Aplikasi Blogger Di Android / Smartphones

22/10/2012

.Assalamualaikum
Peacee Yo(!) ^_^v


Hi korangg . Hari ni Lyssa nak menggedik sikit nak cerita pasal satu aplikasi penting bagi warga blogger tegar di luar sana . *ye . blogger tegar . bagi yang tak berapa nak tegar tu abaikan je lah entry ni . huwhuw . 

Siapa - siapa pengguna android or smartphones atau seumpamanya kat sini ? Meh angkat kaki nak kira sat . 1 .. 2 .. 3 .. 4 .. 5 .. oooo . ramai rupanya yang ada smartphone ye ? Good . Good ! 

Bagi yang ada smartphones tu , korang ada download aplikasi blogger atau blogger-droid kat phone korang tak ? Bagi yang tak download lagi , apa kata korang pi download cepat . Yup . Ramai yang dah tahu 2 aplikasi ni kan ? Blogger dan Blogger-Droid . Apa bezanya ?

 

Kalau korang usha belek Play Store atau Market kat phone korang tu , rajin-rajin lah diri search "Blogger" . Pasti akan keluar icon-icon macam kat atas ni . Tapi apa bezanya dua ni ?
Haaa . Tak de lah beza sangat pun . Tapi setelah Lyssa godek-godek dua menatang ni , Lyssa lebih sukakan blogger dari blogger-droid . Kenapa ? Cuba korang tengok perbezaan kat bawah ni :


Blogger


 


Blogger-Droid

 
 
Nampakkan perbezaan antara dua-dua ni ? Lyssa pernah guna dua-dua aplikasi ini . Dan ternyata Lyssa lebih selesa dengan "Blogger" . Salah satu sebabnya ruangan untuk kita taip tu , lebih besar dari blogger-droid . haha . Itu baru lihat pada ruangan nya . Ada banyak lagi kelebihan . Kalau "Blogger" , korang boleh view/edit entry-entry korang yang lepas . 
Tekan je pada icon atas sebelah kanan tu dan korang boleh tengok list entry yang dah korang publish or draft kan . 

Kalau blogger-droid , dia macam ada masalah sikit . Kalau kita nak upload and publish gambar , gambar kita dalam entry nanti tidak berkedudukan center dan ianya akan kelihatan tidak berapa kemas jika nak dibandingkan dengan aplikasi blogger , gambar kita akan jadi center selepas dipublish

Korang ada cuba download tak ? Cuba korang download dua-dua aplikasi ni dan cuba publish . Nanti kalau guna blogger-droid  , akan terpampang perkataan " Published Blogger-Droid " kat bahagian bawah entry korang . Tapi kalau guna aplikasi "Blogger" takkan ada published by what what what . Lagi kemas . 

Siapa yang suka update blog masa keluar ke mana-mana boleh lah cuba download . HEHE . 
Kot kot lah masa tu korang tengah melantak ketam masak 3 rasa ke , kot nak tayang kat pembaca blog korang , masa tu jugak korang boleh guna aplikasi ni . Tapi kenalah ada internet . Kalau tak ada , macam mana nak connect kan ? harhar  .

** So , apa tunggu lagi . Download la sekarang . Bagi yang dah guna dua-dua ni , korang paling suka yang mana ? Cer cite . Cer cite ^^

p/s : oh ya . Lagi satu , bagi pengguna blekberi Lyssa tak sure ada ke tak aplikasi ni sebab blekberi Lyssa pun blekberi cikai je . Kot korang punya yang lagi canggih tu ada ke , tak tahu lah pulak kan . Try je search kat Apps World :)

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

33 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
dya bunga
AUTHOR
October 22, 2012 at 2:09 PM delete

haha..dya pun suka yg blogger..yg blogger-droid tu mmg geram pun bila post ada pic..lari kedudukannya.haha

avatar
October 22, 2012 at 2:16 PM delete

Kak lyssa , singgah jom blogger puteri , pelbagai tuto/freebies :)

avatar
Nayli Izzati
AUTHOR
October 22, 2012 at 3:30 PM delete

Waaaa.. Nayli x de android or smartphones .. :/ Sedey .. Nampak macam best :D

avatar
Remy hazza
AUTHOR
October 22, 2012 at 3:55 PM delete

cam tu rupanya.... selamanie remy tak tahu pun.... buat entry thru PC jer.....

avatar
imanina zahri
AUTHOR
October 22, 2012 at 4:11 PM delete

Blogger droid pon okey jugakk. Blogger tuh, kenapa bila upload pic, jadi terbalik ea? Nk rotate xboleh. Confuse.

