Perihal LELAKI vs WANITA

31/03/2013

.Assalamualaikum



1. Jika lelaki menyendiri dan menjauhkan diri, ketahuilah dia dalam keadaan tertekan. Boleh jadi ada tekanan di tempat kerjanya, boleh jadi oleh kereta yang dimilikinya, atau boleh jadi beberapa kerenah anda yang menjadi penyebabnya.

2. Apabila lelaki menyendiri, kita boleh simpulkan dia sedang tertekan, berbeza dengan anda, dalam keadaan tertekanlah segala rahsia akan diceritakan.

3. Meskipun begitu, usahlah risau, ia sekejap saja. Emosi pada orang lelaki umpama getah, sekejap saja telah kembali ke bentuk asal walaupun tadinya terhenyak pipih. Berbeza dengan anda bukan? Tatkala anda tertekan, emosi anda umpama ombak.
Ombak memang tidak pernah reda, kalau reda pun mengambil masa yang lama.

4. Apabila lelaki suka menyendiri dan berdiam diri, biasanya disebabkan imejnya yang tergugat. Biarkan sahaja untuk tempoh-tempoh tertentu. Usah ‘gatal-gatal’ sangat memujuk. Kadang-kadang lelaki hanya perlukan ‘tempoh bertenang’ sebelum mengambil langkah seterusnya. Anda kelam-kabut, maka itu anda mudah marah, cemburu dan merajuk apabila berdepan dalam situasi begini. Ohhh, itu silap.

5. Lelaki selalunya dapat menyesuaikan diri apabila menghadapi kesukaran, berbeza wanita biasanya cukup risau dalam keadaan demikian. Dan usah risau sangat kalau lelaki anda cuba berjauhan dari anda dalam keadaan-keadaan demikian sebab semula jadinya lelaki terasa selesa berjauhan dengan keluarga. Ini tentu berbeza sekali dengan anda, yang suka dan berasa tenang bersama keluarga?

7. Lihat perbezaan sebagai sebab untuk sempurna menyempurnakan bukan jurang kedegilan untuk tidak mahu memahami.

8. Lelaki itu cara fikirnya makro, iaitu dia melihat secara keseluruhan, sedangkan anda para wanita mempunyai penilaian bersifat mikro iaitu melihat sesuatu secara terperinci. Maka itu, usah hairan, terkadang suami selamba dengan masalah yang anda rasakan cukup berat. Anda telah kering air mata sedangkan dia masih belum menitis walau sebutir pun air mata.

9. Jika berlaku pertengkaran selalunya dia akan melawan habis-habisan dan anda pula mengalah dan pura-pura setuju demi perhubungan. Usah terasa teruk sangat dengan keadaan ini, lelaki memang begitu, sentiasa mahu menang dan mahu sentiasa dilihat menang walaupun hatinya mengakui kesilapannya dan mahu berubah mengikut apa yang anda perkatakan.

10. Walaupun anda tahu anda benar dan anda tidak pernah berbuat salah, akhirilah semua pertengkaran dan perselisihan dengan anda yang meminta maaf. Anda mahukan dia yang meminta maaf? Usah harap. Lelaki memang berat untuk meminta maaf terutama daripada pasangannya. Ikut kajian, wanita lebih mudah meminta maaf dalam keadaan apa jua dan atas hal apa jua, maka gunakan kelebihan ini untuk lebih mudah meminta maaf walaupun tidak bersalah.

11. Satu lagi yang anda patut tahu tentang lelaki ialah mereka memang suka memberi arahan bagaikan ketua yang mempunyai kuasa. Usah dilawan, tapi layanlah hati sendiri dengan berleter hingga anda sendiri berasa puas. Tapi awas, jangan sampai berleter di hadapannya, itu boleh memburukkan keadaan.

12. Kata orang, wanita sinonim dengan leteran. Kalau tak pandai berleter bukan wanita namanya. Ya, teruskan saja berleter, hamburkan semua yang menekan kepala. Cuma mohon berleter di dalam bilik yang tertutup, sebab kucing pun pening dengan leteran anda.

13. Lelaki memang rimas dengan leteran dan cepat naik darah apabila asyik dileteri. Lihatlah betapa berbezanya seorang wanita dengan seorang lelaki. Tidakkah anda setuju jika dikatakan, adalah amat beruntung jika anda tahu lebih banyak tentang lelaki?

