Tutorial : Letak Gambar Instagram Di Sidebar Blog

12/01/2013

.Assalamualaikum
Peacee Yo(!) ^_^v



booo .. Lyssa .. boo .. boo .. Baru nak update pasal tutorial blog ke ? ngeh2 . Sorry ah geng , baru ada kesempatan nak buat tutorial . Ni pun tutorial yang simple je . 

Kali ni Lyssa nak ajar korang macam mana Cara Nak Letak Gambar Instagram Di Sidebar Blog .. Alaa . Macam kat sidebar blog Lyssa sekarang ni laa . Tengok ni :

 

Nampak tak gambar banyak banyak dekat Contact Me Icon tu ? Itu lah gambar-gambar dari instagram . Setiap kali korang post gambar kat instagram , automatik akan terkeluar gambar-gambar ni kat blog korang . So , bagi sesiapa yang ada instagram , kalau nak buat  boleh ikut step kat bawah ni okeyy ?


1. Dashboard  > Layout > Add A Gadget >Html/JavaScript

2. Copy kod ini :

<center><center><a class="followgrambutton" username="lyssafaizureen" rel="232149750" href="http://followgram.me/lyssafaizureen">Follow @LyssaFaizureen</a><script type="text/javascript" src="http://external.followgram.me/v1/follow/js/"></script></center><iframe src="http://widget.stagram.com/in/lyssafaizureen/?s=70&amp;w=2&amp;h=2&amp;b=1&amp;p=5" allowtransparency="true" style="border:none;overflow:hidden;width:169px; height: 154px" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>
</center>

3. Paste kod di atas di bahagian Html/JavaScript tu .

4. Kemudian , tukarkan warna merah tu dengan USERNAME korang untuk instagram ..

5. Then , SAVE !

6. Tengok blog korang sekarang , ada tak gambar-gambar dari instagram , kalau ada tu korang berjaya la . Warna biru tu pulak , korang boleh tukar mengikut kesesuaian size di sidebar blog korang tu ek . Yang ni pandai2 korang la nak besarkan ke , atau kecilkan ...

K. Sekarang ni korang berjaya kan ? Dan jangan segan silu untuk FOLLOW INSTAGRAM LYSSA FAIZUREEN ye . terima kasih :)

Selamat Mencuba =)


KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

66 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Cik Fie
AUTHOR
January 12, 2013 at 7:10 PM delete

wah ! tutorial yang best :)

Reply
avatar
e-zati sofea
AUTHOR
January 12, 2013 at 7:12 PM delete

Wow! dah ada tutorial nie... Yes! Yes! Thank you kak lyssa! Muah!

Reply
avatar
Nur Zahirah
AUTHOR
January 12, 2013 at 7:12 PM delete

asalammualaikum tuto ni dah lama saya cari tau

Reply
avatar
Phaish
AUTHOR
January 12, 2013 at 7:17 PM delete

Terima Kasih Kaka Lysaaa , Dh Lama Nk Bt cm ni :* haha

Reply
avatar
January 12, 2013 at 7:30 PM delete

... belum daftaf Instagram lagi...

Reply
avatar
Nur Madihah
AUTHOR
January 12, 2013 at 8:08 PM delete

Thanks kak Lyssa.. Tapi kan, kalau gambar kite kat sidebar, nak ada border dan background, macam mana nak buat? dah cuba buat tuto kak Lysaa sebelum ni, tapi x jadi..

Reply
avatar
boni kacak
AUTHOR
January 12, 2013 at 8:55 PM delete

ala..saya pulak tak ada instagram tu.. mencik mencik! hahaha

Reply
avatar
Cik Aichrah
AUTHOR
January 12, 2013 at 9:19 PM delete

tuto yang berguna ;)
nanti nak try ler ^^
tQ sis comell :)

Reply
avatar
farah shahera
AUTHOR
January 12, 2013 at 10:22 PM delete

dah lama cari tutorial nih..thanks kak lyssa you are the best :)

Reply
avatar
Bui Junaidi
AUTHOR
January 12, 2013 at 11:05 PM delete

KAK BUI DH BUAT..JADIKKK..TQ LYSSA..^__^

Reply
avatar
Effa Nadia
AUTHOR
January 13, 2013 at 6:08 AM delete

nak dafta insta cane kak ? teringin laaa

Reply
avatar
Yui Bieyna
AUTHOR
January 13, 2013 at 8:16 AM delete

Salam, kak Lyssa. Wah ramainyee guna Instagram ! Yui je ktggln zaman ckit. Best ke? Kalau nak tanya apa yg best guna instagram ni akak? :(

Reply
avatar
Nabila Izzati
AUTHOR
January 13, 2013 at 8:40 AM delete

Teringin nak buat tapi x de instagram.... ._.

