Apple iPhone 5 : Spesifikasi dan Harga

13/09/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


iPhone 5 telah pun dilancarkan awal pagi tadi. Ia lebih nipis dan lebih laju dari sebelum ini juga dengan bentuk baru memaparkan skrin panorama yang cantik dengan resolusi lebih tinggi. Dapat melayari laman web lebih pantas dengan bantuan LTE dan diketahui umum penyambung dok yang lebih kecil dipanggil lightning.
Mungkin telah membuat perbaharuan pelbagai aspek namun bukan satu revolusi handphone baru. 

 iPhone 5 Spesifikasi
Apple iPhone 5 ini sama seperti yang dikhabar angin. Rumours iPhone 5. Badan aluminium dengan skrin kaca. 18% lebih nipis dan 20% lebih ringan. Pilihan warna hitam dan putih.
Capacity: 16GB, 32GB, dan 64GB


 




Saiz dan Berat:

Panjang: 123.8mm
Lebar: 58.6mm
Tebal: 7.6mm
Berat: 112g

Skrin Display

Skrin lebih lancar dengan hanya penggunaan satu lapisan pixel yang bertanggungjawab menjadi touch-sensing electrode dan memaparkan imej.
Retina display
4-inch (diagonal) widescreen Multi-Touch display
1136-by-640-pixel resolution at 326 ppi
800:1 contrast ratio (typical)
500 cd/m2 max brightness (typical)
Fingerprint-resistant oleophobic coating on front
Support for display of multiple languages and characters simultaneously

Connectivity

Penggunaan LTE dijangka akan lebih pantas dari 4S. Menyokong standard HSPA+, DC-HSDPA and LTE. Dual-channel 5Chz Wi-Fi or 802.11N bermaksud kelajuan 150Mbps.
Cellular dan WirelessGSM model A1428*: UMTS/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz); LTE (Bands 4 and 17)
CDMA model A1429*: CDMA EV-DO Rev. A and Rev. B (800, 1900, 2100 MHz); UMTS/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz); LTE (Bands 1, 3, 5, 13, 25)
GSM model A1429*: UMTS/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz); LTE (Bands 1, 3, 5)
802.11a/b/g/n Wi-Fi (802.11n 2.4GHz and 5GHz)
Bluetooth 4.0 wireless technology

 

Brains

A6; dua kali lebih pantas dari iPhone 4S dari segi CPU dan grafik. Juga dua kali lebih pantas web load.

 

Hayat Bateri

8 jam masa bercakap 3G, 8 jam LTE browsing, 10 jam Wi-Fi browsing, 30 jam video dan 225 jam standby. Macam terbaik je ni.
Built-in rechargeable lithium-ion battery
Charging via USB to computer system or power adapter
Talk time: Up to 8 hours on 3G
Standby time: Up to 225 hours
Internet use: Up to 8 hours on 3G, up to 8 hours on LTE, up to 10 hours on Wi-Fi
Video playback: Up to 10 hours
Audio playback: Up to 40 hours


 



Kamera

Sama seperti iPhone 4S, mempunyai 5 lemen optik dan 8 megapixel sensor (3264 x 2448 pixel), backside illumination, hybrid infrared filter dan aperture f/2.4. Masa mengambil gambar 40% lebih pantas dari 4S.
Panorama mode; boleh menangkap gambar pemandangan dan membuang sebarang kecacatan pada gambar seperti banda bergerak atau gegaran. Mencapai 240 degrees.
Video face detection; Mempunyai 1080 FullHD. Tingkatkan kestabilan imej, ditambah face detection dan boleh menangkap gambar ketika recod video.
Front FaceTime camera; 720p kamera hadapan dengan backside illuminated sensor. Juga mempunyai face detection dan video chat.
8-megapixel iSight camera
Panorama
Video recording, HD (1080p) up to 30 frames per second with audio
FaceTime HD camera with 1.2MP photos and HD video (720p) up to 30 frames per second
Autofocus
Tap to focus video or still images
Face detection in video or still images
LED flash
Improved video stabilization
Photo and video geotagging

Audio

Apple juga upgrade audio dalam iPhone 5 terbaru ini; microphones, built-in speakers dan Earpods.
Microphone; terletak di depan, belakang dan bawah. Tingkatkan kualiti voice calls dan sounds recordings. Juga dimuatkan noise canceiling untuk membuang sebaang gangguan bunyi tanpa external headphones.
Speakers; Lebih kualiti dengan 3 -5 magnet tranducers menjadikan bunyi lebih lancar dan kuat.



