Home
tutorial
Tips-Tips

30 November 2011

Tutorial : Like Fanpage Sebelum Enter Blog

Gadis Kidal Berceloteh...
30/11/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v

  
Hai kawan - Kawan (buat nada comel) huhu ..


Okeyy , tadi ada someone request and tanya Lyssa macam mana nak buat orang like fanpage kita sebelum enter ke blog kita ? Kalau korang tak paham apa yang Lyssa dok merepekkan ni .. Lyssa bagi contoh lah dekat korangg ek .. Macam nih :

 


Pahee ker ? huhu (cakap kelate) .. Okey , kalao pahee , meh sini Lyssa ajarkan ;)

1. Log in > Dashboard > Design > Edit Html

2. Tekan Ctrl F serentak , dan cari kod ini :

<body expr:class='&quot;loading&quot; + data:blog.mobileClass'>

atau pun kod yang ini :

<body> 

3. Korang dah jumpa ke ? Kalau dah , Copy pulak kod yang ini :

<!-- KakiNetwork.Com Likebox Pro FBFan Code Start -->
<script type='text/javascript'>KNFBFansPRO=&quot;Lyssa_Secret&quot;</script>
<link href='http://kakinetwork.com/sources/fbfans-pro/kakiblogger.css' rel='stylesheet' type='text/css'/>
<script src='http://yourjavascript.com/0143115100/jquery.js' type='text/javascript'/>
<script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1' type='text/javascript'/>
<script src='http://yourjavascript.com/5400531110/likeboxfbfan-pro.js' type='text/javascript'/>
<script language='javascript'>
$(document).ready(function() {
$(&#39;body&#39;).KNFBFansPRO( {
url: &quot;http://www.facebook.com/pages/Lyssa_Secret/120778981320573&quot;,
tunggu: 15,
wait: 1440,
tutup: false
} );
});
</script>
<div id='fbtpdiv'/>
<!-- KakiNetwork.Com Likebox Pro FBFan Code End -->




*Then , korang pastekan di bawah kod yang korang carikan tadii tu :)
 
*Warna Biru tuh , Tukarkan dengan nama korang , dengan link fanpage korang erkk ?


4. Lepas tuh , cer preview .. Kalau menjadi , SAVE terus lah eheh ? 

=SELAMAT MENCUBA= huhu ..


p/s : kadang - kadang dia akan keluar taw , kadang-kadang takk . Nasib korang ler . hehehh :)


Selamat Hari Jadi BEN ASHAARI !

Gadis Kidal Berceloteh...

30/11/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v


Huwarghhh .. Hari ni dah 30 November 2011 lah . Ecehh ... dan hari ini juga merupakan Birthday BEN ASHAARI yang ke-35 tahun . uhukkk . (kata dia , dia tua dahh) Ehemm . Ehemm .. Tua ke hapoo 35 tahun tuh ? HAHA . Muda lagi teww . 


Dan sempena dengan hari kelarihannya hari ni , Lyssa nak wish ..

HAPPY BIRTHDAY TO BEN ASHAARI !!

Semoga ben panjang umur dan murah rezeki lah hendaknya . hekhek . Dan selalu bahagia di samping isteri tercinta dan bakal anak yang akan dilahirkan tak lama lagii ! wink *

Oleh itu , jom ramai - ramai dengan lagu Happy Birthday To BEN ASHAARI :

Lyssa pilih lagu yang dinyanyikan oleh kucing comel ni , sebab Lyssa PENCINTA KUCING ! hehe . Hayatilah yer. huhu . emuacks !

 







To Ben Ashaari : Sorry sebab tak dapekk nak wish pukul 12.00 a.m . hukhuk :)

29 November 2011

Jadi FULL-TIME Blogger ke PART-TIME Kerja ?

Gadis Kidal Berceloteh...
29/11/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v


Tadi petang , kalau korang perasan , dekat FANPAGE Lyssa , Lyssa ada post something about tajuk kali ni . Nak tahu , Lyssa POST pasal apa ? TEKAN SINI dulu . hekhek . 



 


Haaa . Benda ni lah yang Lyssa post tadi . Bagi siapa yang tak nampak sebab terlupa nak tempek contact lens dekat mata korang tu , Lyssa cakap , 


"InsyaAllah , tahun depan Lyssa akan jadi FULL-TIME blogger ."


