Tutorial : Menukar Email Yahoo -->> Google

Gadis Kidal Berceloteh.....

.Assalamualaikum.

Haii Korangg..
Watchaa~
Orait.. Banyak orang tanya Lyssa macam mana nak tukarkan enail yahoo ke gmail.. Oke , Lyssa ada dan sedia membantu..
Tutorial ini bagi sesiapa sahaja yang nak tukar je lah..
Kalau korang tak nak pun tak per :)

Tapi , Lyssa nak bagitahu , memang best kalau tukar ke gmail. Sebab kita boleh banyak dapat info di situ :) Ikot Step di bawah ..
1. Log in Blog .. ditinggalkan sebentar..

2. Open New Tab ... Taip . www.google.com
3. Klik Mail or Gmail di bahagian yang lyssa tunjukkan ni :


* Make sure emel korang tertulis di tempat Lyssa kotakkan tu :)

4. Bila dah klik , akan kelau macam ni ..


*Fill in semuanya~ .. Yang Lyssa highlightkan tuh, korang delete.. Dan biarkan email korang berada dalam keadaan @gmail.com
 
5. Dah abis isi semua ,tekan continue.

6. Nanti , akan keluar " SHOW MY ACCOUNT" . Klik di situ ..
7. Yes ! Korang punya emel dari yahoo sudah bertukar jadi gmail :)

8. Kalau tak percaya , korang pergi dashboard korang tuh.. Klik My Account bahagian atas sebelah kanan . Akan keluar email gmail korang kan ? Berjaya lah tuh .
* Nak cuba ? Cubalah :) Selamat Mencuba.. and Good Luck :) **
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

32 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
ahmooy fyqa
AUTHOR
June 7, 2011 at 12:58 PM delete

Yeayy ! Menjadi . Thanks kaka Lyssa ! (;

Reply
avatar
Mila Ahmad
AUTHOR
June 7, 2011 at 1:59 PM delete

xilang ke follower???

Reply
avatar
June 7, 2011 at 3:51 PM delete

Mila Ahmad: follower x hilang pasai kita just convert email drpd yahoo kpd gmail jaa. Follower still the follower of your blog. That's what I know lar. If I am wrong, then please correct me yo! Hahaha.

By the way, using gmail is better because; you can used your reader site to update all your followers about their entry. >.<

Reply
avatar
AQILAH ALIAS
AUTHOR
June 7, 2011 at 5:08 PM delete

terima kasih 4 diss tutor . sngt mnjadi.. :)

Reply
avatar
June 10, 2011 at 8:29 PM delete

kak lyssa , ta jdy laa . . npe yew ?

Reply
avatar
Ayu Muhd Zani
AUTHOR
June 14, 2011 at 4:29 PM delete

Done ! terima kasih kak lyssa .

Reply
avatar
June 19, 2011 at 4:44 PM delete

knpew verify code tuh ssh sngt tk reti larh

Reply
avatar
Artie
AUTHOR
June 19, 2011 at 6:54 PM delete

tanx! da jadi da! act, da lama cari tutor nihh.. :)

Reply
avatar
ona senget :]
AUTHOR
July 9, 2011 at 9:15 PM delete

Kalao dia jadi , Verify ape semua tu , mcm mane ?

Reply
avatar
Mia Adriana
AUTHOR
July 11, 2011 at 6:48 PM delete

@ona senget :]

Yang tu dia akan hantar mesej pd telepon kita..jd letaklah no tel kita kat situ..nnti ia mesej kita.dan kasitau code nk acces ke acount kita tu..

Reply
avatar
nad ♥ YOU
AUTHOR
July 27, 2011 at 12:16 AM delete

cmne nk buad bg ade (.com) , nk delete blogspot uh

Reply
avatar
August 2, 2011 at 12:32 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
Mimie
AUTHOR
August 7, 2011 at 6:36 AM delete

kak lyssa , asal tak jadi ? dye suruh msukkan negeri ngan no telefon , lepas dye sruh msuk
Verification code plak ... susah lar :(

Reply
avatar
August 7, 2011 at 7:00 AM delete

@Mimie dah masukkan negeri dan no phone? kalau dah, x ada masalah punya. code akan dihantar ke phone anda. susah bila fikir susah. nk senang, ikut saja apa yg diminta. :)

Reply
avatar
Nor Alinah
AUTHOR
August 9, 2011 at 8:35 PM delete

Klo sya nk tukar emil...but still yahoo....sya nk wt cm new?? adakah just tukar nama?? contoh "noralinahlyana@yahoo.com" kepada "nickeybell92@yahoo.com" cam tu jew??

Reply
avatar
zulaikha
AUTHOR
August 30, 2011 at 12:56 AM delete

thanks kak lisa!!! dah jadi...

Reply
avatar
nurmujahidah
AUTHOR
October 1, 2011 at 10:52 PM delete

klu dh tukr mksudnye kite akan ade 2 email ataupn kite hilang email yahoo tu? so,, email tu tkleh gune utk yahoo messenger dh la kn?

Reply
avatar
October 18, 2011 at 11:36 PM delete

tutorial yang menarik..pasti coba

Reply
avatar
October 25, 2011 at 4:32 PM delete

wow , menjadi la , mula mula tkfhm jugak kena bg 6be phone , last last bole jgak . thank ya entry niy .

Reply
avatar
nadira
AUTHOR
November 24, 2011 at 12:39 PM delete

kalo emel kite mmg da ade " _ " mcm mne..??

Reply
avatar
Arra Ahmad
AUTHOR
November 26, 2011 at 3:29 PM delete

kalau kita tukar ke gmail,akaun yahoo lama leh guna lagi x?

Reply
avatar
FL blogh0use
AUTHOR
February 20, 2012 at 1:14 PM delete

weeeee!! berjaya! thanks lysa, ;)

Reply
avatar
February 22, 2012 at 7:21 PM delete

Kalau kita nak tukar yahoo mail kepada google mail tanpa ada blog macam mana?

Reply
avatar
farah izzati
AUTHOR
March 17, 2012 at 11:11 AM delete

kak lisa , thank you very much ! hehe :)

Reply
avatar
oNe_nIe
AUTHOR
November 18, 2012 at 10:02 AM delete

tq lisa..
tp,akk ade lagi satu permintaan la lisa..akk nk tnya kalo kta nk tkar ke gmail biasa cmana yer dik??
mcm akk dah ade email biasa akk sweetladystyle87@gmail.com
tp,xleh gna yg 2..kna wat email baru plak..klo leh akk nk gna 1 email jer dik..huhuhu..
le ajarkan x?
www.sweetladystyle.com

Reply
avatar
Sofia Adnan
AUTHOR
July 5, 2014 at 5:21 PM delete

thanks kak, menjadi pun :)

Reply
avatar

Google+ Followers