Tips : Cara Mengekalkan Pembaca Lebih Lama Di Blog Anda

10/08/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v




*Maaf kalau entry ni panjang sangat . Tak rugi pun kalau baca ..*


Ehem . Terlebih dahulu , Lyssa nak cakap yang blog Lyssa ni tak tahu lah berapa ramai pembaca setia yang dari first Lyssa buat blog sampailah sekarang . Tapi  , dalam masa setahun lebih Lyssa berblogging dah macam-macam pengalaman yang Lyssa dapat dan boleh tahu selok belok citarasa pembaca blog Lyssa . 

Ada yang sukakan tutorial Lyssa , ada yang sukakan tips-tips yang Lyssa bagi , ada yang suka Lyssa ceritakan pasal kehidupan Lyssa . Dan mungkin bagi Lyssa paling ketara orang paling suka tutorial Lyssa yang beriban tu sebab mudah faham . Erkk .:/ Betul ke ? Hanya korang lah yang dapat menilai sendiri kan ? 

Tapi , untuk kali ni Lyssa nak kongsikan sedikit tips , macam mana kita nak kekalkan pembaca blog kita dengan lebih lama . Lyssa tahu , banyak silent readers blog Lyssa yang hanya BACA SAHAJA bila Lyssa update tanpa memberi sebarang komen . I know that . *saja leteww malu-malu kucing nak komen ye . hihi .  It's ok . Korang baca pun dah cukup buat hati Lyssa berbunga . haha . Tapi , kalau boleh rajin-rajinkan lah diri untuk komen ye ? :P At least Lyssa boleh tahu apa yang korang tak suka , apa yang korang suka kan ? huhu . 

Ok . Dah cukup ! Now Lyssa nak listkan ye . Baca jangan tak baca :


1. Update ENTRI yang menarik kevaaaaa-voooommm !
Haaa . Ini lah umpan untuk kita terus dapatkan pembaca yang setia . Pertama sekali , korang perlu tahu . Apa tujuan korang buat blog ? Tujuan berdakwah ? Beri info menarik ? Atau saja suka suki gedik sebab jeles orang lain ada blog jugak . Eh ! haha . Contoh ye . Kalau korang nak kasi ilmu kat orang , boleh je dengan cara yang menarikkan ? Dengan gambar-2 yang kretif pun boleh buat orang tertarik dan tak jemu masuk untuk baca entry korang tu . Kalau blog personal pulak , menceritakan kehidupan korang .. Gunakan bahasa dan ayat yang budak zaman sekarang guna . Gua , wa , lu , lek lu bro . apa-2 je lah . haha . *lebih tertarek and kaitkan dengan isu semasa . best ! lagi best kalau ada selit sikit lawak jenake . lagi lebih tertarik kan ?

2. Selalu dan kena rajin update blog !
Eh eh , aku sendiri pun jarang update . Ada hati nak suruh orang lain rajin update . haha . Yupp ! Dulu-dulu masa Lyssa buat blog memang rajin update . Biar lantak orang tak baca . Tapi , bila lama-lama semakin rajin update , semakin ramai lak yang baca and terus jadi pembaca setia . Betul ke ? *perasan kejap ! haha . Tapi betol la . Cuba korang bayangkan , kalau blog korang update sebulan sekali . Dah bersawang sampai sarang labah-labah dah membiak . Dah tentu-tentu lah tak de orang nak masuk blog korang dah . Apa kata , korang rajinkan update blog tu . Cuba cari masa . Tu pun kalau korang betul-2 nak kekalkan pembaca blog korang lah . hihok .

3. Rajin buat perubahan pada blog anda .
Perubahan ? Tak faham ke ? hehe . Maksud Lyssa yang ini bab edit mengedit blog lah . Cuba rajinkan diri untuk cantikkan blog korang guna TUTORIAL LYSSA ni . *pomote kejap . Selalukan ada perubahan pada blog . Tapi jangan lah sampai setiap hari nak edit blog , tukar-tukar kaler bagai . Eh , tak perlu sampai macam tu sekali yah ! Sebulan sekali rasa oke kot . Tak lah readers kita bosan asyik tengok blog yang sama je . Nak jugak kelainan kan ? haha .  

