#2 Entry Pilihan Lyssa Minggu Ini : Bahaya Minum Air Putih Terlalu Banyak

.Assalamualaikum

Ok , macam biasa , setiap hari Ahad Lyssa akan pick random blog yang singgah dan tinggalkan jejak di shoutbox blog Lyssa . Dan entry yang menjadi pilihan Lyssa minggu ini datangnya dari blogger yang bernama Lilgurlz Cool . < boleh lah kalau nak BW ke blog dia :) 

Entrynya yang bertajuk  Bahaya Minum Air Putih Terlalu Banyak

Entry ni sangat menarik perhatian Lyssa dan Lyssa pun akan kongsikan semua kepada korang . Jom kita baca and tengok kenapa air putih ni bahaya kalau minum dengan banyak.


Biasanya kita selalu dengar orang kata bila kita minum air putih dalam 8 gelas sehari, ia akan banyak memberi kebaikan pada tubuh badan kita.

Saya juga selalu berpendapat yang air putih ni memang air minuman yang paling berkhasiat dari banyak-banyak minuman yang lain.


Antaranya ialah :





♡ Air boleh mengeluarkan toksin dan kotoran dalam tubuh kita 
♡ Dapat menyembuhkan beberapa penyakit conthnya ginjal dan kanser 
♡ Tidak mengandungi kalori, gula atau lemak. 
♡ Sangat sesuai untuk orang yang ingin berdiet ( dapat menguruskan badan) 
♡ Mengelak wajah daripada kering dan berkerut

Dan mungkin banyak lagi manfaat air putih yang boleh kita dapat.

Namum begitu, berdasar daripada hasil pembacaan saya dalam beberapa sumber, ternyata air putih ni juga ada KEBURUKAN kalau kita minum air terlalu banyak !

Kenapa?

Kerana ia boleh terkena pada keracunan air iaitu water intoxicatian atau dikenali sebagai HYPONATREMIA. Apabila air putih sudah melebihi dalam tubuh badan kita, ia akan menyebabkan otak kita MEMBENGKAK. Tanda- tanda awal yang otak kita akan membengkak adalah sakit kepala.

Bila otak kita sudah membengkak, ia akan membawa tekanan dan terus mendorong ke bahagian seluruh otak dan kemudian otak tidak akan berfungsi lagi




Jennifer Strange adalah orang yang menjadi mangsa kematiaan disebabkan minum air terlalu banyak.

Sebenarnya gadis ini telah mengikuti sebuah program dalam  PERLUMBAAN DALAM AIR PUTIH. Namun setelah dia pulang kerumahnya, dia mula merasa sakit kepala dan muntah air. Tidak lama kemudian dia menemui ajal didalam rumahnya. Info berita mengatakan air minuman yang dia minum hanya 5 botol kecil sahaja.

Jadi, kepada orang yang gemar minum air putih yang banyak tu, dinasihatkan supaya  lebih berhati-hati dalam mengambil air putih dengan kuantiti yang sederhana.


KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

22 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Kain Buruk
AUTHOR
March 8, 2015 at 12:30 PM delete

hmmm....tp setakat ni alhamdulillah,,,sy minum air putih 3 liter sehari ok je...masalahnyee kerap la kite ke tndas :)

avatar
March 8, 2015 at 12:33 PM delete

setiap benda ada kebaikannya dan keburukannya.
erm...menarik post ni, sebab saya pernah tulis satu post tentang kebaikan air putih.
jepun dah gunakan teknik rawatan dengan mengamalkan minum air putih secara bersistem, malah mereka dah pun buat kajian dan membuktikan keberkesanannya.
teknik rawatan ni sangat popular di jepun sekarang.
boleh rujuk blog saya (rawatankanser2013) :-

http://bit.ly/1Ft1Nke

avatar
Nana Suhaimi
AUTHOR
March 8, 2015 at 5:08 PM delete

Uish, takut lah pulak. Kita setiap hari mmg minum 2ltr air. Uwaaaa :'(

avatar
syira yaya
AUTHOR
March 8, 2015 at 7:28 PM delete

Air masak pun ada kebaikan dan keburukan..nice sharing :)

avatar
March 8, 2015 at 9:41 PM delete

really? yaya satu hari minum dekat 2L air putih.. >_< banyakkan?

