#CABARAN20HARI | Pengalaman Main Mercun Masa Raya

.Assalamualaikum


Wahh . Akhirnya , selesai sudah #Cabaran20Hari yang ke-20 iaitu yang terakhir ....
Lyssa kena taip cepat-cepat sebelum pukul 12.00 ni ... Sebab hari dah last .. Siapa lah agak2 nya yang dapat 10 hadiah saguhati tu ye ? hihi ..

Cabaran kali ni ?

Pengalaman Main Mercun Masa Raya

Pengalaman ye ? Hmm . Dulu-dulu ada lah kot . Sekarang dah tua bangka, tak de lah nak main mercuna haa . Nak pegang mercun pun dah takot . haahaha . Pengalaman yang mengerikan setakat ni tak de . Tapi , ada satu tahun tu .. Kalau tak silap Lyssa , masa tu Lyssa darjah 6 . Tahun 2004 !

Haaa . Masa tu Lyssa dengan adik Lyssa main mercun NAGA . Tahu kan , mercun naga tu macam mana .. Ni haaa .. Mercun tuu ...



Memang Lyssa takkan lupe pengalaman main mercun masa ni ... Nak tahu apa jadi ?
Lyssa main dengan adik Lyssa kat belakang rumah .. Belakang rumah kami ni ada jalan , then longkang , seberang longkang tu , ada macam kebun orang laa ... Pokok pisang ada .. Dengan tanaman2 lain juga ada ..

Then kitorang terbaling la mercun jauh sampai ke pokok pisang tu ...
Nak tahu jadi apa ? Lepas je mercun tu meletop , habis satu pokok pisang tu terbakor ! Fuhh , time tu kitorang dah kecut perut dah sebab .. Ye lahh . Pokok boleh terbakar .. Berapi2 jadi pokok tu ..

Then Lyssa jerit ah panggil mama ...

"Mamaaaaaa !!!! Pokok pisang belakang rumah ni TERBAKAR !!"

Hmm . Mama Lyssa yang ada kat dapur masa tu , terkejut lalu ambil batang mop yang ada kat pintu belakang rumah ni , then berlari2 pergi ke pokok tu , hempuk2 la pokok yang dah berapi tuu . .hahahahha. Bunyi macam kelakar kan ? Tapii . Allah saja lah yang tahu perasaan kami time tu ..

Nasib api boleh terpadam  . Kalau buatnya dia merebak satu kebun tu macam mana ? Cer lah korang bayangkannn .. hahahaaa ...

So now , walaupun kat rumah ni dah berguni2 mercun beraneka macam , Lyssa dah tak sentuh dahh . Malas ahh nak main . Bau asap pun dah nak termuntah ... So , esok balik kampung , bawa je lah mercun tu bagi sedara sedara bebudak yang main .. 

Lyssa dok dalam rumah , ngadap kuih raya sambil tengok TV . Dah cukup . haha 


Terima Kasih Sudi Baca ....

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

6 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
July 17, 2015 at 12:29 AM delete

sekarang ni tumpang anak-anak main mercun pop-pop je

avatar
July 17, 2015 at 12:30 AM delete

@riza afzan asri

tahu takpe .. Lyssa pun , tumpang anak sedara main mercun pop je . haha

avatar
Ika
AUTHOR
July 17, 2015 at 8:58 PM delete

Heheh. nasib baik x terbakor satu kebun tu. XD

avatar
July 18, 2015 at 10:29 PM delete

Tua Bangka plus kereput. Mercun pun tanak bunyi tengok kak lyssa. bhaha

avatar
Aniey Yusoff
AUTHOR
July 26, 2015 at 6:53 PM delete

bunyi mercun pun dh kecut perut usahkan nak main...hihi
Anak2 skrng pun mak bg main pop-pop je la huhu

Pengalaman Lyssa tu mau kecut perut hihi...

avatar

Google+ Followers