Home
tutorial
Tips-Tips

19 April 2012

Tips Supaya Tidak Malas Untuk Meng-update Blog

Gadis Kidal Berceloteh...
19/04/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v





Ehem . Anda malas ? Dah lama dalam blogging tiba-tiba muncul sifat malas . Eh , sama lah kita . Tapi malas-malas pun Lyssa akan curi sedikit masa Lyssa untuk update blog walaupun sehari sekali update . Asalkan update . Memanglah , sejak belakangan ini Lyssa tengok bloggers macam dah banyak yang jarang update blog . Kenapa ? Kenapa ? Adakah korang ni tergolong dalam orang yang jenis 'cepat bosan' . Rilekkss ah . Ini baru permulaan . Tak payah lah cepat sangat rasa bosan dan malas . 


Kenapa boleh , korang dan diri Lyssa sendiri dh semakin malas untuk update blog ? Mungkin disebabkan terlalu sibuk untuk menguruskan urusan harian seperti homework , assigment dan kerja-kerja di office . Tapi tak mengapa . Di sini , Lyssa akan kongsikan sedikit tips supaya korang tidak malas lagi untuk update blog . 


Tetapkan Hari Untuk Menulis Entry
Korang ada tetapkan hari tak ? Atau main bedal sesuka hati je nak update bila . Rasa nak update , update . Kalau rasa tak nak , biar je sampai berkulat/bersawang . Ishk ! Jangan lah sampai macam tu pulak . hihi . Tetapkan hari . Hari di mana korang rasa korang betul-betul free . Contoh : Isnin , Rabu , Jumaat dan Sabtu . Bila korang dah set kat mind korang bila hari korang nak update , automatik korang akan update juga walaupun entry yang ringkas . Update selagi mampu , asalkan kita boleh tumpukan penulisan blog dengan konsisten =) 


Buat Catatan Di Buku Nota Kecil
Haaa . Kalau pergi mana-mana je kan , korang ada tak bawak buku nota taruk masuk dalam handbag ? haha . Lyssa ada ! Malu pulak nak cakap . Eleh . Bukan apa . Ini lagi memudahkan Lyssa bila-bila masa nak update nanti . Contoh kita kemana-mana . Tiba-tiba time tu juga lah idea baru nak datang . Terus catit dalam buku tu . Buat point form . Nanti bila dah ada waktu kelapangan , belek balik buku nota tu terus update dalam blog . Mudah kan ? :)


Update Blog Dengan Meng-upload Gambar-Gambar Yang Menarik 
Gambar yang menarik juga boleh mendapat perhatian pembaca yang sering datang singgah ke blog anda . Setahu Lyssa , para pembaca kebanyakannya lebih gemar untuk melihat gambar-2 daripada membaca artikel yang panjang lebar tak ketahuan ala apa yang ingin disampaikan . Dengan hanya sekeping gambar sudah cukup untuk menyampaikan sesuatu mesej kepada pembaca . Contoh : Setiap hari Rabu kan ada Wordless Wednesday . Apa benda Wordless Wedenesday ni ? Ok . WW ni merupakan salah satu trend untuk semua bloggers di alam maya ni . Tempek gambar dalam entry di mana gambar tersebut lah yang akan menceritakan segala-galanya tanpa ada penerangan mengenainya . Ambik kesempatan setiap Hari Rabu untuk update gambar yang menarik :)


Video , Lagu Yang Menarik/Diminati
Mustahil lah para blogger tak pernah dengar lagu , tengok video yang menarik lagi tertarik kan ? Tambah-tambah lagi di Youtube . Belambak ada lagu and video kat situ . Apa lagi , dah malas sangat sampai tak ada idea nak update , boleh je cari lagu-lagu dan video post kan masuk dalam blog korang . Pun boleh kan ? Dah malas sangat ! heheww~


Promote Iklan-Iklan 
Promote iklan ? Macam mana tu . Haaa . Benda yang paling mudah . Korang ada churp-churp ? Ada says ? Atau ikln affiliate yang lain yang boleh mendatangkan faedah kepada korang sediri ? Senang je lah . Pergilah ke iklan atau kempen-kempen dari churp-2 atau says .Korang juga boleh promote iklan diorang dengan menceritakan mengenai iklan yang ingin disebakan . Di kesempatan itu juga korang boleh share link untuk mereka klik . Di situ , korang dapat mengumpul earning korang dan akan bertambah bertambah dan bertambah .



