Tutorial : Shadow Effect Dekat Post Title And Sidebar

Olla ! 
Today , Lyssa nak buad satu tuto niyh :)
Ada requst dari sorg budak comel ^^
Dia tnya  , macam mana nk buad bayang kat post title ! =)

Oke , mari sini , Lyssa ajar kn !~

1. Dashboard  =>  Design  =>  Edit HTML  =>  Tick Expand Widget Templates .
2. Untuk buat shadow for post title , korang tekan CTRL+F and cari code ni.

h3.post-title {
*Kalau korunk tak jmpa kod at atas niyh ,try cari kod yang ini pulak ;)

.post h3 {

3. Lepas tu, korang copy code dekat bawah ni , paste dekat bawah code atas ni.
text-shadow: 2px 2px 3px #FFFFFF;

Bagi sapew yg nak buad shadow effect kt sidebar plak ,,korunk cari code ini :
h2 {

5. copy and paste code shadow yang Lyssa bagi dekat bawah code atas ni ok.
6. yang warna merah tu, code gambar . yang tu warna putih . kalau korang nak
    tukar warna , tekan link yang hana bagi ni >TEKAN< ]
7. Preview and kalau jadi sila lah save okeh .
*Kredit to , Hana :)
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

58 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
April 10, 2011 at 5:41 PM delete

Perkataan h3.post-title { tu tak ade pun.. :(

avatar
April 11, 2011 at 9:35 AM delete

@Fadzzureen ♥♥

tak de ker ? alar. cari kod yg lebih kurang cm tuh lah . yg ada tulis h3

avatar
aina
AUTHOR
May 10, 2011 at 5:55 PM delete

shadow effct nie yg mane

avatar
May 12, 2011 at 8:35 PM delete

kq lyssa . sye da ter emove header sy , cane nk ltk balek ?? tak bole ke ?

avatar
ilybeetch(:
AUTHOR
May 16, 2011 at 1:16 PM delete

jadi ! thankyou for the tutorial . :)

avatar
liyana
AUTHOR
May 19, 2011 at 4:54 AM delete

emm tq lyssa 4 da tuto :)

avatar
liyana
AUTHOR
May 19, 2011 at 4:55 AM delete

tq lyssa 4 da tuto

avatar
zarulfarhana
AUTHOR
May 24, 2011 at 1:57 PM delete

xdpt pon dua2 kot tue..

avatar
June 16, 2011 at 6:44 PM delete

akak taw ke camne nakk buwad shadow effect untuk blog fonts ? help plzz .

avatar
June 22, 2011 at 3:46 AM delete

Shadow effects tu ape akak?

avatar
June 27, 2011 at 11:20 PM delete

jdi jdi ! thanks sys lyssa <3

avatar
Cik Ain
AUTHOR
July 2, 2011 at 8:18 AM delete

jadi !!..thnxx sys..:)

avatar
masni
AUTHOR
July 2, 2011 at 10:00 AM delete

salam lisa nak tnayk mcm mana eyk.. klo nak buat klo cursor kita e2 dekat gmbar kita dya jadi blink..\

avatar
hadieza
AUTHOR
July 2, 2011 at 6:11 PM delete

KAK..!! x jadi..!! :(
yg nii maksodnya macamne..?? "paste dekat bawah code atas ni"

avatar
nana ilyana
AUTHOR
July 3, 2011 at 12:29 PM delete

akak comel..x jmpe lah ..due2 code x jmpe...

avatar
Aqila Salim
AUTHOR
July 9, 2011 at 1:25 AM delete

sys lyssa ! dah jadi :D terima kasih.

avatar
July 17, 2011 at 9:07 PM delete

sys lyssa,code pada blog saya yg ade kne mngena dengn h3 hanya ade ni je :



jd,mcm mana?

avatar
July 21, 2011 at 3:28 AM delete

tak faham lah mksd shadow effect ni y mne??

avatar
seE_miEza
AUTHOR
July 25, 2011 at 2:33 PM delete

alaaa .. shadow effect nie d pat tajuk entry korang laa ..

