Tutorial : Scroll Box For Blog Archive

Gadis Kidal Bercelotehh ...

.Assalamualaikum.

Hi korangg semuaaa.. 
EH , Hari ni , Lyssa nak ajarkan korang pulakk , macam mana ak buat kan blog archive boleh di scroll kan .. Alamakk .! korang tahu ke blog archive tuh apa ?
HAHAHA! .Tak tahuu .? Aduyy . Yang ni haa :
 

Ok . Korang dah tahu kan .? Korang punya Blog Archive yang Entry Lama-Lama tuh kan .. Mesti Jadi panjang ke bawah kan ? Kalau nak kemas kan lagii blog korang tuh . boleh lah guna tutorial ini . HEHE . Selamat Mencuba ! =)

1. Log In > Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates 

2. Tekan Ctrl F dan cari kod yang ini : 

<div id='ArchiveList'>
3. B4 korang jumpa kod yg kat atas ni , korang akan jumpa kod yang ini dulu :


<div class='widget-content'>
 
 4. Gantikan kod ini  <div class='widget-content'> dengan kod yang ini 

<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px'>

p/s : Korang boleh tukar Size Height 200px mengikut kesesuai blog ;)


5. Korang PREVIEW dulu . kalau menjadi , terus SAVE ok ? :))

=SELAMAT MENCUBA=
 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

132 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Anne Nadia
AUTHOR
June 23, 2011 at 6:49 AM delete

kak lyssa mana kod yg nak kena cari tuh ?

avatar
June 23, 2011 at 6:52 AM delete

@Anne Nadia

ehh . ada tertulis kat atas tuh ler yunkk ...

avatar
intanEyka
AUTHOR
June 23, 2011 at 11:31 AM delete

tq..lme daa crik..pelik tgok cmne lyssa ley wat..huhu

avatar
June 23, 2011 at 12:42 PM delete

assalammualaikum...thx ye...zha dh cb....dah lma gak mncari...

avatar
June 24, 2011 at 1:46 AM delete

tq lyssa...
azie jdi wat scrolling 2...

avatar
aye
AUTHOR
June 24, 2011 at 11:01 PM delete

ta jadi ..uwaaaaaaaaaaaa :'(

avatar
Cik Ain
AUTHOR
July 1, 2011 at 3:05 PM delete

jadi sudahh. :)...comell !!..

avatar
abidara
AUTHOR
July 3, 2011 at 3:25 AM delete

await,sy x jd??:(

avatar
E-Rah Yasin
AUTHOR
July 3, 2011 at 9:18 AM delete

npew x jdi kak lyssa??

avatar
piqa daus
AUTHOR
July 8, 2011 at 8:30 PM delete

asal x jadik kak lyssa???huhuhuu..dah masuk 3 kali saye cube~tapi,..x jadi2 lagi~huhuhu

avatar
syazwani
AUTHOR
July 9, 2011 at 11:51 AM delete

Assalamualaikum .
Kak lyssa , thanx unx tuto ni ye .
Sys ! .. camne nk tukar tulisan dkt page kite ye ?

avatar
July 10, 2011 at 9:07 AM delete

Hi kak lyssa ..
x jadi lah ngan mori..
puas dah cuba.. huhu~

avatar
July 14, 2011 at 8:38 PM delete

kak lyssa . mcm mane nk buad background dy jdy kaler putih ??

avatar
piqa daus
AUTHOR
July 16, 2011 at 9:22 PM delete

kenapa saye buat x jadik langsung?huhuhuhu

avatar
AyuCandy
AUTHOR
July 20, 2011 at 8:58 PM delete

Great tutorial. Thanks!

avatar
July 20, 2011 at 10:09 PM delete

code akak punya lain le..

avatar
Ina Amyza
AUTHOR
August 2, 2011 at 5:36 PM delete

Kak , apsal x jadi ?

