Home
tutorial
Tips-Tips

22 September 2012

Tutorial : Edit Html Bagi Dashboard Baru

22/09/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Oit . Tu haa . Bagi yang malas nak explore , meh la Lyssa ajar satu persatu . Untuk entry kali ini dulu , Lyssa nak ajar , macam mana nak cari tempat untuk edit html bagi dashboard baru ni . Lyssa tahu , ada juga di antara korang yang dah terbiasa dengan dashboard lama dan pening bertambah blurrr dengan dashboard baru ni kan ? Chill ~ Chill ~ Lek laa . haha . 

Ramai yang tanya , dashboard dah bertukar , boleh lagi ke guna tutorial Lyssa tu ?
Eh , siapa kata tak boleh ? Boleh lagi lah sayang sayang hoiy . Kod kod dalam tutorial tu semua boleh digunakan lagi . Korang tak perlu risau . Interface blog jer yang diorang tukar . Bukan kod kod dalam blog korang tu diorang tukar kan ? hee .  

Cuma ayat ayat dalam entry tutorial Lyssa tu lah korang kena pandai-pandai paham . Bagi newbie , boleh je terus tanya Lyssa . oke ?

Dah ada juga yang tanya Lyssa , kat mana nak cari tempat edit html ni ? Kat mana lak nak tick widget expand tu ? Dont worry ! Be happy yaw ! Meh Lyssa tunjukkan caranya kalau korang dah mula pening naik bintang-bintang atas kepale . haha .

1. Korang pergi dashboard korang dan klik pada TEMPLATE :

 


2. Lepas tu , korang tekan Edit Html pulak :

 

3. Ok . Sekarang  , tekan Proceed pulak eh :

 

4. Ok . Sekarang korang dah nampak tempat Edit Html kan ? Kalau tutorial yang perlukan TICK WIDGET EXPAND , korang boleh je terus tick situ . Ada faham ? hehe ..


 
 
Haaa . Ye . Lyssa tahu , ni basic je . Tapi untuk newbie dan blogger lain yang tak tahu lagi , Lyssa harap dengan sedikit ilmu ni korang boleh teruskan edit blog guna TUTORIAL LYSSA eh . hehe . Chill laaa . Jangan buat muka monyok je dengan perubahan ni . hikhik . 

Peace xD

 


100 000 orang Pengomen Terhebat !!:

Ainna T-Hah said...

xsuke yang baru punyer .. :D payah siket . maybe lame2 nnty ok kowt sbb dh biaser kn3 ..

Yasmine Afandi said...

@LyssaFaizurren hai,kak Lyssa!Yasmine gna blogskin...tapi Yasmine reti edit....Kalau kak Lyssa rajin,jemputlah visit blog Yasmine

http://babyshakeblog.blogspot.com/

@ShafyqOnlyy said...

yihuu , agak MEMENINGkan pd MULAnya . tp dah OKAY NOW (:

Rochelle Liong said...

Kalau nk tukar pergi template denim or washed denim mcm mna ek?

Secret Garden said...

TQ!! :) punyalah mencari edit html tu!

Arrien ::@man!:: said...

bgi arrien best lagi new dashbord dri old dashbord..hehe :)

Phat said...

ok cikgu tq so much ya

caliph shuriken said...

sy dh lama guna dashboard baru sbb dulu versi lama tu error apa ntah sampai x bole nk publish entry & nk save edit, huh...

awan dania manja lara :) said...

kak lysaa , macam mane nak edit ? aduhh pening laa -,-'

Remy hazza said...

thanks lyssa.....

NinaMissKechik said...

saye dah rase dah mcam mane payahnye nak pkai dashboard baru sebab saye dr dulu nak tukar tapi tak boley...Tapi dashboard baru ni maju dan bagus juga so untuk yg baru ni,biaselah tak pe lame-ame nanti biaselah tu... =)

boni kacak said...

yang baru ni lagi best la sebenarnya..hehehe

Amir Aiman Akashah said...

dik lyssa ni mcm taw2 je keketatan abg long dgn interface baru blogspot terus dia bt toturial....hihihi..

class ko dik!

tq

✉ ¥ana Fauzi ✉ said...

