Home
tutorial
Tips-Tips

12 January 2013

Tutorial : Letak Gambar Instagram Di Sidebar Blog

12/01/2013

.Assalamualaikum
Peacee Yo(!) ^_^v



booo .. Lyssa .. boo .. boo .. Baru nak update pasal tutorial blog ke ? ngeh2 . Sorry ah geng , baru ada kesempatan nak buat tutorial . Ni pun tutorial yang simple je . 

Kali ni Lyssa nak ajar korang macam mana Cara Nak Letak Gambar Instagram Di Sidebar Blog .. Alaa . Macam kat sidebar blog Lyssa sekarang ni laa . Tengok ni :

 

Nampak tak gambar banyak banyak dekat Contact Me Icon tu ? Itu lah gambar-gambar dari instagram . Setiap kali korang post gambar kat instagram , automatik akan terkeluar gambar-gambar ni kat blog korang . So , bagi sesiapa yang ada instagram , kalau nak buat  boleh ikut step kat bawah ni okeyy ?


1. Dashboard  > Layout > Add A Gadget >Html/JavaScript

2. Copy kod ini :

<center><center><a class="followgrambutton" username="lyssafaizureen" rel="232149750" href="http://followgram.me/lyssafaizureen">Follow @LyssaFaizureen</a><script type="text/javascript" src="http://external.followgram.me/v1/follow/js/"></script></center><iframe src="http://widget.stagram.com/in/lyssafaizureen/?s=70&amp;w=2&amp;h=2&amp;b=1&amp;p=5" allowtransparency="true" style="border:none;overflow:hidden;width:169px; height: 154px" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>
</center>

3. Paste kod di atas di bahagian Html/JavaScript tu .

4. Kemudian , tukarkan warna merah tu dengan USERNAME korang untuk instagram ..

5. Then , SAVE !

6. Tengok blog korang sekarang , ada tak gambar-gambar dari instagram , kalau ada tu korang berjaya la . Warna biru tu pulak , korang boleh tukar mengikut kesesuaian size di sidebar blog korang tu ek . Yang ni pandai2 korang la nak besarkan ke , atau kecilkan ...

K. Sekarang ni korang berjaya kan ? Dan jangan segan silu untuk FOLLOW INSTAGRAM LYSSA FAIZUREEN ye . terima kasih :)

Selamat Mencuba =)



61 000 orang Pengomen Terhebat !!:

Cik Fie said...

wah ! tutorial yang best :)

e-zati sofea said...

Wow! dah ada tutorial nie... Yes! Yes! Thank you kak lyssa! Muah!

Nur Zahirah said...

asalammualaikum tuto ni dah lama saya cari tau

Arni vanilla said...

Thanks Kak Lyssa :)

Arni vanilla said...

Thanks Kak Lyssa :)

Phaish said...

Terima Kasih Kaka Lysaaa , Dh Lama Nk Bt cm ni :* haha

yang baik Ishak said...

... belum daftaf Instagram lagi...

Aliff Haikal said...

tutorial awesome ! :")

Nur Madihah said...

Thanks kak Lyssa.. Tapi kan, kalau gambar kite kat sidebar, nak ada border dan background, macam mana nak buat? dah cuba buat tuto kak Lysaa sebelum ni, tapi x jadi..

boni kacak said...

ala..saya pulak tak ada instagram tu.. mencik mencik! hahaha

Cik Aichrah said...

tuto yang berguna ;)
nanti nak try ler ^^
tQ sis comell :)

Megat Fareto Asnami Suhaimi said...

Memamg tips terbaik! Thank you :)

farah shahera said...

dah lama cari tutorial nih..thanks kak lyssa you are the best :)

Hanida Moss said...

Rajin adik ni! :)

Bui Junaidi said...

KAK BUI DH BUAT..JADIKKK..TQ LYSSA..^__^

deno said...

erk... takde...

Farsya Izzati Widodo said...

best!

Effa Nadia said...

nak dafta insta cane kak ? teringin laaa

Effa Nadia said...

mana cbox akak o.O

Yui Bieyna said...

Salam, kak Lyssa. Wah ramainyee guna Instagram ! Yui je ktggln zaman ckit. Best ke? Kalau nak tanya apa yg best guna instagram ni akak? :(

Nabila Izzati said...

Teringin nak buat tapi x de instagram.... ._.

Pn. Sheila@CC said...

dh jd... thanx lyssa... :-)

✿A I N A A✿ said...

masih tak de instagram.. huuu btw, terima kasih, nanti kot2 tetiba nak buat, boleh la guna

Izzatien noorfaizah muthmainnah said...

good job kak lyssa, kalo aplikasi picyou bagaimana kak?? apa bisa gambar picyou diletakkan di sidebar blog. harap balasannya kak lyssa :D makasi

Cahaya Aisyah said...

tuto yg best :) hehe , nk try laa

confdeb said...

nice tutorial..;)

Lunia Marcella said...

