Home
tutorial
Tips-Tips

20 April 2011

Tips : Meringankan Blog

Hii ~
Assalamualaikum !!

hehehe . Amacam korang semua ! Sehat takk ?
Takk ? Alar.. Kesiann nyer. G mam ubat , pat ! hehe :)

Oke , Kali ni , Lyssa nak share ciket tips , macam mana nak ringankan blog korang tuh !:)
Jap , before tuh , Lyssa nak tanya ,  Blog Lyssa BERAT or RINGAN ? hehe.

Ntah lah , pada Lyssa , blog Lyssa niyh agak ringan lah kott !
Tak tahu lak , pada korang apa ! :) okiee! :) Cepat!! Cepat ! Korang nak tahu ke tak ?
Kalau nak tahu , boleh teruskan baca ye ..
Kalau tiba tiba tak de mood ker, or malas nak dengar celoteh Lyssa , korang boleh 
KLIK SINI .. oke  .?:) Trimaass ~

Oke . Bagi sesiapa yang nak teruskan tuh , Lyssa bagi ciket tips taww?:)


Jangan Letak Terlalu Banyak Widget
Tahu ke korang . Apa itu Widget ? hehe . tAk tahu ye..? alar. yang korang letakkan dekat Sidebar korang tuh , and yang korang dok Tekan - tekan Add Gadget tuh , haa. itu lah Widget ! HAHA! Kalau  Blog korang penuh dengan Widget , memang selalunye , ianya akan memberatkan blog korang n automatik , blog akan lambat untuk load :)

Elakkan Meletak Widget yang TAK Penting
Apa Maksud Lyssa ye? hehe , Alar . oke . macam niyh . Korang tengok dekat Sidebar korang . Ada tak korang letak e.g : Jam (clock) , Hit Counter , Gambar Comel ( Welcome To My Blog) , Animation Widget and so on . ada kan ? hee . kalau korang nak blog korang nampak kemas dan ringan , SILA lah padam benda2 alah itu semua :) Yupp! Lyssa tahu , kalau letak benda tuh semua , memang CANTIK ! Tapi , kalau korang tak nak orang LARI drpd blog korang , yang disebabkan lambat loading , korang buang lah ehh ? :)

Jangan Upload Terlalu Banyak Gambar
Oke , yang ini , for sure semua orang tahu kan ? Makin banyak korang upload pic kat blog korang tuh , makin lambat lah n berat lah blog korang . Korang nak ker , blog korang lambat loading ? For Sure tak nak lah kan . hee! Ye . Terus terang Lyssa cakap , bila Lyssa masuk someone punya blog yang lambat loading kan , Lyssa terus keluar dengan menekan PANGKAH dekat Tab tuh . Lyssa niyh , bukannya jenis yang suka menunggu. Sapa yang kenal Lyssa tuh , diorang tahu ler.. hehe :) Ampukk bukk !

Kurangkan Jumlah Entry di Blog Anda
Ohh .yeah ! Kalau boleh , jangan letak terlalu banyak entry yang korang post tuh , dekat blog korang ekk . Sekurang-kurang nya , ada 3 atau 4 je pon sudah cukup :) Kalau banyak2 nanti , takot lambat pulak nak loading kan ? :))

***Ohh ye ye. Lyssa rasa itu je lah , yang Lyssa tahu , untuk meringankan blog ! Kalau ada sesapa yang nak tambah apa yang korang tahu , boleh lah tinggalkan tambahan korang , di ruangan komen oke? :) Makacehh yea banyak2 , cebab sudi singgah and baca :)

Kalau korang sukakan entry ini ,
Silalah LIKE and COMMENT ok ?:)
tata ;)



70 000 orang Pengomen Terhebat !!:

nuruashia said...

setuju sme kamu cik Lyssa :)

Safone Mad said...

buat 'Read More' kat setiap entri, baru ringan, page loading cpat siket :)

Lyssa Dollixious said...

@nuruashia

hehe .thnxx sebab setuju !

Lyssa Dollixious said...

@Safone Mad

yupp ! Lagi SATU ,buat read more , tapi . selalunya , ramai yang malas nak baca entry kita, kalau kita buat read more . walaupun , itu salah satu cara yang agak bagus. btw , thnx 4 sharing yea!:)

superb sahabat said...

Assalamualaikum sis,
thx 4 da tips.
I'm lovin it.
ehee :)

Lyssa Dollixious said...

@superb sahabat

ehee . okiee. welcome lah !XD ;)

Fatma Diyana MB. said...

tips yang menarik. hee. thanks sys :) ohh ye, page saya berat tak ? hehe.

hey ! im miss chapaholic ! said...

sokong dgn lyssa !!
da la berad,,,kala0 pegi kt facebook,,kala0 la lyssa taip kan..sure lyssa taip tu x der kuar perkataan,,dah abis taip baru perkataan nye keluar..

