Tutorial : Edit Tulisan Bercorak Di Photoshop

Gadis Kidal Berceloteh...
08/04/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Haaa . Baru kejap ni Lyssa terima request daripada someone tanya Lyssa macam mana nak buat tulisan bercorak macam dekat header Lyssa ni . Huhu . *Ada juga yang berkenan dengan tulisan corak header aku yang huduss gilerrssss ni .


Untuk pengetahuan korang , tulisan bercorak tu , Lyssa guna pattern overley je . hekhek . Kalau korang suka belek PS korang akan tahu apa benda pattern overley tu . Kalau tak tau , ikut je step kat bawah ni . Oh ya ! Kita teruskan :) 



1. Korang buka Photoshop korang dulu ek ?

2. Sekarang Lyssa ajarkan macam mana nak download pattern !

3. Pergi ke link ini dulu ---->>>   Photoshop Patterns

4. Dah ? Klik mana-mana pattern yang korang suka . Ada lebih 10 page tu . Belek lah dulu :)

5. Bila dah ada yang berkenan , KLIK terus .  

6. Then , akan keluar macam ni . Tekan DOWNLOAD FILE ! 
 

 


7. Akan keluar pop-up macam ni . Tick SAVE FILE ! Tekan OK !


 

8. Ok  . Lepas tu , akan keluar macam ni pulak , double-click pada file yang korang download tadi ok ?

 


9.  Kalau keluar folder . korang pilih lah folder mana yang ada file pattern tadi .

10 . Kalau tak de folder korang boleh terus cari nama file yang korang download tadi untuk korang install dan double-click!


 


11. Bila Lyssa double-click pada yang Lyssa kotakkan merah tu , terus keluar photoshop Lyssa . muehehe~

12. So , macam mana nak guna pattern tadi tu ?

13. File -->> New -->> Pilih saiz yang korang nak  

14. Sekarang pilih horizontal type tool .. Taip ayat korang .. Ikut no 1 dan no 2 macam kat bawah :


 Klik untuk nampak lebih jelas


15. Bila dah klik simbol fx tu , korang pilih pattern overlay :


 


16.  Then , akan keluar pop-up macam ni , dan automatik tulisan korang akan bertukar kan ? Sekarang , korang tekan macam lyssa petakkan warna merah kat bawah ni :

 Klik untuk nampak lebih jelas


17. Then , akan ada keluar corak pattern yang korang install tadi . haa . Klik mana yang cantik. Korang boleh ubah-2 corak ikut scale dalam gambar di atas ni . 

** Then sekarang , tulisan korang dah bercorak .. Macam Lyssa punya kat bawah ni . Yes ! 

 


18. Then , korang SAVE AS PNG , JPEG atau GIF . Oke ? 


**Yey . Siap pun ! So how ? Berpuas hati ? Lyssa pun puas hati sebab dapat ajar korang . he5 . Kalau korang nak cari lagi pattern yang menarik , search je dekat google " Pattern for Photoshop "  Nanti ada le tu yang lagi cantik . Tadi tu Lyssa bagi contoh je ..

Bagi siapa yang dah jadi tu  , inform ler Lyssa . Boleh Lyssa usha tengok header korang . huahauhua~

=Selamat Mencuba=

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

56 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Myra Azraff
AUTHOR
April 8, 2012 at 6:56 PM delete

oh,mau cuba jugak lah..:D
thanks kak..

Reply
avatar
April 8, 2012 at 6:58 PM delete

Muhehe..Dah reti dahh ^_^ btw, nice tuto +)

Reply
avatar
April 8, 2012 at 7:00 PM delete

Nak try gak ahh. Thanks for da tuto :D

Reply
avatar
April 8, 2012 at 7:03 PM delete

Yuppp semuaaa . Selamat Mencuba !!! :P

Reply
avatar
NAL
AUTHOR
April 8, 2012 at 7:06 PM delete

tengah mencuba..thanks sebab kongsi ilmu..

Reply
avatar
CintaZulaikha
AUTHOR
April 8, 2012 at 7:08 PM delete

ada photoshop, tapi alangkah malasnya nak mencuba....tp ni mmg tutorial yg bagos..

