Home
tutorial
Tips-Tips

27 February 2013

Alhamdulillah , Blog Lyssasecret Dah Kembali OK !

27/02/2013

.Assalamualaikum
Peacee Yo(!) ^_^v


Heeeeeee . Nampak tak ? Nampak senyuman melebar kat wajah Lyssa sekarang ni ? wahaahaa . Happy kemain saya sekarang ni sebab dah boleh update blog macam biasa .


 


Yuhuu . Lyssa tahu , dah seminggu blog Lyssa tak boleh bukak kan ? Ramai yang tanya Lyssa kat page , facebook , twitter , email , whatsapp Lyssa , BBM Lyssa pasal blog Lyssa yang tak boleh nak bukak tu  . Perghh ! Sungguh prihatin korang ek . *Sumpah terharuuu !

Err . Tapi atas bantuan beberapa blogger pakar dalam hal hal ni , alhamdulillah blog Lyssa dah kembali seperti biasa .


Pengalaman sepanjang blog Lyssa Faizureen "koma" seminggu 


Nak story kat korang ni , kenapa tiba-tiba blog Lyssa "koma" ek . haha. Actually blog Lyssa tiba-tiba tak keluar bila korang tekan link www.lyssasecret.com ni sebab tarikh domain blog Lyssa ni dah expired laa . Expired kalau tak silap masa 20 Feb 2013 hari tu . Maknanya dah seminggu lah kan ?

Ok . Lyssa cerita dari mula lah ek . Mana Lyssa dapat domain www.lyssasecret.com tu ? Ok laa . Mungkin ramai yang dah tahu . Bagi yang tak tahu tu , sebenarnya Lyssa mula ada domain tu semenjak 20 Feb 2011 lagi . Itu pun sebab Lyssa ada menang satu Pertandingan Blog Tercantik . Dan hadiahnya dapat lah domain kan ... So domain Lyssa tu didaftarkan atas nama orang lain . Jadi , disebabkan orang tu tak berapa nak alert akan ke-expired-an domain Lyssa ni , maka dengan itu tak dapat lah korang nak access masuk blog Lyssa .

Maksudnya di sini , domain lyssa tak berbayar or tak di-renew-kan . Lyssa dah try cari pemilik yang mendaftar nama blog Lyssa tu akan tetapi malangnya tidak ku jumpa batang hidungnya . haha . Facebook dia dah diactive , try call nombor dia pun dah tak aktif , email dia pun dah tak berbalas . Serius Lyssa cakap time tu memang buntu and tak ketahuan hala and tak tahu dah nak buat apa . Macam-macam fikir time tu ... 

" Takkan la lepas ni aku bersara je dari jadi blogger " . haha . Boleh terfikir macam tu sekali woo . 

Lyssa ada mintak tolong beberapa blogger ni ... Ben Ashaari , Abg Zul Azizi , Kak Innanie Ariffin , Feroz Othman ...

Semua sekali sedikit sebanyak ada jugak yang tolong Lyssa settlekan masalah ni . Ben , sifu Lyssa tu pun ada jugak usahakan tapi lastly tak boleh jugak sebab bila email , pihak NetKL kata , walau macam mana pun , pemegang akaun tu jugak yang kena contact walau nak renew or apa-apa sekali pun . Err . 

Masa tu pulak memang orang yang mendaftar domain Lyssa tu tak muncul - muncul . Mulalah kebuntuanku semakin melanda .  Nasiblah ada Abg Zul Azizi ni bantu Lyssa settlekan semua sekali . Dia cari sampai dapat pemegang domain Lyssa tu . Sampaikan semua beliau uruskan . Sumpah , rasa terharu yang teramat sangat ! Umm . Beliau sanggup uruskan semua semata-mata nak tolong Lyssa . Berhubung dengan netKL, berhubung dengan pemegang domain tu . Sampaikan nak settingkan domain kat blog Lyssa ni pun beliau yang tolong buatkan tau . hikhik . *terharuuu* Terima kasih sangat2 ! 

