Tutorial : Macamana Nak Guna Ctrl + F

Gaids Kidal Berceloteh...

.Assalamualaikum.

Hii ! Hii ! Heloww!~

Haa .Tutorial ini , untuk New bloggers..

Yang tak tahu , macam mana nak guna ...


 

Eh , apa function Ctrl F ehh ?

Ada yang tahu , and ada jugak yang tak tahu !
Orait , kali ini , Lyssa kasi tawu , kepada sesiapa yang tak tahu tuh , ok ? :)

Macam ni .. Ctrl + F tuh ,
berfungsi untuk memudahkan korang cam mana nak cari kod dekat Edit Html
... Ok , Lyssa boleh kasi cara cam ne nak buat .
Tengok contoh gambar dekat bawah ini ok ? :)

(Kalau tak jelas , boleh klik pic di atas )


1. Korang klik Design
2. Tekan Edit Html
3. Tick Expand Widget Templates ( bagi kod yang harus "TICK")
4. Paste kan korang nye kod yang perlu dicari
5. Bila korang paste , automatik akan " ter-highlight" warna hijau or kelabu.


**Macam mana nak tekan ctrl + F tuh ker ?

::>>Senang je . korang cuba tengok dekat keyboard korang .. Ada kan , Ctrl ?? So , korang tekan benda alah tuh (Ctrl) serentak dengan huruf F. automatik dia akan terkeluar seacrh box , macam yang Lyssa tunjuk kan no. 4 tuh .. Tak kira lah dia akan terkeluar kat bahgian bawah or atas . korang try lah tgk ok ?:)


Mudah kan cara nya ? SELAMAT MENCUBA ye ! :)


KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

92 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Nyna
AUTHOR
May 12, 2011 at 8:27 PM delete

Bru tau camner nk gune ctrl F !!
Thx !!!

avatar
ain rasyidah
AUTHOR
June 7, 2011 at 6:23 PM delete

tak faham lar kak lyssa...

avatar
ain rasyidah
AUTHOR
June 7, 2011 at 6:23 PM delete

tak faham lar kak lyssa...

avatar
ain rasyidah
AUTHOR
June 7, 2011 at 6:23 PM delete

tak faham lar kak lyssa...

avatar
June 10, 2011 at 9:51 PM delete

Sys Lysaa , tak jadi !
ada kotak find pastu code data:post.body ! nak letak kat mna ?
Tolong buat yaw kalau free !
Ira hntar email ngn password blog kat fb

avatar
AQILAH ALIAS
AUTHOR
June 11, 2011 at 2:54 PM delete

Salam.
TQ akak. bru tau gunenye .:)

avatar
Qama Rina
AUTHOR
June 20, 2011 at 10:51 AM delete

akak x fhm lar cane nk wat???

avatar
June 21, 2011 at 2:10 PM delete

nak tarok kod ape ? dari mane datang kod tue eah , i budak baru belajar blog-2 ni , so ta paham sangat lha .

avatar
FuN mAn
AUTHOR
June 23, 2011 at 10:08 AM delete

salam nk tanya cmna nk wt bagi boleh create new page lebih dari sepuluh???

avatar
blacky ;D
AUTHOR
June 25, 2011 at 8:52 PM delete

Kaykay dah paham. THANKS FOR HELPING :)

avatar
budak blogger
AUTHOR
July 12, 2011 at 5:47 PM delete

lepas dh jumpe,,pas2 nk wt cmner??
hehe

avatar
July 20, 2011 at 9:59 PM delete

Sis,thank youu yaa :) menjadi lhaa wat button reply tuu ^.^ Thak you sho muchhh pretty <33

avatar
iemalala
AUTHOR
July 25, 2011 at 4:04 PM delete

hah!!dha paham..thank ya..

avatar
haziqah
AUTHOR
August 11, 2011 at 6:03 PM delete

salam kak..sy x phm.. sngt sy dh jmpe tmplate HTML tpi sy x thu yg stap3..lain 2..

avatar
kikin ♥
AUTHOR
August 25, 2011 at 12:48 PM delete

hi kak lyssa , kenapa kin buat tak menjadi ?

avatar
Aquwh
AUTHOR
September 14, 2011 at 4:16 PM delete

akq lyssa,,,lepas da terhighlight
na buat mcm mana ye??

