Tutorial : Tukar Jenis Font Untuk Post Title dan Sidebar Title

Salam Sayangg Semua .

Haii . ok. Seperti yang korang tahu , entry ini ..
Lyssa nak ajarkan korang macamana nak  
"Tukar Font Post Title and Sidebar Title" korang itu.
Lepas Lyssa belek2 balik kod dekat blog Lyssa ,
Lyssa dapat idea untuk tukarkan font title..Try.Try..Try..
Las-last , menjadi jugakk... heheheXD
Oke . Kalau nak tahu , just ikot step di bawah yer ! :)

Untuk POST TITLE

1. Dashboard > Design > Edit Html >

2. Search kod ini : (Tekan Ctrl F untuk memudahkan pencarian)

h3.post-title {

kalau tak de , cari kod ni pulak oke?

.post h3 {

3. Then , bila dah jumpa , kat bawah tuh , ada tak kod lebih kurang macam ni lah ?

font: $(post.title.font);

4. Ada kan ? Oke . Copy and Paste Kod kat bawah ni .. DI BAWAH kod kat atas ni . ( Paham tak ?)

font-family:"Times New Roman",Georgia,Serif;

** Ok . Kalau sudah paste , perkataan MERAH itu , korang bolehlah tukar dengan Nama Font yang lain .
Kalau tak tahu nak cari kat mana nama font tuh , korang boleh lah check dekat Microsoft Word korang.
Mesti ada kann ? Then , Copy Jenis Font yang korang suka.. OK ? >.^

Untuk SIDEBAR TITLE

1. Step nye , sama sengan Step Di atas...

2. Cuma , korang kena cari kod yang ini :

h2 {

3. Kalau dah jumpa . Cari kod ini kat bawah tu..

font: $(widget.title.font);

4. Then , paste je kod yang macam Lyssa tunjukkan untuk Post Tiltle.. oke? :)

5. Bila sudah siap , JANGAN Save lagi . Preview dulu.
Kalau menjadi , terus SAVE oke ?:) Chilll~


KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

60 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
naseerpatah
AUTHOR
April 21, 2011 at 10:55 AM delete

hye, simple tapi useful hehehe.. tq

avatar
April 21, 2011 at 10:59 AM delete

cik lysaa...
ape tajuk lagu blog cik lysa ni...
best jek dengar...

avatar
putryteya
AUTHOR
April 21, 2011 at 12:45 PM delete

thanks.. sgt bguna..
ehehehe :)

avatar
Nur Amira
AUTHOR
April 21, 2011 at 7:01 PM delete

xjumpa pun yang code bwh h3 tu =( kenapa ek ?

avatar
April 22, 2011 at 9:37 PM delete

2 2 kod yg yg no 2 x jmpa laa... yg font$...xde la

avatar
heart stealer
AUTHOR
April 23, 2011 at 7:11 PM delete

omg! i want it soo bad~ tapi x reti gak~ grr.. O.o

avatar
April 28, 2011 at 10:08 PM delete

thanks kak ^__^ i tak tahu apapa pun boley dapat ga XD haha . Aeedaa letak-letak je asalkn ada . haha .

avatar
miszFAZIE
AUTHOR
May 1, 2011 at 3:53 PM delete

jadi ! tengs kak :)

avatar
ciq sha..
AUTHOR
May 4, 2011 at 4:00 AM delete

kak x blh lah..dia ckp error...sdh..

avatar
May 13, 2011 at 1:35 AM delete

jadi yg title ..
sidebar tu yg mane?
if nak tuka font ,post kite lak camne lisa.?

avatar
SARAH
AUTHOR
May 17, 2011 at 5:43 PM delete

kak...yg kod font: $(post.title.font);

x jumpala kak...urmm...camne ek..

avatar
May 18, 2011 at 10:20 PM delete

kak x bole laa . .
xde un due2 tuhh , ,

sob . . sob . . :(

avatar
May 24, 2011 at 6:53 PM delete

yeay. da boley~! tenkiu dik~~ ^_^

avatar
June 7, 2011 at 3:28 AM delete

sis mintak izin copy tuto ni yer dear.. :)

avatar
+ hae woon +
AUTHOR
June 23, 2011 at 3:42 PM delete

sis lisa.. thanx yer.. =]

avatar
Hanis
AUTHOR
July 7, 2011 at 9:33 PM delete

Thanks Cik Lyssa.. :)
Tutorial ini sangat berguna..

avatar
Wawa Ashihara
AUTHOR
July 18, 2011 at 8:07 PM delete

nape xjupe code tu ?? bley tlg x??

avatar
July 20, 2011 at 9:23 AM delete

sis, tak jadi arr :( tak fhm sgt. haha.

avatar
PINKaholicx
AUTHOR
July 25, 2011 at 1:50 PM delete

lisa tlg ajar n wt tutorial cmne nak wat putih kat background entry mcm lisa neh,,

avatar
August 4, 2011 at 3:01 PM delete

cik lissa.. macamana nak buat header mcm blog awak... n siap bubble talk tu??

avatar
August 4, 2011 at 3:02 PM delete

cik lissa... ajarkan macamana nk buat header letak photo kita n ada bubble talk mcm awk tu "gendang gendut tali kecapi" tu

avatar
Fafa Lulu
AUTHOR
September 22, 2011 at 3:39 PM delete

kak lyssa , nie untuk template ape jerr , fafa gune template simple , tuto nie tak bole pakai lor ;

avatar
Farinana Nina
AUTHOR
October 29, 2011 at 1:34 PM delete

kak lissa, kite jumpe code .mobile h3.post-title {
bole ke?

