#CABARAN20HARI | Bajet Raya

.Assalamualaikum



Ah , simple sangat tajuk nya . Sampai tak tahu nak tulis apa . No idea . 

Umph . Hi korang . Cabaran yang ke ? Haa ke-12 kalinya . 8 more to go ! haha . 
Ye , bila tengok tajuk #Cabaran20Hari untuk hari ini , otak aku jadi kebingungan sedikit.

Bajet Raya ?




Err . Apa ya ? Nak kena cerita Bajet Raya aku tahun ini ke ? haha .
Kalau nak cerita Bajet Raya untuk satu family mahu RM1000 . Itu pun untuk pakaian sahaja . kahkah. Bajet raya aku ? .. 

Emm . actually , aku sendiri pun tak tahu bajet raya aku untuk tahun ni berapa . Sebab tak dapat "wang pampasan" daripada abah pun untuk beli baju raya , kasut raya semua . Selalu nye tahun-tahun lepas ada je baju nak beli . Tapi tahun ni ? err . Maybe sebab aku dah praktikal sekarang . Tak de masa nak shopping sesama dengan keluarga macam before-before nih . hihi . 

Bajet Raya ni menyeluruh lah kan ? Termasuk pakaian , duit minyak + tol  pergi balik untuk balik kampung , kuih-kuih raya , duit raya untuk sanak-saudara , duit untuk buat 'open house' . Ahh ! Bila fikir balik memang TAK TER-BAJET lah jawabnya . Banyak kot nak pakai duit time-time raya macam ni. Ye lah , tapi bukan nya selalu kan kita habiskan duit ke arah macam ni . 

Alahh , rezeki kita , share-share lah sekali dengan orang lain . Ye tak ? Buat 'Open House', bagi duit raya dekat budak-budak yang datang . Tak payah nak berkira sangat lah kan . Tapi, apa yang ku tahu , tahu ni aku memang tak dapat nak bagi duit raya dekat sedara and anak buah aku . Sebab apa ?
Sebab duit aku dah perhabiskan dekat Rumah Sewa aku , kali ni . Hm . So, tak de la duit lebih sikit untuk bagi dekat budak-budak tu . Tapi tak pe , abah n mama kan ade .. kehkeh *gelakJahat!*

Berbalik pada Bajet Raya, selalu nya , bab-bab raya memang terserah dekat parents aku lah .
Tak kisah diorang nak bagi berapa pun nak beli itu ini . Bersyukur je mana yang ada. Kalau tak de , boleh pakai benda lama . Tak salahkan ? Cuma, kurang lah rasa "syiokkkk raya"  tuu . ehehehe .

Alhamdulillah lah baju kurung dah lama siap , cuma benda lain je pakai hat lama - lama . Macam kasut , Beg , Baju Jenjalan .. Pakai yang lama-lama sudah . Tak payah nak membazir beli yang baru . hahahaha .... 

*maaf penggunaan bahasa 'aku' dalam entry ini :)

Terima kasih sudi baca ^^

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

6 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
July 8, 2015 at 11:43 AM delete

bajet semua bajet bajet orang kaye je..kite tak mampu pun macam tu..T_T untong lee..

avatar
iyliana n.
AUTHOR
July 8, 2015 at 6:18 PM delete

tanda-tanda diri semakin matang, bila dah tak berapa kisah dengan kasut or bju raya, asalkan dapat pakai baju raya yg dulu pon dh cukup dah :)

avatar
July 8, 2015 at 6:18 PM delete

tahun ni memg nak berjimat cermat sgt..erghh..geram..semua dah mahal..terasa sangat

avatar
July 8, 2015 at 6:38 PM delete

@iyliana n.
hehee , maknanyee , Lyssa semakin matang lah ni ehh ^^

avatar
July 9, 2015 at 7:52 AM delete

Tahun ni saya memang bajet betul2 untuk belanja raya tahun ni.Dengan gst, dengan minyak dah berapa kali naik.Terima jelah asalkan Malaysia masih aman.

avatar
Nilam syapina
AUTHOR
July 9, 2015 at 11:49 AM delete

bahahahah memang pun laa.. raya ni mesti rabak duit

avatar

Google+ Followers