Audio Playback
Audio formats supported: AAC (8 to 320 Kbps), Protected AAC(from iTunes Store), HE-AAC, MP3 (8 to 320 Kbps), MP3 VBR, Audible (formats 2, 3, 4, Audible Enhanced Audio, AAX and AAX+), Apple Lossless, AIFF and WAV
User-configurable maximum volume limit
TV dan Video
AirPlay Mirroring to Apple TV support at 720p
AirPlay video streaming to Apple TV (3rd generation) at up to 1080p and Apple TV (2nd generation) at up to 720p
Video formats supported: H.264 video up to 1080p, 30 frames per second, High Profile level 4.1 with AAC-LC audio up to 160 Kbps, 48kHz, stereo audio in .m4v, .mp4 and .mov file formats; MPEG-4 video up to 2.5 Mbps, 640 by 480 pixels, 30 frames per second, Simple Profile with AAC-LC audio up to 160 Kbps per channel, 48kHz, stereo audio in .m4v, .mp4 and .mov file formats; Motion JPEG (M-JPEG) up to 35 Mbps, 1280 by 720 pixels, 30 frames per second, audio in ulaw, PCM stereo audio in .avi file format
Bahasa:
Language Support
English (U.S.), English (UK), Chinese (Simplified), Chinese (Traditional), French, German, Italian, Japanese, Korean, Spanish, Arabic, Catalan, Croatian, Czech, Danish, Dutch, Finnish, Greek, Hebrew, Hungarian, Indonesian, Malay, Norwegian, Polish, Portuguese, Portuguese (Brazil), Romanian, Russian, Slovak, Swedish, Thai, Turkish, Ukrainian, Vietnamese
Keyboard Support
English (U.S.), English (UK), Chinese – Simplified (Handwriting, Pinyin, Stroke), Chinese – Traditional (Handwriting, Pinyin, Zhuyin, Cangjie, Stroke), French, French (Canadian), French (Switzerland), German (Germany), German (Switzerland), Italian, Japanese (Romaji, Kana), Korean, Spanish, Arabic, Bulgarian, Catalan, Cherokee, Croatian, Czech, Danish, Dutch, Emoji, Estonian, Finnish, Flemish, Greek, Hawaiian, Hebrew, Hindi, Hungarian, Icelandic, Indonesian, Latvian, Lithuanian, Macedonian, Malay, Norwegian, Polish, Portuguese, Portuguese (Brazil), Romanian, Russian, Serbian (Cyrillic/Latin), Slovak, Swedish, Thai, Tibetan, Turkish, Ukrainian, Vietnamese
Dictionary Support (enables predictive text and autocorrect)
English (U.S.), English (UK), Chinese (Simplified), Chinese (Traditional), French, French (Canadian), French (Switzerland), German, Italian, Japanese (Romaji, Kana), Korean, Spanish, Arabic, Catalan, Cherokee, Croatian, Czech, Danish, Dutch, Estonian, Finnish, Flemish, Greek, Hawaiian, Hebrew, Hindi, Hungarian, Indonesian, Latvian, Lithuanian, Malay, Norwegian, Polish, Portuguese, Portuguese (Brazil), Romanian, Russian, Slovak, Swedish, Thai, Turkish, Ukrainian, Vietnamese
Siri Languages
English (U.S., UK, Canada, Australia), Spanish (U.S., Mexico, Spain), French (France, Canada, Switzerland), German (Germany, Switzerland), Italian (Italy, Switzerland), Japanese, Korean, Mandarin (Mainland China, Taiwan), Cantonese (Hong Kong)

Dock Connector: Lightning

Sambungan dock telah berubah menjadi lebih kecil dan dinamakan lightning. Digital dan mempunyai 8-connector. Reversible bermaksud boleh masuk ke connector tanpa atas bawah. Apple juga memberi sambungan adapter dari connector lama ke baru.



Harga Pasaran

mangikut US Dollars, iPhone 5 16GB berharga $199, 32GB berharga $299 dan 64GB berharga $399, dengan kontrak 2 tahun. Negara seperti United States, Canada, UK, France, Germany, Australia, Japan, Hong Kong dan Singapore boleh mula menempah Jumaat ini dan mula dapat pada 21 September dan negara lain terpaksa menunggu pada 28 September untuk menerima iPhone mereka.


