Tutorial : Elakkan Gambar Di Klik Di Entry

Gadis Kidal Berceloteh...

 .Assalamualaikum.

Hai Semua ! hik3! :)
Yeahh . Pagi - Pagi lagi Lyssa dah dapat request daripada sumone ni:) hehe
Dayana nama dia :) Sweet je nama ye ^^ 

Dia tanya :

 

HEHE , sudah tentu lah Lyssa tahu & paham . kehkeh .
Senang je caranya nye ^^

1. Dashboard > New Post > Masukkan Gambar 

2. Lepas dah masukkan , Klik pada Gambar itu seperti di bawah :


3. Lepas dah klik , automatik gambar tuh akan menjadi warna biru lah.

4. Then , tengok kat atas gambar tu . Ada perkataan "Link" kan ?

5. Ok ! Klik pada perkataan Link itu .

6. Taraaa.. Akhirnya . Warna biru pada gambar sudah hilangkan ? 

7. Try publish .. View balik Entry korang .. cuba klik pada gambar korang tuh. Kompom tak kan boleh Klik punya . hehe . Macam tu je. Mudah kan ? :)

=Selamat Mencuba=
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

61 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
dAyAnA. ヅ
AUTHOR
July 17, 2011 at 8:35 AM delete

thnkx a lot lisa .! luv u la .. :D
*malumalu :P

avatar
July 17, 2011 at 8:47 AM delete

nape x jadi ea lisa?...still boleh click lagi..

avatar
July 17, 2011 at 8:48 AM delete

@Putri N@ilofar

heheeh . btol ker ? memang dah ikot tuto kat atas tuh btol2 kerppp?

avatar
July 17, 2011 at 9:08 AM delete

thanks sebab buat tutorial ni :)

avatar
maszull
AUTHOR
July 17, 2011 at 9:12 AM delete

slm...info yg bagus nanti mama nak cuba buat yer...nanti bila mama dah cuba mama bagitahu hasilnya...:)

avatar
Nienyz Ayub
AUTHOR
July 17, 2011 at 10:05 AM delete

lyssa , camne nienyz na dapatkan kotak new post mcm lyssa ye ?
nienyz punya new post x cam lyssa and also xde saiz utk pix such as large , small , n so on tuh . help me :(

avatar
July 17, 2011 at 10:07 AM delete

@Nienyz Ayub

ok . niynyz cuba ikot step nih :

Setting > Scroll Down ke bawah ..> ada perkataan Updates Editor , Old Editor ...

Tick pada Update Editor :) save ! okk?

avatar
Nienyz Ayub
AUTHOR
July 17, 2011 at 10:15 AM delete

lyssa , its work ! tq so much :)

avatar
Zylee
AUTHOR
July 17, 2011 at 11:45 AM delete

kak, tak boleh pun :(

avatar
HazimahRahman
AUTHOR
July 17, 2011 at 12:19 PM delete

lisa, zimah xfaham laa!! :(

avatar
July 17, 2011 at 12:55 PM delete

Kak Lyssa, kalo xnak kasi org copy dari blog kite wat cmne ek? mcm yg kak Lyssa buad 2..

avatar
nur onie
AUTHOR
July 17, 2011 at 1:22 PM delete

macehhh..hehe
dh lme tau cri cm ne nk bt ni
nnt klu nk tnye pape kt lisa psl blog bly?;p

avatar
July 17, 2011 at 2:11 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
July 17, 2011 at 4:03 PM delete

@Putri N@ilofar>da jadi da....tp org still bole save pic kte..mcm ne ea nk disable right click pic?

avatar
Nad Ezrin
AUTHOR
July 17, 2011 at 4:57 PM delete

@Lyssa Faizureen how ek nak buat bila klik kat gambar dlm blog kita , dye akan besar ? contohnye bile nad klik kat gambar2 dlm blog akk, kan dye jadi besa .

avatar
Miss Ana
AUTHOR
July 17, 2011 at 5:28 PM delete

lyssa..
nak tanye..lyssa gune template ape ek...kemasla...

avatar
K O R I E
AUTHOR
July 17, 2011 at 5:57 PM delete

lyssa. xbley letak iklan nuffnang dgn adverlets skali dlm satu blog. nt duit xbrapa masuk. kena pilih salah satu jea. blog lyssa dah la famous syg la klu income x bpa masyuk. ok yea lyssaa.. sbb dlu pun korie buat mcm lysaa jugak. ltk dua2 iklan dan mmg income sikit je..kena tegur dgn senior blogger. ok ya lysaa.

avatar
Ruzalina Ina
AUTHOR
July 17, 2011 at 7:02 PM delete

Kak Lyssa,saya nak request tuto leh x?mcm mne nak wat sticky post???

avatar
kiela
AUTHOR
July 17, 2011 at 7:19 PM delete

thanks ! sayang akak :)

avatar
hamzah ian
AUTHOR
July 18, 2011 at 12:26 AM delete

aku baru tau.. thanks!!!! hehe

avatar
July 18, 2011 at 11:47 AM delete

kak lyssa syg . kak lysa tao ta cmne na wt kotak de background dekat post .lps tu bila mouse klik ctu akan tukar background laen .