14. Mengapa lelaki begitu? Itulah bukti kekuasaan ALLAH. DIA menjadikan perbezaan yang ketara antara lelaki dengan wanita, agar apabila disatukan, terjalinlah satu bentuk kekuatan lantaran saling sempurna menyempurnakan , lengkap melengkapi. Semua kekurangan isteri akan dipenuhi oleh suami dan semua kekurangan suami akan dipenuhi pula oleh isteri.



Any comment ? :)


KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

68 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
March 31, 2013 at 12:58 PM delete

perempuan lelaki diciptakan untuk saling melengkapi! :)

avatar
Fiqa Nsz
AUTHOR
March 31, 2013 at 1:03 PM delete

Wa betol tu..perbezaan la yg melengkapi..:)

avatar
March 31, 2013 at 1:04 PM delete

ia sebenarnya depend kpd individu tersebut. lain lelaki, lain caranya.

admin BANkami

avatar
Nur Zahirah
AUTHOR
March 31, 2013 at 1:10 PM delete

entry yang amat bgus kak lyssa cute

avatar
Katak Comel
AUTHOR
March 31, 2013 at 1:39 PM delete

btul pe cik lyssa ckp tu..
saya sbg lelaki sgt bersetuju

avatar
Iman Feeqry
AUTHOR
March 31, 2013 at 1:41 PM delete

Ok! No comment cik lysaa

avatar
Fynaz Shamz
AUTHOR
March 31, 2013 at 2:35 PM delete

owh.. sekarang baru sy paham :)

avatar
Addin Aisyah
AUTHOR
March 31, 2013 at 2:40 PM delete

Masing2 saling melengkapi,right? :) apa yg girl ada, boy xda dan apa yg girl xda, boy ada..

avatar
March 31, 2013 at 3:18 PM delete

Berguna sugguh tips kak Lyssa.

avatar
Miarh
AUTHOR
March 31, 2013 at 3:38 PM delete

Terbukti lelaki sebenarnya sama kompleks dengan kita . Cuma kita yang perempuan neh terlebih cepat tersentuh ^^ kan lyssa kan.

avatar
Anis Hayati
AUTHOR
March 31, 2013 at 6:08 PM delete

saya setuju ape yg kak lyssa ktekn

avatar
-effa ayub-
AUTHOR
March 31, 2013 at 8:52 PM delete

setuju 100 percent.. kita mmg differ sangat dengan dorang :D
tp itulah yang melengkapkan perhubungan..ngeheee :D

avatar
March 31, 2013 at 11:35 PM delete

Hello,
I visited your blog.
Congratulations for your work!! An interesting and nice blog!!
Good luck with your blog!
Greetings from Algarve, Portugal
Paulo Gonçalves

I invite you to visit my blog
http://viajaredescobrir.blogspot.com

avatar
De' Wanie
AUTHOR
April 1, 2013 at 10:41 AM delete

lelaki dan pompuan mmg kene saling melengkapi..nice entry dik..:)

avatar
Anonymous
AUTHOR
April 1, 2013 at 10:42 AM delete

@Innanie | Ariffin
http://www.rm20segera.com/?r=zuliatie

avatar
amy
AUTHOR
April 1, 2013 at 10:43 AM delete

http://www.rm20segera.com/?r=zuliatie

avatar
Anonymous
AUTHOR
April 1, 2013 at 10:43 AM delete

http://www.rm20segera.com/?r=zuliatie

avatar
April 1, 2013 at 3:58 PM delete

Lelaki dengan perempuan saling lengkap melengkapi. Saya dengan isteri pun masing-masing ada kelebihan dan kekurangan (: ..