Reply
avatar
CintaZulaikha
AUTHOR
April 8, 2012 at 7:08 PM delete

ada photoshop, tapi alangkah malasnya nak mencuba....tp ni mmg tutorial yg bagos..

Reply
avatar
Syat0za Zai
AUTHOR
April 8, 2012 at 7:11 PM delete

kak jureen, time kaceh..keh2 =P

bila nk mai sini? (bt.gajah) T_T

Reply
avatar
ShalleyaNna
AUTHOR
April 8, 2012 at 7:13 PM delete

kenapa bile wat die warna yg di download tu,,musykil gak

Reply
avatar
Udinz.com
AUTHOR
April 8, 2012 at 7:14 PM delete

boleh tahan...TQ lysaa!

Reply
avatar
April 8, 2012 at 7:17 PM delete

wah! bgos la kaQ lysa . hehek .suke2x ;)

Reply
avatar
Lina
AUTHOR
April 8, 2012 at 7:17 PM delete

Kak, mana leh download photoshop?

Reply
avatar
April 8, 2012 at 7:27 PM delete

Terimakasih sesangat untuk Cik Lyssa. Karena, Salma nak buat macam tu dr dulu. Tp, Salma tak bisa .., tutor berguna!

Reply
avatar
Atirah ★
AUTHOR
April 8, 2012 at 7:44 PM delete

Baru je nak tnye cmne buat . :)

#Knp lyssa ad 2shoutbox , 1di sidebar , 1di header ? :)

Reply
avatar
Lieyna Rosli
AUTHOR
April 8, 2012 at 8:08 PM delete

huaaaa... best nye! tapi sayang nye Lina xde photoshop lah . kalau nak buat pakai photoshop yg pakai CD punya boleh tak kak lyssa?

Reply
avatar
Lieyna Rosli
AUTHOR
April 8, 2012 at 8:09 PM delete

thank sebab share tuto ni :D

Reply
avatar
Qyla syuQy
AUTHOR
April 8, 2012 at 8:59 PM delete

hye ! ! nice tuto . .but, ,nmpk mcm senang tpi hakikatnye ssh >_<. .

Reply
avatar
Qyla syuQy
AUTHOR
April 8, 2012 at 8:59 PM delete

hye ! ! nice tuto . .but, ,nmpk mcm senang tpi hakikatnye ssh >_<. .

Reply
avatar
Qyla syuQy
AUTHOR
April 8, 2012 at 9:02 PM delete

@Lyssa Faizureen . .nice tuto. .nmpk mudh tpi ssh ='DD. .hey, ,i'n newbie

Reply
avatar
etuza
AUTHOR
April 8, 2012 at 9:28 PM delete

Wasam..
Nak kata Tahniah & Sybas! ya..apa saja sangat2 menarik ilmu blog di blog Lyssa..so jemput klik kalau lah sudi ya..
http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/2012/04/two-n-one-lagi-lyssa-20-ikon-blog.html

Reply
avatar
Nur Liyana
AUTHOR
April 8, 2012 at 9:33 PM delete

untuk photoshop jer ker ?

Reply
avatar
April 8, 2012 at 9:58 PM delete

Senang jerr yerr... Hehehehe~ thx dear!
http://murniellyfiesya.blogspot.com/

Reply
avatar
April 9, 2012 at 12:46 AM delete

bagus la tuto ni, best2, nak try! :)

Reply
avatar
Nadia
AUTHOR
April 9, 2012 at 7:06 AM delete

thx kak lyssa sbb dh wat tuto ni , nadia akan cube :)

Reply
avatar
April 9, 2012 at 8:00 AM delete

x de photoshop ler -.-
hahaha,nnty nk download and cube,kalo photoscape x bole ea akk ?

Reply
avatar
man
AUTHOR
April 9, 2012 at 1:42 PM delete

TQ FOR INFO..HEHEHE

Reply
avatar
April 9, 2012 at 1:59 PM delete

@Lyssa Faizureen Tq Kak Lyssa ;)) nak cuba lha .