Chewahh . Betul ke ? Tercapai kah hajatku untuk jadi blogger sepenuh masa nanti ?
Sepenuh masa macam mana lah kan ? 24 jam ? 48 jam ? 1001 malam ? Opss* 

Angan - angankah Lyssa neyy ? Ada hati pulak nak jadi blogger sepenuh masa ? hehe .
Ye lah , kadang - kadang Lyssa terpikir jugak ..  


"Nak Jadi FULL-TIME Blogger ke PART-TIME Kerja ? "


Kerja ? Errr . Bagus jugak bekerja kan . Boleh jugak Lyssa cari pengalaman . Tapi , bagi Lyssa , Lyssa lebih selesa kalau dapat tolong blogger dalam dunia maya niyy . Sambil - sambil tolong orang  , bertambah jugak pengetahuan Lyssa neyy . Ye dak ?

So , Lyssa dah buat keputusan untuk jadi FULL-TIME blogger mulai tahun depan . InsyaAllah ~
Kalau tak de apa - apa halangan :)

Nampak gayanya nanti , makin bertambah lah TUTORIAL/TIPS/INFO/FREEBIES yang akan Lyssa share dengan korang nanti kan ? huhu . InsyaAllah :)


Tutorial : Gambar Jadi Blur Melengkung Bila Cursor Menyentuh

Gadis Kidal Berceloteh...
29/11/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v


Heyyy . Korang .. Kali ni  , Lyssa nak ajar kepada sesiapa yang berminat untuk mem-blurr kan jadukan melengkung gambarnya bila cursor menyentuh . Macam Lyssa gunakan sekrang ni . Cuba hala kan cursor Lyssa dekat mana - mana gambar dalam blog ini . Jadi blur dan melengkung kan ? Tak paham . Macam kat bawah ni . huhu :)

Promote : Nak DUIT banyak tu ? KLIK SINI :)

 Okeyy , nak kan jadi blurr macam itu . Macam ini :

1. Log in > Dashboard > Design > Edit Html
2. Tekan Ctrl F serentak dan cari kod ini :

a:visited {

3. Ada tak ? Kalau ada bagus ! Paste kod di bawah ini , di bawah kod yang korang carikan tu ekk ?

a img {
border-radius:10px;
border-width: 0;
}

img:hover {
filter: alpha(opacity=70);
opacity: .6;
-webkit-transition: 0.5s;
border-radius:10px;

4. Contohnya macam ini :

  KLIK Gambar untuk nampak lebih jelas :)


5. Bila dah paste , boleh lah korang SAVE !
6. Now , pergi dekat blog korang . Macam mana  ? Menjadi takk ? :)

=SELAMAT MENCUBA=

28 November 2011

Heartbeat VS Churp-Churp ! Yey ... Cashout Heartbeat Lagi ...

Gadis Kidal Berceloteh...
28/11/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v

Whoaaa . Hari ini Lyssa happy sangat - sangat ooo . Sebab ape eh ? Ye lahh . Punya lama Lyssa tak bukak HEARTBEAT Lyssa tu kan ? Tengok - tengok dah boleh cashout dahh . Nak tunggu bila boleh cashout memang mengambil masa yang lama taw ? Ishkk . Tak macam churp - churp . Sekejap je dah beratus - ratus ! hekhek ^_^

Okeyy . Nak tengok bukti HEARTBEAT Lyssa tu takkk ? Cepat - cepat tengok ! =)


Huhu . Lyssa punya earning tak de lah sebanyak earning korang tuh kan . Tapi , boleh lah buat duit poket . Heartbeat boleh dipercayai taw . Before ni Lyssa pernah dah cashout sekali . RM162.72 tuh lah . Memang dia masukkan duit tu terus ke Account Maybank Lyssa . Tapi mengambil masa yang lama ciket lah kan . Adalah dalam sebulan . Tak kisah lah kan . Asalkan dapat jugak duit tuh .

Tapi , satu je tips pasal Heartbeat nih yang perlu korang tahu ! 

Lyssa nak nasihat korang lah .. Jangan lah letak icon lain selain Banner Heartbeat di blog korang tu . Automatik diorang tak terima taw . Lyssa dah kena warning dah hari itu sebab Lyssa tak letak banner , tapi , Lyssa create icon heartbeat untuk orang KLIK Lyssa nya heartbeat . Tengok - tengok , dia potong sikit dari apa yang sepatotnya Lyssa dapat . huhu .
Sedih kann ? 

So  , bagi siapa yang berminat nak Daftar Account Heartbeat , bolehlah KLIK SINI okey ? 