** p/s : Haaa . Lyssa harap tips diatas ni dapat membantu korang yang sering dilanda penyakit "malas" untuk update blog . Mana tahu , lepas korang ikut tips ni , korang akan lebih dan bertambah rajin untuk update . Tips ini memang sangat berguna dan Lyssa pun akan cuba praktikkan sekiranya Lyssa terkena "penyakit malas" ..



 

56 000 orang Pengomen Terhebat !!:

Memel said...

haha . saya rajin ne update blog

Hafizzi Aziz said...

thanks kak lyssa

Nur Ezzati said...

thnx kak lyssa . adek x update blog sbb taun ni nk SPM . so , adek jrg update :/

Haruno Hana 하나 said...

hehe.. setakat ni x malas lg update blog.. harap2 berkekalan lah.. :D nica sharing Kak Lyssa :)

RochelMayMei said...

Tips yang menarik.. Tengs kak..:)

Putry Shana said...

Thx kak lisa fot the tips...sya akn pratikkan..trutama skali yg pkai buku nota tu...thx.. =)

Putry Shana said...

Thx kak lyssa...for the tips..sya akn pratikkan..trutama skali yg pkai note book tu..thx sgt2.. =)

Putry Shana said...

Thx kak lyssa...for the tips..sya akn pratikkan..trutama skali yg pkai note book tu..thx sgt2.. =)

are_lin@yu said...

sangat berinformasi lah lyssa!!!;-)

Boni JLL3 said...

thenks for sharing lyssa :)

Kazen said...

baik terima kasihlaa sbb gtau caranya..ada jugak dpt input ckit haha :p

Amirah Su'aidah said...

thanks 4 the tips... tips yang sangat berguna... hehehehe

ctm said...

saya ni bila rajen, x tau pulak nak taip ape. haha ;)

wanie :) said...

akan cuba diadaptasi. thanks akak :)

Kyra Kasandra said...

Nice tips kak lyssa..:)
Tq..^_^v

Kyra Kasandra said...

Thx 4 ur tips lyssa..:)

Kyra Kasandra said...

Nice tips kak lyssa..:)
Tq..^_^v

Pretend To Be My Self said...

mls update sbb susah dapat tjuk entry yg best. lysa ade idea tak?

O CIKTEDDY said...

saya malas dan saya bahagia.wakaka

MuaR said...

rajin update tapi tiada sape baca ,post merepek .haha btw thanks kak lysa :D

AmoyCincai said...

lyssa amoy ada problem la...boleh lisa tgok kan tak knp kotak komen amoy jadi macam lain

http://siamoycincai.blogspot.com/2012/04/tutorial-cara-tukar-perkataan-asal-anda.html

cuba lyssa tgok kotak komen amoy 2,...ada 1 kotak besar warna purple...amoy try nak edit coding tapi tidak jumpa...n tidak tahu apa benda nya 2.. please..

shera said...

tips yang sangat bagus :)

Siti Rohaida said...

suke dengan cara ke-2 tu...Sis memang ade bwk buku kecil kt dlm beg,tapi xpernah terfikir nak update ape2 kt buku tu..bijak-bijak
jemput la dtg ke blog Sis ye
http://kisahsidairy.blogspot.com

the fikirman said...

lisa jom baca entri nie
http://thefikirman.blogspot.com/2012/04/kispen-4-istikharah.html#comment-form

SAYA BUKAN SAMDOL said...

makasih, lyssa mcm tau je sy tgh malas-malas ni hhaaa

faizulosman said...

kadang2 tak ada idea nk cerita pasal ape...

