selama-lamanye aku tak nak ada kaitan dengan blog ? Biar betul aku ni ? Betul lah ! Kalau tak percaya lagii .. Ok . aku bagi lagi satu sebab kenapa aku betul-betul nak bersara . Salah satunya adalah disebabkan "Tutorial" . Apa kena mengena dengan tutorial ? Oh , yeah ~
Aku dah bosan nakk buat tutorial ni haa . Buat tension otak je . Abiss otak aku jadi lemah sebab asyik dok perah otak main coding . aiyoo . Apa nak jadi nih . Otak sudah mahu pecahh.. Tolong.. Tolong.. Derma otak kat Lyssa , Please~

Haa . Disebabkan aku nak Bersara lah kan , aku ingat nak "lelong" je lah blog aku nih . Siapa nak ?  Kalau ada yang nak bagitahu ye . Kalau tak de . Lyssa akan buang/delete je blog ni . Puas hati ~ Tak gitu ? Menyesal pulak rasa nye terjebak dalam dunia blog ni.. Memang ye pun . Hidup aku dihabess dengan mengadap lappy 24 jam untuk ber-blogwalking , update blog , & memacamm lagi lah . Grr.. Nyesal . Nyesal . Korang mesti tak rasa gitu kan . Sebab aku tengok syiokk je korang ber-blogging ni . Masing-masing nak naikkan nama blog sendiri. Ping blog sana-sini ~ Best ke  , macam tuh ?


Dah sehabis ikhlas korang membacanya .. Masih ragu - ragu ? Masih tak percaya yang aku nak bersara dari dunia blog ni ke ? And u all tak percaya .. Hari ini , merupakan hari terakhir aku update blog ? Nak bukti yang lebih sahih . Silalah KLIK ENTRY INI .




28 August 2011

Mereka Tak Percaya Aku Sudah 8 Bulan Lebih Berblogging :(

Gadis Kidal Berceloteh...
28/08/2011


.Assalamualaikum.. ^^
(Jawab .. Jawab .. Tak Jawab Dosa !:)

Hellowwwww . Lyssa kembali online setelah kenyang makan buah "Sentul" tadii ..
Perghhh.~ Sedapp ahh yopp . Meleleh air liur nihh haa. ~ Machammm :)

AHAA . Apa isu kali ni pulakk ?
Diorang tak percaya Lyssa dah 8 bulan ber-blog ? Sudah lama or baru ?

Siapa yang tak percaya tu ?
Lihat di bawah ye .
Mintak ampun sebab print screen ayat korang ~




Comment ini , Lyssa dapat daripada ENTRY INI


Tapi ,kenapa diorang semua ni tak percaya ehh ?
Peliks bebenor lah~

Disebabkan follower beriban-riban ke , diorang tak percaya ?
Sodehhh nye . Sampai nye hati diorrangg tak percayaa~ :'(
Ni yang nak nangeshh nihh . sobsobsob~

Percaya atau tak  , korang boleh terjah Lyssa punya "Old Entry" dekat Sidebar.
Tengok Tahun 2010 punya . ehee~ Kan bulan Disember je ada .
Masih tak percaya ? Terpulang lah ye ^^




VidTutor : Membuat Cursor Bergambar Menggunakan Adobe Photoshop

Gadis Kidal Berceloteh...
28/08/2011

.Assalamualaikum. ^^

Haii Korang. Korang. Korang. hehe~


Ok. Hari ni , Lyssa nak teruskan dengan tutorial Lyssa.
Tapi , kali ni ,Lyssa nak buat tutorial menggunakan Video .
Selau nya , kalau tutorial photoshop-photoshop nih , Lyssa akan menggunakan Video .. sebab memudahkan korang untuk paham dan tak de lah menyemak je blog Lyssa dengan gambar2 besaq kedabaqq , kan ? kehkeh .


Ok , pada siapa yang tak download photoshop lagi ... boleh lah 
KLIK SINI untuk download ^^

Tutorial kali ni , nak ajar lah korang , macamana nak buat cursor bergambar macam Lyssa punya sekarang nih . Lihat lah bawah ye ^^

 Kalau lambat tuh , mintakk maaf sesangat lah ye ;)



 
 
Dah abis tengok dah kan ?
Paham ke takk , eh ?
Lyssa tahu terlalu kechik dah tak berapa nak jelas. hihokk .
Tapi  , itu je yang mampu Lyssa tolong korang..
Lyssa minta maaf :) 
Tapi , korang tolong SAVE AS .PNG ok ? 