avatar
zie_ira
AUTHOR
August 4, 2011 at 3:20 PM delete

yey ,,success lagi!!,,hehe,,macehh lyssa,,:)

avatar
babyOrange
AUTHOR
August 13, 2011 at 12:30 AM delete

salam . aaf ganggu . kite nk tnye sket . cmne wt scrollbox tu ea. xmau la sy try . harap mmbantu . thx. :)

avatar
August 13, 2011 at 1:40 PM delete

Akhirnya akk dah jumpe...thanks lyssa :))

avatar
August 15, 2011 at 7:42 PM delete

lyssa.. xdpt nk buat la.. tyme preview jd.. tp bile da save .. xjadi lak.. camner erk ?? help2..:(

avatar
PyQa
AUTHOR
August 22, 2011 at 12:34 PM delete

tahnks kak lysa . dah jd :)

avatar
FAUZIAHAHMAD
AUTHOR
August 23, 2011 at 4:49 PM delete

thx lisa....
dah jadi dah...
baru buat semalam....
lama dah cari benda ni.....:))

avatar
FAUZIAHAHMAD
AUTHOR
August 23, 2011 at 4:52 PM delete

salam lyssa...
thx yer...
dah menjadi jugak nak buat yg ini....:))

avatar
eezymaziah
AUTHOR
August 27, 2011 at 12:36 PM delete

tq kak.lysaa..
saya dh grap..
hehe
follow my blog !

avatar
fieza story
AUTHOR
August 28, 2011 at 1:03 PM delete

salam , sis ..
thankz a lot ..
mnjadi lha :)

avatar
Adzli Farhan
AUTHOR
September 4, 2011 at 7:43 PM delete

kak lyssa....x de pun kod tu...

avatar
September 7, 2011 at 5:47 PM delete

akak xmenjadi pun..btw comey la enty ney

avatar
September 9, 2011 at 11:58 PM delete

Sekali lagi , thankyou . Tutorial sys banyak membantu saya . :)

avatar
eykien v-keyn
AUTHOR
October 8, 2011 at 5:28 PM delete

akk asl tak de 2due kod yg kene cari 2??cne ni??

avatar
October 22, 2011 at 12:53 PM delete

kaka :) dah jadi . tengs a lot ya ! i love you

avatar
izzie izzam
AUTHOR
October 23, 2011 at 11:20 PM delete

tq lyssa..:) mnjadik pown..hehe..nmpak kemas..dah lme na wat nih..huhu..thanks again..

avatar
October 29, 2011 at 5:30 PM delete

kak lyssa... terima kasih ye :) kemas

avatar
yana azhar
AUTHOR
October 29, 2011 at 5:55 PM delete

thanks ! dah lama nk bt scroll nie.

avatar
nana ilyana
AUTHOR
October 30, 2011 at 3:56 PM delete

akak....saye dah buat..menjadi.tapi kan kak......x boleh nak scroll down pon

avatar
November 1, 2011 at 7:19 PM delete

lyssa... mcmana sis nk wat scroll dekat CONFIGURE LABELS ..sbb list sis makin lama makin jauhhhh ke bawah ..hehehe....

avatar
cik RaRa
AUTHOR
November 11, 2011 at 7:12 PM delete

lyssa , thank you for sharing . jadik dah sy buat ^_^

avatar
k.h.a.l.i.l.a
AUTHOR
November 14, 2011 at 6:02 PM delete

dulu penah buat. tp hilang bile tukar template, pastu tlupe dah. huhu... thanx lissa

avatar
Tipsjurnal
AUTHOR
November 15, 2011 at 8:50 PM delete

Tq kak lisa.. i dah try dah..mmg menjadi..TQ

Visit me too k..

avatar
November 25, 2011 at 5:34 PM delete

yeahhhh jadi lagi!!!
thanks k.lyssa:)

avatar
November 30, 2011 at 5:40 AM delete

salam , hye , akk , kenape cari yang pertama tu tak jumpe ?