Reply
avatar
Pn. Sheila@CC
AUTHOR
January 13, 2013 at 11:12 AM delete

dh jd... thanx lyssa... :-)

Reply
avatar
January 13, 2013 at 12:08 PM delete

masih tak de instagram.. huuu btw, terima kasih, nanti kot2 tetiba nak buat, boleh la guna

Reply
avatar
January 13, 2013 at 12:43 PM delete

good job kak lyssa, kalo aplikasi picyou bagaimana kak?? apa bisa gambar picyou diletakkan di sidebar blog. harap balasannya kak lyssa :D makasi

Reply
avatar
Cahaya Aisyah
AUTHOR
January 13, 2013 at 2:49 PM delete

tuto yg best :) hehe , nk try laa

Reply
avatar
January 13, 2013 at 4:57 PM delete

Lisa pelis pelis pelis sangat2 wuwuwuwu. PLEASE NOTICED ME X( I have problem. Ain dah memang already template yang ada menu tab siap2. Cuma tak tahu nak masukkan macamana .Sebab lisa punya toturial kena create pages sendiri :(

Reply
avatar
Najlaa
AUTHOR
January 13, 2013 at 5:10 PM delete

Assalamualaikum ~ kak lyssa saye nk tanya ade x TuTo untuk x nak kasi org copy gmbar ...tq

Reply
avatar
January 13, 2013 at 11:13 PM delete

http://aimi-wardina.blogspot.com/2013/01/2nd-giveaway-by-aimi-wardina.html

Jom join sini kak =)
Hadiah macam-macam!

Reply
avatar
fuzza nissa
AUTHOR
January 14, 2013 at 12:52 AM delete

salam lyssa...blog lyssa sgt informative on tutorial. bnyk sy blajar...=) tq so much...

ada request ni...lyssa tahu tak camne nak buat facebook like pop-up window?? kalo tahu boleh share tak? tq... =)

www.mummysayf.blogspot.com

Reply
avatar
aslvie adam
AUTHOR
January 14, 2013 at 9:56 AM delete

Salam...deq lyssa..akk buat jadi..but pic xkuar...apesal erkk..plsss help me:(

Reply
avatar
Shah@CETC
AUTHOR
January 14, 2013 at 10:30 AM delete

salam....thanks a lot kasi byk nota...nak tanye 1 soalan, address blog saya bila taip pd address bar, link ok. tp bila taip dlm google, link ke youtube, bile back balik barulah pegi ke home blog saya...camner nak delete link ke youtube tu ye ? _shah_

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
January 14, 2013 at 11:26 AM delete

kak lyssa..ada tutorial mcm mn nk autolike fb tak?

Reply
avatar
January 14, 2013 at 12:33 PM delete

erk....xde instragram....hehe

Reply
avatar
January 14, 2013 at 3:03 PM delete

assalamualaikum kak lyssa :) nak tnya kak lysa pnya tuto nih semua kena pakai mozella je eh ? kalau g.chrome boleh tak ? terima kasih.. btw kak lyssa mmg ceginni (y) (y) lah :)

Reply
avatar
nurul afifah
AUTHOR
January 14, 2013 at 4:46 PM delete

hai lisa....
tq utk tutorial tu yer..
jemput ke blog sy http://www.aunibeautycollections.com/
sy dh masukkan blog lisa kt blog sy...

Reply
avatar
Remy hazza
AUTHOR
January 14, 2013 at 11:45 PM delete

thanks lyssa... tapi remy takde instagram lagi...hu3...nak kena bukak ler lepas nie.....

Reply
avatar
Syasya Danbo
AUTHOR
January 16, 2013 at 3:36 PM delete

tutorial yg senang ikt..tq..:)

Reply
avatar
January 17, 2013 at 12:36 PM delete

boo BOOO...EHH.. GURAU JER..


