Tips : Meringankan Blog

Hii ~
Assalamualaikum !!

hehehe . Amacam korang semua ! Sehat takk ?
Takk ? Alar.. Kesiann nyer. G mam ubat , pat ! hehe :)

Oke , Kali ni , Lyssa nak share ciket tips , macam mana nak ringankan blog korang tuh !:)
Jap , before tuh , Lyssa nak tanya ,  Blog Lyssa BERAT or RINGAN ? hehe.

Ntah lah , pada Lyssa , blog Lyssa niyh agak ringan lah kott !
Tak tahu lak , pada korang apa ! :) okiee! :) Cepat!! Cepat ! Korang nak tahu ke tak ?
Kalau nak tahu , boleh teruskan baca ye ..
Kalau tiba tiba tak de mood ker, or malas nak dengar celoteh Lyssa , korang boleh 
KLIK SINI .. oke  .?:) Trimaass ~

Oke . Bagi sesiapa yang nak teruskan tuh , Lyssa bagi ciket tips taww?:)


Jangan Letak Terlalu Banyak Widget
Tahu ke korang . Apa itu Widget ? hehe . tAk tahu ye..? alar. yang korang letakkan dekat Sidebar korang tuh , and yang korang dok Tekan - tekan Add Gadget tuh , haa. itu lah Widget ! HAHA! Kalau  Blog korang penuh dengan Widget , memang selalunye , ianya akan memberatkan blog korang n automatik , blog akan lambat untuk load :)

Elakkan Meletak Widget yang TAK Penting
Apa Maksud Lyssa ye? hehe , Alar . oke . macam niyh . Korang tengok dekat Sidebar korang . Ada tak korang letak e.g : Jam (clock) , Hit Counter , Gambar Comel ( Welcome To My Blog) , Animation Widget and so on . ada kan ? hee . kalau korang nak blog korang nampak kemas dan ringan , SILA lah padam benda2 alah itu semua :) Yupp! Lyssa tahu , kalau letak benda tuh semua , memang CANTIK ! Tapi , kalau korang tak nak orang LARI drpd blog korang , yang disebabkan lambat loading , korang buang lah ehh ? :)

Jangan Upload Terlalu Banyak Gambar
Oke , yang ini , for sure semua orang tahu kan ? Makin banyak korang upload pic kat blog korang tuh , makin lambat lah n berat lah blog korang . Korang nak ker , blog korang lambat loading ? For Sure tak nak lah kan . hee! Ye . Terus terang Lyssa cakap , bila Lyssa masuk someone punya blog yang lambat loading kan , Lyssa terus keluar dengan menekan PANGKAH dekat Tab tuh . Lyssa niyh , bukannya jenis yang suka menunggu. Sapa yang kenal Lyssa tuh , diorang tahu ler.. hehe :) Ampukk bukk !

Kurangkan Jumlah Entry di Blog Anda
Ohh .yeah ! Kalau boleh , jangan letak terlalu banyak entry yang korang post tuh , dekat blog korang ekk . Sekurang-kurang nya , ada 3 atau 4 je pon sudah cukup :) Kalau banyak2 nanti , takot lambat pulak nak loading kan ? :))

***Ohh ye ye. Lyssa rasa itu je lah , yang Lyssa tahu , untuk meringankan blog ! Kalau ada sesapa yang nak tambah apa yang korang tahu , boleh lah tinggalkan tambahan korang , di ruangan komen oke? :) Makacehh yea banyak2 , cebab sudi singgah and baca :)

Kalau korang sukakan entry ini ,
Silalah LIKE and COMMENT ok ?:)
tata ;)


KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

72 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
nuruashia
AUTHOR
April 17, 2011 at 9:14 AM delete

setuju sme kamu cik Lyssa :)

Reply
avatar
Safone Mad
AUTHOR
April 17, 2011 at 9:19 AM delete

buat 'Read More' kat setiap entri, baru ringan, page loading cpat siket :)

Reply
avatar
April 17, 2011 at 9:24 AM delete

@Safone Mad

yupp ! Lagi SATU ,buat read more , tapi . selalunya , ramai yang malas nak baca entry kita, kalau kita buat read more . walaupun , itu salah satu cara yang agak bagus. btw , thnx 4 sharing yea!:)

Reply
avatar
April 17, 2011 at 10:02 AM delete

Assalamualaikum sis,
thx 4 da tips.
I'm lovin it.
ehee :)

Reply
avatar
April 17, 2011 at 10:46 AM delete

tips yang menarik. hee. thanks sys :) ohh ye, page saya berat tak ? hehe.