4. Kurangkan widget yang berat di blog .
Siapa nak blog yang berat kan ? Siapa pulak nak masuk blog yang berat , penuh dengan widget lip lap lip lap , blink-blink sana sini . Awak nak ? Saya tak nak . hehe . Kalau blog tu TERLAMPAU berat , loading lambat . Nak baca pun rasa terbantut kan ? Even entry best . Masuk sekali je , rasa macam tobat tak nak masuk dah . Kurangkan widget berat dalam blog tu ye . Letak yang penting-penting sudah . Tak penting buang . Ok ? *Jaga hati pembaca anda juge :)

5. Pecahkan isi kepada tajuk-tajuk kecil .
Ini kepada blog yang nak sampaikan ilmu atau informasi atau seumpama dengannya lah kan . 
Pecahkan isi kepada tajuk kecil supaya orang mudah untuk baca dan tak semak otak baca entry panjang berjeler tak ketahuan sampai tak tahu mana satu isi , mana satu huraian .
Dah macam buat karangan pulak kan ? Macam entry Lyssa kali ni lah . Pecahkan isi kepada tajuk dan huraikan apa yang kita nak sampaikan . Mudah untuk kita dan mudah jugak untuk pembaca . Kemas pun , kemas kan ? Tapi , kalau nak cerita pasal kita pergi mana-mana , tengok wayang ke , makan ke , korek hidong ke , kemas rumah ke .. takkan nak buat point jugak . haha . cam kelakar pulak . tak perlu yahh . ini untuk entry yang ber-info je :)



LF : Ahaa , macam mana ? Harap dengan sedikit tips ini dapat menjamin pembaca blog korang akan tetap setia baca blog korang tu eh . Lyssa rasa macam pembaca blog Lyssa dah semakin menghilang ni . Di manakah dikau sembunyik followers ku semuanye  ? Miss u all !

*Ada banyak lagi tips kat ------>> SINI !!
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

74 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Phat
AUTHOR
August 10, 2012 at 2:28 PM delete

tq for sharing lyssa

avatar
cci
AUTHOR
August 10, 2012 at 2:30 PM delete

nice tips lisa.... ^_^

avatar
S A N D R A
AUTHOR
August 10, 2012 at 2:33 PM delete

Nice info kak lyssa.
saya pula kadang2 design blog b'tukar2 dalam 1 bulan. haha.. seronok je edit itu ini.. kikiki

avatar
Aku Humaira
AUTHOR
August 10, 2012 at 2:33 PM delete

Thx .. tips yg bgus ! InsyaAllah akn diiikuti ! Tq, sys !

avatar
Sabrina
AUTHOR
August 10, 2012 at 2:34 PM delete

cool tips! tp untuk widget tu kalau link blog list beratkan blog x? how about link2 ntuk graphic page tabs? thanks!

avatar
Nadiya!!
AUTHOR
August 10, 2012 at 2:36 PM delete

thanks akak lyssa..
tip y sgat berguna untuk saya..
hehek!

avatar
Pelangy Hanif
AUTHOR
August 10, 2012 at 2:40 PM delete

ney yg kena try tips neyh . hahha XD

avatar
farhalurve
AUTHOR
August 10, 2012 at 2:48 PM delete

lagu blog kite same laa.. hihokk :D

avatar
~PILOT LOVER~
AUTHOR
August 10, 2012 at 2:53 PM delete

singgah sambil ambil iktibar dari info di atas.. thanks lyssa^_^

avatar
August 10, 2012 at 3:11 PM delete

wahhh!! akak tak putus2 bagi tips yg sungguh berguna..saye kagum dengan akak =D

avatar
Yana Aina
AUTHOR
August 10, 2012 at 3:19 PM delete

thnx sharing ... bkn xnk komen. tapi malu ... kahkah

avatar
Noor
AUTHOR
August 10, 2012 at 3:33 PM delete

no2,3,4..slalu gak buat..tgk keadaan..tips yg bagus utk blogger baru cm sy..

avatar
Mira Adzlia
AUTHOR
August 10, 2012 at 3:49 PM delete

thanks lyssa..ilmu yg bgune nih.. (",)

avatar
Remy hazza
AUTHOR
August 10, 2012 at 3:51 PM delete

thanks sharing the tip....
ada kebenaran nya.....

avatar
Afifah Hayati
AUTHOR
August 10, 2012 at 3:59 PM delete

Thanks kak Lyssa :)
Luv u

avatar
inche hlovate
AUTHOR
August 10, 2012 at 4:01 PM delete

nasihat yg berguna ni.. :)

avatar
Faizul Osman
AUTHOR
August 10, 2012 at 4:23 PM delete

ye ke??? sy tgok ramai je foloower tu... tak macam sy follower sikit. ciput je...

btl tu, nak pembaca yg setia kenalah update entry selalu... kalau sy, bila time rajin tu dtg sy update 2 entry 1 hari.. kalau bab malas tu dtg seminggu 1 entry... skrg ni tgh bercuti, tu yg rajin sngt taip menaip ni...

dgn bermurah hati sy menjemput LF dtg ke blog sy... lg best kalau komen sekali... thanks...

