Home
tutorial
Tips-Tips

06 March 2011

Tutorial : Cute Icon Di Shoutbox

Hi Semua ! hehehe ~

Selamat pagi yaww ! :)

Okie , now , Lyssa nak teach korang , macamana nak letak icon yang comel2 kat shoutbox korang .
Alar , korang tak tahu ke , apa yang Lyssa maksud kan tu?
Kalau tak thu , try p usha Lyssa nye Shoutbox . ada tak icon comel2 sedang bergerak?
hahahaha~kalau malas nak tgk . meh sini ... Lyssa tunjuk kan contoh nye ;)


Dah tahu kan ?
okies. Cepat2 . Ikut Step Lyssa yea!

1. Log in Shoutbox korang dulu ! Pada sesiapa yang belus daftar ,( KLIK SINI
    And terus ke settings taw ?

2. Then , korang klik Smileys yang macam Lyssa tunjukkan kat bawah ni ;)

 

3. Lepas korang klik "Smileys" tuh . korang scroll ke bawah . Korang ada jumpa tak macam yang ini :


4. Ada kan ? Oke , Skunk , Lyssa nak korang paste image URL korang kt ruangan Smiley image URL. 
Kalau tak thu nak amik cute icon kat mana , (KLIK SINI) dan bg sesiapa tk thu mcm mana nk copy URLnya , korang boleh baca entry Lyssa kat (SINI.)

5. Isikan jugak code yang korang suka . Sebagai contoh :  

 

6. Eh ! Eh ! Nanti dulu .! Ada lagi yang korang kena buat ! Lepas dah masuk kan satu  image URL and satu kod korang . jangan lupa pulak tekan ADD . Kalau tak , tk kan menjadilah korang nye icon tuh . hehe.

7. Korang boleh masukkan seberapa banyak yang korang nak , tapi . nasihat Lyssa , jangan terlalu bnyk . cebab nanti , akan memeningkan kepala sesiapa yang singgah blog korang tuh .! hehe ;)

8. Da siap . Tekan SAVE SETTINGS . And korang boleh lah kalau nak test2 kt SB korang tu. huhu!~

-Owrite ! Lyssa harap , korang berjaya dapatkan apa yang korang nak oke! heehe-
Choww Dulu ^_^



84 000 orang Pengomen Terhebat !!:

Miss Dill said...

comel2 :)


Miss Dill^^

Lyssa Dollixious said...

@Miss Dill

heheh .apa yg comel yunkk . huk3! :))

Jiaa :) said...

Kakk . tolong la saya >< buat tutorial bibir yng dekat shoutbox tu boleh tak ? saya dah buat, tapi dia ke tepi sangat , tak nampak >< tolong ye ? ^^

Syaidatul Nabilah said...
This comment has been removed by the author.
Mizz Nun said...

thnx yepp..jdi

♥Princess Delliza♥ said...

dah jd..tq dear..

Lyssa Dollixious said...

@♥Princess Delliza♥

ahaaa .welcome sajewwXD

αωαи иαиσ said...

kak cm ne nie? yg sy cbox. bkn shoutboxx,, so bile sy wt icon 2 sume. x jd pon. :(

Lyssa Dollixious said...

@αωαи иαиσ

ohh .akk rasa.. cbox tak boleh kott. ini utk pgguna shoutmix ;p

'Arisya said...

kak, cam mane nak letak SB kat tepi cam aka punye?

_pAAh_ said...

thanks ye kak...

Ecah said...

macam mane nak copy url dyea ? Haiyoo

Lyssa Dollixious said...

@'Arisya

g kt tutorial hide shoubox yea!XD

Lyssa Dollixious said...

@Ecah

klik perkataan "SINI" dekat entry atas niyhh yer ??

mieraXOXO said...

kak lyssa~ cne nux wat shoutbox.

fitrah said...

kak lyssa tu untuk yg dh ade ke yg blom?klau yg dh ade cm ne.x phm

♔ ara que sera ♔ said...

NICE ONE COMEL . .. TAPI ARA TAK PANDAI BUAT HAHA HMM

♥ aeryn ♥ said...

tq dear

SuZaEOmAr said...

Love it!

aina said...

yeay..dh jd dh..TQ

ERIN ARINA said...

. yeye , dah jadi ! tapi x secute cik lyssa punye ! hihih ! tq ye kak lyssa !

ERIN ARINA said...

. yeye dah jadi ! hihihhi .. tq ye kak lyssa !

hanna said...

nak carik icon yg lain kat mane erh?

Cahaya Keadilan said...

hye kak lyssa,, tq..[^_~]

miSz apPLe said...

tQ....tP lOm cbE wt aGi..hEhE

Nabilah a.k.a Bell said...

Lyssa , cmne nak add Shoutbox tu kat blog kita yer ?

saya manusia biasa said...

kak ... help me ,,, npa aku add byk , dye hnye ade 6 sja ?

Ina Amyza said...

Kak , kalau nak delete yg lama tuh cam ne ?

Wan Atikah said...

akak.. dh gi setting pastuh nk gi mane ?

lenaliya.blogspot said...

tq,jady,tapy x lawa mcm kak lyssa punya:)

ey-ka said...

kak lysa saye buat x jadi pon..

Cik Kasut said...

tq again n again :)

aisyah ulfa said...