avatar
muffin cafe
AUTHOR
December 2, 2011 at 1:56 PM delete

slam kak lyssa ! jadikk ! hehe tengs ! i luv u syz ! follow blog kite taw :)

avatar
December 7, 2011 at 6:35 PM delete

Assalamualaikum k.lyssa...da jdi tpi..nk tnye ckit..cmne nk ltk blog archive nie dlm sidebar??tlg ye..time ksh...

avatar
stereohearts
AUTHOR
December 8, 2011 at 6:46 PM delete

dah jadi :) tq kak lyssa

avatar
nSyhrh
AUTHOR
December 10, 2011 at 4:26 AM delete

thanks kak lyssa =)
akak , nak tanyee , mcm mana nak buat scroll yang lawa2 ? mcm pelbagai warne ke ?

avatar
December 11, 2011 at 4:17 PM delete

lyssa..
xjumpe la kod tu...
xde..geram..heheheh!

avatar
noreenrara
AUTHOR
December 12, 2011 at 1:06 AM delete

thnx lyssa utk tuto nie :)

avatar
isha adeila
AUTHOR
December 15, 2011 at 5:07 PM delete

salam kak lisa..xjadi lah...dah byk kali dah wt nie...bile nak cari kod kat ctrl tuh mesti xde...nak wt mcm mane???

avatar
FAZMIRAALIA
AUTHOR
December 16, 2011 at 11:14 AM delete

akak , knp tak ada code yg nak dicari tuu :(

avatar
LurveDomo
AUTHOR
December 17, 2011 at 2:59 PM delete

Hurm :/ takk jadikkk :(

avatar
December 18, 2011 at 3:52 PM delete

akak tak jadi pon ?? aiyoo ~

avatar
ar3-ni5a
AUTHOR
December 23, 2011 at 1:52 PM delete

kq lisa .. kite cari kod yg akq sroh tuhh tk jmppe pongs ==' . kite da tick sgale bgai . tk bolee jgk . npe aek ? :))

avatar
December 25, 2011 at 9:32 AM delete

thx kak lyssa ! dah menjadii

avatar
December 28, 2011 at 6:13 PM delete

thanks lyssa =)
akak wat menjadi =)

avatar
mimi hanifa
AUTHOR
December 29, 2011 at 3:00 PM delete

thx c's lyssa...ermm..bile nk folo saye blk?

avatar
IbSya
AUTHOR
January 1, 2012 at 3:08 PM delete

thanks adik lysa...suka sgat cuba tutor lysa..membantu sgt!!he3=)

avatar
Mek Lin
AUTHOR
January 2, 2012 at 12:05 PM delete

terima kasih banyak.dah jadi pun.

avatar
tasha_toddy
AUTHOR
January 12, 2012 at 6:28 PM delete

kak lyssa , knapa ta jadi ponn :o

avatar
My Life
AUTHOR
January 26, 2012 at 8:51 AM delete

Kak Lyssa.. x jdilah :( semuanya sye dh buat tpi yg peliknya x jadik ape2 ..

avatar
steffany daph
AUTHOR
January 28, 2012 at 11:54 AM delete

menjadi. ni kali ke4 i use ur tutorial. everything great. hehe, im newbie. masih edit2 blog ni. (:

avatar
February 5, 2012 at 4:27 PM delete

kenapa saya cari code dia tak jumpa ? tolong saya kak lyssa . :(

avatar
Linie Zamil
AUTHOR
February 7, 2012 at 6:01 AM delete

hai lyssa. im a newbie..camner nak buat font, fontsize and colour copyright yang cam lyssa buat tuh? :)
boleh ajar tak? thank you :)

avatar
February 17, 2012 at 8:08 AM delete

Kak lyssa , saya tak jumpa pun code yg kak lyssa suruh cari tu . Ada code lain ke yg bleh kita search pulak ? :(

avatar
February 18, 2012 at 12:02 AM delete

assalamualaikum... thx dear for the tutorial n sharing... appreciate sgt2... :)

avatar
Dian
AUTHOR
February 18, 2012 at 2:48 PM delete

KAK LYSAA . THANKS BYK2 TAW . JADI DAH . WINK WINK . BLOG KITA DAH LAWA DAH . NIE SEMUA TUTORIAL YG KAK LYSSA BUAT . SAYANG SANGAT KAT KAK LYSSA . HEHE . THANKS AGAIN KAK :))) <3 <3