avatar
this is me
AUTHOR
July 29, 2011 at 8:41 AM delete

thxx akk... jdy la shad0w effect...thxx c0z bgy mcm2 tuto..bleyh bgy bl0g b'tmbh lawa haha !!! =)

avatar
Hanis Nabila
AUTHOR
August 3, 2011 at 1:25 PM delete

Thanks K.Lyssa
ILYSM
Sbb Blog Saye Dh Semakin Cntk Dgn Adenyer Tuto Akq Ni
Thanks..!
Akq Ni Baik Sngt2!
ILYSM

avatar
August 3, 2011 at 10:30 PM delete

kak lyssa ,, shadow effect tu ape ? explanatin plizz . hehe

avatar
i-am-me
AUTHOR
August 13, 2011 at 11:14 PM delete

haha , again . jdi jugak . tuto kak lysa sng nk paham . thanks yep :D

avatar
budak comell
AUTHOR
August 16, 2011 at 11:58 PM delete

thnkyou kak lyssa for this tuto :)

avatar
!wanA
AUTHOR
August 24, 2011 at 11:28 PM delete

done ! tq akak ! <3

avatar
EyreeN
AUTHOR
October 20, 2011 at 3:20 PM delete

Hey thx so much sume menjadi!

avatar
misz nina
AUTHOR
October 27, 2011 at 6:11 PM delete

Nak TRY :) thank u <3

avatar
i l y l i n
AUTHOR
November 17, 2011 at 8:43 AM delete

da save , tapi tade effect pape pn . so sad :(

avatar
ayien
AUTHOR
November 19, 2011 at 9:53 AM delete

kak lyssa . nk tnya . cm mana nk buat ada effect bila anak panah menyentuh header ?@liyana

avatar
Laut Biru
AUTHOR
November 20, 2011 at 11:27 AM delete

@Fadzzureen ♥♥
sahdow effect ni mcm mane ? cube bagy contoh .

avatar
maEyy saRa
AUTHOR
November 26, 2011 at 1:59 PM delete

kak lysa . mcm mna nak tukar backgroun , sara punya dari pyzam , sara nak tukar background mcm akak . ajar bha ...

avatar
zulaikha
AUTHOR
December 16, 2011 at 1:39 PM delete

Fuhh ! Banyaknya akak lyssa bt tutorial ! x penat ke ?? heheh kemas akak punye blog ! ... :) :D

avatar
Akmarina
AUTHOR
December 18, 2011 at 10:27 PM delete

@zulaikha
salam kak adk nk tnya nim mcm mna nk bt blog tittle mcm akak hrap akak bleh bt tuto :)

avatar
January 13, 2012 at 11:42 AM delete

due due tak jd lah kak lysaa :'(

avatar
chinta qiela
AUTHOR
January 14, 2012 at 3:57 PM delete

yang ni pun dah jadi . terima kasih lyssa (:

avatar
January 21, 2012 at 3:58 AM delete

whoahhhh :O cun habess blog kak Lyssa :) btw , cmne nak buat gambar yang besar kat blog tuh ? o.O

avatar
raihanah azmi
AUTHOR
February 17, 2012 at 6:44 PM delete

errm ,x faham laa nk bk buat ,satu lagi daa try daah tpi x jadi lah ,mcm mne nk buat nih

avatar
alya natasha
AUTHOR
May 29, 2012 at 6:49 AM delete

dah jadi... thanks kak lyssa.... :)

avatar
Leyy Are'na
AUTHOR
May 29, 2012 at 6:37 PM delete

akak kurang faham laa , soe

avatar
Mrs.November
AUTHOR
June 7, 2012 at 10:31 AM delete

jadi lah ! thanks kak lyssa :D

avatar
aku yasmin
AUTHOR
July 1, 2012 at 8:06 PM delete

Jadiii . Thnks kakak Lysaa .

avatar
yayasyira
AUTHOR
October 28, 2012 at 11:29 AM delete

kak lyssa!jdi lah...thnkz!

avatar
faraazrin
AUTHOR
November 29, 2012 at 4:29 PM delete

salam..juz nak tanya macam nak insert image di header background then besarkannnya?iaitu width n height

avatar
faraazrin
AUTHOR
November 29, 2012 at 4:30 PM delete

salam..macam mana nak insert image dibackground header n besar image iaitu width n heightsupaya betul2 centre

avatar
eyra
AUTHOR
February 27, 2013 at 12:57 AM delete

salam.. kak lyssa... yg nii ape bnda yea..??

avatar
HapPy tEengEr
AUTHOR
May 15, 2013 at 7:49 PM delete

salam akaq tolong sye nk tukar background xpndaiii :(

avatar
chibi maruko
AUTHOR
August 7, 2013 at 3:02 AM delete

cane nak tick expand widget tu ?

avatar
Anonymous
AUTHOR
October 7, 2014 at 4:57 PM delete

Assalamualaikum, Kak Lisa.. Saya mahu tanya sesuatu.. harap akak balas ya.. Ayat--> Tick Expand Widget Templates, dekat mana? Saya tak jumpalah.. Hope kakak dapat tolong saya..

avatar

Google+ Followers