Waaaa , dia dh mengajar dhhh , ahaha , nice tuto for new bloggie yaaa <3

faizfakhirin said...

yg bru mmg lagi best...

Afika Syafrizon said...

hye kak lysaa (: thahks for all your tutorial . follow blog fyka bole ? (:
http://afikasyafrizon.blogspot.com/

Anonymous said...

Terima kasih Kak Lyssa,saya nie newbie.Jadi pening sikit nk guna interface baru nie.

Ena's Palace said...

thanks lysaa...tutorial yang sangat membantu...keep tuto yea..
sebenarnye tak banyak beza pun nak edit2 tuk yg baru nih...cuma kedudukan yang berubah2 menyebabkan kite cepat kalut kan..

Fatin Shahira said...

ooooo.. thanks kak lysa

Nabilah Farhana said...

perli kite la tu
cakap orang tak nak explore

Nabilah Farhana said...

Hahaha betul la kita yang mintak carikan html tu...Sorry yer jangan marahhh kak lyssa

Princess Syazliyana said...

mencikk lah dashboard yg baru ... huhu

Sarah Zulkifli said...

Yang Baru Ni .. Banyak Selok Belok nye kan .. Akq Lyssa ?

Anonymous said...

nak tuka template blog macam mana eh? bkn template kat dashhboard tu, yg template dpt kat btemplate and lain2. :(

Atirah ★ said...

tp yg ni dia jd pop-up kan ?

wAnZa said...

fuhh...!makin pening kepala nak takluk blog baru ni...yela banyak perubahan imej la...

wAnZa said...

fuhh..>!makin pening kepala dgn imej blog baru ni...

miszLeena said...

sy ni newbie. N starting mmg dah gne new dashboard. so sume tutorial lysa sy cuba adapt ngn yg dashboard bru ni...tp ade 1 sgt yg geram! lysa taw x camne nk hilangkan date n time kt post gne dashboard bru ni?? bnyk x dah godek2..ke mmg xbley?

BlogHafizRahman said...

tq lyssa..saya newbie..baru semalam setup blog..rajin2 dtg la blog saya...=P ..haha

http://hazrilhafiz.blogspot.com/

Nurin Nadhirah said...

Thanks Kak Lyssa !

Cheah Bahri said...

Macam mana nak tukar password untuk dashboard yang baru ni? :/

Anonymous said...

Macam mana nak tukar password untuk dasboard yang bru ni?

Muaz Faris said...

saya pun newbie jgk cam hazrilhafiz.. akak tlg follow blog sy.. nnti saya follow balik .. plz akak comel cun cantik.

Afrina Tarmizi said...

Kak Lyssa, macam mane nk edit html kalau cari dkat blog skin ..
x faham macam mane nk masuk kan gmbr template yg kite ske 2 ke blog kte.. ==' hadoh .. harapkaklyssatolongsayeyerk .. :')

Aimi Dyna ✰ said...

Tq,! .... :)

Syaza Nazurah said...

Hari tu ade cari kat templat tapi tak perasan pulak. Huhu. Thanks :)

Nurrul said...

Salam kak Lyssa , boleh tak kongsi kan macam mana nak edit template denim guna dashboard yg baru nie ?
hope you can help me :/

Cinta Liza said...

Assalamualaikum , akak ! sila laa lwat blog saya , http://cintaliza.blogspot.com ! antranya tutorial saya dpt dri kak lysaa ! btw , nice blog sis :) chill

nurul izzati said...

apa apa yang zaty edit dkt html tu mesti tak jadi. hmm :(

Faidza Fadzirra said...

kak lyssa. sy blur sgt2 psl blog nie. sy bru je buat n sy xrti wt pn. sy sgt sdey. huhu. :(

Nabila Izzati said...

Rajin Kak Lyssa Buat tutorial ni . :D

♥ Aisyah ♥ said...

rajinnya kak lyssa :)

Anonymous said...

best la blog akak.

cik fafa said...

salam lyssa..nape yg cikfafa punya xda proceed?

