Tutorial : Cara Mengelakkan Post Menjadi Dua ( Double)

Gadis Kidal Berceloteh ...

.Assalamualaikum.
Haii ..
Wahhh . Rindu nye dekat korang .. Dah 2 hari dah tak update !
Korangg rinduu Lyssa takk ? HAHA . Kompomm tak punyaa kan ? ngeh3x!
Ok ! ..
Sejak akhir-akhir ni , ramai pulak yang tanya Lyssa , macam mana nak buangkan post di blog kita yang ada dua kali .. Bila post jer.. dalam SATU PAGE blog tuh , ada dua Entry yang sama !
Faham ke apa yang Lyssa dokk merapuuu + Merefekkkk nih ? :)

HAHA . Tak paham .. Abaikan ..
Pada sesiapa yang blog dia pernah jadi apa yang Lyssa katakan ni ..
Maybe diorang paham lah kot ...
Kalau nak buang DOUBLE POST tu , boleh ikot tutorial di bawahh ye! :)
1. Log in > Design > Edit HTML

2. Tekan Ctrl F Dengan serentak , cari kod ini :

<b:widget id='Blog2' locked='true' title='Blog Posts' type='Blog'/>

Bila dah cari akan keluar macam ini lah  :


3. Korang highlight yang Lyssa tunjukkan Warna biru di atas ni haa ..
Then , kornag delete lah ... Tapi , pastikan atas Blog2 ada Blog 1 ..

**Nanti , kalau pakai delete kanggg.. tetiba hilang semua entry pulakk kangg. haha... 

4. Ok , dah delete kan ? Sekarang , cuba PREVIEW ! jangan SAVE lagi . nanti , takut tak menjadi lak ..Bila dah PREVIEW , Jadi... apalagi , SAVE cepat !! :) hehe...

Selamat Mencuba yea!! ^_^
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

122 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
prettystar
AUTHOR
June 19, 2011 at 10:34 AM delete

sangat bergune . dah lame cari tutorial ni . thank you akak . heee~

Reply
avatar
sweet
AUTHOR
June 19, 2011 at 12:23 PM delete

tq kak lyssa toturial nie la saya cari.........

Reply
avatar
June 19, 2011 at 1:12 PM delete

tak jumpe pon kod tuhh. -.-

Reply
avatar
shedadadida
AUTHOR
June 19, 2011 at 5:54 PM delete

yeayy! da jumpe toturial ni :) thanx yer ..

Reply
avatar
kuciNG hiJAu
AUTHOR
June 20, 2011 at 4:38 PM delete

tak jumpa la kod tuh... tolong ye...

Reply
avatar
*cik syu*
AUTHOR
June 21, 2011 at 3:49 PM delete

ta de lh kod tu lyssa , tolong ....

Reply
avatar
syaf fays
AUTHOR
June 24, 2011 at 11:15 PM delete

tade pon code tu sys lysa ? T.T

Reply
avatar
Nadia Nasir
AUTHOR
June 25, 2011 at 4:27 PM delete

sys lyssa , mcmane nak buat kotak yg sys lyssa letak kod yg nak dicari tuh ? thankss =)

Reply
avatar
azkiyafarhana
AUTHOR
July 7, 2011 at 2:01 PM delete

Thankx dear lyysa ! ;')

Reply
avatar
blacky ;D
AUTHOR
July 10, 2011 at 5:31 PM delete

lyssa, cane nak taruk jam dalam blog? :) tolong lah lyssa..

Reply
avatar
matahari sun
AUTHOR
July 11, 2011 at 9:06 AM delete

thnks....akhirnye blog sy bertukar jd satu semula...dah lame cariii

Reply
avatar
jaiyiebooo
AUTHOR
July 14, 2011 at 5:35 PM delete

hey lyssa , jai rasa tuto ni tak menjadi dekat blog jai . still ada double post . amcm ehh ??