Rumpai Laut Sabah, Harga Terendah! Khasiat Luarbiasa!!

avatar
Anonymous
AUTHOR
April 1, 2013 at 8:57 PM delete

hebatnya ciptaan Allah...

avatar
April 1, 2013 at 10:07 PM delete

yap..memang btol..hehe..
tpi ada jugak lelaki yang kuat berleter macam chef wan..hhahaha

avatar
April 2, 2013 at 2:08 PM delete

hehe perempuan mmg suka berletiak :)

avatar
April 2, 2013 at 2:25 PM delete

Assalammualikum...

mselim3 suka dengan entry nie...sebenarnya sikap lelaki mmg begitu...jadi pandai2 lah wanita atau isteri maupun suami memahami pasangan masing2...

mselim3

pls:walaupun memahami pasangan ini mmg bukan mudah...mudah berkata2 tapi tidak mudah untuk laksanakan nya...."Rumahku Syurgaku"

avatar
Phat
AUTHOR
April 2, 2013 at 6:48 PM delete

mmg saling perlu memerlukan lelaki dan perempuan

avatar
April 3, 2013 at 3:42 PM delete

hehehe lelaki ngn perempuan kena bekerjasama untuk membentuk keperibadian yg baik masing masing

avatar
Twins
AUTHOR
April 4, 2013 at 11:36 AM delete

bela men form mars women from venus..nak kulit cantik?? jom cantik dgn tabita.harga serendah rm 150...singggah blog saya..www.dyracunning.blogspot.com

avatar
April 5, 2013 at 10:13 AM delete

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

avatar
April 6, 2013 at 1:00 PM delete

salam kak lyssa :) farah nak request kak lyssa something ni .. nak minta tlg . emm , kak lyssa , macam mana nak bagi hilang dekat pst entry kita yang ada background putih tu ? ish , taktau nak taip macam mana .. tapi , saya bagi link kat kak lyssa . kak lyssa tgk bahagian entry saya ye . nak bagi hilangkan background putih tu . http://awekbananana.blogspot.com/

avatar
Linz Shopee
AUTHOR
April 8, 2013 at 4:31 PM delete

Hai dear...its true...segalanya dan masing2 ada pendapat dan keperibadian sendirikan...tka kisah lelaki mahupun perempuan...

nice blog awk...next visit thanks

avatar
Linz Shopee
AUTHOR
April 8, 2013 at 4:32 PM delete

salam ukhwah untuk empunya tanah @ blog...

avatar
che'pi
AUTHOR
April 9, 2013 at 11:21 AM delete

haah.......... betul tu... setuju setuju setuju

avatar
MaYa MustWany
AUTHOR
April 9, 2013 at 4:40 PM delete

betul..tapi still susah nak faham sikap mereka..huhuhu

avatar
CIK i l y
AUTHOR
April 9, 2013 at 5:36 PM delete

bagi org. lelaki perempuan beza nya ikut individu . ada yg lelaki mcm tu ada jugak laki yg x mcm tu.. hehe !

pe org merepek ni !! *pukk kepala sendiri*

avatar
Dina Ibrahim
AUTHOR
April 10, 2013 at 3:52 AM delete

Dina blogwalking sini smbil tekan ads :)

avatar
Aimy podzi
AUTHOR
April 10, 2013 at 2:32 PM delete

Dik. lupa nak gtau. cantik header yg dik buat. tq ea :).. tak reti nak reka sendiri hee

avatar
EyRrA ZeRrA
AUTHOR
April 10, 2013 at 9:57 PM delete

http://eyrrazerra.blogspot.com/2013/04/segmen-cerita-saya-paling-ohsem-by.html

Mari join segmen yang Eyrra buat ni... Jom menjadi pengarah filem dalam segmen Eyrra ni.. Buat entry yang ringkas n padat jalan ceritanya... Mari mari mencuba... siapa kah cerita yang paling ohsem antara-antara blogger yang join segmen Eyrra ni...

avatar
Khairil Mazri
AUTHOR
April 13, 2013 at 10:46 PM delete

hehe tgk perangai lelaki dan wanita tu.

jemput meriahkan GA pertama sy :)

http://www.khairilmazri.com/2013/04/1st-anniversary-domain.html

avatar
boni kacak
AUTHOR
April 14, 2013 at 12:32 AM delete

sebab tu saya diam je dengan lyssa sekarang. sebab saya tekanan.ahahaha.. tak pasal2 kan?hehehe

avatar
Mas Zull
AUTHOR
April 14, 2013 at 4:45 PM delete

assalamualaikum Lyssa...bagusnya ada n3 begini boleh jadi panduan buat semuanya...:)

avatar
April 15, 2013 at 9:21 AM delete

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

avatar
Anonymous
AUTHOR
April 15, 2013 at 4:17 PM delete

Peraduan Untuk Blogger!