Jadi , lepas ni boleh lah korang cantik kan blog korang dengan cursor gambar muka korang tuh kan ? Siapa dah jadi , bagitahu Lyssa..
 
Kalau tak tahu nakk letak kat macamana kat blog boleh rujuk SINI 
Tak tahu nak upload cursor tuh , kat mana ?
Bolehlah ke SINI 
Ambikk kod "Direct Link"ye.. ;)

K.Baii =,=




First Time Aku Beraya Dengan Blog !! Sukanyerr :D

Gadis Kidal Berceloteh...
28/08/2011


.Assalamualaikum .. ^^

Wahhh . Nampak nye kan , lagi 2 hari lah kita nak raya kan ? Esok last puasa dahh  . Rasa tak syiokk pulak . Cepat sangat pun rasanya puasa tahun nih . Pejam Celik Pejam Celik dah raya.. Memang sat sangat ahh . Macam tak rasa pun puasa tahun ni . kehkeh . Tapi tak pe .. Raya nanti , nak raya sakan - sakan lah :) Huhu~ Biaq pi oghang nak kata apa. huhu~


 Sesaja je nak menempek muka hodoh nih sat !
Muka Excited Beraya dengan blog tahun ni.



HEHE . Berbalik dengan Title Lyssa kali ni kan .. "First Time Aku Beraya Dengan Blog!" .. Kenapa pulak tetiba je aku cakap macam ni ? hee . Tertanya-tanya ke ? Ok . Cuba korang semua scroll blog Lyssa ni sampai ke bawah sekali ? Ada tulis apa kat situ ? Ce try intai siket !:) 


"Terjebak Dalam Dunia Blog Selama 8 Bulan , 3 Minggu , 5 Hari kan" ? 

 A'ahh. Makna nye , Memang dah terbukti lah tuh . Cuba arr korang kira . Sekarang Bulan 8 kan . Makna nye , aku start terjebakk dalam dunia blog nih , masa awal bulan 12/2010 .
Tahun lepas kan raya awal . So , tahun ni first time lah aku merasa beraya dengan blog . Syiokk ohh =,= 

Disebabkan first time aku beraya dengan blog lah , blog aku ni jadii warna hijau . Yucks ! Tak suka warna hijau pun . Tapi , nak buat macam mana . Blog pun , dia nak jugak ada baju raya baru kan ? So , Lyssa pilih baju raya warna hijau untuk kau lah blog kesayangan aku ni :) Siap ada ketupat lagi Lyssa kasi bagi kau makan Si Bloggie ku ini =)

Tapi , yang sedih nye , tahun nih , Lyssa beraya dekat kampung ! Bukannya sedih beraya dekat kampung . SEDIH SEBAB TINGGAL BLOG NI LELAMA ! :'(  Tahu-tahu je lah kan . Dekat kampung mana lah nak online nye. Kalau bawakk berukkband pun , mana de line dekat situ. So , terpaksa lah tinggal blog Lyssa sesorang jaga rumah aku nih . Elok elok dah pakai baju raya kaler ijau , boleh pulak , tak beraya dengan tuannya kan ? Ishk.Ishk . Kesian nye~

Bagi sesiapa yang still online jugak time raya , boleh lah tolong tengok-tengok kan blog Lyssa nih ehh ? huhu~ Nanti , Lyssa kasi kiss sorangg-sorangg sebagai ganjaran nye. hekhek ^^ Betul lahh . Lyssa takk tipu ! Kenapa tak percaya ekk . whoaaa~ sampai hati~ sobsob  =,= 

 Oke ! Di kesempatan ini jugak , Lyssa nak mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Lyssa nak mintakk maaf dekat korang , korang , korang jikalau Lyssa ada mengutuks korang dengan tak semena-menanye ke ? Ok . Ampun ya , bukk ! ^_^v

Selamat Haghi Ghaye ! emuackss <3

Duit Raya RM1000 dari Blog Denaihati 2011




 
 
Assalamualaikum .
 