Reply
avatar
April 17, 2011 at 11:02 AM delete

sokong dgn lyssa !!
da la berad,,,kala0 pegi kt facebook,,kala0 la lyssa taip kan..sure lyssa taip tu x der kuar perkataan,,dah abis taip baru perkataan nye keluar..

Reply
avatar
April 17, 2011 at 11:05 AM delete

@Fatma Diyana MB.

hehe . nak kata berat tak sgt lah . lebih kurang mcm Lyssa jerk! HAHA

Reply
avatar
April 17, 2011 at 11:06 AM delete

@hey ! im miss chapaholic !

hahaha .yg itu FACEBOOK . mmg ler! berat2. tmbah2 , kalau ada bnyk friends , lagiii lah berat! huhuhu

Reply
avatar
Dea
AUTHOR
April 17, 2011 at 12:55 PM delete

lyssa, blog sy xbnyk benda, tp bila kira berat melalui website yg blh timbg berat belog tu, cam berar je... 180++.. xtaw caner nk kurangkn agi... :)

Reply
avatar
April 17, 2011 at 1:59 PM delete

owh..yeke...lyssa tau x cm ne nk wt read more kt blog kite??..singgah and follow u..

Reply
avatar
Sheila Kamal
AUTHOR
April 17, 2011 at 7:25 PM delete

hi! comelnya ur blog.. liked! hehe.. entry u yg ni pn best, sgt helpful tuk blogger br mcm sy.. ;p

btw, jom singgah my blog:

http://sheilakamal.blogspot.com/

follow la if b'minat & jgn lupa leave a comment or two okay? tengsss! :)

Reply
avatar
April 17, 2011 at 8:08 PM delete

hee :) blog sy berat ta ? sila kOmen ^_^

Reply
avatar
April 17, 2011 at 8:48 PM delete

@Dea

wahh .beart ler tuh.. maybe , bnyk sgt gmbar kerr ? hehe

Reply
avatar
April 17, 2011 at 8:48 PM delete

@www.fierapirot.bolgspot.com

tahu ..tahu . tgk tuttorial Lyssa erkXD trimass..

Reply
avatar
April 17, 2011 at 8:49 PM delete

@Sheila Kamal

hee. InsyaAllah . nnty , Lyssa folloe erkkD

Reply
avatar
April 18, 2011 at 6:07 PM delete

cik lyssa,
thnx for the tips.saya memang kurangkan widget dlam blog saya.sian pembaca kena tunggu lama nak loading page.
da follow u...

Reply
avatar
radzi
AUTHOR
April 18, 2011 at 6:14 PM delete

Cik Lisa,

Blog saya loading dia ok ke?

Reply
avatar
April 19, 2011 at 4:04 PM delete

hehe..best tips ni..ntah la blog ida ringan ke x..nk tnya pendapat...huhuhuhuhu

Reply
avatar
gigiAriEma
AUTHOR
April 20, 2011 at 10:47 AM delete

nice tips.. :)
gigi pun nak pegi kurang kan larh nih.. :)

Reply
avatar
cikzie
AUTHOR
May 5, 2011 at 12:54 AM delete

@Lyssa Dollixious
cmne nk buat gambar kat ats tu erhhh

Reply
avatar
sygana
AUTHOR
May 20, 2011 at 1:08 AM delete

@nuruashia
terima kasih lyssa...nk tanya cm ne nk wat home atau apa-apa je r yang berkaitan cm lyssa pya ye yg kt atas sekali tuh..klik kt situ je senang nmpknya..