Reply
avatar
NURUL AZURA
AUTHOR
July 18, 2011 at 11:53 AM delete

tq lyssa... penat cari cara nk hilangkan double post nih... akhirnya jumpa blog lyssa... tq so much dear... sgt3 helpfull... :)

dh x fenin lg... hehehehe....

Reply
avatar
Dyana Domo'
AUTHOR
July 23, 2011 at 12:05 PM delete

kak lyssa . takk jumpe laa kod tuhh . mcm mne nyy ?

Reply
avatar
:)Deeza's^^
AUTHOR
July 24, 2011 at 10:21 AM delete

kak lyssa teda p0n k0d tue ?? tolong sys !

Reply
avatar
xoxo.wawa11
AUTHOR
July 25, 2011 at 1:37 PM delete

akak ,taa jmpe pons kod tue . mcm mne naa buadd seyh ?

Reply
avatar
The Owner
AUTHOR
July 27, 2011 at 2:07 AM delete

teda pn tu kod,just kod blog1 ja ada

Reply
avatar
August 3, 2011 at 1:43 PM delete

npe ble adk crk kod ue ta ad pon ..da try byk kali tp still kod ue ta kua ..cne ni ?tlg adq kak lyssa ..='(

Reply
avatar
August 5, 2011 at 12:20 AM delete

x de pun lyssa.. cari cume ade blog1 jew... huhhh

Reply
avatar
August 5, 2011 at 12:27 AM delete

akk knp ble cari code tuh dekat edit html xdpt ?? tolong saya :(

Reply
avatar
Siti Maryam
AUTHOR
August 5, 2011 at 9:49 PM delete

tak boleh pon =(
takse kod nye .

Reply
avatar
August 6, 2011 at 11:33 AM delete

kak lyssa..... xde pon kod 2

Reply
avatar
August 9, 2011 at 9:54 PM delete

Akaq Lyssa , asal ta jumpe kod tuhh ? Boleyy keaa kalaw buat sendiriey kod tuhh ? Tolong ~ Blog Iena dhaa serabut !

Reply
avatar
Meeee...(^_^)
AUTHOR
August 13, 2011 at 12:45 AM delete

salam..akak npe xjmpe kod tuh??cmne nk wk yerk??

Reply
avatar
mizmarmalade
AUTHOR
August 14, 2011 at 12:15 PM delete

hye dear... nk nyampuk jap ek.. hehe! saye pn de prob gitu.. da try cara yg lissa bg tp x menjadi lor.. dia kuar sentence ni : 'Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.
XML error message: The element type "b:section" must be terminated by the matching end-tag "".'

so cmne ek lissa? help me plis :(

Reply
avatar
wAwA
AUTHOR
August 16, 2011 at 6:06 AM delete

SAYE PONN TA JMPE JGAK CODE TUE.. :'(

Reply
avatar
zihamumuberry
AUTHOR
August 20, 2011 at 2:31 AM delete

Sys lysaaaaa ! tlg ziha , hihii :) code tuh x jumpe pun --'

Reply
avatar
August 20, 2011 at 9:57 AM delete

Tak jumpe ponn code tuhhh . tolong saye Kak Lyssa .

Reply
avatar
Meeee...(^_^)
AUTHOR
August 24, 2011 at 12:33 AM delete

sy xjmpe pon kod lisa..skg bkn 2 tp 3..cmne nih???huhu

Reply
avatar
sweet apple
AUTHOR
August 24, 2011 at 4:11 PM delete

thanxss kak lisa..tiqah da wat da n mnjadik..thans s0000 muchh

Reply
avatar
Aleeyaaa
AUTHOR
August 24, 2011 at 10:53 PM delete

KAK LYSSA! KENAPA TAK JUMPA PUN KODNYA? TOLONG T.T

Reply
avatar
eika zulaikha
AUTHOR
September 1, 2011 at 3:09 PM delete

akak mntak tlong...blog adek tak ade blog2 un..yg ad blog1..so nak buat cam mna akak?