Reply
avatar
my profile
AUTHOR
April 9, 2012 at 3:26 PM delete

tq dah lama cari sbenarnye ;)

Reply
avatar
Nurul Fasya
AUTHOR
April 9, 2012 at 8:31 PM delete

Wahh. Thankss Lyssa.. Dah try dah, n menjadi! hihii

Tapi bila double click pattern yg dlm folder zip tu, dia xkua photoshope trus. Then, sy load pattern secara manual je. haha

Reply
avatar
Boni JLL3
AUTHOR
April 10, 2012 at 5:39 AM delete

walaupun tak nak cuba tuto ni, tapi saya nak komen gak kat sini.boleh?hehehe

Reply
avatar
Hanis Afiqah
AUTHOR
April 10, 2012 at 3:03 PM delete

tungla lyssa de photoshop. tong lah tunglah ! haha

Reply
avatar
April 10, 2012 at 3:06 PM delete

kunjungan gan .,.
bagi" motivasi
Saat kamu menemui batu sandungan janganlah kamu ptus asa,
karena semua itu pasti akan ada solusinya.,.
si tunggu kunjungan baliknya gan.,

Reply
avatar
Cik Isya
AUTHOR
April 10, 2012 at 3:51 PM delete

tak jadi..dah byk kali try..

Reply
avatar
Aliff Haikal
AUTHOR
April 10, 2012 at 5:18 PM delete

kite takde PS . tp ade photoscape je :D

Reply
avatar
NJihe.am
AUTHOR
April 10, 2012 at 5:31 PM delete

hmm..nak cuba jugalah ;)

Reply
avatar
faiz fakhirin
AUTHOR
April 10, 2012 at 7:27 PM delete

Selamat mencuba Lyssa...ehhh, bleh ker camtu?...bleh kot...hahaha

Reply
avatar
April 10, 2012 at 11:53 PM delete

x jadi papw pon semua yg ka lisa bagi tips kt sye x jadi hem buat bekground x jadi shoutbox pon x jadi semua lah ,,,kam lysa knpe nihh cm susah je plzz tolog lahh saye nk cantik kan blog sye macam org yg bertuah jadi :(

Reply
avatar
April 10, 2012 at 11:54 PM delete

ka lysa tolog sye bolah x ...saye x bolah buat apaw2 pon yg ka lysa bsi tips ka lysa

Reply
avatar
MaYa MustWany
AUTHOR
April 11, 2012 at 1:16 AM delete

errr saya xde photoshop..:(

Reply
avatar
NAL
AUTHOR
April 23, 2012 at 8:20 PM delete

Lyssa, NAL download guna chrome..mcm mana nak install? tak boleh guna pun..memang tak boleh buat la, dah try byk kali pun..HELP ME

Reply
avatar
Syafiq Ajis
AUTHOR
May 29, 2012 at 1:31 AM delete

Good ! Good ! Good ! Sy bru lg berblog.. minx tunjuk ajar ea.. ni blog sy http://manokelpase.blogspot.com/

Reply
avatar
May 31, 2012 at 9:40 PM delete

Kak Lyssa,yang bila double-click tu kan..saya x de apa-apa pown?

Reply
avatar
May 31, 2012 at 9:41 PM delete

Tolong saya eh Kak Lyssa!,yang double-click tu..saya tekan x de apa-apa pown??

Reply
avatar
June 1, 2012 at 7:33 PM delete

lysa sye nk buat tapi tak paham macam mne... da download da.. lpas download da ta twu nak buat macam mana .. tolong boleh.. (^_^) sorry

Reply
avatar
iena manja
AUTHOR
July 2, 2012 at 8:45 AM delete

awesome...nak try laaaa...

Reply
avatar
September 14, 2012 at 4:52 PM delete

kak...sy nak tempah header boleh?? akak email saya kat diana_izyani@yahoo.com

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
November 28, 2012 at 10:10 PM delete

wak best tutor nie,, nk try laa

Reply
avatar
October 22, 2014 at 1:09 PM delete

Salam :) thank you for all these tutorials - akak dah lama tinggalkan blogger and baru jer kembali ke blog kumpul habuk haha. akak Harap adik check blog akak. I edit heavy gifs / graphic / png dll :)

Reply
avatar
October 21, 2015 at 5:41 PM delete

Akaaakkkk, dah try buat, tapi bila download pattern tu, tekan tu, tak keluar pun kat photoshop. dah try cari pattern lain tapi jadi sama jugak

Reply
avatar

Google+ Followers