Tips : Meringankan Blog

Hii ~
Assalamualaikum !!

hehehe . Amacam korang semua ! Sehat takk ?
Takk ? Alar.. Kesiann nyer. G mam ubat , pat ! hehe :)

Oke , Kali ni , Lyssa nak share ciket tips , macam mana nak ringankan blog korang tuh !:)
Jap , before tuh , Lyssa nak tanya ,  Blog Lyssa BERAT or RINGAN ? hehe.

Ntah lah , pada Lyssa , blog Lyssa niyh agak ringan lah kott !
Tak tahu lak , pada korang apa ! :) okiee! :) Cepat!! Cepat ! Korang nak tahu ke tak ?
Kalau nak tahu , boleh teruskan baca ye ..
Kalau tiba tiba tak de mood ker, or malas nak dengar celoteh Lyssa , korang boleh 
KLIK SINI .. oke  .?:) Trimaass ~

Oke . Bagi sesiapa yang nak teruskan tuh , Lyssa bagi ciket tips taww?:)


Jangan Letak Terlalu Banyak Widget
Tahu ke korang . Apa itu Widget ? hehe . tAk tahu ye..? alar. yang korang letakkan dekat Sidebar korang tuh , and yang korang dok Tekan - tekan Add Gadget tuh , haa. itu lah Widget ! HAHA! Kalau  Blog korang penuh dengan Widget , memang selalunye , ianya akan memberatkan blog korang n automatik , blog akan lambat untuk load :)

Elakkan Meletak Widget yang TAK Penting
Apa Maksud Lyssa ye? hehe , Alar . oke . macam niyh . Korang tengok dekat Sidebar korang . Ada tak korang letak e.g : Jam (clock) , Hit Counter , Gambar Comel ( Welcome To My Blog) , Animation Widget and so on . ada kan ? hee . kalau korang nak blog korang nampak kemas dan ringan , SILA lah padam benda2 alah itu semua :) Yupp! Lyssa tahu , kalau letak benda tuh semua , memang CANTIK ! Tapi , kalau korang tak nak orang LARI drpd blog korang , yang disebabkan lambat loading , korang buang lah ehh ? :)

Jangan Upload Terlalu Banyak Gambar
Oke , yang ini , for sure semua orang tahu kan ? Makin banyak korang upload pic kat blog korang tuh , makin lambat lah n berat lah blog korang . Korang nak ker , blog korang lambat loading ? For Sure tak nak lah kan . hee! Ye . Terus terang Lyssa cakap , bila Lyssa masuk someone punya blog yang lambat loading kan , Lyssa terus keluar dengan menekan PANGKAH dekat Tab tuh . Lyssa niyh , bukannya jenis yang suka menunggu. Sapa yang kenal Lyssa tuh , diorang tahu ler.. hehe :) Ampukk bukk !

Kurangkan Jumlah Entry di Blog Anda
Ohh .yeah ! Kalau boleh , jangan letak terlalu banyak entry yang korang post tuh , dekat blog korang ekk . Sekurang-kurang nya , ada 3 atau 4 je pon sudah cukup :) Kalau banyak2 nanti , takot lambat pulak nak loading kan ? :))

***Ohh ye ye. Lyssa rasa itu je lah , yang Lyssa tahu , untuk meringankan blog ! Kalau ada sesapa yang nak tambah apa yang korang tahu , boleh lah tinggalkan tambahan korang , di ruangan komen oke? :) Makacehh yea banyak2 , cebab sudi singgah and baca :)

Kalau korang sukakan entry ini ,
Silalah LIKE and COMMENT ok ?:)
tata ;)


KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

72 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
nuruashia
AUTHOR
April 17, 2011 at 9:14 AM delete

setuju sme kamu cik Lyssa :)

avatar
Safone Mad
AUTHOR
April 17, 2011 at 9:19 AM delete

buat 'Read More' kat setiap entri, baru ringan, page loading cpat siket :)

avatar
April 17, 2011 at 9:24 AM delete

@Safone Mad

yupp ! Lagi SATU ,buat read more , tapi . selalunya , ramai yang malas nak baca entry kita, kalau kita buat read more . walaupun , itu salah satu cara yang agak bagus. btw , thnx 4 sharing yea!:)

avatar
April 17, 2011 at 10:02 AM delete

Assalamualaikum sis,
thx 4 da tips.
I'm lovin it.
ehee :)

avatar
April 17, 2011 at 10:46 AM delete

tips yang menarik. hee. thanks sys :) ohh ye, page saya berat tak ? hehe.

avatar
April 17, 2011 at 11:02 AM delete

sokong dgn lyssa !!
da la berad,,,kala0 pegi kt facebook,,kala0 la lyssa taip kan..sure lyssa taip tu x der kuar perkataan,,dah abis taip baru perkataan nye keluar..

avatar
April 17, 2011 at 11:05 AM delete

@Fatma Diyana MB.

hehe . nak kata berat tak sgt lah . lebih kurang mcm Lyssa jerk! HAHA

avatar
April 17, 2011 at 11:06 AM delete

@hey ! im miss chapaholic !

hahaha .yg itu FACEBOOK . mmg ler! berat2. tmbah2 , kalau ada bnyk friends , lagiii lah berat! huhuhu

avatar
Dea
AUTHOR
April 17, 2011 at 12:55 PM delete

lyssa, blog sy xbnyk benda, tp bila kira berat melalui website yg blh timbg berat belog tu, cam berar je... 180++.. xtaw caner nk kurangkn agi... :)

avatar
April 17, 2011 at 1:59 PM delete

owh..yeke...lyssa tau x cm ne nk wt read more kt blog kite??..singgah and follow u..

avatar
Sheila Kamal
AUTHOR
April 17, 2011 at 7:25 PM delete

hi! comelnya ur blog.. liked! hehe.. entry u yg ni pn best, sgt helpful tuk blogger br mcm sy.. ;p

btw, jom singgah my blog:

http://sheilakamal.blogspot.com/

follow la if b'minat & jgn lupa leave a comment or two okay? tengsss! :)

avatar
April 17, 2011 at 8:08 PM delete

hee :) blog sy berat ta ? sila kOmen ^_^

avatar
April 17, 2011 at 8:48 PM delete

@Dea

wahh .beart ler tuh.. maybe , bnyk sgt gmbar kerr ? hehe

avatar
April 17, 2011 at 8:48 PM delete

@www.fierapirot.bolgspot.com

tahu ..tahu . tgk tuttorial Lyssa erkXD trimass..

avatar
April 17, 2011 at 8:49 PM delete

@Sheila Kamal

hee. InsyaAllah . nnty , Lyssa folloe erkkD

avatar
April 18, 2011 at 6:07 PM delete

cik lyssa,
thnx for the tips.saya memang kurangkan widget dlam blog saya.sian pembaca kena tunggu lama nak loading page.
da follow u...

avatar
radzi
AUTHOR
April 18, 2011 at 6:14 PM delete

Cik Lisa,

Blog saya loading dia ok ke?

avatar
April 19, 2011 at 4:04 PM delete

hehe..best tips ni..ntah la blog ida ringan ke x..nk tnya pendapat...huhuhuhuhu

avatar
gigiAriEma
AUTHOR
April 20, 2011 at 10:47 AM delete

nice tips.. :)
gigi pun nak pegi kurang kan larh nih.. :)

avatar
cikzie
AUTHOR
May 5, 2011 at 12:54 AM delete

@Lyssa Dollixious
cmne nk buat gambar kat ats tu erhhh

avatar
sygana
AUTHOR
May 20, 2011 at 1:08 AM delete

@nuruashia
terima kasih lyssa...nk tanya cm ne nk wat home atau apa-apa je r yang berkaitan cm lyssa pya ye yg kt atas sekali tuh..klik kt situ je senang nmpknya..