Reply
avatar
Eifa DomoKun
AUTHOR
September 5, 2011 at 7:52 PM delete

a'aa akak,,blog adek un cm to0....tade blog1 pum .. ade blog1 jewq... huuh...cm ne nie ? :(

Reply
avatar
Nasrien
AUTHOR
September 6, 2011 at 6:04 PM delete

Akak ? knpe bile nak copy and then paste kat ctrl F tu xjumpe ?

Reply
avatar
F a R a H
AUTHOR
September 12, 2011 at 9:49 PM delete

akak!!!! x jumper pon blog1..blog2 adelah...cmne nih?? cacat la blog syew...ade double background!! tolong tolong tolong!

Reply
avatar
amalinaizyan
AUTHOR
September 16, 2011 at 12:28 AM delete

kak , dalam edithtml sy takde kod yg akak suruh paste tuh .@prettystar

Reply
avatar
September 16, 2011 at 11:37 AM delete

slm kak lyssa knp xde jumpa kode 2 ye?

Reply
avatar
Octavianto
AUTHOR
September 18, 2011 at 3:02 PM delete

tak jumpe lah tuh kode lyssa
help me please !
:D ..
i hope you can help me..
:D
i'm DOWN !
:D :P

Reply
avatar
UNA
AUTHOR
September 23, 2011 at 1:28 PM delete

kak x jumpa la :( mcm mne ni??

Reply
avatar
rozrozana
AUTHOR
September 24, 2011 at 3:44 PM delete

akak ,, x jmpe la code tu .. tlg ye ..blog serbut ni ..

Reply
avatar
shafyq 1995
AUTHOR
September 26, 2011 at 4:46 PM delete

kakak LYSSA ,
code yang kakak suruh cari tu tiada , yang ada blog1 jeh .
macam mana ni .
ada penyelesaian ke ?
kalau ada tolong reply comment sya ni tau .
PLEASE .
kerjasama kakak amat dihargai . . .

Reply
avatar
Yasmin Yadmin
AUTHOR
October 1, 2011 at 10:29 PM delete

Kak Lyssa, tak jumpa pun kodd tuh. Macam mana ek? Tolong saya boleh tak?

Reply
avatar
ekynn
AUTHOR
October 6, 2011 at 3:39 PM delete

lyssa . xde pow kod tu .

Reply
avatar
ekynn
AUTHOR
October 6, 2011 at 3:40 PM delete

lyssa xde pow kod tu . ca ne ?

Reply
avatar
Budak Cute !!
AUTHOR
October 11, 2011 at 4:11 PM delete

kak lyssa cam ne erk nk wat kat kte pnye blog hnye ad stu entry klau nk tgk entry yg len tkn older post .. ca ne erk ?

Reply
avatar
..MyraMissU..
AUTHOR
October 11, 2011 at 7:35 PM delete

kak lyssa, x de pon kod tu?
mcm mne nak buat?

Reply
avatar
Yana
AUTHOR
October 15, 2011 at 12:01 PM delete

x jupe pon kod tu.. help me plese...

Reply
avatar
Daey Ki
AUTHOR
October 18, 2011 at 10:37 AM delete

kak...tlg kak...saya x jumpe pon code tuu......please kak.........

Reply
avatar
diyana91
AUTHOR
October 19, 2011 at 3:11 PM delete

hurm..awak..sy xjmpe pn kod tu...cmne ek..pleeeeeeeez

Reply
avatar
sufisyahira
AUTHOR
October 19, 2011 at 4:13 PM delete

kak lyssa.knape x jmpe code tu?=(

Reply
avatar
eqin potek :D
AUTHOR
October 19, 2011 at 8:39 PM delete

kak lyssa terima kasih . jadi♥ :))

Reply
avatar
October 24, 2011 at 6:29 PM delete

assalamualaikum kak lisa.... boleh x tolong ajarkan saya cm new nk wt tajuk kat tepi 2???? contoh nya cm kak lisa nyer....
contoh kak lisa yer:
my banner... pas2 adew gmbo butterfly.... cm new kak???? tolong ajar yee... cntix sangt.... saya suke

Reply
avatar
October 28, 2011 at 11:38 AM delete

kak, kenapaa takjadi? tolong sayaa :'( pleaseeeee. tolongg lahh.

