Home
tutorial
Tips-Tips

08 April 2012

Tutorial : Edit Tulisan Bercorak Di Photoshop

Gadis Kidal Berceloteh...
08/04/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Haaa . Baru kejap ni Lyssa terima request daripada someone tanya Lyssa macam mana nak buat tulisan bercorak macam dekat header Lyssa ni . Huhu . *Ada juga yang berkenan dengan tulisan corak header aku yang huduss gilerrssss ni .


Untuk pengetahuan korang , tulisan bercorak tu , Lyssa guna pattern overley je . hekhek . Kalau korang suka belek PS korang akan tahu apa benda pattern overley tu . Kalau tak tau , ikut je step kat bawah ni . Oh ya ! Kita teruskan :) 



1. Korang buka Photoshop korang dulu ek ?

2. Sekarang Lyssa ajarkan macam mana nak download pattern !

3. Pergi ke link ini dulu ---->>>   Photoshop Patterns

4. Dah ? Klik mana-mana pattern yang korang suka . Ada lebih 10 page tu . Belek lah dulu :)

5. Bila dah ada yang berkenan , KLIK terus .  

6. Then , akan keluar macam ni . Tekan DOWNLOAD FILE ! 
 

 


7. Akan keluar pop-up macam ni . Tick SAVE FILE ! Tekan OK !


 

8. Ok  . Lepas tu , akan keluar macam ni pulak , double-click pada file yang korang download tadi ok ?

 


9.  Kalau keluar folder . korang pilih lah folder mana yang ada file pattern tadi .

10 . Kalau tak de folder korang boleh terus cari nama file yang korang download tadi untuk korang install dan double-click!


 


11. Bila Lyssa double-click pada yang Lyssa kotakkan merah tu , terus keluar photoshop Lyssa . muehehe~

12. So , macam mana nak guna pattern tadi tu ?

13. File -->> New -->> Pilih saiz yang korang nak  

14. Sekarang pilih horizontal type tool .. Taip ayat korang .. Ikut no 1 dan no 2 macam kat bawah :


 Klik untuk nampak lebih jelas


15. Bila dah klik simbol fx tu , korang pilih pattern overlay :


 


16.  Then , akan keluar pop-up macam ni , dan automatik tulisan korang akan bertukar kan ? Sekarang , korang tekan macam lyssa petakkan warna merah kat bawah ni :

 Klik untuk nampak lebih jelas


17. Then , akan ada keluar corak pattern yang korang install tadi . haa . Klik mana yang cantik. Korang boleh ubah-2 corak ikut scale dalam gambar di atas ni . 

** Then sekarang , tulisan korang dah bercorak .. Macam Lyssa punya kat bawah ni . Yes ! 

 


18. Then , korang SAVE AS PNG , JPEG atau GIF . Oke ? 


**Yey . Siap pun ! So how ? Berpuas hati ? Lyssa pun puas hati sebab dapat ajar korang . he5 . Kalau korang nak cari lagi pattern yang menarik , search je dekat google " Pattern for Photoshop "  Nanti ada le tu yang lagi cantik . Tadi tu Lyssa bagi contoh je ..

Bagi siapa yang dah jadi tu  , inform ler Lyssa . Boleh Lyssa usha tengok header korang . huahauhua~

=Selamat Mencuba=


53 000 orang Pengomen Terhebat !!:

Myra Azraff said...

oh,mau cuba jugak lah..:D
thanks kak..

Qaireen Erlysa said...

Muhehe..Dah reti dahh ^_^ btw, nice tuto +)

♥ iloveyou ♥ said...

Nak try gak ahh. Thanks for da tuto :D

Lyssa Faizureen said...

Yuppp semuaaa . Selamat Mencuba !!! :P

NAL said...

tengah mencuba..thanks sebab kongsi ilmu..

CintaZulaikha said...

ada photoshop, tapi alangkah malasnya nak mencuba....tp ni mmg tutorial yg bagos..

CintaZulaikha said...

ada photoshop, tapi alangkah malasnya nak mencuba....tp ni mmg tutorial yg bagos..

Syat0za Zai said...

kak jureen, time kaceh..keh2 =P

bila nk mai sini? (bt.gajah) T_T

ShalleyaNna said...

kenapa bile wat die warna yg di download tu,,musykil gak

Udinz.com said...

boleh tahan...TQ lysaa!

my eyes for shine said...

wah! bgos la kaQ lysa . hehek .suke2x ;)

Lina said...

Kak, mana leh download photoshop?

Salma Campbell said...

Terimakasih sesangat untuk Cik Lyssa. Karena, Salma nak buat macam tu dr dulu. Tp, Salma tak bisa .., tutor berguna!

♥ iloveyou ♥ said...