Kak , macam mane nak tukar ayat *shout* jadi ayat lain ? Thanks :)

farazila said...

kak lysa,xjdi la..da try bnyk kali tapi tak kuar pic..hmm

subaihah said...

kak..knape sye buat x jadi pn??

cart kartika said...

lyssa..akak link-kan tuto ni lam tuto hidden shoutbox akak oke..bole kan ^^

Mira Amirah said...

aka lyssa ! napa x jadi pun :(

Mira Amirah said...

aka lyssa ! napa x jadi pun :(

Bloggie's Owner said...

Kak lyssa kenapa saya buat x jd ekk ?

Pika & Akim said...

Saiz ape yg pling sesuai arh kak lyysa ? (:

Fyza said...

Kenapa dah buat tapi tak jadi?

Gulet_Gurlz said...

thanx. :)

Eira The Cullen's ^_^ said...

@Lyssa Dollixious salam akak , nape saye buad ta jadi pon ? :'(

aRiey saa !! said...

Hello ! akak, ries nk mntak tlg boleyh ? Tlg ajar nk buat ShoutBox biar jdi kiut gitu . leyh ? :)

tenzue said...

akak . cmne nk sorok kan shoutmix kite uh ? mcm akq wat . owg tgok tuto akq tp xdepon . agpon owg bute it sket . huhu . tengs !

hawa wawe said...

@Miss Dill
Akak , kenape tak jadi ? :/

SUFIANA1992 said...

dah ikut tuto icon shoutbox tu xpi preview tu masalah la..xnak tmbl plk gmbr

♥ anyss ♥ zahir ♥ said...

thanks cik lyssa :)

♥ anyss ♥ zahir ♥ said...

thanks cik lyssa :)

♥ anyss ♥ zahir ♥ said...

thanks cik lyssa :)

♥ anyss ♥ zahir ♥ said...

thanks cil lyssa :)

Nursyafiqa Kamaruddin said...

huhu .. terima kasih .. tapi kan .. boley tolong tak ? camana nak buad shoutbox tu tesorok n nak letak icon yg comel kat luar tuh .. =)

Nabella Ieyla said...

nak share bende nie bolehh ?

Intan Zulhilmi said...

thanx da jadi da...suke...suke...suke

nurul ulya said...

@Lyssa Dollixious akk cmne nk msuk kan bnde smiles tu dlm blog ? tolong sye ^.^

Nurul Syahirah said...

kak lyssa, kalau buat kat shoutbox buleh x?

Nurul Syahirah said...

kak lyssa, x buleh ke buat kat shoutbox?? sbb sye buat kat shoutmix xjadi....

Aliz PumpkinMelon said...

Thanks for the tuto Kak Lyssa :']
HEHE :D

Nur Syarafina said...

Akak I'm new here~ Cmne tuh ? Pergi setting ps-2 g mna?

-anisa- said...

code?

Siti Hajar binti Mohd.Tumiran said...

Kak Lyssa , susa laa . tak boleh pulakk tu kat shoutmix yang baru . kalau shoutmix yg lamee sayee da lupe password nyer . Help me !!!

Anis Sabrina said...

Assalamualaikum Kak ,
Saya buat x jadi apa2 pun. Saya guna new version. Macam mana ni kak? :(

b0odak baek~ said...

ehehe, k.lyssa daa buad . tp gmbr tuh xma0 keluar laa kak .

-mizz-laura- said...

good tuto , da lme cri bende ny :) . kak lyssa , mcm mne nk buat kak lyssaa buat naik lif laju2 tuh , buatkan tuto bole ?

thanks !

-Cik Chika-

::tyr@ L!fE:: said...

salam,akk kalo saya nk akk nye code sume2 icon cute tu leh tak? saya susahla nk cari . *malas pon ade , ihi . :D

najwa zubir said...

mcm mane nak wat shoutbox..
sye bru blajar.. :)

DaLink Freestyle said...

tk klr pn smiley tu :(

nafisa said...

mcm ne klu gune 99shoutbox plak kq lyssa?

nafisa said...

kq lyssa klu gune shoutbox yg lain selain shoutmix boleh kew?

abby kynot said...

xblh pon.kite blm sing up.nk care sing up k mn?

pinkY_girls said...

kak comel ! camne klau kite dah ade shoutbox tap tak ingat password , cam ne nak buat ? harap kak replay :)

Anonymous said...

x de untuk cbox ke?

nUr IlYa ZuLaIkHa said...

akak shoutbox/cbox nih kna bayar kew???

si gadis syaheera said...

shoutbox id to mcm mna?

! ♪ ♫ ♩ ♬✿ Siti Nadirah ✿ ! ♪ ♫ ♩ ♬ said...

tq..

MiSzRaBiAh said...

soryy.. saya blogger baru.. jadi.. sy tak phm lgsg.. tolong.. bole tolong!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nur Asma said...

kak lyssa yg dia kata Shoutbox ID kna isi apew??coz saya ni baru nk daftar

akashistyle said...

@Lyssa Dollixious akaq kalo pakai cbox camane??

❁Syakirah❁ said...

Thanks kak lyysa comel .. Jadi laa walaupun sy guna ChatBox bukan ShoutBox .. Thnkas kak comel .. :)

Aya Suraya said...

Kak Lyssa ,nk tnye , mcm ne nk letak SHOUTBOX tu dekat dalam blog ..?

Syarifah cahaya said...

akak,camne nie...x reti nk wat...x boley pon~

chibi maruko said...

kak , saya guna yg shout.busuk tu . cane nak buat ni ?

Miss Blogger said...

@αωαи иαиσ

saya guna cbox jgak but bleh je pown...thanks kk lyssa

Dania Nasreen said...

kak no. empat tu tak paham la..