kena copy ke yg highlight tuh??

avatar
Fatehah Najwa
AUTHOR
October 1, 2011 at 2:21 PM delete

akak,dekat saya punya,tak ada pun ruangan FIND tu

avatar
tadea
AUTHOR
October 2, 2011 at 8:48 AM delete

akk x fhmm . dh berbulan -2 bce bende niehh , tpi x fhmm. pleasee ajrkenn

avatar
October 9, 2011 at 8:23 AM delete

ayoo , kakak lysa , sy xpaham ler ape kak lysa ckp , sy ni org terengganu xphm ape orang luar ckp .

avatar
October 11, 2011 at 1:12 PM delete

kakak...!! adeq x dpt wat la...kt edit html,,myb having prob...
please help me..!!!

avatar
October 11, 2011 at 7:59 PM delete

Salam lyssa,akk mntak mf lau ptnyaan akk nie memeningkn pale lyssa..sbnarnye akk nie bru jew buat bl0g,tp srius akk xtau lgsung ape2 psal bl0g nie..ble tg0k blog lyssa nie,akk tringin sgt nk buat blog akk cm blog lyssa..da pkai templat..s0,cmne nk buat tutorial lyssa nie utk buat blog akk??lyssa ckp lau da plih templat,xkn mjadi nk buat tutorial kn..so,mcam mne yerk??

avatar
October 15, 2011 at 12:23 AM delete

eyra buad tak boleh lyssa :(

avatar
October 15, 2011 at 11:21 AM delete

nak paste kan kod yg perlu dicari tu kat mana kak lyssa?

avatar
October 17, 2011 at 8:24 PM delete

kak Lyssa..nabila nak copy this tuto too <3
mcm biase nt nabila credit ;)

avatar
mieymiey_99
AUTHOR
October 25, 2011 at 3:45 PM delete

sys!! knapa sy pnya x da tmpt 4 letak the data:body smua??

avatar
owner . .
AUTHOR
October 29, 2011 at 8:56 AM delete

salam , kak lyssa . tak faham + tak reti . hahaa . dah tekan CTRL+F then kod tu match . pastu kan kak cakap paste link y kite nak kat bawah kod tadi kan . ? tapi tak boleh nak paste kat bawah die pon . dah pening nih . jangan akak pon ikot pening jugak dah lahh . kite nak ade blog cantik + cute mcm akak T_T

avatar
UMI FAIQAH
AUTHOR
October 30, 2011 at 5:03 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
UMI FAIQAH
AUTHOR
October 30, 2011 at 5:11 PM delete

kak lyssa.. nape sy punye tade klua yg kotak find *no4* tu ??

avatar
November 2, 2011 at 2:23 AM delete

dah tgok berkali-kali, tpi still tak phm....

avatar
alyayaya23
AUTHOR
November 7, 2011 at 1:09 PM delete

AKK,, STIILL X RETI NK TKN !!!!

avatar
November 15, 2011 at 6:37 PM delete

ape kod yg kene paste tu ?? sy xpaham lar..

avatar
November 15, 2011 at 6:38 PM delete

ape kod yg kene paste tu?? sy xpaham lar..

avatar
December 4, 2011 at 1:21 AM delete

kak lyssa , x faham lha , tulun buatkan buley ?

avatar
December 6, 2011 at 10:52 AM delete

k. lyssa bole buat video tak pleassee tak fhm laa kalau akq taip pleasee okay

avatar
December 6, 2011 at 11:34 AM delete

kalo saya nak buad pemintaan boleh kod ? tlg design blog saya . boleh ?

avatar
December 6, 2011 at 5:45 PM delete

tak faham lha nak post kod tuh dari mana ? buleh ajar step by step x ? betul-2 tak faham

avatar
Nur Sabrina
AUTHOR
December 14, 2011 at 4:46 PM delete

tenkiu kak lyssa ,, bwu saye paham .. :)

avatar
Afiqa Oky
AUTHOR
December 18, 2011 at 8:04 PM delete

Kak Lyssa . No1 , 2 , 3 , 4 dah reti , tapi no5 tuh macam mane ??? dah jadi warna hijau pastuh ? nak paste dekat mana ?

