LYSSA FAIZUREEN | Website Speed Test

.Assalamualaikum


Hola . Semalam dah renovate blog . Then dah dapat kata positif daripada pembaca belog . Hari ni apa pulak ?

Haaa . Hari ni Lyssa nak test kelajuan Lyssa menaip entry belog ni . eh . haha  . Apa pulak ! Bukan lah . Lyssa nak test kelajuan blog Lyssa ni tahap kuasa berapa . haha . Godek punya godek kat google . Dapat dah satu Website tu yang boleh Test Speed Blog / Website kita .

Lepas dah renovate , haruslah test speed blog. Sebab apa kita perlu test ? Itu nanti Lyssa cerita kat bawah - bawah ye . Sekarang ni , jom Lyssa share kat korang Load Time blog Lyssa kali ni berapa .



Tu .. Nampak tak kat atas tu , 7.21 second . Maknanya ? Laju ke , lembab ni . 
Actually Lyssa pun tak tahu lah . haha . Tapi rasanya , lajulah . Better dari blog yang Load Time dia tu mencecah 20.00 second . Ye dak ? Kira okey lah ni . Korang masuk blog Lyssa ni tak de lah nak tunggu lama sangat baru nak load semuanya kan ?

So, kenapa kita perlu Test Speed Website kita ?

Sebab ... Kita KENA tahu load time website kita berapa .. 
Pembaca blog mesti nak masuk dalam blog yang cepat load nya ye tak ? Minimum pun 2saat.

Cuba lah korang bayangkan .. Klik someone punya website , then tunggu nak habis loading berejam-berejam . Sempat lah korang makan 2 pinggan muntah balik .. tak habis-habis lagi dia nak loading. haha.

Last-last , pembaca tu dah fed up , terus tekan pangkah . Daripada eksaited nak baca entry korang terus tak jadi . *Lyssa pernah jadi macam ni. haha*

So , benda-benda macam ni , kita kena ambik kesah . Jangan tahu nak menaip je , tapi ke-berat-an blog tidak diambik kisah . dah umpama seperti " Lantak kau lah , nak masuk .. masukk . Kalau tak nak blah". Jangan la macam tu . 

So , now bolehlah korang cuba Test Speen Website korang tuu .. Masukkan LINK BLOG korang , then tekan TEST NOW kat link ni : http://tools.pingdom.com/fpt/

Kalau tengok load time tu dah mencecah lebih 10saat , boleh lah ikut tips di bawah :

:: Cara Meringankan Blog ::

Itu sahaja nak share ...

Terima Kasih Sudi Baca ..
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

11 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Asha Lya
AUTHOR
August 12, 2015 at 9:31 PM delete

Asalam lyssa, Blogger sabahan singgah cne..di akui blog lyssa memg cpt loading.tahniah makin cntik blog lyssa

avatar
August 12, 2015 at 9:37 PM delete

3.76s.. ^_^

thanks ajar, lyssa..

avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
August 12, 2015 at 9:41 PM delete

Alhamdulillah..dapat ilmu baru lagi ni...akak nak cuba kejap lagi...kalau loading lama sangat pun kesian kawan kawan..bantut nafsu nak sopport kawan kawan blogger..terima kasih lyssa..tata..

avatar
Ck Tmn
AUTHOR
August 12, 2015 at 10:59 PM delete

Disebabkan blog tak banyak benda so 2.81 tu kira best dah.. Haha

avatar
Mimi Kyumi
AUTHOR
August 13, 2015 at 12:26 AM delete

Ehekkk..Laju la tu..Sya punya 4.74Sc..kiki

avatar
aeinna Musa
AUTHOR
August 13, 2015 at 5:42 AM delete

Lyssa..alhmdulillah kak ena punye 5.21s..

Tqsm darling!

Akak byk ikut tutorial dr blog lyssa ni..maklumla amatur.baru 3 bulan terkedek2 aktifkan diri blogging..ekeke

avatar
August 13, 2015 at 9:07 AM delete

salam singgah dari wayneharraz.com

avatar
Nurul Husna
AUTHOR
August 13, 2015 at 11:30 AM delete

nice sharing...una nk try jugak la nanti..hehe

avatar
August 13, 2015 at 9:47 PM delete

lebih kurang sama ngan fiza..camne ntah nak bg laju kalau semua nya nak letak kan..sabar je la jawabnya..hihi

avatar
Cik Mimie
AUTHOR
August 14, 2015 at 11:54 AM delete

Blog Cik Mimie 5.82s... ok la kot..haha

avatar

Google+ Followers