Kali ni , pasal Churp - Churp pulak ! Lyssa memang berpuas hatilah dengan Churp -Churp ni kan ? Mana tak nya . Sekejap je Earning Lyssa naikk ! Sebelum niyy , tengoklah ENTRI INI bagi siapa yang terlepas . Berapa earning Lyssa time tu ? Banding dengan ini pulak .. Berapa ehh ? huhu ...  

 


Hukhuk  . Cepat kan meningkat ? Okeyy . Kalau ada yang terkejut mata terbeliak tu , boleh lah DAFTAR CHURP CHURP Di Sini !:)  Kalau korang tak paham dan tak tahu nak daftar macam mana , boleh ke ETNRI YANG INI eh ?


Ok . Amacam sekarang ? Masih nak nafikan , buat blog kerja sia - sia ? Di samping itu kan , kita boleh jugak menjana pendapatan kita sendiri . Daripada dok melepak tak tentu hala . Lebih baik duduk rumah . Aktif untuk blog kita . Tupp..Tupp..Tupp.. Duit masuk bank ? Tak ke best ? lalalalala~

Kesimpulannya  , buat blog pun boleh jana pendapatan jugak . Tapi kena bijak atur strategi lah ekk . Baru dapat hasil lumayan ! Wink* ;)

Tutorial : Sparkling Cursor (Bentuk ♥)

Gadis Kidal Berceloteh...
28/11/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v


Heyy . Tutorial kembali datang ! Ehh , apa yang baru dekat blog Lyssa ? Cursor Lyssa ada keluar lep lep lah kan ? ♥ ♥ . Perasan tak ? huhu . Cer lah korang bawakk cursor Lyssa jalan - jalan kelilingi blog ni . huhu . Kan ada keluar lep lep ♥ ♥ huhu . Before ni , keluar bintang cuns. Nak tahu macam mana buat benda niyy ?

Terlebih dahalu , korang boleh lah delete segala kod sparkling cusror yang korang pernah buat dulu . okeyy ?  Now , ada kod baru pulak . JOM !

1. Dashboard > Design > Add a Gadget > Html/JavaScript

2. Copy semua kod di bawah , dan pastekan di ruangan Html/JavaScript tu ehh ?


<script type='text/javascript'>
// <![CDATA[
var colour="#000000";
var sparkles=40;
var x=ox=400;
var y=oy=300;
var swide=800;
var shigh=600;
var sleft=sdown=0;
var tiny=new Array();
var star=new Array();
var starv=new Array();
var starx=new Array();
var stary=new Array();
var tinyx=new Array();
var tinyy=new Array();
var tinyv=new Array();
window.onload=function() { if (document.getElementById) {
var i, rats, rlef, rdow;
for (var i=0; i<sparkles; i++) {
var rats=createDiv(3, 3);
rats.style.visibility="hidden";
document.body.appendChild(tiny[i]=rats);
starv[i]=0;
tinyv[i]=0;
var rats=createDiv(5, 5);
rats.style.backgroundColor="transparent";
rats.style.visibility="hidden";
var rlef=createDiv(5, 5);
var rdow=createDiv(5, 5);
rats.appendChild(rlef);
rats.appendChild(rdow);
rlef.style.top="2px";
rlef.style.left="0px";
rdow.style.top="0px";
rdow.style.left="2px";
document.body.appendChild(star[i]=rats);
}
set_width();
sparkle();
}}
function sparkle() {
var c;
if (x!=ox || y!=oy) {
ox=x;
oy=y;
for (c=0; c<sparkles; c++) if (!starv[c]) {
star[c].style.left=(starx[c]=x)+"px";
star[c].style.top=(stary[c]=y)+"px";
star[c].style.clip="rect(0px, 5px, 5px, 0px)";
star[c].style.visibility="visible";
starv[c]=50;
break;
}
}
for (c=0; c<sparkles; c++) {
if (starv[c]) update_star(c);
if (tinyv[c]) update_tiny(c);
}
setTimeout("sparkle()", 40);
}
function update_star(i) {
if (--starv[i]==25) star[i].style.clip="rect(1px, 4px, 4px, 1px)";
if (starv[i]) {
stary[i]+=1+Math.random()*3;
if (stary[i]<shigh+sdown) {
star[i].style.top=stary[i]+"px";
starx[i]+=(i%5-2)/5;
star[i].style.left=starx[i]+"px";
}
else {
star[i].style.visibility="hidden";
starv[i]=0;
return;
}
}
else {
tinyv[i]=50;
tiny[i].style.top=(tinyy[i]=stary[i])+"px";
tiny[i].style.left=(tinyx[i]=starx[i])+"px";
tiny[i].style.width="2px";
tiny[i].style.height="2px";
star[i].style.visibility="hidden";
tiny[i].style.visibility="visible"
}
}
function update_tiny(i) {
if (--tinyv[i]==25) {
tiny[i].style.width="1px";
tiny[i].style.height="1px";
}
if (tinyv[i]) {
tinyy[i]+=1+Math.random()*5;
if (tinyy[i]<shigh+sdown) {
tiny[i].style.top=tinyy[i]+"px";
tinyx[i]+=(i%5-2)/5;
tiny[i].style.left=tinyx[i]+"px";
}
else {
tiny[i].style.visibility="hidden";
tinyv[i]=0;
return;
}
}
else tiny[i].style.visibility="hidden";
}
document.onmousemove=mouse;
function mouse(e) {
set_scroll();
y=(e)?e.pageY:event.y+sdown;
x=(e)?e.pageX:event.x+sleft;
}
function set_scroll() {
if (typeof(self.pageYOffset)=="number") {
sdown=self.pageYOffset;
sleft=self.pageXOffset;
}
else if (document.body.scrollTop || document.body.scrollLeft) {
sdown=document.body.scrollTop;
sleft=document.body.scrollLeft;
}
else if (document.documentElement && (document.documentElement.scrollTop || document.documentElement.scrollLeft)) {
sleft=document.documentElement.scrollLeft;
sdown=document.documentElement.scrollTop;
}
else {
sdown=0;
sleft=0;
}
}
window.onresize=set_width;
function set_width() {
if (typeof(self.innerWidth)=="number") {
swide=self.innerWidth;
shigh=self.innerHeight;
}
else if (document.documentElement && document.documentElement.clientWidth) {
swide=document.documentElement.clientWidth;
shigh=document.documentElement.clientHeight;
}
else if (document.body.clientWidth) {
swide=document.body.clientWidth;
shigh=document.body.clientHeight;
}
}
function createDiv(height, width) {
var div=document.createElement("div");
div.style.position="absolute";
div.style.height=height+"49px";
div.style.width=width+"50px";
div.style.overflow="hidden";
div.style.backgroundColor=colour;
return (div);
}
// ]]>
</script>