avatar
Siti Zaleha
AUTHOR
May 23, 2011 at 5:00 PM delete

salam lisa ...silalah ke blog saya http://perfumekesihatansiti.blogspot.com sbb saya masih baru dan byk kena belajar...silalah komen dan follow ye thank..

avatar
Siti Zaleha
AUTHOR
May 23, 2011 at 5:00 PM delete

salam lisa ...silalah ke blog saya http://perfumekesihatansiti.blogspot.com sbb saya masih baru dan byk kena belajar...silalah komen dan follow ye thank..

avatar
Hidayah
AUTHOR
May 23, 2011 at 11:16 PM delete

thanx.. nie btol2 bergune..

avatar
bibirmerah
AUTHOR
May 24, 2011 at 10:52 PM delete

But sis, why ur blog take a time to loading??huuhuh..I wonder,,,

avatar
stfzn
AUTHOR
July 30, 2011 at 5:41 PM delete

sys , kite tak faham yg kurangkan entry tuh . maksud nya mcm mana ? *confius , haha

avatar
August 15, 2011 at 2:34 PM delete

hay akak . santek lhaa blog akak . btw , akak pum santek juge . camane akak editt blog ? blurr lhaa . heheh .

avatar
Naqib Winx
AUTHOR
October 17, 2011 at 9:05 AM delete

Kak lyssa. Naqib dah tau berat blog kak lyssa berape. berat blog lyssa ialah : 106.52 KB
berat tu! blog kak lyssa dh obesiti lah kak lyssa. cepat2 ! kene kurus kan blog kak lyssa ! =)
kalau kak lyssa tak caye g tengok kat : http://www.iwebtool.com/speed_test

senang jew nk tau berat blog kak lyssa.

first . Copy URL blog kak lyssa
then paste kat kota chumel tu.

second click " Check! "
pastu ade keluar kotak warne coklat ke oren nan . hehe.
pastu tengok ditulis " Size "

kat situ la berat blog kak lyssa.

blog ni tak leh lebih dari 100 kb tau kak

selamat mencube ! =)

avatar
NURUL ASHIKIN
AUTHOR
October 18, 2011 at 10:39 PM delete

thanks lisa... useful info fr u
http://ffullhousestory.blogspot.com

avatar
Era
AUTHOR
October 20, 2011 at 6:55 PM delete

tq, lyssa....akak baru guna tips adik...memg berkesan.sebelum nie, lambat giler.sekrg, dh ok.TQ
http://juarakuimpian.blogspot.com/

avatar
cahaya surGa
AUTHOR
October 22, 2011 at 3:31 AM delete

menarik ... tp sya rase blog sya berat lah..
singgah lah log sya klohttp://tautanhati93.blogspot.com/ sudi..

avatar
October 25, 2011 at 7:50 AM delete

Oh...skrg ny bru sya taw knpa blog sya trlalu berat..snggah d blog sya sis Lyssa...Tenz sbb bgi tips..

http://www.belogcikamirah.blogspot.com

avatar
Norlida Ramli
AUTHOR
October 30, 2011 at 12:06 AM delete

kalo wat read more ok x?hehe

avatar
November 19, 2011 at 6:21 AM delete

lyssa cmner nk buang welcome image y click tu bru msok blog ek???
da berat suda blog..xboleyy bukak..tlg saya lyssa

:(

avatar
Farah Aisyah
AUTHOR
November 21, 2011 at 8:13 PM delete

setuju kak !
follow ye : http://aisyahsazalee.blogspot.com/

avatar
November 23, 2011 at 11:46 AM delete

Kq,page loading kite cpt tp blog kite nih lmbt scroll ke bawah. Caner nih? Banyak cara kiter dh wt tp ttp berat.

avatar
December 16, 2011 at 12:07 PM delete

salam .
lissa ! thanks for all the tuto <3
sangat berbaloi . daripada buta blog . sekarang saya dah pandai sikit nak RENOVATE blog ni . tapi still belajar slowly . saya folowwer tetap lyssa !

