Tutorial : Edit Html Bagi Dashboard Baru

22/09/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Oit . Tu haa . Bagi yang malas nak explore , meh la Lyssa ajar satu persatu . Untuk entry kali ini dulu , Lyssa nak ajar , macam mana nak cari tempat untuk edit html bagi dashboard baru ni . Lyssa tahu , ada juga di antara korang yang dah terbiasa dengan dashboard lama dan pening bertambah blurrr dengan dashboard baru ni kan ? Chill ~ Chill ~ Lek laa . haha . 

Ramai yang tanya , dashboard dah bertukar , boleh lagi ke guna tutorial Lyssa tu ?
Eh , siapa kata tak boleh ? Boleh lagi lah sayang sayang hoiy . Kod kod dalam tutorial tu semua boleh digunakan lagi . Korang tak perlu risau . Interface blog jer yang diorang tukar . Bukan kod kod dalam blog korang tu diorang tukar kan ? hee .  

Cuma ayat ayat dalam entry tutorial Lyssa tu lah korang kena pandai-pandai paham . Bagi newbie , boleh je terus tanya Lyssa . oke ?

Dah ada juga yang tanya Lyssa , kat mana nak cari tempat edit html ni ? Kat mana lak nak tick widget expand tu ? Dont worry ! Be happy yaw ! Meh Lyssa tunjukkan caranya kalau korang dah mula pening naik bintang-bintang atas kepale . haha .

1. Korang pergi dashboard korang dan klik pada TEMPLATE :

 


2. Lepas tu , korang tekan Edit Html pulak :

 

3. Ok . Sekarang  , tekan Proceed pulak eh :

 

4. Ok . Sekarang korang dah nampak tempat Edit Html kan ? Kalau tutorial yang perlukan TICK WIDGET EXPAND , korang boleh je terus tick situ . Ada faham ? hehe ..


 
 
Haaa . Ye . Lyssa tahu , ni basic je . Tapi untuk newbie dan blogger lain yang tak tahu lagi , Lyssa harap dengan sedikit ilmu ni korang boleh teruskan edit blog guna TUTORIAL LYSSA eh . hehe . Chill laaa . Jangan buat muka monyok je dengan perubahan ni . hikhik . 

Peace xD

 

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

105 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Ainna T-Hah
AUTHOR
September 22, 2012 at 12:30 PM delete

xsuke yang baru punyer .. :D payah siket . maybe lame2 nnty ok kowt sbb dh biaser kn3 ..

Reply
avatar
September 22, 2012 at 12:31 PM delete

@LyssaFaizurren hai,kak Lyssa!Yasmine gna blogskin...tapi Yasmine reti edit....Kalau kak Lyssa rajin,jemputlah visit blog Yasmine

http://babyshakeblog.blogspot.com/

Reply
avatar
@ShafyqOnlyy
AUTHOR
September 22, 2012 at 12:34 PM delete

yihuu , agak MEMENINGkan pd MULAnya . tp dah OKAY NOW (:

Reply
avatar
September 22, 2012 at 12:46 PM delete

Kalau nk tukar pergi template denim or washed denim mcm mna ek?

Reply
avatar
Secret Garden
AUTHOR
September 22, 2012 at 12:50 PM delete

TQ!! :) punyalah mencari edit html tu!

Reply
avatar
September 22, 2012 at 12:54 PM delete

bgi arrien best lagi new dashbord dri old dashbord..hehe :)

Reply
avatar
Phat
AUTHOR
September 22, 2012 at 1:00 PM delete

ok cikgu tq so much ya

Reply
avatar
September 22, 2012 at 1:04 PM delete

sy dh lama guna dashboard baru sbb dulu versi lama tu error apa ntah sampai x bole nk publish entry & nk save edit, huh...