avatar
roziahojijie
AUTHOR
February 29, 2012 at 2:11 PM delete

hye lyssa ! da buat da tuto nie . jadikk ! tenkiu yee :)

avatar
NAL
AUTHOR
March 28, 2012 at 5:31 PM delete

Thanks Lyssa..dah lama NAL cari tuto ni..actually banyak NAL belajar dari tuto Lyssa..Thank You So Much..hanya ALLAH dapat membalas semuanya..

avatar
Si Jagung
AUTHOR
April 13, 2012 at 3:55 AM delete

Thanks Lyssa..walaupun dah tua bangka dah Jagung ni, tp tak pandai2 jugak..hehe..

avatar
tiyah tirah
AUTHOR
April 23, 2012 at 12:24 PM delete

salam. lyssa, sye dh search code yg awk bg tu tp xdla. mcm mne erk?

avatar
hafizah pyja
AUTHOR
April 27, 2012 at 4:07 AM delete

Akak lysaa terima kasih menjadi akhirnyaa ^_^v May Allah bless you kak lysaa :')

avatar
May 7, 2012 at 1:27 PM delete

Thanks a lot!
Lamaee gila cari tuto nii.Huhu :)
Happy nnyer :D

avatar
May 7, 2012 at 6:36 PM delete

@Lyssa Dollixious tolong wat tuto cara nak pisahkan widget sidebar yg akak letak iklan tu yg garisan2 putus tu.plllllssssssssssssss....akak cute

#frustxleyhnakwat

avatar
Uchiha Melvin
AUTHOR
June 2, 2012 at 8:46 PM delete

Permisi mau nanya!
Kalian pakai bahasa apasih?
Kok saya gak ngerti ya?
---------------------------------------
Visit Back : ™ Uchiha Community ™

avatar
hamba allah
AUTHOR
June 9, 2012 at 3:35 AM delete

salam kak alyssa, saya tak jumpa pun kod yang akak bagi tu..macam mana nak buat ye kak?

avatar
umiliza989
AUTHOR
June 20, 2012 at 12:01 AM delete

SALAM...TUTORIAL NI PUN MENJdi kt blog saya...tq

avatar
July 2, 2012 at 6:29 AM delete

hyy qak lyssa . sye wat x menjadi la lgpown kurang phm .mcm mane ek ? Tick Expand Widget Templates kt mane sye x jmpe . .

avatar
CIK ALYA
AUTHOR
July 20, 2012 at 12:17 AM delete

k.lyssa, dah try buat. tp xboeh. kenape erk?

avatar
nina
AUTHOR
July 23, 2012 at 1:45 PM delete

yeayy..dh jd..,thanks lyssa.

avatar
gadis sakura
AUTHOR
July 28, 2012 at 11:02 PM delete

thnx lyssa....dah jd da...

avatar
*MeZa iVeS*
AUTHOR
October 9, 2012 at 10:30 PM delete

da jdi kak lyssa. thanx. hehe.

avatar
fathiah zukri
AUTHOR
October 17, 2012 at 11:49 AM delete

sys, kalau takde kod tu nak buat macam mane?

avatar
Nur Laliela
AUTHOR
November 25, 2012 at 3:36 PM delete

Takde border kew untuk Old Entry tuhh kk lyssa? Mwehehehe :3

avatar
Lollipop Girl
AUTHOR
December 4, 2012 at 7:55 AM delete

Slm kak...Saya dh wat ikut step yg akak suruh...Tp x jdik pun....

avatar
~mai~
AUTHOR
December 6, 2012 at 9:43 PM delete

huhu .. sedey2.. x jd pown...!