Anonymous said...

assalamualaikum kak lyssa.. knapa kita punya tak de PROCEED?

bunga azzahrah said...

kak lyssa camner nak buat? saya dah tekan edit html dia keluar kod yang warna warni tu . mcm ni http://1.bp.blogspot.com/-lXIsBwZk-gA/UXIc9YTgy0I/AAAAAAAAACw/bVHhNqc3OHg/s320/blog.png
tolong sy ,akk

Farha Sabran said...

Lyssa sekarang edit html baru lagi.Susahnnya..!taksuka..lyssa boleh tunjukkan caranya?

nur a'fini said...

salam..akak x faham lah..

A L O N E ! said...

Salam kak . camna nak edit pakai yg baru punya . bukan yg kak lyssa bt tuto ni

nana la nina said...

lps tkn edit html , knp tak keluar pun proceed tu kak ?

Nur Amyra said...

Salam,akak lyssa..Myra dh ader comment mser tu...akak thu tk cam ner nk btol kn edit html or kte kene wat bloggie bru untuk tukar edit html..mcm maner nie kak lyssa...dier mmg laen giler!!!This is important to me..please do that tutorials


Nor Fazila Rozali 25fps said...

@Ainna T-Hahlyssa mne nk carik button proceed tuh? xade ponnn :(

Hanna Aqila said...

Kak lyssa.. tade pn button proceed tu.. huhu.. pnat da hana cri..

.love. said...

tak jadi pun macam tu kak lyssa ea :-/

ara luciara said...

akak :'( takd pun proceed tuh :( mne nak cari . payah lha yg baru nih .

Miss Nams said...

aduhh. step yg ke-2 tu dah dapat tpi knpe step yg ke-3 tu xde pon kua??

ara luciara said...

@Miss Nams

akak kite dah dapt mcm mne nak edit html bagi dashboard yg baru tuh . tak perlu tekan widget lagi :) nah http://araluciara.blogspot.com/

Syafa Arshad said...

Kak lyssa , Sekarang nih , Edit Html dah lain ,. So nak ikot kak lyssa punya agak payah la .. Mohon di tolongg :/

♥ Biey ♥ said...

kak lyssa... cmne k guna edit html yg bru niey.. alahai susah kot..cbe akak bg tutorial cmne nk guna benda alah tue

Anonymous said...

akak...please..sekarang dah tukar dah edit htlm..banyak yang takde kat tuto:'(

Mohd Shahrizal said...

Tak boleh pun

Mohd Shahrizal said...

Tak boleh pun

Alifah Afif Azman said...

KAK LYSSA help me . saya x reti langsung camne nk guna dashboard baru .. help me kak lyssa

NurTasha AK said...

salam kak...sy bru je nk bwat blog tp serius sy x reti langsung nk guna...sy ad try ikut tutorial akak tp x mnjdi...huhu sedih...kak tolong sy...

Nurhasni Amirah said...

akak , skang punye dah lain lah akak . mcm mana nak buat yea ? tunjukkan cara boleh ?

Zana Safwan said...

Assalamualaikum kak Lyssa, kita buat tak jadi lah kak :( Ni yang baru punya tak boleh nak buat :'( Tolonggg D:

Rosa Cassandra said...

ada lagi yang latest dari ni.. Huhu. Tak reti saya nak tukar. Tolong saya.. Huhu

Najwa Zahari said...

kat mana perkataan proceed ? tak jumpa pun :(

farah safinurfahajanah said...

x ada pn perkataan proceed

Sakinah Ishak said...

Akak yng TERBARU pnye x de expand widget

mike said...

tak jumpa pun button proceed tu :( tension! kak lysa tolong. hm

Miss Crown said...

Saya pun tak jumpa button proceed tu . tensionnya !

Anonymous said...

xjumpe proceed pn~ mane?@Ainna T-Hah

Mashitah said...

Akak , tak jumpa pun button proceed tu -.- stresss ahhh ! akak pls tolongg

ina bob said...

akak cam ne nak proceed edit html untuk blog yang baru ni?? edit template sekarang dah lain la.. xsama cam dlu. leh akak ajarkan??

zati AHMAD said...