Haiii . Haii . Heloww Semua . Lyssa tak tahu lah sempat or tak Lyssa meng-joinkan diri dalam contest ni . Tapi , Tak kisahh lah .
Ape2 pun , Lyssa tetap nak join jugak ;)
 
Ok , siapa yang nak join KLIK SINI =,= 

Sekarang , Lyssa nak menyenaraikan link entry dengan related post yang Lyssa dapat . Tak tahu lahh boleh menang ke takk . Saje nak mencuba nasebb ;)

Ini sahajalah link yang Lyssa dapat .
Kepada Blog DenaiHati . Usha-usha lah ye ;)

Sekian =,=


    27 August 2011

    A Combination Of Green & Pink Colour . Weird kan ??

    Gadis Kidal Berceloteh...
    27/08/2011

    .Assalamualaikum. ^^
    (Jawab .. Jawab .. Tak Jawab Dosa..:)

    Haii . Semua . 
    Korangg mesti ternanti - nantikan blog Lyssa dibukakan ? 
    Ok , sepertimana yang korang tahu dalam pukul 10.00 pagi , Lyssa akan buka blog Lyssa . Tapi , sorry lahh tak tepat-tepat pukul 10.00 lah . ehee :)

    Haaa... So , Macam mana dengan Blog Baru Lyssa ???

    Cantikk kahh ? Hodoh kahh ? Biasa ja kahh ?

    Mesti ramai yang cakap  , 

    "Eeeeeee.. Lyssa  !! Burokk GILA blog kau nih !" 

    Memang pun . Kali ni , agakk buruk daripada yang sebelum ini ..
    Sebab Lyssa menukarnya dengan warna yang korangg takk suka..

    Mostly Hijau + Pink .. EeEeee ... Yucksss !
    Tak Suka !! Tak Suka !!

    LYSSA LAGIII TAK SUKALAHHHH ! >.< 


    Ingat Cantik saangat kot ...
    Hijau + Pinkk ! Eeee ..
    Memangg menjelikkan ! Betul takk kawan-kawan ?

    Lyssa pilih warna nih sebab Hari Raya kan dah hampir tiba..
    So , Hijau lah warna yang sesuai untuk menunjukkan Tema Hari Raya . Ye dak?
    Kenapa nak kena campur campur pulak dengan warna pink ??
    HAHA . Sebab Lyssa suka warna tuh..

    SUKA + TAK SUKA jadi apa ?
    Nampakk Macam Ais Kacangg campur Cendol jer. kehkeh .

    Tapi , jangan risauu !
    Lyssa akan tukarkan balik blog Lyssa kembali seperti asal .. Maybe dalam 2 or 3 minggu . Ikut kesesuaian waktu ~ hehee~


    p/s : So , pendapat korang pulak macam mana ? Tak Suka or Suka ? =.=


    26 August 2011

    Maybe Lyssa Akan Privatekan Blog Ini Esok Atau Lusa :)

    Gadis Kidal Berceloteh...
    26/08/2011 



    .Assalamualaikum ^^ 
    (Jawab..Jawab..Tak Jawab Dosa~:)

    Apa habaqq semua ?? kehkeh . Hampaa semua sehadd ka ? Kalau sapa yang tak sehad tuh , bawak-bawak lah pi jumpa doktor ya. Ghaya dah nakk dekat nih . Kaghang sakit-sakit tak syiokk pulak nak berghaya kan ? (mulalah nak berspeaking ala-ala oghang utaghaa gitu..!haha)


    HAHA . Menggedikk kejap . Asal dari Perak , ada hati nak cakap utara nohh . hahahaa~
    Oke . Oke . Udah udah lah tuh . kang nak cerita pasal lain kangg .. Penuh pulakk satu entry ni aku dokk speaking utara... hahahaa . 


    Ok . Korangg korangg semua yang Lyssa sayangi , rindui , dan seumpamanya (chewahhh..)  
    Lyssa nak buat satu pengumuman nih !! (buat pengumuman lagakk ala ala pakcik tua yang nak umumkan "Esok Hari Raya" dengan songkok disengetkan ke tepi) ehee~~<<Masa bila pulak aku pakai songkok??)