* Tukarkan kod berwarna merah kepada kod warna yang korang suka . Kod Warna boleh dapatkan DI SINI !:)

3. Lepas tu , korang SAVE lah ehh ? Tengok ? Menjadi nggak ? ^_^

=SELAMAT MENCUBA=

HAHAHA : Suami Isteri Bergaduh ?

Gadis Kidal Berceloteh...
28/11/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v





Sepasang suami isteri telah berselilih paham antara mereka dan tidak bertegur sapa . Pada suatu malam , si suami telah menulis satu nota ....


" KEJUTKAN SAYA PUKUL 6.30 PAGI "





... dan meletakkan nota itu di sisi isterinya yang sedang tidur. Keesokan harinya sisuami terjaga dari tidur dan mendapati jam di dinding telah menunjukkan pukul 8.00 pagi. Didapati di sisinya terdapat satu nota bertulis...



" BANG, BANGUN BANG..... SUDAH PUKUL 6.30 PAGI "




hahahahaha . Lyssa hanya mampu tersenyum ! :) Peace ^_^v
 

27 November 2011

Tutorial : Cara Nak Cari Kod Followers

Gadis Kidal Berceloteh...
27/11/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v



Hai . Okeyy . Hari itu , ada yang tanya Lyssa macam mana nak cari kod followers kita ? Macam blog Lyssa nih .. Lyssa gunakan kod untuk orang follow blog Lyssa . So , dekat sidebar Lyssa ..Lyssa boleh letak kod kod lain jugak atas follower Lyssa . So , korang nak belajar jugak ke ?  JOM ! :)

1. Korang pergi dulu LINK INI DULU << (make sure korang dah LOG IN blog korang terlebih dahulu)

2. Automatik akan keluar gambar ini dan korang boleh klik pada anak panah yang Lyssa tunjukkan ni :

( Klik gambar untuk kelihatan lebih jelas )
 
3. Dah tekan Add the members gadget ? Gud !

4. Lepas itu kan , korang akan nampak korang punya kotak followers macam ini ! :)
( Klik gambar untuk kelihatan lebih jelas )