Reply
avatar
September 22, 2012 at 1:07 PM delete

kak lysaa , macam mane nak edit ? aduhh pening laa -,-'

Reply
avatar
September 22, 2012 at 1:35 PM delete

saye dah rase dah mcam mane payahnye nak pkai dashboard baru sebab saye dr dulu nak tukar tapi tak boley...Tapi dashboard baru ni maju dan bagus juga so untuk yg baru ni,biaselah tak pe lame-ame nanti biaselah tu... =)

Reply
avatar
boni kacak
AUTHOR
September 22, 2012 at 1:38 PM delete

yang baru ni lagi best la sebenarnya..hehehe

Reply
avatar
September 22, 2012 at 2:06 PM delete

dik lyssa ni mcm taw2 je keketatan abg long dgn interface baru blogspot terus dia bt toturial....hihihi..

class ko dik!

tq

Reply
avatar
September 22, 2012 at 2:08 PM delete

Waaaa , dia dh mengajar dhhh , ahaha , nice tuto for new bloggie yaaa <3

Reply
avatar
September 22, 2012 at 2:33 PM delete

hye kak lysaa (: thahks for all your tutorial . follow blog fyka bole ? (:
http://afikasyafrizon.blogspot.com/

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
September 22, 2012 at 2:43 PM delete

Terima kasih Kak Lyssa,saya nie newbie.Jadi pening sikit nk guna interface baru nie.

Reply
avatar
Ena's Palace
AUTHOR
September 22, 2012 at 2:54 PM delete

thanks lysaa...tutorial yang sangat membantu...keep tuto yea..
sebenarnye tak banyak beza pun nak edit2 tuk yg baru nih...cuma kedudukan yang berubah2 menyebabkan kite cepat kalut kan..

Reply
avatar
September 22, 2012 at 3:24 PM delete

perli kite la tu
cakap orang tak nak explore

Reply
avatar
September 22, 2012 at 3:25 PM delete

Hahaha betul la kita yang mintak carikan html tu...Sorry yer jangan marahhh kak lyssa

Reply
avatar
September 22, 2012 at 3:26 PM delete

mencikk lah dashboard yg baru ... huhu

Reply
avatar
September 22, 2012 at 4:17 PM delete

Yang Baru Ni .. Banyak Selok Belok nye kan .. Akq Lyssa ?

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
September 22, 2012 at 4:31 PM delete

nak tuka template blog macam mana eh? bkn template kat dashhboard tu, yg template dpt kat btemplate and lain2. :(

Reply
avatar
Atirah ★
AUTHOR
September 22, 2012 at 6:08 PM delete

tp yg ni dia jd pop-up kan ?

Reply
avatar
wAnZa
AUTHOR
September 22, 2012 at 6:13 PM delete

fuhh...!makin pening kepala nak takluk blog baru ni...yela banyak perubahan imej la...

Reply
avatar
wAnZa
AUTHOR
September 22, 2012 at 6:15 PM delete

fuhh..>!makin pening kepala dgn imej blog baru ni...

Reply
avatar
miszLeena
AUTHOR
September 23, 2012 at 1:59 AM delete

sy ni newbie. N starting mmg dah gne new dashboard. so sume tutorial lysa sy cuba adapt ngn yg dashboard bru ni...tp ade 1 sgt yg geram! lysa taw x camne nk hilangkan date n time kt post gne dashboard bru ni?? bnyk x dah godek2..ke mmg xbley?

Reply
avatar
September 23, 2012 at 9:05 AM delete

tq lyssa..saya newbie..baru semalam setup blog..rajin2 dtg la blog saya...=P ..haha

http://hazrilhafiz.blogspot.com/

Reply
avatar
Cheah Bahri
AUTHOR
September 23, 2012 at 5:19 PM delete

Macam mana nak tukar password untuk dashboard yang baru ni? :/

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
September 23, 2012 at 5:21 PM delete

Macam mana nak tukar password untuk dasboard yang bru ni?

Reply
avatar
Muaz Faris
AUTHOR
September 23, 2012 at 5:42 PM delete

saya pun newbie jgk cam hazrilhafiz.. akak tlg follow blog sy.. nnti saya follow balik .. plz akak comel cun cantik.

Reply
avatar
September 28, 2012 at 8:27 AM delete

Kak Lyssa, macam mane nk edit html kalau cari dkat blog skin ..
x faham macam mane nk masuk kan gmbr template yg kite ske 2 ke blog kte.. ==' hadoh .. harapkaklyssatolongsayeyerk .. :')

Reply
avatar
Syaza Nazurah
AUTHOR
October 6, 2012 at 5:36 PM delete

Hari tu ade cari kat templat tapi tak perasan pulak. Huhu. Thanks :)

Reply
avatar
Nurrul
AUTHOR
October 7, 2012 at 4:21 PM delete

Salam kak Lyssa , boleh tak kongsi kan macam mana nak edit template denim guna dashboard yg baru nie ?
hope you can help me :/