X JUMPE PON :"(

! ~ ✿khaty KHADIJAH✿ ~ ! said...

lysa.. stress sgt ni, knp edit html skrg dah lain, skrg punye dah x mcm yg dekat atas ni, lagi baru,,

syazr!iel said...

lyssa,, sekarang dashboard bertukar lagi,, mcm mane nak edit template?

syazr!iel said...

lyssa,, sekarang dashboard bertukar lagi,, mcm mane nak edit template?

sapphireblue said...

@Yasmine Afandi x adepon proceed and kotak eiget expand

sapphireblue said...

@Yasmine Afandi x adepon proceed and kotak eiget expand

Talib Ali said...

lyssa tak de pom kotak proceed ??
stress la gune blogg yang baru .. dh la tak de old blog interface !

Tisha Irsha said...

kak lyssa, x de pon dia minta proceed? cam mane ni kak? dah frust dah nak edit html ni. semuanya x menjadi. tolong reply eh kak? kite pun nak juga ade blog cantik mcm akak :)

Tisha Irsha said...

kak lyssa, x de pon dia minta proceed? cam mane ni kak? dah frust dah nak edit html ni. semuanya x menjadi. tolong reply eh kak? kite pun nak juga ade blog cantik mcm akak :)

Aqilah Icha said...

tak ada pun..yang no.4 tu..kak lyssa..

Anonymous said...

kak lysaa no .4 tu x ada ..

nurul natasha said...

@sapphireblue tak ada pun proceed and kotak widget expand :(

Lollipop Manis said...

tak jumpe proceed. ohh. tolonglah dahku. . T.T

Ukhti Khalidah said...

ni tuk akk lyssa...akk..EMGERNCY KAK LYYSA.....TOLONG REPLY KT CBOX BLOG SAYA http://titianhatikhalidah.blogspot.com/
saya nk tnyer kn blog dashbord dah baru..kn edit html tu....tak keluar lgsung proceed mcm akk ckp...tpi terus keluar sgala2 html....pastu takder kener tkn tik expand widget pon.....mcmner ni...sedeyh sgt nihhhh...atas sgala2 edit html tu hanya ada botton save widget, jump wiget, edit template, priview templte, format tempalate, revert changes,revert widget template to default. aper tu...mane satu botyton yg boleyh expand wigdet?harap sangat akk dapat tolong saya......

ina udin said...

kak lyssa,, tolong ajarkan cara nk edit html yg blogger baaru.. xpandai la.. bnyk ngt warna die.. plzz akak... nk blog ina cantik cam akak.. plezz help me...

Anis Adnan said...

@Najwa Zahari kenapa aku tak ada proceed? puas cari! Hmmm :(

Nuratikah's Blog said...

Thanks, Kak Lyssa

Syarifah Zuhairah said...

Kak Lyssaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ......
Saya punya dashboard bila tekan edit HTML dia terus keluar kod yang banyak2 tu . Tak ada proceed pun and saya tak boleh tick expand widget sebab kotak tu tak ada . Macam mana ni ?:'(

Syarifah Zuhairah said...

Kak Lyssaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ......
Saya punya dashboard bila tekan edit HTML dia terus keluar kod yang banyak2 tu . Tak ada proceed pun and saya tak boleh tick expand widget sebab kotak tu tak ada . Macam mana ni ?:'(

Eyka Felt N Craft said...

@caliph shuriken tak dop pun button proceed

Nurul Atiqah said...

akk, tade pun button proceed tu..kt mne ? aduyai !!!
help me please....

mariani sulaiman said...

kak lyssa, knp blog sya kalau nak edit html xda "tick expand widget" tu ?

Nurfatin Nabila bt Jasmaidi said...

hmm. tak jumpe pon expand widget tu :'( pelikkk lahhh@Ainna T-Hah

Nurfatin Nabila bt Jasmaidi said...

hmm. tak jumpe pon expand widget tu :'( pelikkk lahhh@Ainna T-Hah

Nana Chan said...

@Yasmine Afandi
akak yg baru nyer x de expand widget huhuhu... caner nih?