avatar
budakchomot
AUTHOR
July 19, 2011 at 8:22 PM delete

akq lyssa mcm mne na buad scream box yg mcm akq lyssa punye erk ? saie da try buad tpy still ta jdy -.-

avatar
fakheeratiqah
AUTHOR
July 23, 2011 at 10:25 AM delete

trima kasih kak lyssa syg. jd lha :)

avatar
syaorawn
AUTHOR
July 27, 2011 at 10:40 PM delete

tlog tunjuk cre2 nk uat hide shoutbox mlalui gmbar2.......ley x...plzzzzzzzzz

avatar
August 4, 2011 at 11:26 PM delete

thanks sys lyssa ! dh jadi =)

avatar
August 6, 2011 at 9:24 PM delete

kakakk ,nak tau ,cmne nak uwat header ,disambung dengan body ,? please ajar . :)

avatar
Aqilah Yazid
AUTHOR
August 9, 2011 at 6:27 PM delete

Wow, Omg!! terer la kak lyssa yg comey niee....

avatar
August 13, 2011 at 1:38 PM delete

oqng peneng kn????do snng kit la nk fhm apa yg kmi ckap...kami nak try bt tuto ni,tapi xley.sbb kami da ikt tuto yg add cute graphic dlm post tu...kami dah download smua,dh boleh post smua dh la kan...tapi bila nk ikt tuto ni,'link' yg nk kena klik tu hilang...mcm mna ek???ingt mmg lma dh nk bg gambr xley klik...mcm mna ek???

avatar
September 18, 2011 at 6:52 PM delete

Cam mna kta nanak paste Code at edit html , n cm na kta nanak download full template . harap cik lyssa leyh jwb , n uat tuto ,

avatar
DiArI oN9 Ku
AUTHOR
September 25, 2011 at 5:53 PM delete

lysa ..cm ne nk wat tulisan banner 2..

avatar
Bella
AUTHOR
October 6, 2011 at 3:34 PM delete

lysa, ta jmpe pun pkataan 'link' tuh. kat mne?

avatar
October 10, 2011 at 4:09 PM delete

thnx kat lyssa sbb share tuto ni :) tuto akak sume mmg menjadi n amat membantu untuk mencantikkan blog :)

avatar
October 29, 2011 at 5:13 PM delete

yeahhhh boleh!! hehe
tengs lysa :)

avatar
javalava89
AUTHOR
November 24, 2011 at 11:26 PM delete

wah,,senangnya...huhuhu..nasib baik ada lyssa..
ley tulom ajarkan..mekaceh...

avatar
November 29, 2011 at 3:14 PM delete

haha.dh jadi kak lyssa.
cume,adek nk tanye skit,mcm mne nk bagi org lain tkleh copy,Ctrl + c gamba kite selain di entry kite ekk?thnks kak lyssa :)

avatar
qiqilala's
AUTHOR
December 14, 2011 at 8:29 AM delete

kla0 untuk classic template cmne lk ye..?
thanks...

avatar
December 22, 2011 at 1:55 AM delete

pliz2 tolongla jadi..asyik cakap yang word tu salah je :(

avatar
idah_unic
AUTHOR
December 26, 2011 at 9:04 PM delete

terima kaseh cik lyssa. . kerna ianya menjadi :D hehehe

avatar
February 8, 2012 at 4:41 PM delete

hi kak lysa.miza nak tanye mcam mne nak buat,orang ta boleh copy kite punye ayat and lain2..:)

avatar
Anonymous ™
AUTHOR
March 5, 2012 at 2:21 PM delete

Salam, thankz lyssa.. tuto yg sangat berguna.. =)

avatar
Pretty2 Shy
AUTHOR
March 5, 2012 at 5:44 PM delete

Dah try wat camni p xleh gak ler . Pic terus berubah tempat .

avatar
April 4, 2012 at 7:50 AM delete

tuto yg sgt berguna. thanks lyssa :)

avatar
Yana Aina
AUTHOR
April 30, 2012 at 3:16 PM delete

hye lyssa ... thnx a lot. mmg byk membantu sye yg baru lg nie ... thnxxx

avatar
Sity Maisarah
AUTHOR
May 4, 2012 at 5:07 PM delete

hye akk lyssa!thx for tuto tu!! Jadilah! Tapi macam mana nak buat kotak besar masuk dalam entry yer?? Harap kak lyssa ley tolog ;)

avatar
Sity Maisarah
AUTHOR
May 4, 2012 at 5:07 PM delete

hye akk lyssa!thx for tuto tu!! Jadilah! Tapi macam mana nak buat kotak besar masuk dalam entry yer?? Harap kak lyssa ley tolog ;)

avatar
May 22, 2012 at 4:37 PM delete

Akak , nape tak jadi ?

avatar
May 30, 2012 at 9:29 PM delete

thanks kak lysa. Jadi lahh :))

avatar
syu
AUTHOR
October 23, 2012 at 6:33 PM delete

lyssa macam mane nk buat org x boleh tekan right klik n copy kite punye blog erk?

avatar
cik eyma .
AUTHOR
November 16, 2012 at 9:59 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
cik eyma .
AUTHOR
November 16, 2012 at 10:02 PM delete

hye . pendatang baru tanpa izin . hee . ermm nak tanya macam mana nak elak kan pic kita kat blog di copy ekk ?

avatar
leyzajamil
AUTHOR
December 17, 2012 at 2:52 PM delete

as slm lyssa, maaf sy try buat ikut step yg lyssa ajar tak jadila lyssa, gambar masih blh save as..apa agaknya silapnya?

avatar
December 20, 2012 at 2:21 PM delete

salam kak lysa. camne plak if gambar tu dekat sidebar?

avatar
Nurul
AUTHOR
June 18, 2014 at 11:23 AM delete

salam...
tahnks lyssa...
jadi sangat...
info yang sangat2 berguna...
tp cane nak uat bagi gamba tu x bole save or bole right click utk save image tu?

avatar

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe. EmoticonEmoticon

Google+ Followers