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=655063654509982&set=pb.595877987095216.-2207520000.1366010669&type=3&theater

avatar
Anonymous
AUTHOR
April 16, 2013 at 9:35 AM delete

Hi there! I simply wish to offer you a big thumbs up for your great
info you have got right here on this post. I am coming back to your site for more
soon.

Feel free to surf to my weblog http://Webhostingtop3.com/

avatar
April 16, 2013 at 3:21 PM delete

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

avatar
effort lab
AUTHOR
April 18, 2013 at 11:03 PM delete

kalau lelaki dan perempuan sama sifat dan sikapnya, memang takkan dinamakan pasangan. setiap kejadian ada sebab yg tersendiri :D

*salam ziarah

avatar
putri nur
AUTHOR
April 19, 2013 at 9:42 AM delete

http://promosianekaprodukperkhidmatan.blogspot.com/

done follow, juz visit mine too.. utk info n peluang yg banyak.. :)

avatar
Lynn Munir
AUTHOR
April 19, 2013 at 9:15 PM delete

Setuju dengan Innani Arifin cakap;
lelaki dan perempuan hidup untuk saring melengkapi dan menyempurnakan kehidupan.

avatar
April 20, 2013 at 5:34 PM delete

keduanya akan saling melengkapi.. :)

avatar
April 21, 2013 at 7:39 AM delete

setuju dengan lyssa..kadang-kadang jodoh itu juga menyatukan pasangan yang bertentangan peribadinya untuk saling melengkapi.

avatar
aswadz
AUTHOR
April 21, 2013 at 12:24 PM delete

setuju gak la ngan isi entri ni. cuma sesetengah2 tu bergantung kpd individu tu sendiri.

avatar
zaihan
AUTHOR
April 21, 2013 at 8:25 PM delete

Cik lissa,saya ne orang baru dalam blog ne,n tutorial yang kamu buat telah banyak membantu saya,alhamdulillah.
semoga kita semua berjaya dunia akhirat,jangan lupa kunjungi blog saya yah n jangan ketawa yah kalau tengok tu sebab saya rasa macam rojak...;)
http://zaihanjainudin.blogspot.com/

avatar
April 22, 2013 at 1:02 PM delete

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

avatar
April 22, 2013 at 4:56 PM delete

Rasanya banyak point-pont yang betul kat atas ni..yalah kadang-kadang kita aje yang sedar and tak nak admit kelemahan dan kelebihan masing-masingkan...kalau tak mesti dah aman dunia ni..tak ada gaduh-gaduh..cool aje kan..he..he..in our dreams lah..

avatar
April 23, 2013 at 12:38 PM delete

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

avatar
Muhd Hidayat
AUTHOR
April 24, 2013 at 1:08 AM delete

Im a Blog walking , jom visit blog photography saya http://hidayatphotos.blogspot.com/

avatar
April 24, 2013 at 10:13 AM delete

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

avatar
April 24, 2013 at 12:09 PM delete

lelaki dan perempuan saling melengkapi....

dari lelaki datang nya perempuan,

dari permepuan munculnya lelaki...hik3

Sumijelly.com

avatar
AlyaAl
AUTHOR
April 24, 2013 at 2:24 PM delete

Salam, Kak Lysa ;D Tumpang tanya, mcm mna nak tukarkan blogger baru ke blogger yang lama?

avatar
April 25, 2013 at 3:58 PM delete

salam lysa.. nak minta tutorial untuk background belakang content boleh x?
mcm contoh dlm link ni..

http://4.bp.blogspot.com/-xMPpRh76ydg/URwvvkZiANI/AAAAAAAAQKk/CGYmH5bPZiA/s1600/Untitled.png

please..~

avatar
Fian Man
AUTHOR
April 25, 2013 at 8:41 PM delete

Lelaki dan wanita haruslah saling menyangi dan mencintai
http://www.fianetmu.com/

avatar
July 4, 2013 at 3:55 PM delete

lelaki n perempuan ni memang komplek kan. =)

avatar
September 3, 2015 at 9:02 PM delete

saling lengkap melengkapi antara lelaki dan perempuan :)

avatar

Google+ Followers