avatar
Aliff Haikal
AUTHOR
October 22, 2012 at 4:13 PM delete

wahhhh thanks kak Lyssa ! ^^

avatar
Pelangi Senja
AUTHOR
October 22, 2012 at 4:24 PM delete

:D saya x sure lau lysaa nak join ke tak.. p jomla join sama.. nak gak lyssa join..^__^
http://onakdayungbiopar.blogspot.com/2012/10/segmen-8-things-about-me.html
--> leh gak kenal lyssa serba serbi walaupun x banyak.. hiks!..:)

avatar
Atira Ameer
AUTHOR
October 22, 2012 at 5:54 PM delete

nak donlod .. hoho , mcm best n ringkas

avatar
cik ubi
AUTHOR
October 22, 2012 at 10:00 PM delete

supercool. www.scarycikby.blogspot.com

avatar
Ez-1
AUTHOR
October 22, 2012 at 10:30 PM delete

walaupun bukan blogger tegar, nak download gak...hehe~

avatar
Aida Omar
AUTHOR
October 23, 2012 at 11:52 PM delete

dapat tgk je la pastu telan air liur.. hehe.. tak ada android le pulak :P

avatar
Mk Syahir
AUTHOR
October 24, 2012 at 12:56 AM delete

huhu kalau pakai tab sedap la jugak guna blogerdroid ni..kalau pakai HP susah sikit kecik sgt..hehe

niway nice sharing lyssa..keep in touch yaw!

avatar
erry edz
AUTHOR
October 24, 2012 at 11:20 AM delete

nice :) do follow mine

avatar
::cikserai::
AUTHOR
October 24, 2012 at 4:47 PM delete

da try dua dua apps ni..blogger lagi best dari blogger-droid. sebabnye macam lyssa cakap tu la. satu lagi masaalah blogger droid ni, dia ade ads yang akan naik kat notification tu.pastu trus uninstall :)

avatar
erry edz
AUTHOR
October 24, 2012 at 5:53 PM delete

salam perkenalan. nice blog. follow me back yah! :)))))

avatar
October 24, 2012 at 8:33 PM delete

thanks akk .. nnty nak try kt tab abg :'p huahua ..

avatar
Deq's Qienz
AUTHOR
October 24, 2012 at 9:40 PM delete

Ohh ada ek..kite xtau pulak..thnx lysa skg jugak sy dwload
.hihiii..ohya boleh tak upload foto??

avatar
Atirah ★
AUTHOR
October 25, 2012 at 9:24 AM delete

xde smartphone punn , :/

avatar
October 25, 2012 at 1:33 PM delete

Terima kasih di atas perkongsian info.. Sebenarnya saya ni agak ketinggalan dari segi teknologi yang canggaih manggih macam ni..

Pada kesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat menyambut hari raya Aidil Adha.. Saya kirimkan koleksi ucapan hari raya sms sebagai tanda ingatan dari jauh..


Koleksi SMS Ucapan Raya AidilAdha pilihan Anuar

avatar
ROJAK
AUTHOR
October 25, 2012 at 6:44 PM delete

ohhh kalau macam tu baik guna blogger biasa je..okla lysa nanti update pasal raya haji lak ye.

avatar
October 28, 2012 at 9:07 AM delete

@Ez-1
aku pon x tegar, tapi nak download jugak! haha

avatar
October 28, 2012 at 9:14 AM delete

dah lame cari apps macam ni, senang nak blogging. heee...
btw, thx lyssa :)

avatar
October 28, 2012 at 11:02 PM delete

Kak Lyssa , Ape name aplikasi Blogger tuh sye nak isntall lah jgak .. Nampak macam bes je ,. Yang BLOGGER punye bukan BLOGGER-DROID

avatar
Rozita
AUTHOR
October 30, 2012 at 3:15 PM delete

saya pakai blogger lagi snang.. follow sini ;)

avatar
Hanis Afiqah
AUTHOR
November 5, 2012 at 12:31 PM delete

lyssa share lah game yg best2 yg selalu lyssa main :)

avatar
December 28, 2013 at 5:58 PM delete

Assalamualaikum.. Huwaa! Baru sye tau ade application nie.. Hehehe.. Mekaseh K'Lyssa for give me diz info.. Btw.. I'm a newbie.. Nice to follow u n followed back.. :)

avatar
September 19, 2015 at 7:56 AM delete

cam best je kak lyssa. nk install lah nnti

avatar
September 19, 2015 at 7:56 AM delete

nak update blog bleh dimana mana lah lepas ni. kikikiii

avatar

Google+ Followers