Home
tutorial
Tips-Tips

19 June 2011

Tutorial : Cara Mengelakkan Post Menjadi Dua ( Double)

Gadis Kidal Berceloteh ...

.Assalamualaikum.
Haii ..
Wahhh . Rindu nye dekat korang .. Dah 2 hari dah tak update !
Korangg rinduu Lyssa takk ? HAHA . Kompomm tak punyaa kan ? ngeh3x!
Ok ! ..
Sejak akhir-akhir ni , ramai pulak yang tanya Lyssa , macam mana nak buangkan post di blog kita yang ada dua kali .. Bila post jer.. dalam SATU PAGE blog tuh , ada dua Entry yang sama !
Faham ke apa yang Lyssa dokk merapuuu + Merefekkkk nih ? :)

HAHA . Tak paham .. Abaikan ..
Pada sesiapa yang blog dia pernah jadi apa yang Lyssa katakan ni ..
Maybe diorang paham lah kot ...
Kalau nak buang DOUBLE POST tu , boleh ikot tutorial di bawahh ye! :)
1. Log in > Design > Edit HTML

2. Tekan Ctrl F Dengan serentak , cari kod ini :

<b:widget id='Blog2' locked='true' title='Blog Posts' type='Blog'/>

Bila dah cari akan keluar macam ini lah  :


3. Korang highlight yang Lyssa tunjukkan Warna biru di atas ni haa ..
Then , kornag delete lah ... Tapi , pastikan atas Blog2 ada Blog 1 ..

**Nanti , kalau pakai delete kanggg.. tetiba hilang semua entry pulakk kangg. haha... 

4. Ok , dah delete kan ? Sekarang , cuba PREVIEW ! jangan SAVE lagi . nanti , takut tak menjadi lak ..Bila dah PREVIEW , Jadi... apalagi , SAVE cepat !! :) hehe...

Selamat Mencuba yea!! ^_^

119 000 orang Pengomen Terhebat !!:

prettystar said...

sangat bergune . dah lame cari tutorial ni . thank you akak . heee~

sweet said...

tq kak lyssa toturial nie la saya cari.........

Roshaiza Razali said...

tak jumpe pon kod tuhh. -.-

shedadadida said...

yeayy! da jumpe toturial ni :) thanx yer ..

kuciNG hiJAu said...

tak jumpa la kod tuh... tolong ye...

*cik syu* said...

ta de lh kod tu lyssa , tolong ....

syaf fays said...

tade pon code tu sys lysa ? T.T

Nadia Nasir said...

sys lyssa , mcmane nak buat kotak yg sys lyssa letak kod yg nak dicari tuh ? thankss =)

azkiyafarhana said...

Thankx dear lyysa ! ;')

blacky ;D said...

lyssa, cane nak taruk jam dalam blog? :) tolong lah lyssa..

matahari sun said...

thnks....akhirnye blog sy bertukar jd satu semula...dah lame cariii

jaiyiebooo said...

hey lyssa , jai rasa tuto ni tak menjadi dekat blog jai . still ada double post . amcm ehh ??

NURUL AZURA said...

tq lyssa... penat cari cara nk hilangkan double post nih... akhirnya jumpa blog lyssa... tq so much dear... sgt3 helpfull... :)

dh x fenin lg... hehehehe....

Miss Pudding said...

thanx akak!

Dyana Domo' said...

kak lyssa . takk jumpe laa kod tuhh . mcm mne nyy ?

:)Deeza's^^ said...

kak lyssa teda p0n k0d tue ?? tolong sys !

xoxo.wawa11 said...

akak ,taa jmpe pons kod tue . mcm mne naa buadd seyh ?

The Owner said...

teda pn tu kod,just kod blog1 ja ada

bidadari nakal said...

npe ble adk crk kod ue ta ad pon ..da try byk kali tp still kod ue ta kua ..cne ni ?tlg adq kak lyssa ..='(

puisiHatiberkata said...

x de pun lyssa.. cari cume ade blog1 jew... huhhh

nurul afiqah :D said...

akk knp ble cari code tuh dekat edit html xdpt ?? tolong saya :(

Siti Maryam said...

tak boleh pon =(
takse kod nye .

sApE tEh AiS??? said...

kak lyssa..... xde pon kod 2

IeNa kPop lOvErXz ^^ said...