TIKALA BUDAK UNIKL DAN BER CODING..

PERGH...


SALUTE BEBEH!!

Reply
avatar
A!m! N@b!l@
AUTHOR
January 20, 2013 at 10:42 AM delete

wah,, tq very much akak ! tutorial ni memng sgt senang untuk ikut ... saya suke giler tutorial nih... :] :0 :) please support and smile back to me !

Reply
avatar
ummiaiman
AUTHOR
January 22, 2013 at 4:22 PM delete

Tq...saya dah ikut tips ini. Follow dy di indtagram :ummiaiman 87. Salam perkenalan drp : suteraungu87.blogspot.com

Reply
avatar
January 27, 2013 at 3:00 PM delete

done follow lyssa. jom follow sys lak. sori xd pic lg sbb xbeli micro sd lg.heee :)

http://followgram.me/pinkgemstone90

Reply
avatar
Nur Azizah
AUTHOR
February 8, 2013 at 4:28 PM delete

assalamualaikum kak lyssa . . sy buat tp gmbar tuu kluar "not found"

Reply
avatar
Nur Azizah
AUTHOR
February 8, 2013 at 4:32 PM delete

kak lyssa . . da dapat , trima kaseh :)

Reply
avatar
cik zaza
AUTHOR
February 12, 2013 at 11:12 AM delete

yeh dah dapat .thnks kaq

Reply
avatar
Tutor Blogger
AUTHOR
February 14, 2013 at 10:22 PM delete

its cool..awesome..
salam dari blogger indonesia..
mampir ke blog ku yah jika berkenan..

Reply
avatar
TanpaNamaDer
AUTHOR
March 15, 2013 at 3:34 PM delete

wah ...nice tutorial.thx

Reply
avatar
lisa
AUTHOR
April 8, 2013 at 11:15 AM delete

simple and nice..thanks gurl ;)

Reply
avatar
CIK i l y
AUTHOR
April 9, 2013 at 6:37 PM delete

done! dah buat.. thanks sis :)

Reply
avatar
NNR
AUTHOR
May 5, 2013 at 4:55 AM delete

Takde instagram pun :'(

Reply
avatar
May 21, 2013 at 8:18 PM delete

nape kita buat, tp x jadi pon logo instagram tu??

Reply
avatar
kiki yumi
AUTHOR
July 8, 2013 at 4:13 PM delete

Haha..menjadik!! thankz lisa.. mmmuah!!
kikiyumi.blogspot.com

Reply
avatar
July 16, 2013 at 1:12 AM delete

sista ... tuto nya keren .. tapi kenapa yah instagram punya sista jadi ikut tampil juga ??? maksudnya tampilannya jadi ada dua instagram, punyaku ama punya sista ...

innocrime.blogspot.com

Reply
avatar
Dian Chance
AUTHOR
October 27, 2013 at 9:40 PM delete

kak lyssa ? kenapa icon instagram kita tuh lain ?

Reply
avatar
syazana yaya
AUTHOR
October 31, 2013 at 3:17 PM delete

assalamualaikum kak! it's work! tank you very much akak! :)

Reply
avatar
Pn. Niza
AUTHOR
November 7, 2013 at 2:53 PM delete

terima ksih yea... :)

Reply
avatar
Maszie Fatah
AUTHOR
February 5, 2014 at 12:02 AM delete

terima kasih..nape icon instagram kita lain ?

Reply
avatar
April 13, 2014 at 2:42 AM delete

assalamualaikum dik..wah cantiknya blog. akak baru nak try update kat blog.lama gila tak berblogging.rasanya nak start semula lah.

jom follow blog akak ;)



https://farnafarni.blogspot.com/

Reply
avatar
May 20, 2014 at 2:11 PM delete

Thanks Sis....sngt2 membantu..klu berminat meh singgah blog kami ^_^

Reply
avatar
May 28, 2014 at 11:24 AM delete

Hi sis, thanks 4 the good tutorial..ehehe..dah berjaya buat ig kat sidebar..boleh tau x cemaner nak buat reply comment tu?

http://n-nanie.blogspot.com/

Reply
avatar
Nor Azlina
AUTHOR
January 16, 2016 at 3:34 PM delete

Tq...tuto lysa semua mudah .tak pernah ta jadi. Tq again

Reply
avatar

Google+ Followers