avatar
.. Izayoi ..
AUTHOR
November 10, 2011 at 2:34 PM delete

thxx Kak Lyssa ,, tutorial neyy mnjadik .. tapiyy ,, akk taww x macamanerr nak tukaa font untuk post bagiyy samerr dengan post title ??

avatar
November 23, 2011 at 4:11 PM delete

salam akak.blog saia tak bapa cantek la.myra suka akak punya blog.myra nak tnya mcm mna nk buad tajuk yg ada gmbar akak nih siap ad pantun???
myra tak pham la.akak tlong ea???

avatar
niK faiZ
AUTHOR
December 3, 2011 at 2:27 PM delete

HI ! slalu gak tngok tutorial blog ni . tp bleh minx tlg stu bnde x ? camne nk tkr text font , blog title font n blog description font ? bleh tlg ajr x ?

avatar
Amira Adzhar
AUTHOR
December 3, 2011 at 4:25 PM delete

Lissa, kalau guna template denim memang tak boleh guna font ni ke?
@naseerpatah

avatar
December 25, 2011 at 4:56 PM delete

Salam kak. kak kenal nur salsabila x? bdk accountancy kt uitm k.terengganu. sy adik dia ni. nama saya harir. thanks for the tutorial. hope you can go to my blog, hariirusan.blogspot.com

kak, sy tabik spring kt kak....

avatar
aynRazak
AUTHOR
December 25, 2011 at 8:11 PM delete

Okayy jadi dahh :)
thank you lyssa <3

avatar
January 23, 2012 at 5:55 PM delete

kak mcm mne nk wat mcm kak 2 yg tlis lyssaSecret. ley kak tlong ajr kn x??

avatar
January 23, 2012 at 5:59 PM delete

kak mcm mne nk wat mcm kak pnye 2.tlis yg lyssaSecret. ley tlong ajr kn x??. faham x kak?? hehe

avatar
Ain
AUTHOR
January 23, 2012 at 9:18 PM delete

Tak jupe semue 2 kod tu :(

avatar
pinkpurple
AUTHOR
January 28, 2012 at 7:46 PM delete

camne nak letak font yang cantik2 untuk sidebar title?

avatar
Ekinsayang
AUTHOR
February 6, 2012 at 11:03 AM delete

kak lyssa. mcmane nk tuka warne font dkat semua entry ? hee :)

avatar
March 4, 2012 at 6:09 AM delete

kak lyssa dua2 code tak ada lah. macam mana nak buat ?

avatar
March 29, 2012 at 12:30 PM delete

TAK JADILAH LISA.AKAK DAH TRY TAK JADIK....HUHU...

avatar
May 6, 2012 at 4:08 PM delete

terbaekkkkkkkkkk dari blog!!!

avatar
nasuha_rahman
AUTHOR
May 27, 2012 at 4:04 PM delete

kak...saya x jumpa dua2 kod tu.

avatar
June 16, 2012 at 10:02 PM delete

kak lyssa.. nak tanya..
macam mana nak buat page text font sendiri?
maksudnya tak nak font yang dah ada dekat blog.. :)

avatar
aku yasmin
AUTHOR
June 28, 2012 at 5:48 PM delete

Menjadiiii . Tq kak lysaa yang omey nieeeeee

avatar
meiswana
AUTHOR
August 2, 2012 at 12:27 PM delete

lyssa syg <3 macam mane nk besarkn font utk post? bukan title tau tp ape2 yg kite duk bebel2 pnjang ^^ tQ

avatar
August 11, 2012 at 11:37 AM delete

Kak lyssa , knape x de pun code font$ tu ? yg h3 post tu ade . nk kena tambah je ka ?

avatar
Syitah
AUTHOR
October 10, 2012 at 11:12 PM delete

salam lyssa...mmg jadi, tq sgt..tp kan, cmna nk besarkan saiz font utk title post tu yea..tqvm :)

avatar
yanie^^,
AUTHOR
October 21, 2012 at 10:52 AM delete

kak , dua dua pon xde la sehhh...
sedih !!!! :'(

avatar
myraa wi
AUTHOR
November 27, 2012 at 9:30 AM delete

waaaaaaaaa...TQ awak :)

avatar
mazni
AUTHOR
January 5, 2013 at 12:53 AM delete

thanks kak lyssa.dah lama cari tuto ni T^T

avatar
Nuha Nordin
AUTHOR
January 11, 2013 at 5:34 PM delete

Menjadi :) Thankx Kak Lyssa .. Nnti Nuha credit eh ?

avatar
ayut
AUTHOR
February 20, 2013 at 5:12 PM delete

thanks lyssa for the tutorial....skrg dh bertukar... :))

avatar
Hasya Hamdan
AUTHOR
March 30, 2013 at 6:25 PM delete

blogwalking..
visit my blog
mybeloveblok.blogspot.com
btw , i don follow you may you follow me back?

avatar
Aen syakyna
AUTHOR
April 14, 2013 at 6:23 PM delete

kak kalo dashboard baru mcm mane nak edit?

avatar

Google+ Followers