Akaq Lyssa , asal ta jumpe kod tuhh ? Boleyy keaa kalaw buat sendiriey kod tuhh ? Tolong ~ Blog Iena dhaa serabut !

Meeee...(^_^) said...

salam..akak npe xjmpe kod tuh??cmne nk wk yerk??

mizmarmalade said...

hye dear... nk nyampuk jap ek.. hehe! saye pn de prob gitu.. da try cara yg lissa bg tp x menjadi lor.. dia kuar sentence ni : 'Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.
XML error message: The element type "b:section" must be terminated by the matching end-tag "".'

so cmne ek lissa? help me plis :(

wAwA said...

SAYE PONN TA JMPE JGAK CODE TUE.. :'(

zihamumuberry said...

Sys lysaaaaa ! tlg ziha , hihii :) code tuh x jumpe pun --'

qistina hayani said...

Tak jumpe ponn code tuhhh . tolong saye Kak Lyssa .

Meeee...(^_^) said...

sy xjmpe pon kod lisa..skg bkn 2 tp 3..cmne nih???huhu

sweet apple said...

thanxss kak lisa..tiqah da wat da n mnjadik..thans s0000 muchh

Aleeyaaa said...

KAK LYSSA! KENAPA TAK JUMPA PUN KODNYA? TOLONG T.T

amira said...

knp x jmp kod tu ?

eika zulaikha said...

akak mntak tlong...blog adek tak ade blog2 un..yg ad blog1..so nak buat cam mna akak?

Eifa DomoKun said...

a'aa akak,,blog adek un cm to0....tade blog1 pum .. ade blog1 jewq... huuh...cm ne nie ? :(

Nasrien said...

Akak ? knpe bile nak copy and then paste kat ctrl F tu xjumpe ?

F a R a H said...

akak!!!! x jumper pon blog1..blog2 adelah...cmne nih?? cacat la blog syew...ade double background!! tolong tolong tolong!

amalinaizyan said...

kak , dalam edithtml sy takde kod yg akak suruh paste tuh .@prettystar

Story Of March said...

slm kak lyssa knp xde jumpa kode 2 ye?

Octavianto said...

tak jumpe lah tuh kode lyssa
help me please !
:D ..
i hope you can help me..
:D
i'm DOWN !
:D :P

UNA said...

kak x jumpa la :( mcm mne ni??

rozrozana said...

akak ,, x jmpe la code tu .. tlg ye ..blog serbut ni ..

shafyq 1995 said...

kakak LYSSA ,
code yang kakak suruh cari tu tiada , yang ada blog1 jeh .
macam mana ni .
ada penyelesaian ke ?
kalau ada tolong reply comment sya ni tau .
PLEASE .
kerjasama kakak amat dihargai . . .

Yasmin Yadmin said...

Kak Lyssa, tak jumpa pun kodd tuh. Macam mana ek? Tolong saya boleh tak?

ekynn said...

lyssa . xde pow kod tu .

ekynn said...

lyssa xde pow kod tu . ca ne ?

Budak Cute !! said...

kak lyssa cam ne erk nk wat kat kte pnye blog hnye ad stu entry klau nk tgk entry yg len tkn older post .. ca ne erk ?

..MyraMissU.. said...

kak lyssa, x de pon kod tu?
mcm mne nak buat?

Nurulfatihah said...

takde pon kod tu :(

Yana said...

x jupe pon kod tu.. help me plese...

Daey Ki said...

kak...tlg kak...saya x jumpe pon code tuu......please kak.........

diyana91 said...

hurm..awak..sy xjmpe pn kod tu...cmne ek..pleeeeeeeez

sufisyahira said...

kak lyssa.knape x jmpe code tu?=(

eqin potek :D said...

kak lyssa terima kasih . jadi♥ :))

Sarah Muchlis said...