Reply
avatar
October 29, 2011 at 4:54 PM delete

@:)Deeza's^^kaka lyssa mcm mane na cari kod tuhh ekhh ? ta jmpe lha . pnat mencari . adoyy . tolong ye kaka lyssa . kayy thnx :)

Reply
avatar
November 1, 2011 at 7:07 PM delete

Sys lyssa , why eyra cari takde ?

Reply
avatar
November 3, 2011 at 5:41 PM delete

Kak, tak jumpa pon kod tu. Macam mana ni?

Reply
avatar
November 3, 2011 at 5:41 PM delete

Kak, tak jumpa pon kod tu. Macam mana ni?

Reply
avatar
November 3, 2011 at 5:41 PM delete

Kak, tak jumpa pon kod tu. Macam mana ni?

Reply
avatar
November 4, 2011 at 1:29 AM delete

x jumpe pon kod tu.tolonglah kak lyssa nk wat camne ni? T_T'

Reply
avatar
Deknur Story
AUTHOR
November 7, 2011 at 7:38 PM delete

cmne nk wat ni??xjmpa pn kod tu

Reply
avatar
Sheira Iera
AUTHOR
November 17, 2011 at 4:58 PM delete

Asal akak kalau diorang komen x jumpa kod tu akak x balas tolong ark balas...

Reply
avatar
Sheira Iera
AUTHOR
November 17, 2011 at 4:59 PM delete

kak asal kalau diorang kata x jumpa kod tu akak x nak balas tolong ar balas sya ngah fening ni

Reply
avatar
November 21, 2011 at 12:58 AM delete

xboleh lar... blog2 tu xde pn kak lyssa.. T_T

Reply
avatar
BeBy dOmO IiI
AUTHOR
November 22, 2011 at 10:56 AM delete

AKQ TA DPT LAH KOD TU . BLOG 1 JE ADE 2 TAK DE

Reply
avatar
Hani Mansor
AUTHOR
November 24, 2011 at 6:40 PM delete

Akak , kenapa saya cari , xde pun kod tuu. Tolong saya kak!

Reply
avatar
360 story
AUTHOR
November 25, 2011 at 10:18 PM delete

Kak lyssa , ta jumpa la kod tu ..
macam mana yea ? tlong sy kak lissa background sekerat jea ny ..

Reply
avatar
yearnforyou
AUTHOR
November 28, 2011 at 12:39 PM delete

yes , menjadi pun . thankyou kak lyssa:)

Reply
avatar
NJ ADRIANA
AUTHOR
December 1, 2011 at 3:23 PM delete

Dear sister , kita cari code tapi tak jumpa . blog kita dah tak cantik dah , seriously buruk gila . Sis , please tunjukkan . Dia jadi double :(

Reply
avatar
ahmad haiqal
AUTHOR
December 2, 2011 at 10:56 PM delete

Kawan saya preview ok... tapi sendiri preview ade 2 :(

Reply
avatar
acik_muncitt
AUTHOR
December 10, 2011 at 8:32 PM delete

macam mane nak buat "naik lif laju-2" to .

Reply
avatar
Wawa A Lee
AUTHOR
December 12, 2011 at 4:29 AM delete

mule2 tak jumpe . wawa try2 pusing2 segala jap agy jumpe ae ~ n dapat setelkan ! mg dah lame nak tuto nie seh ! mekacehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh lah sesagt :)

Reply
avatar
December 17, 2011 at 9:49 PM delete

Akq lyssa,Adeq xjumpe la kod tuh...

Reply
avatar
December 19, 2011 at 9:59 PM delete

x de pon kod dy tuh ?
cam mne nih ??