avatar
December 17, 2011 at 10:30 PM delete

yesss :) setuju dengan kak lyssa , jum buang buang buang :P

avatar
December 21, 2011 at 1:43 PM delete

akak letak camne icon dekat entry perlu dibaca tu

avatar
January 11, 2012 at 3:16 PM delete

yup, betul tuu Lyssa. coz sebelum ney ada pernah bukak blog someone tuu, macam-macam dia letak. nak bukak memang lembab gila-gila-gila! ^_^" hee

avatar
January 14, 2012 at 10:43 PM delete

agaknya blog saya berat kut. tapi xpelah, sye mmg suka letak byk gmbr dr menulis dgn pnjg lebar. hehehe..

tambahan kalu setiap kali buka blog sendiri, memang x pernah loading lambat. so x tahulah kalau org lain yg membukanya. huhu,,,

avatar
February 15, 2012 at 7:00 AM delete

@Lyssa Dollixious
lebih baik kompres lah semua widget script yg ade ... haa' lpas tu bru lh ringan .. nice blog. keep happy blogging
(y)

avatar
March 9, 2012 at 2:08 PM delete

kak lyssa leyh bg x widget2 yg sepatotnye ade dlm blog..n yg xsepatutnye ade dlm blog ??

avatar
myrahanaazizi
AUTHOR
March 10, 2012 at 5:28 PM delete

hye kak lyssa..hihi..wahh myra rase blog myra cam berat je..eheee..btw.useful tips..keep it up kak lyssa..

avatar
drheartymza
AUTHOR
May 28, 2012 at 5:41 PM delete

thnx for the tips.
dah follow kak lyssa dah :)

avatar
diablo
AUTHOR
July 19, 2012 at 7:03 PM delete

masih ada cara lain gak???

avatar
November 9, 2012 at 5:07 PM delete

Tengs untuk tips ni kak :)

avatar
mselim3
AUTHOR
November 27, 2012 at 12:56 PM delete

Terima kasih atas info nyer k...

avatar
December 5, 2012 at 2:12 PM delete

waalaikumussalam sis...thanks kak,info yang sangat berguna

avatar
ecah
AUTHOR
December 21, 2012 at 11:48 AM delete

info yg sangat best! ecah dah ikut banyak tips & tuturial lisa..tq!

avatar
Effa Nadia
AUTHOR
January 18, 2013 at 9:41 AM delete

LIKE & COMMENT ! setuju sangat2.. satgi nak wat tips mcm ni lah.. haha , gurau

avatar
d0d0l
AUTHOR
January 22, 2013 at 9:20 AM delete

baru lepas delete beberapa widget yg x bape nak penting. cuma dlm pertimbangan sm ada nak delete senarai 'ping aggregator' atau nak kekalkan. mende tu main peranan gak dlm trafik blog :p

avatar
Riki Rukmana
AUTHOR
April 1, 2013 at 4:45 PM delete

terimakasih mas/mba untuk tipsnya ini... salam sukses..

avatar
Saiyyidah
AUTHOR
July 7, 2013 at 1:03 AM delete

btol tuh!
blog akak bestla! leh masuk tv lak tu..
im newbie jer .. >_<

avatar
Sarah
AUTHOR
February 12, 2014 at 10:53 PM delete

Tips yang menarik dari seorang blogger yang terkenal

avatar
May 14, 2014 at 10:44 AM delete

betul ni..setuju..setuju..

avatar
September 4, 2015 at 7:39 AM delete

yeayyy. blog i dah ringan sekarang. dlu memang suka letak2 widget yang tak penting. hahahaha konon nmpak cantiklaa

avatar
Aisya Anis
AUTHOR
October 19, 2015 at 9:09 PM delete

Wups! Membantu,huhu sayang lah nak buang widget comel2 T^T


Visit me

avatar

Google+ Followers