Lyssa gune font apa?

Atirah ★ said...

Baru je nak tnye cmne buat . :)

#Knp lyssa ad 2shoutbox , 1di sidebar , 1di header ? :)

Lieyna Rosli said...

huaaaa... best nye! tapi sayang nye Lina xde photoshop lah . kalau nak buat pakai photoshop yg pakai CD punya boleh tak kak lyssa?

Lieyna Rosli said...

thank sebab share tuto ni :D

alyn adnan said...

wow... rajin2 :D

Qyla syuQy said...

hye ! ! nice tuto . .but, ,nmpk mcm senang tpi hakikatnye ssh >_<. .

Qyla syuQy said...

hye ! ! nice tuto . .but, ,nmpk mcm senang tpi hakikatnye ssh >_<. .

Qyla syuQy said...

@Lyssa Faizureen . .nice tuto. .nmpk mudh tpi ssh ='DD. .hey, ,i'n newbie

Qyla syuQy said...

bice tuto ='D

etuza said...

Wasam..
Nak kata Tahniah & Sybas! ya..apa saja sangat2 menarik ilmu blog di blog Lyssa..so jemput klik kalau lah sudi ya..
http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/2012/04/two-n-one-lagi-lyssa-20-ikon-blog.html

Nur Liyana said...

untuk photoshop jer ker ?

Murni Ellyfiesya said...

Senang jerr yerr... Hehehehe~ thx dear!
http://murniellyfiesya.blogspot.com/

Busyra Takiyudin said...

bagus la tuto ni, best2, nak try! :)

Nadia said...

thx kak lyssa sbb dh wat tuto ni , nadia akan cube :)

Princess Syazliyana said...

x de photoshop ler -.-
hahaha,nnty nk download and cube,kalo photoscape x bole ea akk ?

man said...

TQ FOR INFO..HEHEHE

Nurul Khaleeda said...

@Lyssa Faizureen Tq Kak Lyssa ;)) nak cuba lha .

my profile said...

tq dah lama cari sbenarnye ;)

Jai Montana said...

nice blog

Nurul Fasya said...

Wahh. Thankss Lyssa.. Dah try dah, n menjadi! hihii

Tapi bila double click pattern yg dlm folder zip tu, dia xkua photoshope trus. Then, sy load pattern secara manual je. haha

ieda said...

nice tuto

Boni JLL3 said...

walaupun tak nak cuba tuto ni, tapi saya nak komen gak kat sini.boleh?hehehe

Hanis Afiqah said...

tungla lyssa de photoshop. tong lah tunglah ! haha

Leadership Developmant Training said...

kunjungan gan .,.
bagi" motivasi
Saat kamu menemui batu sandungan janganlah kamu ptus asa,
karena semua itu pasti akan ada solusinya.,.
si tunggu kunjungan baliknya gan.,

Cik Isya said...

tak jadi..dah byk kali try..

Aliff Haikal said...

kite takde PS . tp ade photoscape je :D

NJihe.am said...

hmm..nak cuba jugalah ;)

faiz fakhirin said...

Selamat mencuba Lyssa...ehhh, bleh ker camtu?...bleh kot...hahaha

budak zamam sakarg said...

x jadi papw pon semua yg ka lisa bagi tips kt sye x jadi hem buat bekground x jadi shoutbox pon x jadi semua lah ,,,kam lysa knpe nihh cm susah je plzz tolog lahh saye nk cantik kan blog sye macam org yg bertuah jadi :(

budak zamam sakarg said...

ka lysa tolog sye bolah x ...saye x bolah buat apaw2 pon yg ka lysa bsi tips ka lysa

MaYa MustWany said...

errr saya xde photoshop..:(

NAL said...

Lyssa, NAL download guna chrome..mcm mana nak install? tak boleh guna pun..memang tak boleh buat la, dah try byk kali pun..HELP ME

Syafiq Ajis said...

Good ! Good ! Good ! Sy bru lg berblog.. minx tunjuk ajar ea.. ni blog sy http://manokelpase.blogspot.com/

Fathiah Hidayah said...

Kak Lyssa,yang bila double-click tu kan..saya x de apa-apa pown?

Fathiah Hidayah said...

Tolong saya eh Kak Lyssa!,yang double-click tu..saya tekan x de apa-apa pown??

together with me said...

lysa sye nk buat tapi tak paham macam mne... da download da.. lpas download da ta twu nak buat macam mana .. tolong boleh.. (^_^) sorry

iena manja said...

awesome...nak try laaaa...

diana izyani binti zulkuple said...

kak...sy nak tempah header boleh?? akak email saya kat diana_izyani@yahoo.com

Anonymous said...

wak best tutor nie,, nk try laa

nurul hanani said...

nak cube , nak cube !