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/08/iklan-raya-yang-bermakna.html

avatar
miz ruha
AUTHOR
August 10, 2012 at 4:24 PM delete

info yg bagus.
miz memang suka make up blog. hehehe...

avatar
August 10, 2012 at 4:24 PM delete

Menarik! thanks for the tips

avatar
Atirah ★
AUTHOR
August 10, 2012 at 4:27 PM delete

nice . bulan puasa ni taklarat nak update blog . raya ni nak update puas-puas . hehe

avatar
are_lin@yu
AUTHOR
August 10, 2012 at 4:35 PM delete

nice lyssa..tq akak ucapkan..salam 21 ramadhan ;-)

avatar
maszull
AUTHOR
August 10, 2012 at 5:09 PM delete

assalamualaikum lyssa...menarik n3 lyssa ini mungkin akan jadi panduan pada mama n pada semua...:)

avatar
August 10, 2012 at 5:27 PM delete

saya dah gunakan all tip..
follower x ramai la..
tp komen entry amat x menyedihkan..

avatar
Crafty Nieya
AUTHOR
August 10, 2012 at 5:59 PM delete

best ! suke nombor 3..hehe..nia memang suke bab-bab edit gambar nie.best ! ;D

avatar
bariah
AUTHOR
August 10, 2012 at 6:31 PM delete

Info yang sgt terbaikss.

avatar
August 10, 2012 at 6:41 PM delete

thanks kak lyssa ^____________________________^v hikhok

avatar
August 10, 2012 at 7:23 PM delete

thanx lyssa! suke dgn cara lyssa.. always keep it simple :D

avatar
babycomel
AUTHOR
August 10, 2012 at 9:09 PM delete

thanks lyssa, info yg sgt berguna bagi blogger baru cam akak ni :)
insyaAllah akan dipraktikkan selalu, terima kasih

avatar
August 10, 2012 at 9:17 PM delete

lagu ni lyssa yg nynyi ka?? suara sama la heheh

avatar
amirul amil
AUTHOR
August 10, 2012 at 9:30 PM delete

Thanks . Suka sngt dgn tips nie .

avatar
boni kacak
AUTHOR
August 10, 2012 at 10:10 PM delete

lyssa..saya masih ada utk menjadi follower lyssa yang setia.. jangan risau.. hehe

avatar
August 10, 2012 at 10:24 PM delete

Terima kasih kerana sudi info cara2 nak kekal pembaca di blog kita. Satu keputusan yang bijak membuat entri sebegini.

Blog ternama selalunya melekat,
Dapat diterjah oleh rakan-rakan,
Moga blog saudari terus hebat,
Untuk terus maju ke hadapan.

avatar
profmie
AUTHOR
August 10, 2012 at 10:43 PM delete

thnx for sharing...idea yg bernas.huhu

avatar
August 11, 2012 at 12:10 AM delete

syukran kak lisa..ur advice useful to me others readers .. :)

avatar
ira zainudin
AUTHOR
August 11, 2012 at 2:06 AM delete

Hebat lah awok ni :D Kite budak baru belajar. Tunjuk la lagik ajaran2 berblogging ehhh :D (paham kan?) Maseehh :D

avatar
Nur-nba
AUTHOR
August 11, 2012 at 2:24 AM delete

Tq Lyssa sebab kongsi tips dengan kami..

avatar
cik Atiera
AUTHOR
August 11, 2012 at 6:49 AM delete

info yg sangat-II berguna...
tapi malang, bila busy semua perkara tak menjadiiiii~

jom singgah :
mahabbahathirah.blogspot.com/2012/08/addicted-dengan-gambar-sendiri.html

avatar
yangbaik
AUTHOR
August 11, 2012 at 12:06 PM delete

kata-kata sama jer macam kat kat atas tu.... hehehe

avatar
Re'an Raihan
AUTHOR
August 13, 2012 at 2:28 PM delete

thanks lyssa. nice info. akan dipraktikkan

avatar
August 13, 2012 at 5:45 PM delete

Saya laa yg paling malu malu nak komen tue . Hehee . Tima kasehh sharing . Best info (:

avatar
Inche aqilJ
AUTHOR
August 14, 2012 at 1:27 PM delete

stailo la kak! wuhuuu!