Reply
avatar
Cinta Liza
AUTHOR
October 26, 2012 at 6:16 PM delete

Assalamualaikum , akak ! sila laa lwat blog saya , http://cintaliza.blogspot.com ! antranya tutorial saya dpt dri kak lysaa ! btw , nice blog sis :) chill

Reply
avatar
nurul izzati
AUTHOR
November 17, 2012 at 3:49 PM delete

apa apa yang zaty edit dkt html tu mesti tak jadi. hmm :(

Reply
avatar
November 23, 2012 at 3:08 AM delete

kak lyssa. sy blur sgt2 psl blog nie. sy bru je buat n sy xrti wt pn. sy sgt sdey. huhu. :(

Reply
avatar
Nabila Izzati
AUTHOR
December 10, 2012 at 4:24 PM delete

Rajin Kak Lyssa Buat tutorial ni . :D

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
January 11, 2013 at 12:08 AM delete

best la blog akak.

Reply
avatar
cik fafa
AUTHOR
February 7, 2013 at 7:25 PM delete

salam lyssa..nape yg cikfafa punya xda proceed?

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
April 15, 2013 at 2:26 PM delete

assalamualaikum kak lyssa.. knapa kita punya tak de PROCEED?

Reply
avatar
April 20, 2013 at 12:44 PM delete

kak lyssa camner nak buat? saya dah tekan edit html dia keluar kod yang warna warni tu . mcm ni http://1.bp.blogspot.com/-lXIsBwZk-gA/UXIc9YTgy0I/AAAAAAAAACw/bVHhNqc3OHg/s320/blog.png
tolong sy ,akk

Reply
avatar
Farha Sabran
AUTHOR
April 22, 2013 at 1:25 PM delete

Lyssa sekarang edit html baru lagi.Susahnnya..!taksuka..lyssa boleh tunjukkan caranya?

Reply
avatar
nur a'fini
AUTHOR
April 24, 2013 at 8:19 PM delete

salam..akak x faham lah..

Reply
avatar
A L O N E !
AUTHOR
April 28, 2013 at 2:05 PM delete

Salam kak . camna nak edit pakai yg baru punya . bukan yg kak lyssa bt tuto ni

Reply
avatar
nana la nina
AUTHOR
April 29, 2013 at 5:53 PM delete

lps tkn edit html , knp tak keluar pun proceed tu kak ?

Reply
avatar
Nur Amyra
AUTHOR
April 30, 2013 at 9:59 PM delete

Salam,akak lyssa..Myra dh ader comment mser tu...akak thu tk cam ner nk btol kn edit html or kte kene wat bloggie bru untuk tukar edit html..mcm maner nie kak lyssa...dier mmg laen giler!!!This is important to me..please do that tutorials


Reply
avatar
May 5, 2013 at 9:33 AM delete

@Ainna T-Hahlyssa mne nk carik button proceed tuh? xade ponnn :(

Reply
avatar
Hanna Aqila
AUTHOR
May 13, 2013 at 11:30 AM delete

Kak lyssa.. tade pn button proceed tu.. huhu.. pnat da hana cri..

Reply
avatar
.love.
AUTHOR
May 19, 2013 at 3:23 PM delete

tak jadi pun macam tu kak lyssa ea :-/

Reply
avatar
ara luciara
AUTHOR
May 21, 2013 at 1:26 AM delete

akak :'( takd pun proceed tuh :( mne nak cari . payah lha yg baru nih .

Reply
avatar
Miss Nams
AUTHOR
May 24, 2013 at 9:37 AM delete

aduhh. step yg ke-2 tu dah dapat tpi knpe step yg ke-3 tu xde pon kua??

Reply
avatar
ara luciara
AUTHOR
May 26, 2013 at 2:05 AM delete

@Miss Nams

akak kite dah dapt mcm mne nak edit html bagi dashboard yg baru tuh . tak perlu tekan widget lagi :) nah http://araluciara.blogspot.com/

Reply
avatar
Syafa Arshad
AUTHOR
May 31, 2013 at 11:12 AM delete

Kak lyssa , Sekarang nih , Edit Html dah lain ,. So nak ikot kak lyssa punya agak payah la .. Mohon di tolongg :/

Reply
avatar
♥ Biey ♥
AUTHOR
June 2, 2013 at 3:37 PM delete

kak lyssa... cmne k guna edit html yg bru niey.. alahai susah kot..cbe akak bg tutorial cmne nk guna benda alah tue