Reply
avatar
lien ayed
AUTHOR
December 24, 2011 at 3:56 AM delete

akak lyssa saia x jumpew p0n kod 2

Reply
avatar
December 29, 2011 at 5:27 PM delete

Assalamualaikum, kak Lyssa saya carik kod tuh tak ada pun?

Reply
avatar
Nadia Hyun-Ae
AUTHOR
December 30, 2011 at 5:21 PM delete

Thankyou kak lyssa. Tuto ini sgt berguna <3 :]

Reply
avatar
Nur Athirah
AUTHOR
January 14, 2012 at 2:23 PM delete

Assalamualaikum, kak lyssa!

Kak lyssa, nk cri kod tu kat ne??? sye dh tkn Ctrl F srntk tpi x de hasilnye... so nk wat cm ne??? plez......
p/s syu ni bdk bru dlm dunia blog pde taon ni.....

Reply
avatar
Scha sooyoung
AUTHOR
January 14, 2012 at 3:26 PM delete

x bleh pon??
die kate
Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.
XML error message: The element type "b:section" must be terminated by the matching end-tag "".

Reply
avatar
My Story !
AUTHOR
January 16, 2012 at 9:53 PM delete

x boleh lah akak , dah cri dah kod tuh , kite x pndai gne edit html :[

Reply
avatar
My Story !
AUTHOR
January 16, 2012 at 9:53 PM delete

x boleh lah akak , dah cri dah kod tuh , kite x pndai gne edit html :[

Reply
avatar
nAzmiN
AUTHOR
January 17, 2012 at 11:15 AM delete

sys lyssa. thanx! boleh buad tapi kena edit HTML tu sikit. thanx so much kakak :)

Reply
avatar
Athirah
AUTHOR
January 29, 2012 at 4:53 PM delete

tolong sye, kak lyssa!!!
sye dh jmpe kod tu, tpi yg kluar hnye Blog2... x de Blog1, jdi nk wat pe skrg??? hrp kak lyssa dpt bntu sye krne sye bdak bru dlm dunia blog ni...

Reply
avatar
Cik Anis
AUTHOR
January 31, 2012 at 3:19 PM delete

dh try tp x leh.. maybe sbb sy punye baru kot... dashbord sy yg baru bkn yg lame dh. guano ek...

Reply
avatar
syaiful
AUTHOR
February 7, 2012 at 10:36 AM delete

I'm New ... Tunjuk ajar -.-''

Reply
avatar
February 26, 2012 at 2:09 AM delete

assalamualaikum...

nak share kan sesuatu ni
blh

dulu blog sya selalu ada dua lps 2 sya cuba baca dlm blog akak sya buat kan spt akak ajar .lps 2 x jadi

jadi sya copy dan letak terus dlm 2 dan hasil nya dia menjadi elok

akak cuba akak lihat blog ni ya

http://aimfordalight91.blogspot.com

Reply
avatar
Pika
AUTHOR
March 5, 2012 at 5:00 PM delete

tak bole ): tak jumpa code tuuuu ! haiyoo lysaaa , acano nii .

Reply
avatar
Finie Qarl
AUTHOR
March 7, 2012 at 4:47 PM delete

kak lisa, nak tnya nie, sy xtau kenapa bila stiap kali sy bukak blog sy, dye akn kluar background yg kita pilih dkt template tu dulu pastu baru background kyg sbnr, rimas la kak, kak tawu x mcm mana nak hlgkan dye? sy dah buat mcm2.. -,-

Reply
avatar
Nina
AUTHOR
March 14, 2012 at 1:41 PM delete

tak dapat. kod tu tak jumpalah. even tick expand widget template pun tak dapat...

Reply
avatar
April 7, 2012 at 8:51 PM delete

kak,saya tak faham la.....lain buat, lain yang jadi

Reply
avatar
samiahselamat
AUTHOR
April 10, 2012 at 9:29 PM delete

tak jumpa pun code tuh :(

Reply
avatar
May 10, 2012 at 9:43 AM delete

Assalamualaikum lyssa comel...puas da cari kod...xjmpe pon...saya gune template watermark...yg jmpenya blog1...blog selain satu...xde...mohon reply...blog buruk sgt...huhuhu

Reply
avatar
May 18, 2012 at 3:00 PM delete

kak, sy tidak dpt code-nya lh! :(

Reply
avatar
ziera
AUTHOR
May 27, 2012 at 3:14 PM delete

lyssa xjmpe pun kod ...