     Songkok DiGantikan Dengan Makhota Ajaib ! Nak Pinjamm ? :)


    Dengan ini , saya , Lyssa Faizureen , ingin mengumumkan bahawa , blog ini akan "di-privatekan" mulai hari esok ataupun lusa . So , kepada pengikut setia Lyssa yang takk pernah curang-curang tuh .. Korangg pulun lahh cantikkan blog korang dalam masa yang singkat nih okehh ? kehkeh . Kesian korangg .

    Mesti korang tertanya-tanya kan , kenapa pulak tibatiba je Lyssa nak privatekan blog ? Ye lah , Lyssa nak tukar segala-gala nya yang ada kat blog Lyssa nehh lahh . So , korang nantikan ye , blog terbaru Lyssa akan datangg nih :)

    Ok . Terima Kasih Sudi Baca . Jom Comment ! ^^
      

    25 August 2011

    Tips : Ceria Selalu | Muka Mesti Ada Senyum :)

    Gadis Kidal Berceloteh...
    25/08/2011


    .Assalamualaikum ^^


    Muka Mesti Ada Senyum | Barulah akan sentiasa happy ..
    *Abaikan muka yang tak comel nih . Model tak berbayar ^^


    AHAA .. Muka mestilah sentiasa nampakk ceria . Barulah hidup akan sentiasa happy ! Macam Lyssa .. Korang fikir Lyssa ni jenis macam mana ? Seriiusss 48 jam 59 minit 59 saat ke ? HAHA . Bagi Lyssa , Lyssa bukanlah jenis yang suka seriuss sangat ! Happy Happy Meal gitu lah . haha. Tak suka lah serius sangat . Nanti otakk manyakk serabut maa~

    Kerekk je kan ? Lyssa nak share siket lah tips macam mana nak ceria selalu . Alahh .. tips yang simple mimple je . Sebab , Lyssa kan budakk yang ceria selalu . happy nak mampuss . periang macam kanak-kanak ribena tu .:) Tak percaya ! Ce tanya kengkawan Lyssa. hak2! Kompom diorang akan kata gitu ! (perasan je lah kaw nih Lyssa oiyyy)

    Jom sondol cendol dekat tips Lyssa nih..

    1.  Sentiasa Berfikiran Positif
    Oh yeahh . Berfikiran positif terhadap semua benda . Semua yang berada di sekeliling anda. Jangan terlalu ikutkan perasaan jika terjadi sesuatu perkara yang tidak diingini . Kalau dekat tempat kerja tu , pastikan suasana di situ , selesa , ceria , bersih dan ada bau-bauan yang wangii-wangi . Alah , kalau penyembur wangi tu abess. Guna je lah Shieldtox ke . 2 in 1 lagi tuh .. Boleh matikan serangga + menjadikan persekitaran anda berbau wangee. HAHA.

    2. Selalu Memaafkan Orang Lain 
    Jika kita mempunyai sikap yang selalu memaafkan orang lain , maka hidup kita akan sentiasa ceria dan happy selalu ... Ye lah . Kalau kita ada buat salah dekat orang kan .. Then , kita tak mintak maaf dekat diorang.. Ada hidup korang akan ceria ! For sure tak lah kan ?  So, saling memaafkan orang lain . dan selalulah mintakk maaf kat orang . Hidup Ceria.. aman Sentosa..hihi.

    3. Bergaul dengan Rakan Yang Boleh Menceriakan Hidup Anda
    Wahh ! Suka..Suka.. Lyssa suka kalau dapat bergaul dengan orang seperti ini . Boleh mencerikan hidup kita pabila kita dalam kesedihan . Tambah-tambah kalau kengkawan kita tu suka buat lawakk ! Tak ke best macam tuhh ? hee . Kalau Lyssa .. orang lai yang best ! Sebab , Lyssa nih jenis yang suka buat orang tertawa . HAHA . Pak Lawakk ~ 

    4. Jangan terlalu memikirkan masalah 
    Ye . Ini lagii penting kalau nak diri tu sentiasa ceria ! . Pada sesiapa yang banyakk masalah sangat tuh . Tak kira lah , masalah dengan keluarga ke , masalah dengan boyfie/gurlfie korang ke , masalah dengan kengkawan ke , masalah dengan sapa2 je lah kan .. Korang jangan pulakk terlalu memikirkan masalah tuh . Itu akan membuatkan korang akan bertambah runsing , tension dan akan selalu marah-marah . Padahal , masalah tu , boleh disettle kan dengan baik . 