Lisa pelis pelis pelis sangat2 wuwuwuwu. PLEASE NOTICED ME X( I have problem. Ain dah memang already template yang ada menu tab siap2. Cuma tak tahu nak masukkan macamana .Sebab lisa punya toturial kena create pages sendiri :(

Alya Mohd Zain said...

Bukan ni Tuto Qihah ke ?

Najlaa said...

Assalamualaikum ~ kak lyssa saye nk tanya ade x TuTo untuk x nak kasi org copy gmbar ...tq

fatin alyaa said...

tq sis..jadi :)

Aimi Wardina ♥ said...

http://aimi-wardina.blogspot.com/2013/01/2nd-giveaway-by-aimi-wardina.html

Jom join sini kak =)
Hadiah macam-macam!

fuzza nissa said...

salam lyssa...blog lyssa sgt informative on tutorial. bnyk sy blajar...=) tq so much...

ada request ni...lyssa tahu tak camne nak buat facebook like pop-up window?? kalo tahu boleh share tak? tq... =)

www.mummysayf.blogspot.com

aslvie adam said...

Salam...deq lyssa..akk buat jadi..but pic xkuar...apesal erkk..plsss help me:(

Shah@CETC said...

salam....thanks a lot kasi byk nota...nak tanye 1 soalan, address blog saya bila taip pd address bar, link ok. tp bila taip dlm google, link ke youtube, bile back balik barulah pegi ke home blog saya...camner nak delete link ke youtube tu ye ? _shah_

Carlos Santiago said...

cool tips!!! BANkami

Anonymous said...

kak lyssa..ada tutorial mcm mn nk autolike fb tak?

Kisah si dairy said...

erk....xde instragram....hehe

cik ain athirah said...

assalamualaikum kak lyssa :) nak tnya kak lysa pnya tuto nih semua kena pakai mozella je eh ? kalau g.chrome boleh tak ? terima kasih.. btw kak lyssa mmg ceginni (y) (y) lah :)

nurul afifah said...

hai lisa....
tq utk tutorial tu yer..
jemput ke blog sy http://www.aunibeautycollections.com/
sy dh masukkan blog lisa kt blog sy...

Remy hazza said...

thanks lyssa... tapi remy takde instagram lagi...hu3...nak kena bukak ler lepas nie.....

Syasya Danbo said...

tutorial yg senang ikt..tq..:)

khairul akmal bin azman said...

boo BOOO...EHH.. GURAU JER..


TIKALA BUDAK UNIKL DAN BER CODING..

PERGH...


SALUTE BEBEH!!

A!m! N@b!l@ said...

wah,, tq very much akak ! tutorial ni memng sgt senang untuk ikut ... saya suke giler tutorial nih... :] :0 :) please support and smile back to me !

ummiaiman said...

Tq...saya dah ikut tips ini. Follow dy di indtagram :ummiaiman 87. Salam perkenalan drp : suteraungu87.blogspot.com

Solehah Shamsuddin said...

done follow lyssa. jom follow sys lak. sori xd pic lg sbb xbeli micro sd lg.heee :)

http://followgram.me/pinkgemstone90

Nur Azizah said...

assalamualaikum kak lyssa . . sy buat tp gmbar tuu kluar "not found"

Nur Azizah said...

kak lyssa . . da dapat , trima kaseh :)

cik zaza said...

yeh dah dapat .thnks kaq

Tutor Blogger said...

its cool..awesome..
salam dari blogger indonesia..
mampir ke blog ku yah jika berkenan..

TanpaNamaDer said...

wah ...nice tutorial.thx

lisa said...

simple and nice..thanks gurl ;)

CIK i l y said...

done! dah buat.. thanks sis :)

NNR said...

Takde instagram pun :'(

rEaliTi hIduPku said...

nape kita buat, tp x jadi pon logo instagram tu??

kiki yumi said...

Haha..menjadik!! thankz lisa.. mmmuah!!
kikiyumi.blogspot.com

Rizki Kurniasari Awwaliyah said...

sista ... tuto nya keren .. tapi kenapa yah instagram punya sista jadi ikut tampil juga ??? maksudnya tampilannya jadi ada dua instagram, punyaku ama punya sista ...

innocrime.blogspot.com

Dian Chance said...

kak lyssa ? kenapa icon instagram kita tuh lain ?

syazana yaya said...

assalamualaikum kak! it's work! tank you very much akak! :)

Pn. Niza said...

terima ksih yea... :)

Maszie Fatah said...

terima kasih..nape icon instagram kita lain ?

Zara Nurhaidah said...

dapat ! thnks lyssa ! ^^