5. Korang tukar Width korang mengikut kesesuaian size sidebar korang .. Tukar jugak color yang korang suka . 

6. Sudah ? Sekarang , GENERATE CODE ! 

7. Korang copy semua code tersebut .. dan masukkan ke dalan blog ! Tak tahu nak masukkan?

8. Log in > Dashboard > Design > Add a Gadget > Html/JavaScript

9. Paste kod korang di ruangan Html/JavaScipt .

10 . DONE ! Siap . Now , korang boleh guna TUTORIAL YANG INI . hehe :) 

=SELAMAT MENCUBA= 

Freebies : Cursor Cute and Comel

Gadis Kidal Berceloteh...
27/11/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v


Haii . Hari ini , Lyssa nak bagi Freebies Cursor Yang Cute lagii Cunss untuk korang . Sebab ada yang teringin sangat nak cursor comel neyy . Untuk memudahkan korang , korang just copy URL di bawah dan paste . Ikot Step di bawah :) Chill yea ~


1. Log in > Dashboard > Design > Add a Gadget > Html/JavaScript

2. Copy kod di bawah :

 <style>body {cursor:url(URL CURSOR 1), url(URL CURSOR 1), auto;} </style>
<a href="LINK BLOG KORANG" target=_blank><div style="height: 50px; width: 50px; position: absolute; top: 0px; left: 0px;"> </div></a>

3. Paste kan kod tersebut di ruangan Html/JavaScript tadi tu 

*Warna merah : Korang boleh COPY URL di bawah ini .
*Warna biru : Korang punya link blog .. Contoh : inilinkblogsaya.blogspot.com 


  http://i1234.photobucket.com/albums/ff408/LyssaFaizureen/04.gif

  http://i1234.photobucket.com/albums/ff408/LyssaFaizureen/06.gif

  http://i1234.photobucket.com/albums/ff408/LyssaFaizureen/07.gif

  http://i1234.photobucket.com/albums/ff408/LyssaFaizureen/05.gif

  http://i1234.photobucket.com/albums/ff408/LyssaFaizureen/03.gif

  http://i1234.photobucket.com/albums/ff408/LyssaFaizureen/01.gif 

26 November 2011

Tips : Pemilihan Header Yang Terbaik !

Gadis Kidal Berceloteh...
26/11/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v





Okeyy . Korang ... Pemilihan Header yang baik dan cantik akan menambahkan lagi seri blog kita kan . SETUJU tak ? huhu ~ Bagi Lyssa lah kan , header memberi pengaruh yang besar untuk mencantikkan blog kita . Kebanyakan blogger sekarang suka untuk menghias blog mereka supaya orang selalu datang singgah ke blog diorang . Header memang amat penting untuk menunjukkan kualiti sesebuah blog selain daripada isi kandungannya yang mantap !

Andaikan korang mempunyai keistimewaan dan kelebihan dalam menghias blog , apa salahnya kalau korang cuba untuk membuat header yang cantik . Daya kreatif blogger amat penting jika digunakan dengan baik dalam penghiasan blog. Memanglah sesetengah blogger tidak kisah dalam mencantikkan blog .. Asalkan mempunyai isi yang mantap ! Perlu diingat ye , citarasa orang lain siapa tahu kan ? Kalau blog cantik , header cantik .. Memang tak akan dinafikan lagi , orang akan selalu akan terjah blog kita ^^

Oleh itu , dengan pengetahuan yang Lyssa ada , Lyssa nak kongsi dengan korang serba sedikit dalam pemilihan header yang baik ! Lyssa tahu , header Lyssa bukanlah cantik mana pun kan . Tapi , tak salahkan Lyssa nak kongsi dengan korang ? Ilmu di dada jangan disimpan sorang - sorang . Ingat tu ! :)

Okey , korang boleh lah jenguk SATU-PERSATU tips yang akan Lyssa kemukakan di bawah : 

1. Jangan buat Header Dengan Gambar Yang Terpotong Sana Sini*


 

Tengok lah contoh header di atas ni . Burok kan ? Hodoh kan ? Mana tak hodoh nye . Dah p buat header yang bergambo terpotong sana sini . Tangan terpotong , tudung bahagian atas terpotong , kiri dan kanan pun terpotong . Ishk ! Dah tak perfect dah jadi gambo nye .
So , Lyssa nasihatkan , kalau korang nak create header , biarlah korang memilih gambar yang terbaik dan yang tak terpotong sana sini . Ada paham ? huhu ~ XD


2. Jangan Memilih Gambar Yang Gelap dan Agak Blur Untuk Dijadikan Header !

 


