Tips : Psst .. 10 ‘Secret’ Si Dia Tidak Perlu Tahu..

Gadis Kidal Berceloteh...



Helow korang... Hi ! hee .~
Heyy , hari ni , Lyssa nak bagi lagi tips cinta dekat korang lagi ni .
Sesiapa yang nak jadi pembaca setia Lyssa tuh teruskanlah ok .Maybe tips2 sebegini banyak memberi manfaat dekat korang ke ? Mana lah nak tahu kan .Lyssa agak je.hehe.
Yupp ! Memang benar .. Dalam percintaan , korang seharusnya bersikap terus terang , terbuka serta tiada rahsia korang dengan si dia. Namun , adakalanya ,demi menjaga hatinya , ada juga perkara yang harus korang rahsiakan dari pengetahuan nye . Di bawah ini , Lyssa ada lah kan beri 10 rahsia yang tak perlu korang beritahu si dia . Usha lah ye !

:n:Si dia tidak disukai oleh keluarga korang.
Korang semestinya menyemarakkan api yang sedang menyala ! Sebaiknya , korang diamkan sahaja perkara itu daripada diketahui si dia. Sementara menunggu masalah reda, korang bolehlah memujuk keluarga untuk menerimanya dengan memberitahu perkara baik tentang si dia. InsyaAllah , keluarga korang akan lebih memahami..:)



:n:“Saya suka dengan”..
Ini penting ! Tolonglah jangan sesekali memberitahu si dia andai korang tertarik dengan mana-mana lelaki atau wanita yang lebih tampan dan cantik dari si dia . Mungkin niat korang tu untuk mengagumi kecantikan dan ketampanan seseorang itu dan tiada niat untuk mencurangi si dia.. namun ia akan tetap menyinggung perasaan si dia. Jadi , untuk mengekalkan perhubungan korang , elakkan daripada berbuat demikian erkk. Hehe . Nasihat Lyssa je ni ^_^



:n:Simpan Rahsia Kelemahanmu
HEHE . Yang ini agak melawakkan lah . Kalaulah korang ni , jenis lelaki yang takutkan labah-labah atau pun cicak mahupun lipas.. simpan rahsia itu sebaiknya. Begitu juga dengan perempuan ! Jika korang ni seorang yang kuat berdengkur ketika tidur ke, tidak perlulah diberitahu pada si dia. Biarkan pasangan korang tu tahu rahsia korang secara natural sepanjang berhubungan dengan korang je. Takut-takut dalam diam-diam si dia lari bila dengar rahsia korang tu . hehe~



:n:Bandingkan dirinya dengan kekasih yang terdahulu
Opss ! Tiada orang yang suka dirinya dibanding-bandingkan dengan orang lain , terutamanya hal yang buruk-buruk . Jika korang pernah berbuat sedemikian .. haa. Korang sebenarnya telah menempah satu hubungan yang agak singkat . So , kotang dilarang untuk berbuat demikian ye . Ingat taw pesanan Lyssa ni . hehe~



:n:Jangan jadi ‘anak emak’
Eh . eh. Manja nya ! haha . Berapa kali dalam sehari korang menghubungi mama korang ? Jika jawapannya kerap kali , sebaiknya korang kurangkanlah sedikit . Tidak salah untuk bermanja tetapi tidak perlu lah setiap hal yang korang lakukan harus dilaporkan kepada mama korang tuh . Alahai.. memang lah Nampak agak baik + sweet kan bila contact dengan mama . Tapi tak rasa ke girl/boy korang tu suka dengan perangai korang tu ? Anak Emak !? Siapa suka ? haha~



:n:Hobi yang Pelik
Ada juga dalam kalangan korang yang suka mengumpul barangan ‘transfomer’ atau jam-jam antic mahupun , si pengumpul telur-telus cicak ?! Hah ? Ada ker ? Mestilah ada.. Tetapi , korang perlu sedar . adakah si dia tu , dapat menerima hobi pelik korang tu . Janganlah pula korang jadi insane yang baik dengan memberitahu si dia tentang hal pelik-pelik tu . Peluang untuk si dia ditinggalkan sangat dan teramatlah tinggi ! Jaga-jaga ;)






:n:“Saya tidak suka awak berkawan dengan...”
Jangan sesekali merendah-rendah atau memperlekehkan teman-temannya. Sebaik-baiknya korang beritahu perkara yang baik-baik sahaja tentang mereka biarpun ada di antaranya korang sukar untuk disenangi. Perlu diingat jika korang baru sahaja dengan si dia , jangan senang-senang je kamu memperkatakan keburukan temannya . padahal , si dia sudah mengenali temannya lama daripada diri korang tu sendiri . So , jangan lah korang terlalu sangat mengongkong diri si dia pasal hal2 kawan ni .


:n:Perkara Yang Memalukan Sebelum Ini
Sekarang ni , korang ada terfikir inilah masanya yang sesuai untuk korang memperlihatkan kejujuran korang tuh di mata si dia dengan memberitahu bahawa korang pernah menduakannya sebelum ini. Walaupun si dia bagitahu korang yang si dia tidak ada rasa apa-apa , sebenarnya si dia tebal dengn sifat dendam dan akan terus mengingati perkara itu sampai bila-bila.. Oleh itu , berhati-hati apabila mahu melepaskan beban yang korang tanggung sekarang ni . Alar. Tak payah lah susah-susah nak jadi budakk yang terlalu jujur. Ini akan mendatangkan masalah dalam perhubungan korang tu !