Reply
avatar
June 9, 2012 at 1:39 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
June 9, 2012 at 1:51 PM delete

thanks lisa...dh menjadi...<3

Reply
avatar
June 21, 2012 at 12:26 PM delete

camne korang boleh jumpe kod tu ye ? boleh bagi tau tak ? fifiy tak jumpa larh .. letih arhhh nak carik tak jumpe-jumpe jugak huhuhu..

Reply
avatar
Fatin Nabila
AUTHOR
June 23, 2012 at 6:36 PM delete

kak lyssa, x jmpe la kod tu ..

Reply
avatar
Nur Husna
AUTHOR
June 26, 2012 at 1:55 PM delete

lyssa...banyk kali dh sy cri kod tu tapi xjupe gk..cmner ek????

Reply
avatar
July 12, 2012 at 12:54 PM delete

Salam, dah cuba dan hampir berjaya tetapi tidak dpt save.kena clear edit dulu ke..

Reply
avatar
janah zai
AUTHOR
July 20, 2012 at 1:36 PM delete

erroe la.. cane nie?

Reply
avatar
siti syahirah
AUTHOR
August 1, 2012 at 9:05 PM delete

X keluar pun code nye penat carik :(

Reply
avatar
fira polkadot
AUTHOR
August 3, 2012 at 3:40 PM delete

sys ! xde pun code tuhh ! mcm nk wt nie ?

Reply
avatar
September 19, 2012 at 11:24 PM delete

salam akak lisa..^_^ anchaner akak xjd pun..xdak la kod 2..pnat dah menelaah..harap kak lisa tlg..tunjuk ajar ku sifu..huhuhuhu ^_6 winnnkkk2

Reply
avatar
afiqah comel
AUTHOR
September 24, 2012 at 4:23 PM delete

Akak untuk blogskin ada ?

Reply
avatar
siti raudhah
AUTHOR
November 13, 2012 at 10:31 AM delete

tak ada pun kod tu kak lysa? :(

Reply
avatar
aisya humaira
AUTHOR
December 23, 2012 at 4:56 PM delete

mcm mne mao buang tajuk post yang jadi 2 :( tlg pls

Reply
avatar
August 16, 2013 at 9:53 PM delete

akak kalau nak guna blogskin macam mana..saya tak reti lah pening

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
August 16, 2013 at 9:56 PM delete

kak lisa macam mana nak guna blogskin saya buat banyak kali taoi tak boleh..:(

Reply
avatar
March 27, 2014 at 10:54 PM delete

k.lysa macam mane,.,.kite buat tak boleh poonnn,.,.kena buat assignment tok blog,.,.

Reply
avatar
Azizan Ismail
AUTHOR
June 30, 2014 at 2:58 AM delete

best info ni....

tp mcm mna plak klu kitanya entry semalam bila bukak arini plak hilang... mcm mna leh jadi mcm ni erk?

http://zizansharingcaring.blogspot.com/2014/06/semalam-bru-post-arini-plak-dah-hilang.html

Reply
avatar
October 29, 2015 at 12:56 AM delete

slm kak lyssa sya nk tnya ada x tutorial buang nama author kt tmpat komen?sya punya bila orang komen ada dua nama yg sama kt author tu..huhu cam na eh?blh bantu x?cth "Cik siti Cik siti said : "jd double nama tu huhu

cer kak tgk kt salah satu entri saya pstu kak tgk kt bhgian komen..

http://izyanyancinnamon.blogspot.my/2015/10/orang-perempuan.html

Harap sgt pertolongan akak kalau ada tuto..huhu

Reply
avatar

Google+ Followers