HAHA . Tengok lah tu . Gelap nyer . Blur nya . Muka Lyssa dah macam punggung kuali dah Lyssa tengok ! eeee , yucks ! Gambar macam ni ke yang korang letak dekat header ? Better korang elakkan lah daripada memilih gambar yang blurr dan gelap macam ni . Potongan keliling gambar dah cunss ! Tak de terpotong sana - sini .. Tapi , malang nya .. Gambar blurr pulak ! Memang tak cantiklah header korang kalau letak gambar yang macam ini . HEHE .
So , kalau nak tangkap gambar tu , pastikan korang tangkap 'jangan lawan cahaya' . Daripada muka korang putih macam burung merpati , terus jadi punggung kuali . Aiyooo ~ Tak nak lah macam tu ye ?


3. Pemilihan Jenis Font Amat Penting !

 

Haa . Tengok tuh .. Lyssa siap bagi contoh jenis font yang sesuai lagi untuk korang taw ? Appreciate lah ciket . hekhek . Ok . bagi tanda ' right ' tu , merupakan jenis font yang sesuai untuk korang jadikan header cunsss korang tu . Ianya kelihatan lebih kemas dan jelas . Bagi contoh Font yang Lyssa tandakan "X" tu adalah jenis font yang kurang sesuai . Bukan tak boleh ... Boleh je kalau korang nak guna Font yang Fancy . Tapi , tak ke nanti Header korang nampak semak bila korang guna tulisan yang ter-congek congek sana sini ? Pikir - pikir lah ye :)


4. Pemilihan Warna Yang Sesuai

 

Warna !! Warna teramat - amatlah penting dalam pembikinan header . Chewahh . "pembikinan" pulak dah . Dah macam "pembikinan" filem lah pulak . Ohoo . STOP ! Okeyy . Memang pemilihan warna sangat memberi pengaruh yang besar dalam pembuatan header. hehe . Warna yang lembut dan terdapat OUTLINE hitam pada tulisan , menampakkan header kita timbul , cantik dan kemas ! Okeyy . Lyssa bagi contoh . Kalau blog korang warna pink lembut . Jangan lah pulak header korang sama pinknya dengan background blog korang tu .Pilihlah warna yang lebih terang . Jadi , blog korang akan timbul dan menyerlah . Contoh macam header Lyssa lah . Background blog pink lembut . Header pulak pink terang . Lebih kurang macam tu lah kan . huhu ~ ^_^v


5. Buatlah Header Transparent ! Dijamin Lebih Cantik !

 

Okey ... Cuba korang tengok , header yang ini ... Header atas dan bawah nya . Macam nampak lebih cantik dan kemas ? Semestinya header yang atas kan ? Jangan salah paham . Yang bahagian atas tu , merupakan header Transparent . Bila korang Upload masuk dalam blog , automatik header korang akan jadi transparent dan akan kelihatan background blog korang . Macam blog Lyssa ni . HEHE . Kalau korang buat header yang macam kat bawah tu , tak berapa nak cantik lah . Sebab petak je .. Nampak membosankan . Ye tak ? Jadi , buatlah header transparent ! Cantik , dan kemas ! :D


So , macam mana korang ? Oke tak tips Lyssa kali ini ? Jangan korang baca separuh jalan je . Baca kesemuanya sekali . Kalau korang terlepas satu huruf atau perkataan Lyssa .. Teramat lah rugi . Chewahhh . HAHA . 


p/s : Kepada sesiapa yang nak belajar buat header transparent , boleh lah KLIK SINI ! :)


Tutorial : Cursor Hover (Cursor Bertukar Apabila Menyentuh Link)

Gadis Kidal Berceloteh...
26/11/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v


Haiii .. Hari ini , Lyssa dapat idea . Lyssa nak buat satu tutorial ini . Tutorial apa ekh ? Alar . Cuba korang halakan cursor Lyssa dekat mana - mana link ? Daripada Cursor muka Lyssa , terus bertukar menjadi cursor kecik yang comel kan ? Nak tahu ke , macam mana nak buat ? Jom !


1. Log in > Dashboard > Design > Add a Gadget > Html/JavaScript

2. Copy Kod Ini :

<style type="text/css">body, a, a:link{cursor:url(url cursor 1), default;} a:hover {cursor:url(url cursor 2),wait;}</style> 

3. Paste kan di ruangan Html/JavaScript tadi tu :)

Yang Warna Merah : Korang letak URL CURSOR yang korang tengah guna sekarang . Kalau tak de lagi , boleh dapatkan DI SINI dan DI SINI :)

Yang Warna Biru : Korang letak URL CURSOR yang bila korang sentuh link , akan bertukar cursor yang lain .