Nak promote kejap ! Masuklah blog beliau , ada jual kucing yang comel- comel . Montel-Montel , gebu - gebu gitu weh ! SINI --->> http://mylovely-cats.blogspot.com/

Dan tak lupa juga thanks juga kepada pemilik blog hasrulhassan.com <--- (baca la!) yang sanguup buat entry mengenai apa yang dah terjadi pada blog Lyssa . Thanks ! At least orang tahu juga apa masalah blog Lyssa ni kan ? :p

Dan sekarang , blog Lyssa sudah direnewkan . And lepas ni dalam bulan 5 , insyaAllah domain www.lyssasecret.com tu akan dipindahmilikkan ke atas nama Lyssa Faizureen ! Yeahhhhh xD


Pengajarannya di sini : Bak kata Ben Ashaari , mereka yang nak buat giveaway dengan memberikan domain ni perlu tau prosedur yang betul . Pastikan hadiahnya tidak memudaratkan pemenangnya nanti. Kalau tak , jadi laa macam Lyssa ni haa ;p

hihi . Apa-apa pun , lepas ni korang boleh dah belek satu persatu TUTORIAL BLOG LYSSA ni kan ? Selamat menggodek-godek :p tata .
 

146 000 orang Pengomen Terhebat !!:

onie said...

Alhamdulillah :D

Bella Cicak said...

oo.. macam tu rupanya.. patutlaa cari2 tak ada.. ok3.. dah bole godek2 tuto awak dear.. ^_^

~IraNur~ said...

Wahhhh ! finally muncul pon xD

Nurrul said...

aLHAMDulillah Kak Lyssa dapat ber blog semula...
*sekrang mmg ramai yg buat giveaway bagi domain percuma , kdg2 takut nak ikut juga.. Erm maklumlah tak ariff sgt bab ini..

[Btw akk tak ada tuto untuk pasang domain ke ? Teringin juga ada domain sendiri.. harap dapat bantu.. :) _please , buat muka comel]

Nurfaezah Abdullah said...

Alhamdulillah :D

hazdnul shafina said...

waa..blog kak lyssa dah ada..penat cari haritu..terkejut tgk dah takde

Bui Junaidi said...

ALHAMDULILLAH..BOLE LA BERBLOG DGN SENANG HATI LEPAS NI..

hamizah hanafi said...

nasib dah boleh bukak :D rindu nak baca entry kak lyssa :3

noorliana zamri said...

baca juga lah blog abang ben...yang blog lyssa tak boleh buka...apa pun semua dah settel..akak pun tak faham apa sebenarnya domain...hheeheh

Apahell? said...

Alhamdulilah..bgs la,tumpang syuker dan bhgia.. :P

SINGGAH TAU: BELOG SAYER
SINGGAH : POHON TEDUHAN RASULLULAH, KINI TETAP SUBUR

Anis Farhana said...

Terkejut tgk blog kak Lyssa xleh bukak . rupanya domain buat hal :o

@ShafyqOnlyy said...

hello to penghuni blog ni ;D

Siti Anirah Azuri said...

wah3.. ramai yang sayangkan kak lyssa.. :)

♔ Hasnie Adda ♔ said...

waaa . selamat kembali berblogging :)

Mazelina Zaini said...

alhamdulillah :) rindu kak lyssa :)

luqman zakaria said...

arituh pon blog sy dah nk expired tp naseb bek smpt byr..hehe..neway..welcome back...

Nurul Faiz said...

ooo.. macam tu rupanya. hehe.

NUR ASMA' BINTI MUHAMAD SAH said...

lepas ni kena berhati-hati la ...

Mieza Suhaini said...

huhuu, akhirnya boleh gak akses blog ni dengan jaya nya yahuu \OO/

Izzati said...

patutla blog ni takleh buka

Cik Fie said...

wah ! nasib baik dah ok :)

Carlos Santiago said...

wohohoho...leceh gak kalau mcm tu..tapi nasib baik dpt smula...

Fynaz Shamz said...

owh.. mcm tu ceritanya .. huhu .. erm.. satu lg ape function domain tu :)

Azwar Syuhada said...

Weii, lyssa dah kembali, lepas ni bleh tengok tuto lagilah..hehe.. :)

Setiasmile said...

wah.. tahniah3!!

Diyan Hani said...

Hai...yeah....boleh dah jengok blog dik lysaa...sernok2...

Nur Faie said...

Seriously rasa pelik bila takdapat veiw blog kakLyssa hari tu . Sekarang dah boleh and yayyy ! ^ ^

Sally Yatiey said...