    5. Lakukan aktiviti yang kita suka 
    HEHE . Apa yang korangg suka ehh ? Kalau Lyssa , Lyssa suka saangat online , berblog , and dengor lagu . hee. Walaupun aktiviti ini hanya mengadapp lappy je kan . Hidup Lyssa sentiasa ceria oo . Sebab masalah akan kurang kalau kita buat aktiviti yang kita suka. Daripada asyik dokk pikirkan masalah je kan . Sampai bila kita nak dapat saat-saat ceria kan ? kehkeh . Betul takk ?

    Ok . Itu sahaj 5 tips yang dapat Lyssa kongsikan ..
    Ceria-Ceria Selalu yeahh . Chill Beb ~ K. Baii ~

    Thnx For Reading ! Comment Jom ! >.^
     

    Kau Tak Bosan Ke , Masuk Blog Aku Nih ?

    Gadis Kidal Berceloteh...
    24/08/2011


    .Assalamualaikum. ^^
    (Jawab.. jawab .. Tak jawab Dosa:) 

     Ok . Ok . Cepat jawab ! Lyssa tanya nihh . "Kau Tak Bosan Ke , Masuk Blog Haku Nih ?? "
    Jawab lah cepat , lambat-lambat kangg tak dapat eskemm dari Lyssa . huhu~




     Apa masalah Lyssa tanya soklan macam nih ? Dah tak tahu nak tanya soklan hape ke? =.=
    Peliks bin Ajaib bin Aladdin betul lah .. Aiyoo . Bukan ! Bukan ! . Lyssa saja je tanya korang yang dahh follow blog Lyssa nih . "Blog Lyssa Membosankan , kan ? :(  (Baik jujur ! Kalau takk , Lyssa cekik 77 kali , bagi korangg .. mamposs ~) << (Tak baik , DOSA!) :))

    Apa sebab , punca , faktor yang menyebabkan aku berkata begitu heh ?? (Tandaa Soal?) 


    1. Asyik - Asyik Tutorial ! Naik Rimas Hakuu lah ! >.<
    Ada takk mulut-mulut manis semanis gula yang bercakap demikian ? Ada takk ? Meh nak sumbat cabaii keringg . Kasi Pedas Ciket . Ahaa. Nak ? Nak ? Ye lah , Lyssa tahu . Kompom se-kompom kompom nye lah , mesti ada jugakk yang berkata begitu ! Manusia , bukan semuanya sama ! :) Betul takk ? Ok ! Lyssa mengaku , memang Lyssa banyak keluarkan entry pasal tutorial . Tapi , untuk korang jugak . Lyssa tak nak lah dikatakan kedekut ilmu . Kangg tak pasal2 ada pulak yang hentamm Lyssa cakap macam - macam kan ? Lyssa tak nak lah cenggitu .~Bak kata orang , "Sharing is Caring "! Tak gitu ? .. So ? Watafakk nak rimas2 pulak? Hee . Untuk pengetahuan korang , Blog Ini Bukan Sekadar Blog Tutorial Ok ?
    Lyssa ada jugakk cerita pasal kisah hidup Lyssa , bagi korang tip dan info yang menarik ! :)


     2. Haishh . Tak Habess-Habess Dengan Blog Pinkish Dia Nih !
    Haishh . Ada tak siapa - siapa kat sini yang nak kena sumbat mulut diorang dengan batang mop ! ada takk . Kalau ada volnteer at sini , silakan . Amatlah dialu-alukan lah . hekhek. :) Eh , siapa yang berkata begitu kan .. meh Lyssa nak jawab balikk .. " Eh , sukati haku lahh nak blog pink panther ke , nak blog kelabu tahikk hanjing ke , hijau macam muntah korang tuh ke .. Ada hakuu kesahh ?" . Ehee . Ok . Lyssa saja je jawab awal2 kalau korang ada kata gitu . Setakat nih , Alhamdulillah . tak de pulak , orang komplent pasal blog pinkish hakuu nihh . Tapi , Lyssa tahu , mesti ada yang bosan asyik2 pink color kan ? Oke , insyaAllah , sempena Hari Raya yang bakal tiba nih , Maybe .. (not sure lah!) Lyssa akan tukar blog Lyssa dengan warna lain yee . Saborr. Saborr. ^_^