Reply
avatar
Siti Zaleha
AUTHOR
May 23, 2011 at 5:00 PM delete

salam lisa ...silalah ke blog saya http://perfumekesihatansiti.blogspot.com sbb saya masih baru dan byk kena belajar...silalah komen dan follow ye thank..

Reply
avatar
Siti Zaleha
AUTHOR
May 23, 2011 at 5:00 PM delete

salam lisa ...silalah ke blog saya http://perfumekesihatansiti.blogspot.com sbb saya masih baru dan byk kena belajar...silalah komen dan follow ye thank..

Reply
avatar
Hidayah
AUTHOR
May 23, 2011 at 11:16 PM delete

thanx.. nie btol2 bergune..

Reply
avatar
bibirmerah
AUTHOR
May 24, 2011 at 10:52 PM delete

But sis, why ur blog take a time to loading??huuhuh..I wonder,,,

Reply
avatar
stfzn
AUTHOR
July 30, 2011 at 5:41 PM delete

sys , kite tak faham yg kurangkan entry tuh . maksud nya mcm mana ? *confius , haha

Reply
avatar
August 15, 2011 at 2:34 PM delete

hay akak . santek lhaa blog akak . btw , akak pum santek juge . camane akak editt blog ? blurr lhaa . heheh .

Reply
avatar
Naqib Winx
AUTHOR
October 17, 2011 at 9:05 AM delete

Kak lyssa. Naqib dah tau berat blog kak lyssa berape. berat blog lyssa ialah : 106.52 KB
berat tu! blog kak lyssa dh obesiti lah kak lyssa. cepat2 ! kene kurus kan blog kak lyssa ! =)
kalau kak lyssa tak caye g tengok kat : http://www.iwebtool.com/speed_test

senang jew nk tau berat blog kak lyssa.

first . Copy URL blog kak lyssa
then paste kat kota chumel tu.

second click " Check! "
pastu ade keluar kotak warne coklat ke oren nan . hehe.
pastu tengok ditulis " Size "

kat situ la berat blog kak lyssa.

blog ni tak leh lebih dari 100 kb tau kak

selamat mencube ! =)

Reply
avatar
NURUL ASHIKIN
AUTHOR
October 18, 2011 at 10:39 PM delete

thanks lisa... useful info fr u
http://ffullhousestory.blogspot.com

Reply
avatar
Era
AUTHOR
October 20, 2011 at 6:55 PM delete

tq, lyssa....akak baru guna tips adik...memg berkesan.sebelum nie, lambat giler.sekrg, dh ok.TQ
http://juarakuimpian.blogspot.com/

Reply
avatar
cahaya surGa
AUTHOR
October 22, 2011 at 3:31 AM delete

menarik ... tp sya rase blog sya berat lah..
singgah lah log sya klohttp://tautanhati93.blogspot.com/ sudi..

Reply
avatar
October 25, 2011 at 7:50 AM delete

Oh...skrg ny bru sya taw knpa blog sya trlalu berat..snggah d blog sya sis Lyssa...Tenz sbb bgi tips..

http://www.belogcikamirah.blogspot.com

Reply
avatar
Norlida Ramli
AUTHOR
October 30, 2011 at 12:06 AM delete

kalo wat read more ok x?hehe

Reply
avatar
November 19, 2011 at 6:21 AM delete

lyssa cmner nk buang welcome image y click tu bru msok blog ek???
da berat suda blog..xboleyy bukak..tlg saya lyssa

:(

Reply
avatar
Farah Aisyah
AUTHOR
November 21, 2011 at 8:13 PM delete

setuju kak !
follow ye : http://aisyahsazalee.blogspot.com/

Reply
avatar
November 23, 2011 at 11:46 AM delete

Kq,page loading kite cpt tp blog kite nih lmbt scroll ke bawah. Caner nih? Banyak cara kiter dh wt tp ttp berat.

Reply
avatar
December 16, 2011 at 12:07 PM delete

salam .
lissa ! thanks for all the tuto <3
sangat berbaloi . daripada buta blog . sekarang saya dah pandai sikit nak RENOVATE blog ni . tapi still belajar slowly . saya folowwer tetap lyssa !