Lyssa Dollixious said...

@Fatma Diyana MB.

hehe . nak kata berat tak sgt lah . lebih kurang mcm Lyssa jerk! HAHA

Lyssa Dollixious said...

@hey ! im miss chapaholic !

hahaha .yg itu FACEBOOK . mmg ler! berat2. tmbah2 , kalau ada bnyk friends , lagiii lah berat! huhuhu

Dea said...

lyssa, blog sy xbnyk benda, tp bila kira berat melalui website yg blh timbg berat belog tu, cam berar je... 180++.. xtaw caner nk kurangkn agi... :)

www.fierapirot.bolgspot.com said...

owh..yeke...lyssa tau x cm ne nk wt read more kt blog kite??..singgah and follow u..

Sheila Kamal said...

hi! comelnya ur blog.. liked! hehe.. entry u yg ni pn best, sgt helpful tuk blogger br mcm sy.. ;p

btw, jom singgah my blog:

http://sheilakamal.blogspot.com/

follow la if b'minat & jgn lupa leave a comment or two okay? tengsss! :)

A.s.m.A.A w.A.h.A.D said...

hee :) blog sy berat ta ? sila kOmen ^_^

Lyssa Dollixious said...

@Dea

wahh .beart ler tuh.. maybe , bnyk sgt gmbar kerr ? hehe

Lyssa Dollixious said...

@www.fierapirot.bolgspot.com

tahu ..tahu . tgk tuttorial Lyssa erkXD trimass..

Lyssa Dollixious said...

@Sheila Kamal

hee. InsyaAllah . nnty , Lyssa folloe erkkD

Lyssa Dollixious said...

@A.s.m.A.A w.A.h.A.D

hehe . tenet tgh lembab niyhh ;)

иʋя ƨʏαяιʓα иαтαƨʏα said...

btoi2!!! huhuhu~

msredcheesecake said...

cik lyssa,
thnx for the tips.saya memang kurangkan widget dlam blog saya.sian pembaca kena tunggu lama nak loading page.
da follow u...

radzi said...

Cik Lisa,

Blog saya loading dia ok ke?

♥ norlida ♥ said...

hehe..best tips ni..ntah la blog ida ringan ke x..nk tnya pendapat...huhuhuhuhu

gigiAriEma said...

nice tips.. :)
gigi pun nak pegi kurang kan larh nih.. :)

cikzie said...

@Lyssa Dollixious
cmne nk buat gambar kat ats tu erhhh

sygana said...

@nuruashia
terima kasih lyssa...nk tanya cm ne nk wat home atau apa-apa je r yang berkaitan cm lyssa pya ye yg kt atas sekali tuh..klik kt situ je senang nmpknya..

Siti Zaleha said...

salam lisa ...silalah ke blog saya http://perfumekesihatansiti.blogspot.com sbb saya masih baru dan byk kena belajar...silalah komen dan follow ye thank..

Siti Zaleha said...

salam lisa ...silalah ke blog saya http://perfumekesihatansiti.blogspot.com sbb saya masih baru dan byk kena belajar...silalah komen dan follow ye thank..

Hidayah said...

thanx.. nie btol2 bergune..

bibirmerah said...

But sis, why ur blog take a time to loading??huuhuh..I wonder,,,

Samira Mira said...

saya pn stuju ^_^

Miss Diyana :) said...

now I know why...'=.=

stfzn said...

sys , kite tak faham yg kurangkan entry tuh . maksud nya mcm mana ? *confius , haha

♥♥ Wan Nurhajirah ♥♥ said...

hay akak . santek lhaa blog akak . btw , akak pum santek juge . camane akak editt blog ? blurr lhaa . heheh .

Naqib Winx said...

Kak lyssa. Naqib dah tau berat blog kak lyssa berape. berat blog lyssa ialah : 106.52 KB
berat tu! blog kak lyssa dh obesiti lah kak lyssa. cepat2 ! kene kurus kan blog kak lyssa ! =)
kalau kak lyssa tak caye g tengok kat : http://www.iwebtool.com/speed_test

senang jew nk tau berat blog kak lyssa.

first . Copy URL blog kak lyssa
then paste kat kota chumel tu.

second click " Check! "
pastu ade keluar kotak warne coklat ke oren nan . hehe.
pastu tengok ditulis " Size "

kat situ la berat blog kak lyssa.

blog ni tak leh lebih dari 100 kb tau kak

selamat mencube ! =)

NURUL ASHIKIN said...

thanks lisa... useful info fr u
http://ffullhousestory.blogspot.com

Era said...

tq, lyssa....akak baru guna tips adik...memg berkesan.sebelum nie, lambat giler.sekrg, dh ok.TQ
http://juarakuimpian.blogspot.com/

cahaya surGa said...

menarik ... tp sya rase blog sya berat lah..
singgah lah log sya klohttp://tautanhati93.blogspot.com/ sudi..