    3. Bosan ar ! Eh , kau ! Tukarr lah Header Baru !
    Yangg benda nih , mesti ada yang cakap cam nih kan ? Lyssa nih  , asyik letakk header nih je ? Tak kan takk nak tukar header baru kott ? "Bosan hari hari aku masukk blog dia , pastuh , tengok muka diaa yang takk secomel mana , tapi , membajett comel nak mampuss.. " kan ? kan ? Ada takk yang cakap macam tuh ? Ada.... Lyssa tahu . huhuhu~ Adess . sekarang nih, Lyssa rasa cam takk de masa lak nak buat header segala bagaii . Lyssa ingat lagii dulu-dulu time baru dokk berjinak dalam dunia blog ni lah kan . Rasa macam boleh dikatakan setiap minggu nak tukar header. HAHA . Sekarangg , dah lama berblog , nak ke PHOTOSHOP pun dahh tak larat . biasa lah . ( Saya sudahh semakin tua!) hehe~


    4. Cara dia tulis ! Bosan nak mampuss . Gunalah ayat yang 'Bombastic' Siket !
    Ishk . Ishk . Cara penulisan pun kena complent jugakk ke ? HAHA . Padahal tak de pun orang komplent pasal benda nih  . Tapi tak tahu lah , siapa-siapa yang cakap belakang tuh , ada lah kot kan ? Ok . Lyssa mengaku yang cara penulisan Lyssa agak membosankan  . Tak macam blogger lain yang selau je orang view blog diorang . Cara penulisan yang terbaekk ahh ! Lyssa punya ayat biasa-biasa je . Tak reti lah nak buat segala bahasa kiasan bagaii . kehkeh . "Be yourself!" Jangan terkedekk-kedek nak ikot gaya penulisan orang . Mana best cam tu , kan gaya sendiri tuh bagus . Ada pulakk nak ciplak2 ayat orang kann ? Tak baikk uh . =)


    Psst .. Terpikir - pikir .. apa lagii yang membosankan eh , bila datang blog Lyssa nih ?

    Terima Kasih , baca entry ni . Comment jom ! ^^



    23 August 2011

    Tutorial : Background di Post

    Gadis Kidal Berceloteh...

    .Assalamualaikum.^^
     (Jawab. Jawab .. Tak Jawab Dosa..:)

    Holla ~
    Heyy beb . 
    Ada orang request ..

    Tanyakan Lyssa , macam mana nak letak background dekat dalam post kita.
    Alah . Macam blog Lyssa nih lahh .. Tak paham apa tuh ? Lihat ini :

      Nak nampak lebih jelas , klik gmbar atas ni .

    Ok . Korang dah tengok kan ? Comel tak ? huiks ! 
    Oke , jom kita teruskan okeh ? :)

    1. Dashboard > Design > Edit Hmtl 

    2. Tekan Ctrl F , dan cari kod ini :
    .post {

    * Kalau tak jumpa , cari lah seakan-akan macam kod ini di bawah bahagian 
    /* Posts .

    3. Bagi sesiapa yang sudah jumpa tu , korang copy code ini :


    -webkit-border-radius: 40px;
    width: 650px;
    margin: 0 auto;
    padding: 0 0 15px;
    text-align: left;
    background-color: #FFFFFF;
    background-image: url(http://i1125.photobucket.com/albums/l597/cotcet96/20070320_313973.gif);
    border: 1px solid transparent;
    border-top: 0;
    }

    4. Paste kan di bawah kod .post {

    5. Kalau ada jugak yang masih tak jumpa kod ini .. .post { , korang cari main kod dia .. yang ini ..


    /* Posts
    ----------------------------------------------- */





    Then , bila dah jumpa , korang paste kan kod ini di bawah bahgian itu :


    .post {
    -webkit-border-radius: 40px;
    width: 650px;
    margin: 0 auto;
    padding: 0 0 15px;
    text-align: left;
    background-color: #FFFFFF;
    background-image: url(http://i1125.photobucket.com/albums/l597/cotcet96/20070320_313973.gif);
    border: 1px solid transparent;
    border-top: 0;
    }

    6. Contohnya , akan jadi macam nih lah ..



      * Yang warna merah tu , URL background itu . Kalau nak cari yang lain , boleh search dekat photobucket , google and kat mana2 je lah :)

    7. Ok ! Before SAVE , Preview dulu ye . Takot takk menjadi pulakk . Terkangkang - kangkang korang menangis kangg.. hihokk ~


    Ok beb ! Chill yea ~
    Selamat Mencuba ! :*
    psst .. kalau tak menjadii jugakk , jangan marah Lyssa yea !
    Lyssa hanya nakk membantu ^^

    22 August 2011

    Tutorial : Scroll Bar Berwarna Yang Comel

    Gadis Kidal Berceloteh...