:n:Tertarik dengan teman baiknya yang sangat seksi
Hah ? Seksi ke , seksa ? HAHA. Kalau korang fikir teman baiknya kelihatan SEKSI kan , jangan beritahu keadaan sebenar walaupun dengan nada yang bergurau ! Ingat taw.... Tak mungkin si dia merasakan itu satu gurauan , malah si dia akan merasa marah dan terluka. Dan dalam jangka masa yang panjang kepercayaan nya terhadap korang akan hilang dan akan menjadi semakin pudar ^^ Jadi , jangan lah berani korang ambil risiko sebegini ya! :]


Olla.. Sudah habis Baca  ..?
SILA KOMEN + LIKE-LIKE YA!
Trimasss~

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

37 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Achik Syida
AUTHOR
May 31, 2011 at 9:41 PM delete

saia setuju dengan lyssa..^__^

avatar
abang.azizi
AUTHOR
May 31, 2011 at 10:34 PM delete

kalau nak bgtau pun, memang kena explain btol3.. takut nanti jadi salah faham.. unless kalau memang xsedia nak bgtau, xyh la dulu.. hehe.

avatar
chenta leyna
AUTHOR
May 31, 2011 at 10:40 PM delete

hehehe....
btul3!!
tpi kn sys,,klu ktew pnye lhaa setia dgn dye,,slalu cbe utk wt dye epy...
tpi,,tgOk2 dye plak yg curang... :'(
agak2 sys,,sia2 tak apew yg kite lkukan pade dye slame nie??

avatar
May 31, 2011 at 10:45 PM delete

saye setuju dgn tips2 yg sys lissa berikn...
hee!
tpikn sys,,kdg2 ktew jew yg slalu berusahe utk bwtkn si dia hepi slalu,,tpi dye tak pena pun cbe utk bwtkn ktew hepi,,malah sakitkn hati ktew ag ade lhaa...
sia2 jela apew yg ktew lkukan pade dye slame nie kn?...hurm...:((

avatar
nuruashia ♥
AUTHOR
June 1, 2011 at 12:23 AM delete

betul tu...sme 2 kene haty2 kn ehhe..papepon yg tang tido berdengkur tu adusss..

avatar
Mizz Monkiees
AUTHOR
June 1, 2011 at 3:25 AM delete

Sara berprangai plik ke hobi pelik ke...dye lg sukew..haha...tuahkan sara ade bf mcm dye~

avatar
intanEyka
AUTHOR
June 1, 2011 at 10:27 AM delete

law da sayang,, wat pe p0wn ta kesah,.. hee.. =)

avatar
whiteGrape
AUTHOR
June 2, 2011 at 10:00 AM delete

"Jangan jadi ‘anak emak’"??

klau juz nk mntx permission tok g mne2, still termasuk dlm golongan nie k??

avatar
Syazwina
AUTHOR
June 9, 2011 at 5:45 PM delete

aik, mcm pernahku baca. tapi di mana yaa? haha. oh ye, kat dlm majalah remaja pun ada dulu.

nice entry btw :)

avatar
July 30, 2011 at 4:39 PM delete

wah-2. . .suka lha. . .tengz siaw ! (:

avatar
July 30, 2011 at 4:40 PM delete

wah-2 ! suka lha. . .tengz siaw (:

avatar
Anis
AUTHOR
August 10, 2011 at 10:11 AM delete

sgt2 berguna tips akak nie. :D tq2

avatar
lovely ieyda
AUTHOR
August 16, 2011 at 8:13 AM delete

btol3.. i like it!! hehe,, bgsla tips nie..

avatar
lovely ieyda
AUTHOR
August 16, 2011 at 8:13 AM delete

btol3.. i like it!! hehe,, bgsla tips nie..

avatar
nurul nabilah
AUTHOR
August 25, 2011 at 3:19 AM delete

titiew agree ngan awak!!

avatar
October 13, 2011 at 8:28 PM delete

hai ! post ne pling best ! *like*
thank you 4 the advice =)

avatar
Norlida Ramli
AUTHOR
October 30, 2011 at 12:53 AM delete

x suka yg dorang jd 'anak emak' tu..huhuhuhu

avatar
Nurul Marsya
AUTHOR
December 10, 2011 at 8:23 PM delete

Me Agree dengan Pendapat Kak Lyssa !

avatar
Smile : )
AUTHOR
December 17, 2011 at 2:32 PM delete

nak koment jugak . h e h e , if si dia tak apperiacite dengan kita macam mane pulak ? tolong saye lysaa .

avatar
December 17, 2011 at 10:57 PM delete

hehe :P lepas ni ambik celloptape lekat kat mulut :) btw nice ! setuju dengan kak lyssa :)

avatar
Si Gadis Leo
AUTHOR
January 30, 2012 at 11:58 AM delete

yup!!! ^_^v nak like tapi taleyh sbb at opz fb kena block daa~ huhu sedeyh sejenak~

avatar
February 12, 2012 at 1:22 PM delete

hm..stuju2,haha,.sye ase da buat slh kt die !.hm.pling tak suke klaudie bnding2kn ex die kt sye !rase mcm diri kite tak perfect brbnding dri ex die

avatar
ctm
AUTHOR
February 12, 2012 at 10:07 PM delete

wah. best entry ni :)

avatar
myrahanaazizi
AUTHOR
March 10, 2012 at 5:41 PM delete

agree with youu..tak semua rahsie kite perlu kongsi kan?

avatar
May 31, 2012 at 4:30 PM delete

kak lyssa . kalau perkara yang memalukan tuh dea tahu sndri ? lagi bermslh sye rse ~

avatar
Syafika Fariz
AUTHOR
July 31, 2013 at 5:16 PM delete

@..gugu..
suke lah baca semua yang ada di blog akak lissa. menarik.

avatar
September 3, 2015 at 8:41 PM delete

sangat setuju lagi2 tang jangan bandingkan dengan ex . memang tak suka!

avatar

Google+ Followers