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
June 8, 2013 at 11:08 PM delete

akak...please..sekarang dah tukar dah edit htlm..banyak yang takde kat tuto:'(

Reply
avatar
July 1, 2013 at 2:58 PM delete

KAK LYSSA help me . saya x reti langsung camne nk guna dashboard baru .. help me kak lyssa

Reply
avatar
NurTasha AK
AUTHOR
July 7, 2013 at 11:11 PM delete

salam kak...sy bru je nk bwat blog tp serius sy x reti langsung nk guna...sy ad try ikut tutorial akak tp x mnjdi...huhu sedih...kak tolong sy...

Reply
avatar
July 11, 2013 at 3:46 PM delete

akak , skang punye dah lain lah akak . mcm mana nak buat yea ? tunjukkan cara boleh ?

Reply
avatar
Zana Safwan
AUTHOR
July 14, 2013 at 7:45 AM delete

Assalamualaikum kak Lyssa, kita buat tak jadi lah kak :( Ni yang baru punya tak boleh nak buat :'( Tolonggg D:

Reply
avatar
July 14, 2013 at 2:34 PM delete

ada lagi yang latest dari ni.. Huhu. Tak reti saya nak tukar. Tolong saya.. Huhu

Reply
avatar
Najwa Zahari
AUTHOR
July 17, 2013 at 11:24 PM delete

kat mana perkataan proceed ? tak jumpa pun :(

Reply
avatar
Sakinah Ishak
AUTHOR
July 24, 2013 at 6:04 PM delete

Akak yng TERBARU pnye x de expand widget

Reply
avatar
mike
AUTHOR
July 27, 2013 at 9:05 PM delete

tak jumpa pun button proceed tu :( tension! kak lysa tolong. hm

Reply
avatar
Miss Crown
AUTHOR
August 3, 2013 at 6:05 PM delete

Saya pun tak jumpa button proceed tu . tensionnya !

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
August 4, 2013 at 3:36 AM delete

xjumpe proceed pn~ mane?@Ainna T-Hah

Reply
avatar
Mashitah
AUTHOR
August 6, 2013 at 12:59 PM delete

Akak , tak jumpa pun button proceed tu -.- stresss ahhh ! akak pls tolongg

Reply
avatar
ina bob
AUTHOR
August 19, 2013 at 2:22 PM delete

akak cam ne nak proceed edit html untuk blog yang baru ni?? edit template sekarang dah lain la.. xsama cam dlu. leh akak ajarkan??

Reply
avatar
September 4, 2013 at 12:14 AM delete

lysa.. stress sgt ni, knp edit html skrg dah lain, skrg punye dah x mcm yg dekat atas ni, lagi baru,,

Reply
avatar
syazr!iel
AUTHOR
September 12, 2013 at 12:40 AM delete

lyssa,, sekarang dashboard bertukar lagi,, mcm mane nak edit template?

Reply
avatar
syazr!iel
AUTHOR
September 12, 2013 at 12:40 AM delete

lyssa,, sekarang dashboard bertukar lagi,, mcm mane nak edit template?

Reply
avatar
sapphireblue
AUTHOR
September 17, 2013 at 5:18 AM delete

@Yasmine Afandi x adepon proceed and kotak eiget expand

Reply
avatar
sapphireblue
AUTHOR
September 17, 2013 at 5:18 AM delete

@Yasmine Afandi x adepon proceed and kotak eiget expand

Reply
avatar
Talib Ali
AUTHOR
November 2, 2013 at 10:33 AM delete

lyssa tak de pom kotak proceed ??
stress la gune blogg yang baru .. dh la tak de old blog interface !

Reply
avatar
Tisha Irsha
AUTHOR
November 2, 2013 at 10:37 PM delete

kak lyssa, x de pon dia minta proceed? cam mane ni kak? dah frust dah nak edit html ni. semuanya x menjadi. tolong reply eh kak? kite pun nak juga ade blog cantik mcm akak :)

Reply
avatar
Tisha Irsha
AUTHOR
November 2, 2013 at 10:37 PM delete

kak lyssa, x de pon dia minta proceed? cam mane ni kak? dah frust dah nak edit html ni. semuanya x menjadi. tolong reply eh kak? kite pun nak juga ade blog cantik mcm akak :)

Reply
avatar
Aqilah Icha
AUTHOR
November 3, 2013 at 12:38 AM delete

tak ada pun..yang no.4 tu..kak lyssa..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
November 3, 2013 at 12:41 AM delete

kak lysaa no .4 tu x ada ..