Nasib baik blog Lyssa dah okay ^_^

Mohd Zuhri said...

tahniah kak lyssa

lepas ni akak edit la blog jdi cun haah!

baby comel said...

akhirnya lyssa kembali. syukur alhamdulillah. moga menjadi pengajaran kpd mereka yg lain.. Boleh lari laju lagi lah pasni ye lyssa =)

NuraisYah said...

Waa . Rindu nye blog nie >.<
Ingat kan akak da betol2 bersara .

NuraisYah said...

Waa . Rindu nye blog nie >.<
Ingat kan akak da betol2 bersara .

Mas Zull said...

assalamualaikum lyssa....alhamdullilah dah kembali okay yer...;)

Nur Syazana zanaSya said...

Arituh sye nk tuto akk pnye lh plik ste dibuatnye..kluar bnde lain .. Erk ape nih..plik smacm laman wev dye..rupenye itulh citer dye

Iman Feeqry said...

Kak Lysaa mcm mne nak wat button subcrice facebook kat blg mcm kat header kak lysaa tu

Iman Feeqry said...

kak lysaa mcm mne nak wat subcrice button facebook mcm kat header kak lysaa tu ek

Mizs Noora said...

lawa blog.... macam mana buat 2...ajar la....

Farah Ain said...

ow..ptutlaa x dapat tgk akak pnye blog...huhu..rndulaa..

Qaseh Farra said...

wahhh..tumpang happy untuk akk.. =)

Niena Reen said...

tu lah pelik knp blog kak lyssa tak boleh bukak. tekan je link, tak keluar blog ni. wuwuwu.

nini said...

banyak kali try nak masuk blog lyssa, tapi tak tembus...hehe.....finally.....welcome back....!!!! =D

farian als idris said...

ALHAMDULILLAH .. boleh godek2 lg.. hee

iNILah SAyA said...

owh..ptt la cuba bukak byk kali pon xdapat..ingat bercuti sekejap..

iNILah SAyA said...

owh..ptt la cuba bukak byk kali pon xdapat..ingat bercuti sekejap..

cynta ieda said...

syukur arrdah dapat buka semula..sayang klu x dpt buka blog comel kamu ni..

Nur Farah Hana said...

alhamdulillah.... Rindu nak bukak blog lyssa... hari tu terkejut sangat tekan link blog lyssa benda lain keluar... Ada juga post kat blog tntg lyssa...

http://farahsdiaryonline.blogspot.com/2013/02/kenapa-dengan-blog-lyssa-faizureen.html

Remy hazza said...

alhamdulillah....nasib baik dah ok lyssa......

Yan Ty said...

Alhamdulillah Lysaa..blog dh ok. Sorry hny mmpu tlg sikit je pun. Anyway selamat berblogging xmau pikiaq nk bersara naaa....tk cr.

wawa najwa said...

fuhhhhhhh . memang terkejut gila. ingat kene heck ke apa keee lah kan. hahha fuh selamat kembali

hasrul hassan said...

As-Salam. Satu pengajaran berguna buat semua .. ye tak? Terima kasih kerana sebuh nama Bro HH dalam entri ini.

Dan semoga kembali menyengat dengan lyssasecret

wawa najwa said...

xboleh nak tengok tuto. hahahaha

Sufinah Yussof (SY) said...

patut la rasa tercari2. ingat kan tak dapat buka sebab under construction. nak deco2 blog ke. rupe2 nye~ ape2 pon, selamat kembali semula ke pangkuan warga blogger. adoyai~ kalau SY, resah gelisah la jawapnya.

Etuza Ezawarna said...

dah ok ke blog ni...tahniah ucapkan syukur ya..

LdyNisa said...

pfuuuhhhh nasib baik dah selesai. bahaya jugak ya hal domain ni.

Aina Areen said...

yeahhhh , kak lyssa dah kembali :D alhamdullilah :) hehee

Khalid Kyle said...

dAh pernah 3 kali mEnang hadiah domain satu pun saya x terima sbb tau mende mcm ni akan berlaku + nAk kene mula dari mula bila blog dAh tukar nama. even blog URL x berapa nk best.pasrah jelah .lama2 ok . btw . happy comeback Lyssa XD

tiga minit said...