@shedadadida
ouh ok thankss . ;)

princess kid cat said...

assalamualaikum kak lisa.... boleh x tolong ajarkan saya cm new nk wt tajuk kat tepi 2???? contoh nya cm kak lisa nyer....
contoh kak lisa yer:
my banner... pas2 adew gmbo butterfly.... cm new kak???? tolong ajar yee... cntix sangt.... saya suke

Lydiea Aura :) said...

kak, kenapaa takjadi? tolong sayaa :'( pleaseeeee. tolongg lahh.

ch0clate here,. said...

@:)Deeza's^^kaka lyssa mcm mane na cari kod tuhh ekhh ? ta jmpe lha . pnat mencari . adoyy . tolong ye kaka lyssa . kayy thnx :)

eyra noty gurlz said...

Sys lyssa , why eyra cari takde ?

hamizah mazuki said...

Kak, tak jumpa pon kod tu. Macam mana ni?

hamizah mazuki said...

Kak, tak jumpa pon kod tu. Macam mana ni?

hamizah mazuki said...

Kak, tak jumpa pon kod tu. Macam mana ni?

nor-nabila2000 said...

x jumpe pon kod tu.tolonglah kak lyssa nk wat camne ni? T_T'

Deknur Story said...

cmne nk wat ni??xjmpa pn kod tu

abiey_miey said...

xdapat la kod 2 kak ..

Sheira Iera said...

Asal akak kalau diorang komen x jumpa kod tu akak x balas tolong ark balas...

Sheira Iera said...

kak asal kalau diorang kata x jumpa kod tu akak x nak balas tolong ar balas sya ngah fening ni

farah jaamat said...

TQ YUNK ..HEHE

♬ lovesakura ♬ said...

xboleh lar... blog2 tu xde pn kak lyssa.. T_T

BeBy dOmO IiI said...

AKQ TA DPT LAH KOD TU . BLOG 1 JE ADE 2 TAK DE

Hani Mansor said...

Akak , kenapa saya cari , xde pun kod tuu. Tolong saya kak!

360 story said...

Kak lyssa , ta jumpa la kod tu ..
macam mana yea ? tlong sy kak lissa background sekerat jea ny ..

yearnforyou said...

yes , menjadi pun . thankyou kak lyssa:)

moon said...

tak fhmm

NJ ADRIANA said...

Dear sister , kita cari code tapi tak jumpa . blog kita dah tak cantik dah , seriously buruk gila . Sis , please tunjukkan . Dia jadi double :(

ahmad haiqal said...

Kod nye takde. :(

ahmad haiqal said...

Kawan saya preview ok... tapi sendiri preview ade 2 :(

acik_muncitt said...

macam mane nak buat "naik lif laju-2" to .

Wawa A Lee said...

mule2 tak jumpe . wawa try2 pusing2 segala jap agy jumpe ae ~ n dapat setelkan ! mg dah lame nak tuto nie seh ! mekacehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh lah sesagt :)

alliya farisya said...

Akq lyssa,Adeq xjumpe la kod tuh...

Misaki Shimizudani said...

x de pon kod dy tuh ?
cam mne nih ??

Nur Fatihah said...

@prettystar saye x fhm lah kak lisa :(

lien ayed said...

akak lyssa saia x jumpew p0n kod 2

nurul syafiqah said...

Assalamualaikum, kak Lyssa saya carik kod tuh tak ada pun?

Nadia Hyun-Ae said...

Thankyou kak lyssa. Tuto ini sgt berguna <3 :]

Intan said...

@nurul syafiqahTakde pun :(

Nur Athirah said...

Assalamualaikum, kak lyssa!

Kak lyssa, nk cri kod tu kat ne??? sye dh tkn Ctrl F srntk tpi x de hasilnye... so nk wat cm ne??? plez......
p/s syu ni bdk bru dlm dunia blog pde taon ni.....

Scha sooyoung said...

x bleh pon??
die kate
Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.
XML error message: The element type "b:section" must be terminated by the matching end-tag "".