    .Assalamualaikum.^^
    (Jawab..Jawabb.. Tak jawab dosa..:)

    Ehekk . Ngade - ngade lak Lyssa nih .
    Fuhh . Setelah penat Lyssa mem-publish comment Lyssa yang ratusan semenjakk letak ENTRY INI   ..

    Lyssa nak pulak teruskan dengan tutorial yang seterusnya! hehe :)
    Request from Akak Sporting :) 

    Dia tanya , macam mana nak buat scroll bar berwarna . Alar.. Bak kata Akak Sporting tuh , Scroll bar yang gerak-gerak tu , yang boleh alih-alih tuh.. hehe .
    Kelakar pulak .. Jangan marah ye kak ! ^^ Chill~ Chill ~

    Kalau korang  semua tak tahu jugak , tengok nih ..

     

    Alar , yang Lyssa tunjukkan anak panah tuh lahh .
    Scroll Bar Warna Pink . Comel kan ?
    Kalau rajin , tolong lah Follow Blog BestFriend Lyssa everever nih :)
    Cik Nynna nama nye :) Klik Pic atas untuk ke blognya ^^ 


    OK ! STOoOOOPPPppP ! :)
    Kembali ke tutorial ini .
    Sebelum anda buat tutorial ini ..
    AMARAN KERAS !
    Lyssa nak peringat korang lah..
    Tutorial ini , hanya berfungsi kepada pengguna Google Chrome sahaja !
    Segala-gala yg lain . Mozilla ke , Internet Explorer ke , tak kan menjadi ok?
      
    Ok . Mari kita mulakan =,=
    1. Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Templates

    2.Tekan Ctrl F serentak , cari kod ini :
    ]]></b:skin>

    3. Dah jumpa ? Gud ! Copy kod ini pulak :

    ::-webkit-scrollbar {
    height:12px;
    width: 12px;
    background: #ffffff;
    }
    ::-webkit-scrollbar-thumb {
    background-color: #ff3399;
    -moz-border-radius: 10px;
    border-radius: 10px;
    border: 1px solid #ffffff;

    4. Paste kan kod itu DI ATAS kod ]]></b:skin>

    Ok , sudah kan ? Jom kita adjust pulak ikut cita rasa korang ye=,=

    * Warna Biru = background scroll bar
    * Warna Pink = warna scroll bar anda


    5. Kepada sesiapa nak ubah warna boleh cari kod DI SINI !


    6. Dah siap , Preview dulu . Then , SAVE ! Menjadi takk ? :*


    21 August 2011

    Problem ... Problem ...

    Gadis Kidal Berceloteh...
    21/08/2011


    .Assalamualaikum. ^^

    Oke . Lyssa baru je ONLINE . 
    And baru je Log in Blog Lyssa nii ..

    Bukak - bukak je dashboard tu , tu diaa..
    Kemain lagii comment Lyssa terus mencecah 100++
    Ye lah , Lyssa dah agak dahh , benda nih , mesti akan berlaku punya .
    Kebanyakan comment tu semua datangnya daripada ENTRY INI .

    Apa yang mereka comment ?
    Korangg lihat lah sendiri ekk ..

    Ada yang ada masalah .. problem sungguh !~
    Ada yang Chill je ~ Seronokk kemain lagii dapat "KUIH" Lyssa tuh :)

    Alahaii . Bagi yang comment macam nihh ..


    "Kak Lyssa !! Kenapa saya buat tak jadi pun? "

    "Lyssa , bila saya buat je tuto nih , kenapa navbar saya ada kat bawah ?"

    "Akak , kenapa followers saya hilang?" 

    "Kak Lyssa , tolong lah , dekat template designer tu , asyik error je .!"
    "Akak , macam mana nak remove NavBar tuh balik ?"