AmirahSyafiqah ♥ said...

saya suka entry ni ^_^

AmirahSyafiqah ♥ said...

saya suka entry ni ^_^

faiz fakhirin said...

kalau mls gak camne lysa?

-SUPERGIRL- said...

sy trlampau rajin . smpykan tgk cte kartun pon update . hahaha . seb baek dpt komen byk jugak . auw3 . ad sdikit riak kat situ . haha

aRa ❤ aFiq™ said...

lpas ni sume rjin update blog.. hehe

CintaZulaikha said...

akak kalau da malas, mmg perkara di ataslah yg akak buat. kalau tak mmg sepi lah belog...huhu

fArAh kUchEnGg said...

hehe. thanks yea my sweety sis.. ^^ tips yg bergune..

Busyra Takiyudin said...

kdg2 malas, kdg2 no idea.. hehe

Busyra Takiyudin said...

kdg2 malas, kdg2 no idea.. hehe

Rozuan Ismail said...

pasni dah tak de alasan untuk tak update blog kan

steffany daph said...

tips yg bagus :D sya sibuk juga sampai tak update2 entry. huhu, kira sedih la kan.

Atirah ★ said...

Yang buat catatan nota tu tak pernah buat . Memang banyak kali dah terfikir itu ini sana sini masa g jalan-2 , time nk update je mesti tak ingat daa . Tu yang malas nk update tuu . ><

ANISA said...

thanks for the tips...and for the sahring too...

Nur Nadhirah Emylia said...

Saya rajin update blog setiap hari , kadang-2 saya update setiap masa , setiap jam , setiap saat sbb blog tu mcm diari kita :)

afini suhaimi said...

tengss sys , ohsem !!

nurul said...

dh mcm karangan dh lyssa wat niy..pnjang bebenor , hehe.. :)

Ben Izer said...

Sifat malas aku datang kalau line tenet x clear. .ish. .

! Ayna ! said...

Bagos gak Kak lyssa wat tips nie..saye kemain malas nak up to date blog..hewhewhew,,,

Ziera Ieyah said...

kdg2 mmg mls ngn asgmnet berlmbak ag. hehe n kdg xtau nk tulis pe. xpe2 pasni nk try rjin gak cm lyssa hehe

♥!!✿ Ain sajee ✿!!♥ said...

akaq niyh mcam tawtaw jaa . ain tngah mlas nak mnghapdte blog skrang nie , haha :)

RochelMayMei said...

Nice tips kak.Boleh share kan ? Nanti saya credit . :)

♥ тιara~dнιya ♥ said...

hexhexhex~ gud tips~

NadyaBubble said...

Sekarang ni bukannya taknak update, tapi amsa yang jealous -.-'

Wan Elyana Camilla said...

Hye Kak Lyssa Saya Nuck Letak Gambar Dalam Blog Kenapa Tak Boleh Yee ??

Naziman Blogger Malaysia said...

Kalau malas update blog kan, tunggu masa rajin. Masa rajin buat banyak-banyak. Lepas tu jadual kan. Jadi setiap hari ada post.

MarNan Boutique said...

haha smala pemalas update blog...
http://aloverra-eshop.blogspot.com
http://lovemarnan.logspot.com

Hyeza Hassan said...

tip yg bguna juga . .tq

Biela Naat said...

Tips yg berguna utk si 'pemalas' mcm saya. Hehehe thank you :D

Effa Nadia said...

tengskiuuuu :))

MaWaR RinDu said...

Buat catatn di buku nota kecil !! huhu same like me,,haha malu gak nk cakap,tp bila terlintas kt fikiran,tulis je mna2 that can remind me,,hikhik ..btw, i'm a new blogger :)