Alhamdulilah...selamat kembali..atleast lepas ni dah ada pengalamna xda msalah lg kot...insyallah..teruskan usaha

NinaAz said...

Bahaya nihhh.. nina pun nk check jgklah. Kot dah expired. Huuuuu.

Kisah Si Diary said...

patut la....

Mat Gebu said...

Alhamdulillah, pcm ada baca pasal ni kat blog BA dan HH, moga lepas ni takde apa2 masalah lagi...

Phat said...

selamat kembali kami sunyi tanpa mu lyssa cewah

Susan Lolo Bua said...

Welcome Lyssa! Rindu dengan Lyssa laa... :)

saliza said...

alhamdullilah

Anum Abdullah said...

Syukur lah blog lyssa dah ok..bolehlah jenguk-jengug kat blog lyssa selalu..

Herma Julianny said...

bayangkan kalau domai Lyssa terkubur begitu sahaja... sayangnya... nasib baik dah kembali semula.. :)

NAL said...

Alhamdulillah...selesai jugak..

Rahmad Mat said...

ow..patutlah domain ni under nama org lain.. bila nak renew memang akan bermasalah..

...iSyA Purple* said...

lllaaaaaaaa.. ptot la ary tu cari tutorial tak jumpeee..hehe

Zul n Azizi Boarding Pets said...

Assalamualaikum Lyssa...

Terima kasih kerana sudi promote blog Zul & Azizi Boarding Pets...Terharu juga dengan entri..


Jadikan satu pengajaran untuk semua...Kena selidik dulu hadiah domain yang ditawarkan tu sebelum nak join...hu3


Anyway selamat kembali berblogging yer.. :-D

noorhaidaz eyda said...

mmg terkejut gak la.. smpai la terbaca kat blog hasrul tu... Alhamdulillah akhirnye kembali jugakkk....

KamKim said...

Alhamdulillah... :)

Eraz Fadli said...

Semoga terus maju..

http://www.erazfadli.com/2013/02/al-kisahnya-lyssa-faizureen.html

birthday party said...

menariik artikelnya salam kenal yaaa :D

Obat Penyakit Keputihan said...

Blog nya semanis senyum mu....hehe

nurul shiqin azmi said...

hepy kak lyssa ade lagi..

miss zerocinta said...

Alhamdulillah . dh okayy . lepas ni leh tgk tuto lagi . smoge lepas xade ape-2 yg mngganggu lagi . amin

Sukma Haron said...

alkisahnya.....baru tahu citer,,,

Nur Zahirah said...

kakak lyssa.minta tolong datang sambil follow blog saya :) peace yo!
^-^

www.mylovelystorysecret.blogspot.com

Ema Blog said...

kena hati-hati..dan elert tarikh luput domain

Anonymous said...

If you wish for to improve your know-how only keep visiting this web site and be updated
with the most recent news posted here.

Stop by my web page ... dedicated hosting reviews 2012

Kitty said...

Hi Lyssa, is this my first time commenting on your blog? Tak ingat.

Anyway, yup kalau nak buat domain giveaway kena tau selok belok domain management. Prosedur betul ialah sebulan ke tiga bulan sebelum domain expired, 'pemilik' iaitu orang yang register domain tu kena contact si pengguna domain jika dia ingin renew domain tu atau biarkan je expired. Kalau si pengguna nak renew, si 'pemilik' boleh transfer domain tu kepada si pengguna so pengguna now menjadi pemilik domain tu, ATAU domain tu boleh di renew oleh pemilik asal dan si pengguna cuma perlu bayar si pemilik.
Tapi dinasihatkan la supaya domain tu ditransfer kepada si pengguna sebab takut kes macam ni berlaku.

Cheers :)

Lica Shah said...

Patutlah tak leh nak buka..ingat PC Lica yg rosak..Btw alhamdulillah... teruskan ber bloging Lyssa..:)

Aimy podzi said...

Lyssa cmna nak buat link kalau kita buat entry pastu ada nama u ke .. link tu nak buat cmna ea ?

djdanchef said...

selamat dah kembali kepada asal "_

Sherlyanna angiela Martin said...

dah ok... bagus la tu... ^^

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

patut la tgok tutor xdapt ritu.. ingat kena hack.. welcem back dear sweet

Aminin said...