My Story ! said...

x boleh lah akak , dah cri dah kod tuh , kite x pndai gne edit html :[

My Story ! said...

x boleh lah akak , dah cri dah kod tuh , kite x pndai gne edit html :[

nAzmiN said...

sys lyssa. thanx! boleh buad tapi kena edit HTML tu sikit. thanx so much kakak :)

Athirah said...

tolong sye, kak lyssa!!!
sye dh jmpe kod tu, tpi yg kluar hnye Blog2... x de Blog1, jdi nk wat pe skrg??? hrp kak lyssa dpt bntu sye krne sye bdak bru dlm dunia blog ni...

Cik Anis said...

dh try tp x leh.. maybe sbb sy punye baru kot... dashbord sy yg baru bkn yg lame dh. guano ek...

syaiful said...

I'm New ... Tunjuk ajar -.-''

Mursyida AZ-ZAHRA said...

assalamualaikum...

nak share kan sesuatu ni
blh

dulu blog sya selalu ada dua lps 2 sya cuba baca dlm blog akak sya buat kan spt akak ajar .lps 2 x jadi

jadi sya copy dan letak terus dlm 2 dan hasil nya dia menjadi elok

akak cuba akak lihat blog ni ya

http://aimfordalight91.blogspot.com

Pika said...

tak bole ): tak jumpa code tuuuu ! haiyoo lysaaa , acano nii .

Finie Qarl said...

kak lisa, nak tnya nie, sy xtau kenapa bila stiap kali sy bukak blog sy, dye akn kluar background yg kita pilih dkt template tu dulu pastu baru background kyg sbnr, rimas la kak, kak tawu x mcm mana nak hlgkan dye? sy dah buat mcm2.. -,-

Nina said...

tak dapat. kod tu tak jumpalah. even tick expand widget template pun tak dapat...

Azlin's Stylish Girl said...

kak,saya tak faham la.....lain buat, lain yang jadi

samiahselamat said...

tak jumpa pun code tuh :(

Idad Ruhi Imani said...

Assalamualaikum lyssa comel...puas da cari kod...xjmpe pon...saya gune template watermark...yg jmpenya blog1...blog selain satu...xde...mohon reply...blog buruk sgt...huhuhu

My Wonderful Blog said...

kak, sy tidak dpt code-nya lh! :(

ziera said...

lyssa xjmpe pun kod ...

charose(miniqueen) said...
This comment has been removed by the author.
charose(miniqueen) said...

thanks lisa...dh menjadi...<3

✗ ⓕⓘⓕⓘⓨ ⓕⓘⓣⓡⓘⓐⓝⓘⓔ ✗ said...

camne korang boleh jumpe kod tu ye ? boleh bagi tau tak ? fifiy tak jumpa larh .. letih arhhh nak carik tak jumpe-jumpe jugak huhuhu..

Fatin Nabila said...

kak lyssa, x jmpe la kod tu ..

Nur Husna said...

lyssa...banyk kali dh sy cri kod tu tapi xjupe gk..cmner ek????

Khairilnizam Hashim said...

Salam, dah cuba dan hampir berjaya tetapi tidak dpt save.kena clear edit dulu ke..

janah zai said...

erroe la.. cane nie?

siti syahirah said...

X keluar pun code nye penat carik :(

fira polkadot said...

sys ! xde pun code tuhh ! mcm nk wt nie ?

Norsaifaliyanie Mat Said said...

salam akak lisa..^_^ anchaner akak xjd pun..xdak la kod 2..pnat dah menelaah..harap kak lisa tlg..tunjuk ajar ku sifu..huhuhuhu ^_6 winnnkkk2

afiqah comel said...

Akak untuk blogskin ada ?

siti raudhah said...

tak ada pun kod tu kak lysa? :(

anak dare che khir tiut said...

@nurul syafiqah
samelaah tak ada...

aisya humaira said...

mcm mne mao buang tajuk post yang jadi 2 :( tlg pls

nurul husna sofia said...

akak kalau nak guna blogskin macam mana..saya tak reti lah pening

Anonymous said...

kak lisa macam mana nak guna blogskin saya buat banyak kali taoi tak boleh..:(