    Macam - macam persoalan pulak yang korang kemukakan kat Lyssa kan ?
    Haiyaa.. kalau nak reply satu persatu tuh , memang jenohh lah kan ?
    Tu lah , Lyssa dah bagitawu awai dahh . Lyssa tak berani nak buat tutorial ini..
    Sebab Lyssa tahu , akan jadi macam nih punya lahh ..
    Tak jadi itu lahh .. Tak jadi ini lah .. 
    Tapi , dah korangg "tergegeh-gegeh" sangat nak , (joke je ye) Lyssa pun apa lagii . Bertungkus-lumus lah buat kat korangg...

    Kesian pulakk Lyssa tengokk korangg nihh . 
    Senang- senang , korang tak payah lah buat benda tu..
    Abaikan je lah ..

    Korang guna balik blog korang yang sebelum ni punya..
    Korang ada Download Full Template kan ?
    Ada Lyssa suruh dekat tutorial tu . Suruh download ..
    Kalau ada download , change balik hmtl korang tu ok ?
    Bagi siapa yang tak download tu , Lyssa tak tahu lah nak tolong mcm mana..
    Sebab Lyssa dah bagitahu awal2 dah suruh download kan ?
    Masih berdegil ? >> Sorry To Say .. I don't know . Not my fault =)


    Dan kepada yang menjadi tu , syabas !!
    Tahniah , sebab anda berjaya jugakk guna tutorial itu sebaik mungkin .
    Mungkin , itu rezeki korang kan ?


    Bagi yang tak jadi , jangan bersedih !
    Don't be sad ok .
    Cuba lah tengok tutorial orang lain , kot-kot lah menjadi ..
    Lyssa sekadar nak share dekat korang ye..

    Lyssa minta maaf kalau Lyssa ada salah dengan korang ^^
    Chill yea ~ Baii :)
     

    Wahh . Memang Laku Betul Jualan Aku Hari Ini :)

    Gadis Kidal Berceloteh...
    21/08/2011



    .Assalamualaikum.! ^^
    (Jawab.. Jawabb .. Tak Jawab Dosa!:) 

    Hai kawan - kawan ! 

    Perghh . Kehkeh .

    Title tuh ...
    Apa yang aku dok merepek makan kerepek nih ? Hihokk . 
    Jualan apa pulakk yang laku tuh , Cik Lyssa oiy .
    Kau Tak tahu , DIAM ! haha . << joke ! :)

    Alah , pagi tadi , Lyssa ada "JUAL KUIH" a.k.a Tempek Tutorial Terkini Lyssa !:) 
    Haa . Kau orang tak tahu ke , "KUIH" apa yang Lyssa jualkan tuh .

    Boleh lah baca ENTRY INI !

    Memang betul - betul dapat sambutan hangat giler .
    Kau tak percaya ? Tengokk je lah komen entry tuh .
    Belambakk kan ? huhu ~

    Dalam seminit dua , masuk 7 comment .
    Tak ke laku tu ? Korang yang baca ni pun nak try jugakk ke "KUIH" yang Lyssa jual tu ?
    Boleh boleh . Hambekk je . Lyssa kasik FREE . ahaa ~ 
    Sodaapppp ooo . Macam - Macam jenis "KUIH FREE" lagi ada :) 

     HAHA . Bagi yangg dah tengokk . buat "KUIH" tu  , tak menjadi , jangan lah sodehh-sodehh .
    Cuba try perlahan-lahan okee ? :)
    Chilll beb ! ^^

    Taaaapiii .....
    Hmmm . Yang menjadi masalah nye , kenapa pulak Followers Lyssa tiba-tiba hilang ? :(
    Tadi ada . Kejap nih haa.. Bila tengokk balik  , terus tak de terus .
    Aiyooo . Macam - macam hal pulakk blog ni . Tak pe lah .
    Pada sesiapa yang nak follow tu , tekan je lah button Follow kat atas sekali tuh lah ehh .

    Pada yang buat tuto "KUIH" tu , kalau Follower ada masalah ker , try tekan Refresh . InsyaAllah akan ada balik Friends korang tuh . 
    Apa ? Tak tahu nak tekan Refresh ? Tekan je F5 dekat keyboard korang tuh ok ?

    Chill ~ Chill ~ :)