Reply
avatar
nurul natasha
AUTHOR
November 6, 2013 at 9:21 PM delete

@sapphireblue tak ada pun proceed and kotak widget expand :(

Reply
avatar
December 11, 2013 at 5:19 PM delete

tak jumpe proceed. ohh. tolonglah dahku. . T.T

Reply
avatar
December 12, 2013 at 8:43 PM delete

ni tuk akk lyssa...akk..EMGERNCY KAK LYYSA.....TOLONG REPLY KT CBOX BLOG SAYA http://titianhatikhalidah.blogspot.com/
saya nk tnyer kn blog dashbord dah baru..kn edit html tu....tak keluar lgsung proceed mcm akk ckp...tpi terus keluar sgala2 html....pastu takder kener tkn tik expand widget pon.....mcmner ni...sedeyh sgt nihhhh...atas sgala2 edit html tu hanya ada botton save widget, jump wiget, edit template, priview templte, format tempalate, revert changes,revert widget template to default. aper tu...mane satu botyton yg boleyh expand wigdet?harap sangat akk dapat tolong saya......

Reply
avatar
ina udin
AUTHOR
January 23, 2014 at 1:55 PM delete

kak lyssa,, tolong ajarkan cara nk edit html yg blogger baaru.. xpandai la.. bnyk ngt warna die.. plzz akak... nk blog ina cantik cam akak.. plezz help me...

Reply
avatar
Anis Adnan
AUTHOR
February 12, 2014 at 10:37 AM delete

@Najwa Zahari kenapa aku tak ada proceed? puas cari! Hmmm :(

Reply
avatar
February 17, 2014 at 1:29 AM delete

Kak Lyssaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ......
Saya punya dashboard bila tekan edit HTML dia terus keluar kod yang banyak2 tu . Tak ada proceed pun and saya tak boleh tick expand widget sebab kotak tu tak ada . Macam mana ni ?:'(

Reply
avatar
February 17, 2014 at 1:29 AM delete

Kak Lyssaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ......
Saya punya dashboard bila tekan edit HTML dia terus keluar kod yang banyak2 tu . Tak ada proceed pun and saya tak boleh tick expand widget sebab kotak tu tak ada . Macam mana ni ?:'(

Reply
avatar
Nurul Atiqah
AUTHOR
April 22, 2014 at 2:44 AM delete

akk, tade pun button proceed tu..kt mne ? aduyai !!!
help me please....

Reply
avatar
September 9, 2014 at 2:10 AM delete

kak lyssa, knp blog sya kalau nak edit html xda "tick expand widget" tu ?

Reply
avatar
September 27, 2014 at 8:54 PM delete

hmm. tak jumpe pon expand widget tu :'( pelikkk lahhh@Ainna T-Hah

Reply
avatar
September 27, 2014 at 8:54 PM delete

hmm. tak jumpe pon expand widget tu :'( pelikkk lahhh@Ainna T-Hah

Reply
avatar
Nana Chan
AUTHOR
October 15, 2014 at 12:33 AM delete

@Yasmine Afandi
akak yg baru nyer x de expand widget huhuhu... caner nih?

Reply
avatar
Azreen Sofia
AUTHOR
February 26, 2015 at 12:25 PM delete

Sis, button proceed tak ada lansung. Macam mana tu?

Reply
avatar
Tashameez
AUTHOR
June 26, 2015 at 10:47 AM delete

thnks kkak lyssa :) membantu gila, Saya selalu jadikan lyssa punye tutorial nie sebagai rujukan since 2012. Tapi stop main blog since 2014 and tahun lepas nak edit tau2 jek blog dah upgrade. Time tue mmg dah malas nak upadte and edit lagi. But now, today saya update blog saya.. nie pun saya buat blog baru memandangkan blog lama saya dah x boleh bukak. thnks lyssa.. syg kak lyssa ketat2

Reply
avatar
Liyana Shah
AUTHOR
May 29, 2016 at 12:37 AM delete

salam lyssa.. saya nak mintak tolong...saya baru tukar url blog..lepas tu bia search di google blog not found..blh tak tolong saya.. =(

Reply
avatar

Google+ Followers