Home
tutorial
Tips-Tips

06 June 2011

Tutorial : Menukar Email Yahoo -->> Google

Gadis Kidal Berceloteh.....

.Assalamualaikum.

Haii Korangg..
Watchaa~
Orait.. Banyak orang tanya Lyssa macam mana nak tukarkan enail yahoo ke gmail.. Oke , Lyssa ada dan sedia membantu..
Tutorial ini bagi sesiapa sahaja yang nak tukar je lah..
Kalau korang tak nak pun tak per :)

Tapi , Lyssa nak bagitahu , memang best kalau tukar ke gmail. Sebab kita boleh banyak dapat info di situ :) Ikot Step di bawah ..
1. Log in Blog .. ditinggalkan sebentar..

2. Open New Tab ... Taip . www.google.com
3. Klik Mail or Gmail di bahagian yang lyssa tunjukkan ni :


* Make sure emel korang tertulis di tempat Lyssa kotakkan tu :)

4. Bila dah klik , akan kelau macam ni ..


*Fill in semuanya~ .. Yang Lyssa highlightkan tuh, korang delete.. Dan biarkan email korang berada dalam keadaan @gmail.com
 
5. Dah abis isi semua ,tekan continue.

6. Nanti , akan keluar " SHOW MY ACCOUNT" . Klik di situ ..
7. Yes ! Korang punya emel dari yahoo sudah bertukar jadi gmail :)

8. Kalau tak percaya , korang pergi dashboard korang tuh.. Klik My Account bahagian atas sebelah kanan . Akan keluar email gmail korang kan ? Berjaya lah tuh .
* Nak cuba ? Cubalah :) Selamat Mencuba.. and Good Luck :) **

31 000 orang Pengomen Terhebat !!:

qiela said...

asal x jadi?

ahmooy fyqa said...

Yeayy ! Menjadi . Thanks kaka Lyssa ! (;

Mila Ahmad said...

xilang ke follower???

Mr.Thinker@Ali said...

Mila Ahmad: follower x hilang pasai kita just convert email drpd yahoo kpd gmail jaa. Follower still the follower of your blog. That's what I know lar. If I am wrong, then please correct me yo! Hahaha.

By the way, using gmail is better because; you can used your reader site to update all your followers about their entry. >.<

AQILAH ALIAS said...

terima kasih 4 diss tutor . sngt mnjadi.. :)

nurin hidayah aqilah said...

thank kak :D

ieynaz here ♥ said...

kak lyssa , ta jdy laa . . npe yew ?

Ayu Muhd Zani said...

Done ! terima kasih kak lyssa .

♥ aku dan dia ♥ said...

knpew verify code tuh ssh sngt tk reti larh

Artie said...

tanx! da jadi da! act, da lama cari tutor nihh.. :)

FIEZA ツ said...

x jadi pon ~

ona senget :] said...

Kalao dia jadi , Verify ape semua tu , mcm mane ?

Mia Adriana said...

@ona senget :]

Yang tu dia akan hantar mesej pd telepon kita..jd letaklah no tel kita kat situ..nnti ia mesej kita.dan kasitau code nk acces ke acount kita tu..

nad ♥ YOU said...

cmne nk buad bg ade (.com) , nk delete blogspot uh

suhaida lurved said...
This comment has been removed by the author.
Mimie said...

kak lyssa , asal tak jadi ? dye suruh msukkan negeri ngan no telefon , lepas dye sruh msuk
Verification code plak ... susah lar :(

Mr.Thinker@Ali said...

@nad ♥ YOU

Kena beli domain.

Mr.Thinker@Ali said...

@Mimie dah masukkan negeri dan no phone? kalau dah, x ada masalah punya. code akan dihantar ke phone anda. susah bila fikir susah. nk senang, ikut saja apa yg diminta. :)

Nor Alinah said...

Klo sya nk tukar emil...but still yahoo....sya nk wt cm new?? adakah just tukar nama?? contoh "noralinahlyana@yahoo.com" kepada "nickeybell92@yahoo.com" cam tu jew??

Iezzi'sPerfume :D said...

Kakaq lyssa , npe x jdi ?

zulaikha said...

thanks kak lisa!!! dah jadi...

nurmujahidah said...

klu dh tukr mksudnye kite akan ade 2 email ataupn kite hilang email yahoo tu? so,, email tu tkleh gune utk yahoo messenger dh la kn?

wella lOlipop :D said...

tutorial yang menarik..pasti coba

irah ELFBEAUTY4EVER said...

wow , menjadi la , mula mula tkfhm jugak kena bg 6be phone , last last bole jgak . thank ya entry niy .

nadira said...

kalo emel kite mmg da ade " _ " mcm mne..??

Arra Ahmad said...

kalau kita tukar ke gmail,akaun yahoo lama leh guna lagi x?

나야 Raihana said...

thank kax lyssa

FL blogh0use said...

weeeee!! berjaya! thanks lysa, ;)

Norfaiz Nordin said...

Kalau kita nak tukar yahoo mail kepada google mail tanpa ada blog macam mana?

farah izzati said...

kak lisa , thank you very much ! hehe :)

oNe_nIe said...

tq lisa..
tp,akk ade lagi satu permintaan la lisa..akk nk tnya kalo kta nk tkar ke gmail biasa cmana yer dik??
mcm akk dah ade email biasa akk sweetladystyle87@gmail.com
tp,xleh gna yg 2..kna wat email baru plak..klo leh akk nk gna 1 email jer dik..huhuhu..
le ajarkan x?
www.sweetladystyle.com