Nurul Amirah Anis said...

Oh...skrg ny bru sya taw knpa blog sya trlalu berat..snggah d blog sya sis Lyssa...Tenz sbb bgi tips..

http://www.belogcikamirah.blogspot.com

Norlida Ramli said...

kalo wat read more ok x?hehe

sueya152703109249 said...

lyssa cmner nk buang welcome image y click tu bru msok blog ek???
da berat suda blog..xboleyy bukak..tlg saya lyssa

:(

fieka said...

thanks sys . :)

Farah Aisyah said...

setuju kak !
follow ye : http://aisyahsazalee.blogspot.com/

Siti Naziha Armalia said...

Kq,page loading kite cpt tp blog kite nih lmbt scroll ke bawah. Caner nih? Banyak cara kiter dh wt tp ttp berat.

Nurrul Amiera said...

tersgt2 setuju

NURHAMIZAH HISHAMUDDIN said...

salam .
lissa ! thanks for all the tuto <3
sangat berbaloi . daripada buta blog . sekarang saya dah pandai sikit nak RENOVATE blog ni . tapi still belajar slowly . saya folowwer tetap lyssa !

bella story said...

Blog sayaa berat. :D

Shaquilla Abdullah said...

yesss :) setuju dengan kak lyssa , jum buang buang buang :P

diari seorang gadis said...

akak letak camne icon dekat entry perlu dibaca tu

Aishah Aminuddin said...

yup, betul tuu Lyssa. coz sebelum ney ada pernah bukak blog someone tuu, macam-macam dia letak. nak bukak memang lembab gila-gila-gila! ^_^" hee

FatinKpopLover said...

agaknya blog saya berat kut. tapi xpelah, sye mmg suka letak byk gmbr dr menulis dgn pnjg lebar. hehehe..

tambahan kalu setiap kali buka blog sendiri, memang x pernah loading lambat. so x tahulah kalau org lain yg membukanya. huhu,,,

newbie on bloggrol said...

@Lyssa Dollixious
lebih baik kompres lah semua widget script yg ade ... haa' lpas tu bru lh ringan .. nice blog. keep happy blogging
(y)

Hafizah Zainal Abidin said...

kak lyssa leyh bg x widget2 yg sepatotnye ade dlm blog..n yg xsepatutnye ade dlm blog ??

myrahanaazizi said...

hye kak lyssa..hihi..wahh myra rase blog myra cam berat je..eheee..btw.useful tips..keep it up kak lyssa..

drheartymza said...

thnx for the tips.
dah follow kak lyssa dah :)

diablo said...

masih ada cara lain gak???

saya liea said...

Thank You !! ^-~

Balqis Athirah said...

Tengs untuk tips ni kak :)

Balqis Athirah said...

tengs kak lyssa :)

Ary_Putra said...

Rahasia Di Balik Perkataan Anda !
Kisah Sukses Helmut Werner Membangun Brand Mercedes-Benz
Wizyuloverz
Kisah Sukses Luar Biasa "Mimpi Sejuta Dollar"
Manusia pasti pulang ke kampung AKHIRAT
Cara menyingkapi sebuah masalah
Berani Gagal
Ambil Resiko
IMAJINASI YANG EMOSIONAL
Jangan Pernah Terlalu berharap
Filosofi Modal Nol
Miskin?? Siapa Takut..!!
5 Langkah Efektif untuk Mengalahkan Rasa Takut Anda
Sukses Itu Bukan Tujuan tapi akibat
Orang PINTAR sulit dapat KERJA
Usahawan yang Sombong. Celaka !!
Penjara Pikiran
Selamat Tinggal Masa Lalu
Belajar Dari Burung & Cacing
Permainan Pikiran

mselim3 said...

Terima kasih atas info nyer k...

aisyah lola cham said...

waalaikumussalam sis...thanks kak,info yang sangat berguna

ecah said...

info yg sangat best! ecah dah ikut banyak tips & tuturial lisa..tq!

FatinSweet said...

nice tips

Effa Nadia said...

LIKE & COMMENT ! setuju sangat2.. satgi nak wat tips mcm ni lah.. haha , gurau

d0d0l said...

baru lepas delete beberapa widget yg x bape nak penting. cuma dlm pertimbangan sm ada nak delete senarai 'ping aggregator' atau nak kekalkan. mende tu main peranan gak dlm trafik blog :p

Riki Rukmana said...

terimakasih mas/mba untuk tipsnya ini... salam sukses..

Saiyyidah said...

btol tuh!
blog akak bestla! leh masuk tv lak tu..
im newbie jer .. >_<

♥ Nurul Baidurah ♥ said...

Setuju lah ngan tips ni...

Sarah said...

Tips yang menarik dari seorang blogger yang terkenal

Nurul Baidurah said...

betul ni..setuju..setuju..