4. Lepas dah siap , korang SAVE .

5. Bukak Blog korang , dan lihat hasilnya :D

*Kalau korang teringin nak buat CURSOR MUKA KORANG , bolehlah belajar DI SINI :) 

SELAMAT MENCUBA !!

Adik , Nak Jugak Rambut Macam Kau !

Gadis Kidal Berceloteh...
26/11/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v


Ehem .. ehem .. Semalam , aku paksa adik aku potong rambut ohh . Rimas aku tengok rambut dia tu haaa .. Dah ler kerinting .. Pastu panjang - panjang pulak tu . Ingat hape ? Teringin sangat nak jadi macam rambut Hafiz AF ke ? Tak pun macam Alleycats ? Errr . Seram sejuk aku tengok . HAHA . Sampai kena paksa haaa . Balik je dari kedai rambut tu .. Aku terkejut beruk tengok rambot dia jadi macam ni !


Nak kenal ? Nama dia : Fitzz . 15 tahun ! HAHA .


Pergh .. SIOT kau dik ! Teringin nak jadi macam Shaheizy Sam dalam cite Kongsi tu ka ?


" Akak pun teringin nak rambut macam kau lah , dik ! Pinjam boleh ? " HAHA :D


p/s : Terpikir jugak muka aku macam mana kalau rambut gitu ? HAHAHHAHA =)
 

25 November 2011

Alhamdulillah , Churp~Churp Meningkat Lagi !

Gadis Kidal Berceloteh...
25/11/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v

Hai sahabat sekalian yang Lyssa sayang , 

Syukur ke hadrat Ilahi , kerana dengan limpah kurnia-Nya , Lyssa punya churp~churp dah semakin meningkat ... Meninggi ke langit nun jauh di sana haa . kehkeh . Hyperbola pulak dah budak kechik ni ! :D

Stop ! Stop ! Apa pandang - pandang ? Tak percaya ? Ehem .. Ehem .. Nak tengok bukti ? Nak tengok bukti yang sahih depan kaca mata korang ?  HUHU ~ Okey , Lyssa akan tunjukkan . Tapi , sebelum itu , korang kena lah KLIK SINI dan KLIK SINI terlebih sahulu yeah >.< 

Ini dia , bukti yang SAHIH tu . kehkeh ^_^

 

Macam mana ? Masih tak percaya ? Err . Perlukah Lyssa Cashout dan tunjukkan bukti CHEQUE nya pulak ? hehehehe . Nanti dulu . Sabor ! HAHA . Lyssa nak tunggu hasilnya banyak dulu , baru Lyssa akan CASHOUT !! 

Nak tahu tak Lyssa nak buat apa dengan wang yang akan Lyssa CASHOUT nanti ? InsyaAllah , dengan duit itu , Lyssa akan buat satu GIVEAWAY atau CONTEST untuk korang semua join ! Dan  , insyaAllah , akan Lyssa gunakan sebahagian daripada wang tersebut .. Semakin cepat wang itu naik , semakin cepatlah Lyssa akan CASHOUT  ! So , korang semua kenalah tolong Lyssa . Ye dakk ? Kalau Lyssa suruh KLIK LINK ! Korang wajib kena KLIK . hehe .
Untuk korang jugak . Ye takk ? ^_^v Adil maa~

Orait , kepada sesiapa yang belum daftar lagi , korang bolehlah DAFTAR CHURP-CHURP DI SINI :) Jangan tunggu lama - lama .. Pasti korang berpuas hati nanti ! ^^v


Blog Yang Semak , Menolak Tuah Daripada Orang Untuk Selalu Datang ! :D

Gadis Kidal Berceloteh...
25/11/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v




Sebelum tu , apa - apa pun , Lyssa nak tanya , korang SETUJU atau TIDAK tajuk Lyssa kali ini ? Ececehh . Cepat ! Jawab dengan JUJUR . Semua orang ada jawapan yang tersendiri kan ? Tak gitu ? 

Bagi Lyssa lar kan , Blog yang semak , sememangnya menolak tuah untuk orang datang lagi ke blog kita .. Hmm . walaupun entry diorang menarik , interesting , dan WOW !! Kalau blog semak , rasa nya , ada ke orang nak blog walking lagi dekat blog kita ?