Alhamdulillah,,, dah dapat balik Blog nie... :)

Solehah Shamsuddin said...

wah selamat dah setel semuanya. patutla lyssa dh lama xupdate entry. skali bkak, eh npe expired. dh agak dah, ni mesti masalah domain lyssa.

Princess Syazliyana said...

wah dugaan. huhu alhamdulillah :D hihi

Lyana's Page said...

alhamdulillah..semua dh kembali seprti sedia kala..slmt kmbali berblgging lyssa :)

Dkna Abza said...

selamat kembali :)

Nur Irdina said...

ingatkan akak lyssa saja-saja nak tukar link blog... rupa-rupanya ada masalah heheh..

Syuhada Tajuddin said...

miss lyssa, i've tagged you to my entry about "MOUSTACHE GIVEAWAY by Sweeties's Handmade" @ my entry:
blog.http://heysayyes.blogspot.com/2013/03/moustache-giveaway-by-sweetiess-handmade.html

Siti Farhahnis said...

Alhamdulillah.. Now, dah boleh buka blog kak Lyssa macam biasa.

ummu aisyah ismail said...

Akak....kalau blog saya ni..mcm mane??? http://ummuaisyahismail.blogspot.com/
...dia dh gila lah..plzz..help me..:/

Atirah ★ said...

ptut la bkk haritu xboleh. ingtkan internet umh sy tk okey. :)

tenku butang said...

hemm.. susah jugak bila jadi camni yea.. sib baik ada org bantu..

tenku butang said...

hemm.. susah jugak bila jadi camni yea.. sib baik ada org bantu..

Nisha Nisrina said...

Wah.. Syukur akhirnya blog awesome ni dpt dipulihkan >< hehehe Btw, Entry ni Khas untuk Kak Lyssa. Ada present tau ;)

http://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2013/03/special-untuk-kak-lyssa-faizureen.html

Effa Nadia said...

ohh.. patutla blog sis tak dpt nk buka . sy fikirkan sis dh x blogging . huhu

fredd said...

ala ciannye..nasib baik dah OK

asma yaacob said...

akak , alhamdullilah btw boleh takk akak tolong asma :( asma ta boleh na masuk la blog kawan2 asma yang guna scm player :( xpasti napa .. setiap kali buka blog dorang , mesti akan naik scm player home ... :(

tomato cherry said...

promote blog kak usna same.he.please~ http://initomatocherry.blogspot.com/

sa mic said...

yeaaaay! kak lyssa dah berblog balik dah, hehe terkejut den

ain syafiqah said...

kak lyssa,macam mana nak susun kategori macam kak lyssa buat?tolong ye !

Nasuha said...

Patutulh bukk blog akk, asyik tak dapat.

Nasuha said...

Apa makanan kegemaran kkk? Jom sertai segmen ni http://nasuhanass.blogspot.com/2013/02/segmen-saya-suka-makan.html :D

Nur Zahirah said...

jom join lyssa http://mylovelystorysecret.blogspot.com/2013/03/segmen-siapa-blogger-bertuah-by-anak.html

Nur Husna said...

Comel kak Lyssa tersenyum tu.. Huhu.. Happy nyer lpas blog dh boleh bukak.. Saya pon happy.. Nk minx tlng kak lyssa ckit.. Sya nk tanyer, kenapa gmbar Assalamualaikum kat blog saya tu tak sama ngan orng lain?? Blog saya dia punya background tak transparent bila masuk kat blog saya.. Kak Lyssa boleh tlng tak??

selipar putih said...

yeah dah okey..lepasni dah oleh update macam biasa..

beckhrooy said...

boleh tahu siapa yang buat giveaway tu x? kalau x keberatan hehe

deno said...

syukurlah lyssa... deno pun berdebar sekali.. alhamdulillah... hepi blogging lyssa :)

Khai AngeL said...

:D Singgah utk senyum ^_^

Pesta ulang tahun said...

nice post :D salam kenal yaaaa

Mohd Selim Zainal said...

singgah sini...baca apa dah jadi dengan lyssa..ok ...dah faham..
Insaallah kalu ader masa terluang datang tgk lyssa k...
Kalau lyssa free visit sata pulak yer...

mselim3

Aina Sofea said...