avatar
shamella-kun
AUTHOR
December 18, 2012 at 10:42 PM delete

hehehe... alhamdulilah,, jd pun, tq kak lisa for this tutor~~ :D

avatar
Miss Ena
AUTHOR
December 21, 2012 at 6:31 PM delete

Akaq , time kaseh bebanyak , jadilah . Nak cakap time kaseh sbb akq byk buat tuto dan amat membantu saya . saya pun baru buat blog so byk tatau . time kaseh bebanyak ea kak , may Allah bless you <3

avatar
Cik Aichrah
AUTHOR
December 29, 2012 at 6:36 PM delete

thnkz sis lyssa :) Mjdi ler, bnyk sngt tuto y sis buat mmbntu sy taw ^^

avatar
Nurul Anisah
AUTHOR
December 31, 2012 at 11:24 AM delete

Dah jadi.Thanks kak Lyssa :)

avatar
Emy Assmimy
AUTHOR
January 23, 2013 at 5:56 PM delete

kak lyssa , :( kenapa x dapat buat pon :( nak sangat

avatar
Emy Assmimy
AUTHOR
January 23, 2013 at 5:58 PM delete

kak lyssa :( nape x jadi :(

avatar
AinNawwar
AUTHOR
April 18, 2013 at 11:19 AM delete

salam akak. boleh tak tolong buat tuto ni utk template baru tu? huhu

avatar
Anonymous
AUTHOR
April 21, 2013 at 5:24 PM delete

okayy, menjadi.. Tq lyssa :)

avatar
Anonymous
AUTHOR
April 21, 2013 at 5:25 PM delete

okayy, menjadi.. Tq lyssa :)

avatar
Anonymous
AUTHOR
April 21, 2013 at 5:25 PM delete

okayy, menjadi.. Tq lyssa :)

avatar
Fatin Liyana
AUTHOR
July 8, 2013 at 1:47 PM delete

Boleh tak buat tutorial letak border pada scroll box blog archive tu?
Thanks :)

avatar
intantomato
AUTHOR
November 24, 2013 at 8:39 PM delete

Akak , kita punya blog takde yang tick expand widget laa :'( macam mana ya ?? tolong lah

avatar
Anonymous
AUTHOR
December 8, 2013 at 1:33 AM delete

kak lysa,please bgi tutorial for new template untuk buat scrolbox for b.archieve :)

avatar
Anonymous
AUTHOR
December 8, 2013 at 1:35 AM delete

k.lysa,please bgi tuto for new template untuk buat scrolbox b.archieve :)

avatar
azlina
AUTHOR
July 8, 2014 at 4:38 PM delete

assalam...thanx sangat2...berjaya juga buat...da lama sbnrnya cari cara ni..huhuhu baru jumpa...tq so much

btw im new in blogging...t terjah la blog saya tau...
lensamerah.blogspot.com

avatar
Rabbit ❤
AUTHOR
March 19, 2015 at 12:14 PM delete

kak lyssa , saya pakai template so macam mana nak buat scroll box for older post ni ??? help me !! X(

avatar
izzeyda
AUTHOR
August 6, 2015 at 8:28 AM delete

alhamdulillah menjadi..

avatar
Masita Eyta
AUTHOR
December 9, 2015 at 11:39 AM delete

yeaay menjadi ..thanks sis :)

avatar
Aimy Nissera
AUTHOR
December 14, 2015 at 12:42 PM delete

Hi, kenapa ya sy try tak jadi? :(

avatar
Masita Eyta
AUTHOR
December 18, 2015 at 11:50 AM delete

salam lyssa... nak tnya ritu saya da buat pastu gatal delete konon nak tukar side la bila buat kali kedua da x boleh... :( macam mana ye lyssa boleh buat lg or da x ley buat da...

avatar
RoseHaller
AUTHOR
March 4, 2016 at 8:46 PM delete

assalam kak..dah lama saya tak buat blog..sekarang kena buat balik sbb ada projek kena buat..kalau blog dulu tick expand widget template tu ad sebaris dengan save template tu semua kan..tapi bila saya nk buat blog baru..dia punya interface semua dah lain..dekat mana saya bole cari tick expand widget tu?

avatar

Google+ Followers