avatar
March 8, 2015 at 9:42 PM delete

really? yaya satu hari minum dekat 2L air putih.. >_< banyakkan?

avatar
March 9, 2015 at 10:07 AM delete

Pernah jgk dgr pasal keracunan air ni. Mungkin kenana minum air yang banyak dlm satu2 masa. Pada saya kalau minum sikit- sikit tp kerap tiada masalah

avatar
Bro Ley
AUTHOR
March 9, 2015 at 7:09 PM delete

Ilmu baru ni...tak tahu pulak banyak minum air bahaya. Nice sharing. Jemput la ke blog saya : cas positif.

avatar
March 10, 2015 at 6:25 PM delete

Takut nya, hmmm kena berpada pada lah minum air putih lepas ni :o nice sharing! kalau tak tak tau pun :(

avatar
Nuha
AUTHOR
March 11, 2015 at 1:24 PM delete

kebetulan customer nuha ade tanyakan soalan yg sama tentang minum air banyak ni. InshaAllah sabtu ni nuha nak pergi health talk. nak tanya sendiri pakar nutrisi

avatar
Amsran Sanuin
AUTHOR
March 12, 2015 at 3:15 PM delete

AS SALAM

Perkara ini terjadi kepada seorang staff kami yang ditahan di hospital queen elezebath 2 lebih kurang 2 minggu ditahan di wad dan apa bila ditanya punca penyakit ialah lebihan air dalam badan..kini alhamdulliah beliau pulih seperti sediakala..

avatar
March 15, 2015 at 7:28 PM delete

oh mcm tu pulak. bhy camni, sbb mmg favorit minum air masak.

avatar
Kuah
AUTHOR
March 17, 2015 at 6:24 AM delete

debo plak rasa..xminum byk sgt...huhu

avatar
danish aurora
AUTHOR
March 18, 2015 at 12:02 PM delete

betul sis minum air selepas bangun tak gosok gigi lagi boleh kurus ye ke entah ye kot mak saya pun slim jer sebab ikut petua tu hahaha salam singgah
jenguk blog ada jual shawl baru hehehe
tq

avatar
Anonymous
AUTHOR
March 18, 2015 at 4:53 PM delete

Akak, macam mana nak buat yang macam akak punya PENGOMEN TERHEBAT tu? tapi saya tak nak letak tukang komen. nak letak personal,school,etc lah.apa nama tutorial tuh? ada dalam blog akak tak? saya new blogger.. btw,,comel tahap dewa blog akak. hehe

avatar
mamayaya
AUTHOR
March 18, 2015 at 4:56 PM delete

kata perlumbaan kan?..mungkin minum 5 botol dalam jangka masa yang pendek..jarang dengar orang minum banyak air yg mati..dan patutnya minum 3 liter air sepanjang hari sampai ke malam.

avatar
kisah_hearty
AUTHOR
March 19, 2015 at 1:08 PM delete

Tq sharing info... patut pon setiap pagi sy akn muntah yg keluar hanya air je..terlebih sudah rupenye..

avatar
March 20, 2015 at 11:58 AM delete

hi
kami merupakan online store malaysia

yang menjual

pants, palazzo, dress, top, shoe, handsock, shawls, blouse , peelofnail


dengan harga serendah RM5 each


webite www.padieka.com
instagrams @padiekaraccolta
facebook/ padieka raccolta


muah tang dahi cikit

avatar
April 1, 2015 at 4:33 PM delete

muja minum lbih 3l tp bukanlah skali gus.. alhamdulillah.. ok stkt ni..

avatar
Muhd Fazdly
AUTHOR
April 5, 2015 at 4:43 PM delete

http://myinvitepay.com/?ref=291391 usya jap

avatar
April 14, 2015 at 6:52 PM delete

Mungkin air putih yg diminum air yang tercemar puncanya...wallahualam...besederhana dalam islam itu terbaik...

avatar
Shahida
AUTHOR
April 16, 2015 at 5:01 AM delete

Tq for this info..baru tahu tentang kes mcm ni..mesti elakkan minum air yang banyak secara sekaligus.. of cause badan tak leh nak cover air yg berlebihan dlm masa yg sama

avatar

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe. EmoticonEmoticon

Google+ Followers