avatar
seraikayu
AUTHOR
August 14, 2012 at 1:32 PM delete

best info,, blh gna sebagai blogger bru nie

avatar
~Budak Merah~
AUTHOR
August 15, 2012 at 12:28 PM delete

Sy rajin update, tp sebab selalu citer pasal sy & kwn kat u, so kwn2 U je la yg rajin bace. Dah try update pasal mende2 lain, tp mcm x berkesan je nak tambah pembaca blog. Dah penat blogwalking, tp mcm xde peminat setia jer. Camne ea? Ke, mmg sy seronok sendiri jer...haha!

avatar
sare ared
AUTHOR
August 15, 2012 at 5:25 PM delete

terbaekk !!
^_^'
minta raikan saye punya fanpage yang baru ni ye~
bau kedai lagi nih.. hua hua~

avatar
HAJAR
AUTHOR
August 17, 2012 at 2:25 PM delete

alamak..kak lyssa..!
Terasa lak no.2 tuh..
memang tahun nih saya update sebulan sekali jek...hehe... :D

avatar
September 7, 2012 at 2:36 AM delete

maaf ya..minta izin

http://ll.my/modal10ringgit

masalah modal dah settle rm 10, tinggal rajin ke tak jer. kalau rajin bertubi2 duit masuk

avatar
September 10, 2012 at 1:02 AM delete

@kebenaran diutamakan boleh dipercayaikah program itu ? . . . . sebab dah banyak kali saya kena tipu, dulu saya terlalu percaya pada program2 macam ni, . . . . tapi sekarang tak lagi, . . . . .

pada Lyssa plak, . . . dulu saya ade selalu jugak kot datang sini belajar tips-tips blogging, tapi tak follow sebab tau dah nak pergi lalu blog BEN ASHAARI boleh . . . . . . . . . jadi selalunye kalau nak pergi sini saya lalu sana, sebab tu tak follow, . . . .

dulu datang sebagai BuDaK KaMPuNG

sekarang datang sebagai Musafir Jalanan (^_^) . ... . . . kalau sudi datang la komen-komen sikit, hehe

terima kasih, sifu . . . .

avatar
September 25, 2012 at 1:05 AM delete

Ada satu lagi tips mudah. Lajukan blog. Kalau blog laju ni orang suka.

avatar
Dr. Fuh!!
AUTHOR
October 22, 2012 at 1:01 AM delete

google2 jumpa tips ni..hihi nice sharing lyssa :)

avatar
mselim3
AUTHOR
December 6, 2012 at 4:27 PM delete

Perkongsian ilmu yang menarik dan berinfomasi terima kasih bebanyak yer...mselim3

avatar
~Si Bulat~
AUTHOR
August 20, 2015 at 11:57 AM delete

Nice entry lyssa.. kalau blog sy nie berat x....

http://nurzulaihaziz.blogspot.com

Spe2 nak follow boleh je.. i will follow back.. bru nak start enjin balik lps tgal lama...

avatar
DRAMATIC UNIQ
AUTHOR
August 20, 2015 at 3:45 PM delete

memang perlu rajin2 update blog.. baru la orang pun rajin datang blog kita kannn... heheheheee... :)

Salam.. haii.. jemput join giveaway saya ye.. ParodyMe : 1st Giveaway By DRAMATIC UNIC dengan hadiah wang tunai keseluruhan bernilai RM350 untuk direbut..!! Jom ajak ramai-ramai join.. jomm.. jommm..!! tQ so much... :)

avatar
Shafuhan Smab
AUTHOR
August 20, 2015 at 8:55 PM delete

Daebakk kak lyssa! (: #keepitup kak!

avatar
ubai ismail
AUTHOR
August 21, 2015 at 7:49 PM delete

saya pembaca setia, saya belajar edit blog dari blog ni laa.. hahaha

avatar
Nor Husna
AUTHOR
November 2, 2015 at 11:49 PM delete

Jemput baca entry!!

TIPS tangani stress ditolak penerbit!
http://twilleries.blogspot.my/2015/11/tips-tangani-stress-ditolak-penerbit.html

avatar
T-J-11
AUTHOR
February 18, 2016 at 7:16 PM delete

terima kasih.. ilmu yang sangat berguna bg org yg frshie mcm saya ,, kipidap

avatar

Google+ Followers