Tutorial : Cara Pasang AddThis Recommeded For You Di Blog

Assalamualaikum..

Hi semua. Dah lama dah rasanya tak buat tutorial untuk korang kan. Dan tutorial kali ni, Lyssa nak ajar korang semua cara macam mana nak letak AddThis Recommended For You di blog. Seperti mana yang korang nampak di blog Lyssa ni, ada satu widget atau plugin yang muncul di kiri bahagian bawah blog Lyssa. Meh nak printscreen sikit.


Kalau korang rajin datang singgah blog Lyssa, korang akan nampak la kewujudan benda alah ni. Lyssa tahu, mesti juga ada antara korang tercari-cari dan terfikir macam mana nak letak benda ni kat blog kan ? So, now Lyssa dah ada untuk ajar korang buat benda ni. 

Tapi sebelum tu, Lyssa nak bagitau, apa fungsi dan kebaikan meletakkan Recommended for you di blog ni ?

1) Setiap kali pembaca masuk ke blog, ada antara mereka yang akan klik baca tajuk yang tertera di bawah itu.
2) Akan menambahkan bilangan Pageview di blog korang.
3) Akan meningkatkan trafik atau visitor ke blog korang.
4) Dapat mengesan berapa jumlah visitor yang masuk ke blog korang.


Jadi, sekarang bagi siapa nak letak di blog korang, boleh ikut tutorial di bawah ni ye :

1) Sign Up terlebih dahulu di sini ----> KLIK

2) Kemudian, Sign In macam biasa. Kalau tak boleh Sign In,check dan verify dulu di email korang tu.

3) Selepas dah sign in, korang klik pada GET THE CODE di bahagian atas laman web tersebut.

4) Dan akan keluar page macam ni :

5) Korang boleh pilih mana yang sesuai dengan blog korang. Kalau pengguna wordpress boleh klik pada button wordpress. Kalau korang pengguna blogger, boleh terus je guna kod dari HTML WEBSITE tu.

6) Copy kod tersebut.

7) Kemudian, pergi ke blog korang sekarang ---> http://www.blogger.com/

8) Dashboard >  Template > Edit HTML > Click pada dalam kotak coding

9) Tekan CTRL F serentak dan cari kot </body>

10) Paste kod tadi betul-betul ATAS kod </body> tu

11) Save Template ! Dan siap !

So, sekarang blog korang dah ada Recommended For You tu... Dah boleh tersenyum lebar dan sekarang yerkkk... Selamat Mencuba dan Good Luck ! Happy Blogging ~


Terima Kasih Sudi Baca ~

Boleh lihat banyak lagi TUTORIAL BLOG di sini -----> CLICK HERE !!!! 

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

Google+ Followers