Tahniah , cik Lyssa ! Untong ada orang nk tolong . Akhirnya ! Dapat singgah semula belog peberet akuuuuuu !! Haha xP

Aina Syazwani Azhar said...

Salam, Kak Lyssa. Terima kasih sangat untuk semua tutorial yang Kak Lyssa bagi. Semuanya menjadi adik buat. Adik kagum dengan kakak. Thanks, kak! :)

Faridzuan said...

Syukurlah blognya dah kembali pulih. Nampaknya hero-hero blogger Malaysia sungguh bermurah hati tolong akak Lyssa. Boleh jadi calon-calon suami ni, hehehe. :)

Roslan Putra said...

dapat laa belajar benda baru.... org lain pun dapat ambil iktibar.... teruskan cik lyssa jgn putus asa...

1D =] said...

kak lyssa, saya sbnrnya nk mintak tolong drpd kak lisa. saya punye blog pun ade mproblem jugak! kalo nk tukar background je, tak boleh! FED UP lah... harap kak lyssa dpt bantu .. terima kasih..

ahakhaks.blogspot.com

itu Akhil said...

pngajaran berguna utk semua..
all d best lyssa!

O'gosh Iskandar said...

Alhamdulillah dah ok....

momouss life's said...

kak lisa boleh ajar tk macam mana nak letak assalamulaikum setiap new pos?

Ana admi said...

Gigih betul cari owner asal domain ya.

Siti said...

fuhh nsb baik kan.

Bayu Setia said...

Alhamdulillah lah sis Lyssa hehe

anys said...

Jom join giveaway!
http://myartcrafting.blogspot.com/2013/02/newbie-giveaway.html

Ahsfantasy Ryu said...

dan saya pilih untuk tukar domain
ahsfantasy24.com kepada cikguayu.my :)

Ana Myhusna said...

HAI KAK LYSSA.. INI SATU PERMINTAAN DARI SAYA.. MACAM MANA KAK LYSSA LETAK LAGU DALAM BLOG KAK LYSSA TU? KAK LYSSA CUMA PRNAH BUAT TUTO PASAL NK LETAK LAGU JEA.. TPI SAYA NK TANYA MACAM MANA KAK LYSSA BUAT LAGU KAK LYSSA TU JADI MACAM TU?

Cik Que said...

ptt la saye tak dapat rujuk tuto hari tu..ingtkan saye punye lptop ade mslh..=D

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

patutlah tak boleh nak buka... sedih tau... huuuuu rindu kt lyssa... hewhewhew

Ieyza Afieyna said...

patut la.. tapi kenapa skrg lyssa xupdate plak ?

Nini Mohd said...

alhamdulillah. dah ok dah.
nasib baik dpt jumpa pemegang domain tu, kan.
lepasni dah blh daftar atas nama lyssa sendiri, dah takde masalah lg la kan. ;)

http://ninimohd.blogspot.com

Smiling Orange Store said...

untunglh dh boleh bblog... :-)

Ainin said...

Kita buka pon takleh ritu . Nasib baik ea blog kak lisa kembali pulih :)

TanpaNamaDer said...

welcome back lyssa :)

aisy mieyra said...

@onie
slamat kmbali

Remy hazza said...

alhamdulillah..... lyssa dah kembali ceria......

Raihana Husni said...

Syukur alhandullilah...

Tasneem said...

assalamualaikum. hye hye. tasnim mai terjah dekat empunya belog tomey ni. hmm ape ape pun tasnim mengalu alukan kedatangan blogger blogger ke belog tasnim eh :)pastu kalau rajin leave comment same okey.

NJihe.am said...

Salam kak lyssa. Baru ingat nak cuba giveaway yg beri free domain. Lepas ni beli domain sendirilah lagi selamat.;-)

CIK i l y said...

baru baca ni.. hehe bw~ eh eh.. cmne eh nak buat domain sendiri :)

farmiey haniera said...

terjah tuto =)

Nur Zahirah said...

tahniah lah tu kak lyssa

Jun Alya said...

assalamualaikum Lyssa, cute blog. Selalu singgah sini nak tgok toturial. Thanks for all tuto.. anyway, feel free follow me dear, i'm new blogger.. www.junalya.blogspot.com ^^

Panda Biru said...

Alhamdullilah. Comel tengok akak senyum. :)