avatar
diary diriku
AUTHOR
December 20, 2011 at 3:28 PM delete

susahnya nak paham , tapi sedaya upaya mencuba untuk memahami .., ish .. btw tengs lah sbb bg thu cm ne nk control f ye kak :)

avatar
December 22, 2011 at 6:13 PM delete

salam...
hai, kak lyssa...thanx about this tutorial...sy dah tau mcm mn nk hia blog sume...sumenya dgn bantuan tutorial kak lyssa jgk..sy minte halalkan sume tutorial yg telah sy gunekan selama ni tok hiaskan blog sy...thanx agains! wassalam...ia m;

ikhlas from pengguna setia tutorial www.lyssasecret.com,

Puteri Diana Zulkiffli

avatar
December 22, 2011 at 6:13 PM delete

salam...
hai, kak lyssa...thanx about this tutorial...sy dah tau mcm mn nk hia blog sume...sumenya dgn bantuan tutorial kak lyssa jgk..sy minte halalkan sume tutorial yg telah sy gunekan selama ni tok hiaskan blog sy...thanx agains! wassalam...ia m;

ikhlas from pengguna setia tutorial www.lyssasecret.com,

Puteri Diana Zulkiffli

avatar
December 23, 2011 at 3:37 PM delete

still x phm ..
hatoih .. tol ..

avatar
December 23, 2011 at 3:44 PM delete

ha' keyh .. akhernye fhm gak ..
THANX LYSSA !!

avatar
Fara
AUTHOR
December 28, 2011 at 1:10 PM delete

salam,kak lyssa, mcm mne nk buad ctrl+F yg mcm blog saye tuh? sye dah follow tutorial ctrl+F yg akak buad tu tpy sye punye blog lain..so mcm mne nk buad nie?

avatar
Raihana Husni
AUTHOR
December 30, 2011 at 11:57 PM delete

jdlah,tima kasih awk,awk follower sye blh,sbb sye suke awk punye blog,blh editkn untuk sye blh,mcm awk jgk,hihihi kalau nk kalau xnk xpe :D

avatar
Fasha
AUTHOR
January 3, 2012 at 7:06 PM delete

kak lysa!thnksz sangat2 sbb bgy tutorial nih!bru saye tau mcm mane nk buat nih!

avatar
lesung d pp
AUTHOR
January 8, 2012 at 9:29 AM delete

slm..xpandai la nk uat..dh mcm2 tekan..asyk xjd je..:)

avatar
Balqis
AUTHOR
January 14, 2012 at 4:19 PM delete

Kalau X der semua Kod2 tu cam ne plak ?

avatar
Haniza yassin
AUTHOR
January 20, 2012 at 8:16 PM delete

salam, lysaa plezzzz laaa tlg...bnyk kali dah try copy dengn care yg lyssa ajr ni, tpi tak boleh pon..

avatar
Aeyntan
AUTHOR
January 23, 2012 at 6:02 AM delete

thanks a lot kak lyssa... bru tahu cmner nk guner CTRL+F

avatar
nur effa
AUTHOR
February 14, 2012 at 4:27 PM delete

KENAPR BILE TEKAN DELETE WIDGET TAK DE APE2

avatar
saypol kaer
AUTHOR
February 16, 2012 at 11:48 AM delete

saya phm cuma x jd,bila Tick Expand Widget xde pun yg berubah

avatar
cik una
AUTHOR
February 23, 2012 at 8:23 PM delete

akq,kite ta faham la...mcm ane na buat tuh???

avatar
Ainaa Adila
AUTHOR
March 14, 2012 at 12:45 PM delete

kak lyssa saya x fhm lha..kene cari perkataan datapost jugak ke..??susah lha nak cari kalau cm tue..thanks kak lyssa :)

avatar
Puteri Diana
AUTHOR
March 15, 2012 at 1:40 AM delete

salam...
kak lyssa, sy ade copy sikit tutorial kak lyssa tok jadikan tutorial...copy kat bhgn bawak tu je...sy minx izin ye... =) wassalam!

avatar
March 18, 2012 at 9:33 AM delete

Kak Lyssa,kite punye x de no 4../ tmpt paste tu

avatar
aiman syafiq
AUTHOR
March 21, 2012 at 12:11 PM delete

saya betul2 ta fhm la , saya bru je gna blogg nie.. langsung kosong ,,

avatar
haifa
AUTHOR
April 11, 2012 at 12:33 AM delete

saya tak jumpa pun nombor 4 tu??!!!! :(

avatar
haifa
AUTHOR
April 12, 2012 at 1:07 AM delete

GOSH - NOW I GOT IT! THANKS, KAK LISA.