Reply
avatar
December 17, 2011 at 10:30 PM delete

yesss :) setuju dengan kak lyssa , jum buang buang buang :P

Reply
avatar
December 21, 2011 at 1:43 PM delete

akak letak camne icon dekat entry perlu dibaca tu

Reply
avatar
January 11, 2012 at 3:16 PM delete

yup, betul tuu Lyssa. coz sebelum ney ada pernah bukak blog someone tuu, macam-macam dia letak. nak bukak memang lembab gila-gila-gila! ^_^" hee

Reply
avatar
January 14, 2012 at 10:43 PM delete

agaknya blog saya berat kut. tapi xpelah, sye mmg suka letak byk gmbr dr menulis dgn pnjg lebar. hehehe..

tambahan kalu setiap kali buka blog sendiri, memang x pernah loading lambat. so x tahulah kalau org lain yg membukanya. huhu,,,

Reply
avatar
February 15, 2012 at 7:00 AM delete

@Lyssa Dollixious
lebih baik kompres lah semua widget script yg ade ... haa' lpas tu bru lh ringan .. nice blog. keep happy blogging
(y)

Reply
avatar
March 9, 2012 at 2:08 PM delete

kak lyssa leyh bg x widget2 yg sepatotnye ade dlm blog..n yg xsepatutnye ade dlm blog ??

Reply
avatar
myrahanaazizi
AUTHOR
March 10, 2012 at 5:28 PM delete

hye kak lyssa..hihi..wahh myra rase blog myra cam berat je..eheee..btw.useful tips..keep it up kak lyssa..

Reply
avatar
drheartymza
AUTHOR
May 28, 2012 at 5:41 PM delete

thnx for the tips.
dah follow kak lyssa dah :)

Reply
avatar
diablo
AUTHOR
July 19, 2012 at 7:03 PM delete

masih ada cara lain gak???

Reply
avatar
November 9, 2012 at 5:07 PM delete

Tengs untuk tips ni kak :)

Reply
avatar
mselim3
AUTHOR
November 27, 2012 at 12:56 PM delete

Terima kasih atas info nyer k...

Reply
avatar
December 5, 2012 at 2:12 PM delete

waalaikumussalam sis...thanks kak,info yang sangat berguna

Reply
avatar
ecah
AUTHOR
December 21, 2012 at 11:48 AM delete

info yg sangat best! ecah dah ikut banyak tips & tuturial lisa..tq!

Reply
avatar
Effa Nadia
AUTHOR
January 18, 2013 at 9:41 AM delete

LIKE & COMMENT ! setuju sangat2.. satgi nak wat tips mcm ni lah.. haha , gurau

Reply
avatar
d0d0l
AUTHOR
January 22, 2013 at 9:20 AM delete

baru lepas delete beberapa widget yg x bape nak penting. cuma dlm pertimbangan sm ada nak delete senarai 'ping aggregator' atau nak kekalkan. mende tu main peranan gak dlm trafik blog :p

Reply
avatar
Riki Rukmana
AUTHOR
April 1, 2013 at 4:45 PM delete

terimakasih mas/mba untuk tipsnya ini... salam sukses..

Reply
avatar
Saiyyidah
AUTHOR
July 7, 2013 at 1:03 AM delete

btol tuh!
blog akak bestla! leh masuk tv lak tu..
im newbie jer .. >_<

Reply
avatar
Sarah
AUTHOR
February 12, 2014 at 10:53 PM delete

Tips yang menarik dari seorang blogger yang terkenal

Reply
avatar
May 14, 2014 at 10:44 AM delete

betul ni..setuju..setuju..

Reply
avatar
September 4, 2015 at 7:39 AM delete

yeayyy. blog i dah ringan sekarang. dlu memang suka letak2 widget yang tak penting. hahahaha konon nmpak cantiklaa

Reply
avatar
Aisya Anis
AUTHOR
October 19, 2015 at 9:09 PM delete

Wups! Membantu,huhu sayang lah nak buang widget comel2 T^T


Visit me

Reply
avatar

Google+ Followers