Tambah - tambah pulak dengan blog yang berat dengan segala benda alah .. Widget yang tak tentu pasal tersesat dekat sidebar blog kan ? Yucks ! Okeyy . Lyssa tak kata blog Lyssa tak semak dengan segala widget yang tak tentu hala kan . Blog Lyssa pun semak jugakk .. KOT !!! . Hmm .

Nak kata blog Lyssa berat ? Jaranglah orang komplen . Maknanya , tak berat lah kot . uiksh !
Tapi ... Tapi ... Tapi ... Blog yang berat tak semestinya terdapat widget yang terlalu banyak . Kalau sesorang tu , banyak meletakkan kod yang tak berapa penting dalam "EDIT HTML" nya , mungkin salah satu puncanya lah blog diorang lambat loading . So , korang kenalah tahu mana yang penting  , dan mana yang tak berapa nak penting kan ?

Blog anda berat ? Semak ?  Mungkin , TIPS INI dapat membantu korang . Lyssa tahu ada yang sudah membaca nya . Tapi , bagi NEWBIES a.k.a Bloggers baru , patut kot baca TIPS INI :)
Kadang - kadang tu kan , Lyssa tergelak sorang - sorang bila Lyssa pikirkan waktu mula - mula Lyssa buat blog dulu  . HEHE :D Memang melawakkan .

Cehhh .. Kononnya ni baru first time buatlah kan ... Tengok blog someone tu ,, WAHH !! WOWWW ! Teruja plus terbeliak bijik mata ni haa .. Tengokk ... Cantik sangat blog blogger2 kat Malaysia nih . hehe . Lepas tu , terpikir dalam hati : 

"Ishkk , macam mana lah diorang boleh buat blog selawa ini , Seriusly , JELES AKU !"

Macam - macam yang aku fikirkan time tu . Nak edit tak berapa nak reti time tu . Seriusly , aku pantang !! Kalau nak dapat satu benda tuh , aku akan cari sampai boleh buat . hehe . 
Inilah LYSSA FAIZUREEN :D Tak mudah menyerah kalah ! Tak mudah berputus asa . Chewah.

Lyssa tanya orang itu , Lyssa tanya orang ini . huhu . Banyak jugak yang ada tolong Lyssa . Dan ada jugak yang menyombong . Ishk. Ishk. Tapi  tak pe . Lyssa redha je time tuh , dan cuba usaha sendiri . Berkat hasil usaha Lyssa .. Lyssa dapat menghasilkan blog SECANTIK ini .
Ehemm . Ehemmm . Cantik kahh  ? <<< Perasan je lebih kau Lyssa ! haha ..

Cantik what ! Better dari dulu . hekhek . Puji diri sendiri sat ! Siapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri . Ye takk ? Kalau dulu . penuh dengan benda blink - blink dekat sidebar Lyssa taw ! Serius , nampak semak sangat ! Sampai , tak de satu pun yang hingin masuk blog Lyssa time tu . Memang menyedihkan . Terasa macam syok - syok sendiri pulak time tu . 
Taip merapu -rapu , tapi .. sorang insan yang bergelar manusia tak de pun yang singgah komen ! HEHE :D Apa korang rasa kalau korang ditempat Lyssa time tu ? HAHAHA . Kesian kan ? Taip penat -penat , tapi tak de orang yang baca pun :D

Tapi , Lyssa tetap tak mengalah taw . Sebab Lyssa pikir time tu , Lyssa memang sesuka hati je nak buat blog . Tak nak pun orang baca . HAHA . Tapii , ntah mengapa sampai satu tahap tuh , Lyssa cuba buang segala widget di blog Lyssa .. Lyssa bagi ringankan blog .. Bagi cantikkan blog .. Blog dah tak semak ..  Tuppp .. Tuppp ... Tupp .. Ada pulak yang datang menyinggah blog Lyssa .. Ada jugak yang sudi komen  - komen blog Lyssa yang naif ni . HEHE .. Terharu wehhh . Meleleh habes gedebak gedebuk air mata Lyssa neyy ha . haha .

Makna nya apa tu ? Okeyy  . Maknanya , Lyssa nak kasitaw korang yang blog semak memang sememang memang nya lah menolak tuah daripada orang nak singgah lagi ke blog kita .
So , nasihat Lyssa , korang kemaskan lah blog korang .. pilih tulisan yang mudah untuk orang membaca nya :D  Baru lah orang akan selalu singgah and datang baca blog kita tuu . huhu :D