avatar
April 26, 2012 at 1:04 AM delete

salam lyssa..sori,tetibe hilang ingatan..cmne ekk nk cari page kat dlm gambar tuh ?? phm mmg phm cara2 nye..tp nk cari page dye xtau nk kt mne la..pelisss gitau

avatar
qUrRaThUl
AUTHOR
April 29, 2012 at 1:01 PM delete

mcm mne kak sye x phm n x jumpe ....

avatar
qUrRaThUl
AUTHOR
April 29, 2012 at 1:01 PM delete

mcm mne kak sye x phm n x jumpe ....

avatar
qUrRaThUl
AUTHOR
April 29, 2012 at 1:02 PM delete

x jumpe pon kak..tlng la sye ...

avatar
April 30, 2012 at 11:55 PM delete

tabole laa . susah nak buad , ajarkan .

avatar
June 30, 2012 at 3:49 PM delete

kak lyssa xfhm la lepas jd wane kelabu 2 mcm mnae lop

avatar
cuties
AUTHOR
July 16, 2012 at 3:41 PM delete

mcam mame nak buat

avatar
Dotdot
AUTHOR
August 6, 2012 at 6:56 PM delete

kalau blogger yang baru macam mane ?

avatar
NisaaForShort
AUTHOR
October 20, 2012 at 6:01 PM delete

Thankkyouu kak lyssa . Peningg kjp kepalaa tekan2 asyik ta kuarr jee . Upee nyaa caraa Nisaa salah . Hehe .

avatar
November 20, 2012 at 11:50 AM delete

kak lyssa,,cane nk bkk page elemant,edit html sume tu,,sy punye dashbord x de cam tu pon

avatar
November 20, 2012 at 11:58 AM delete

kak lyssa cane nk cari page elemant,edit html sume tu,,kat dashbord sy x de pon

avatar
November 24, 2012 at 6:10 PM delete

Salam. Terima kasih dan moga Allah memberkati segala usaha kamu. Amin..

avatar
Eyka Atiykah
AUTHOR
December 18, 2012 at 3:04 PM delete

Akak saye nie pakai enset . Akak tau tak cra nak gunakan ctrl f menggunakan enset ? Kalau akak tau nanti buat tutorial and bg link kat saye . Time kaceh .

avatar
CIK i l y
AUTHOR
April 10, 2013 at 8:39 PM delete

2 3 saat blur kejap pikir pe ni.. rupa2 find shortcut. hehe

avatar
fikhrie
AUTHOR
May 6, 2013 at 7:23 PM delete

KAK LYSSA SAYA BLOG BARU TAK LEH NAK WAT NAK TUKAR KE BLOG LAMA PON TAK LEH MACAM KAK LYSSA TOLONG LAH SAYA

thank you

avatar
Keymah Wanie
AUTHOR
May 29, 2013 at 5:57 PM delete

salam kak.. saya punye blog baru.. nk tukar ke blog lama pun x jadi.. camne nk buat kak?

avatar
October 15, 2013 at 1:24 PM delete

Salam, akan blog sy punya baru .. cmne nk buat niy ?

avatar
fie_rara
AUTHOR
December 24, 2013 at 11:31 AM delete

akak lyssa, knpa kt edit html sya xdk tick expand widget?

avatar
March 31, 2014 at 12:46 AM delete

kAK LYSAA kENAPA sY PUNYA bLOG TAKD KOTAK tICK EXPAND WIDGET YE ?

avatar
encik malam
AUTHOR
April 26, 2014 at 12:27 PM delete

assalammualaikum lyss kalo edit html yang baru camne....??

avatar
October 23, 2015 at 8:38 PM delete


Assalamualaikum akak, saya punya blogger yang baru punya dan xde button 'Expand Widget Templates'. Mcm mana nak cari?

avatar
fenomena alam
AUTHOR
March 29, 2016 at 5:07 PM delete

Hai assalamualaikum. Saya ahmad blogger indonesia, blog kamu bagus dan sangat bermanfaat, banyak tutorial berguna disini, terimakasih dah sharing ilmu. Visit back ya :)

avatar

Google+ Followers