 Sumber : wangerrard


Gulpp . Kenapa perasaan aku terasa macam nak dapatkan SATU iPhone 5 ni heh ? HAHA !
Naakk . Naaakk . Korang ! Belanja Lyssa xD

Tolong LIKE dan SHARE entry ni . Terima Kasih :)
 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

30 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Eika Zifilya
AUTHOR
September 13, 2012 at 4:54 PM delete

menarik ! warna putih cantik ! macam nak beli pulak ! xD

avatar
faizfakhirin
AUTHOR
September 13, 2012 at 5:09 PM delete

iphone 5 or S3. rasa lagi better S3.

avatar
allysyazmin
AUTHOR
September 13, 2012 at 5:21 PM delete

bakal dpt dr incik tunang..hehe :)

avatar
allysyazmin
AUTHOR
September 13, 2012 at 5:21 PM delete

bakal dapat dr incik tunang..hehe :)

avatar
September 13, 2012 at 5:39 PM delete

huh tak mampu nak membelinya..

avatar
September 13, 2012 at 6:12 PM delete

wow...gajet oh gajet, never ending.. juz pikir perlu ke tak

avatar
Nur hanim
AUTHOR
September 13, 2012 at 9:06 PM delete

iphone 5. Ohhh nak jugak lah. Haha

avatar
boni kacak
AUTHOR
September 13, 2012 at 9:12 PM delete

lyssa belikan satu untuk saya boleh tak?hehehehe

avatar
OnE_nIeZuKa
AUTHOR
September 13, 2012 at 9:12 PM delete

mari la join giveaway saya
http://oneniezuka.blogspot.com/2012/09/giveaway-saya-mau-novel-dari-onenie.html

avatar
September 13, 2012 at 9:32 PM delete

AMBOI DIK .. MEMG DA ANGAU NGAN GAJET NIM.. HEHEHE

avatar
Misz Mieza
AUTHOR
September 13, 2012 at 9:41 PM delete

Teringin nak merasa guna iphone.. Tapi nampak gaya kena tunggu turun harga & dah basi dululah kot baru termampu nak merasa.. Sobs! T_T

avatar
HaiZuL RaDZi
AUTHOR
September 13, 2012 at 10:31 PM delete

ooo kakak! eh? adik! silap.silap. da tukar karier kewr? jadik promoter lak.. kalo bermnat meyh join to the club meyh.. ade kekosongan niiiiiii...
female only.. hu hu

avatar
Sally Yatiey
AUTHOR
September 13, 2012 at 11:51 PM delete

Tak mampu nak memiliki...

avatar
September 14, 2012 at 12:18 AM delete

alahai, my buah hati Iphone 5 ni! tapi bilalah dapat berdating dengan si dia.. huaaaaaaa... duit duit, dimana kau duit!! XD

avatar
Remy hazza
AUTHOR
September 14, 2012 at 12:49 AM delete

nak kena kira budget nie...... kut2 cukup utk iphone5...he3

avatar
BeLLa
AUTHOR
September 14, 2012 at 1:25 AM delete

rse better lg s3 sejibik cm iphone 4s tp rugi je kalo customer beli iphone 4s

avatar
wanie
AUTHOR
September 14, 2012 at 7:59 AM delete

memang tak mampu la nak beli =,="

avatar
September 14, 2012 at 8:54 AM delete

tetibe zemangat nk kumpul duit laju2 sbb nk jugak iphone5 ni... gerammmm rasa... hekhekhek :O

avatar
September 14, 2012 at 11:27 AM delete

ni la phone yg kuar kat tv tu.. tgk je la, nak beli tak mampu..uhuhu

avatar
Atirah ★
AUTHOR
September 14, 2012 at 4:08 PM delete

tak mampu . entah berapa ribu iphone5 ni kan . hmmm :/ .

avatar
bani dahalan
AUTHOR
September 15, 2012 at 11:23 PM delete

salam....sgt berharap dpt iPhone 5 ni..insyaAllah..

avatar
Shaharil Saat
AUTHOR
September 16, 2012 at 10:30 AM delete

Salam.. Dah tahu market price ip5 for Malaysia market? I pki 4s & blackberry... But bb i juz for bbm . Klulah iphone5 ada system mcm bbm... Baru best. Imessage kurang ckit

avatar
September 16, 2012 at 6:02 PM delete

bersyukurlah dgn ape yg ada..dgn ape yg awk ade skrg tu pun org lain lg tak mampu nk miliki.. peeps!

avatar
lewis.my
AUTHOR
September 16, 2012 at 8:39 PM delete

semua x sabar nak tunggu harga iPhone 5 in di Malaysia

avatar
Zuhaini
AUTHOR
September 19, 2012 at 10:23 AM delete

wah.. tak sabar nak tunggu sampai malaysia :)

Zuhaini
www.my-alia.com

avatar

Google+ Followers