Tutorial : Tambahkan Ruangan Add A Gadget Atas Header

Gadis Kidal Berceloteh...

.Assalamualaikum ^^

Haiiyy  . Kita bertutorial lagi  . Ada orang request . So , dengan tanggugjawab yang Lyssa ada ni , Lyssa akan laksanakan . Oke ? Oh , yeahh~

Dia tanya :
How to put a widget top of the header?? 

Oh , yeahh . Nice Question . 

Kalau korang tak paham apa itu kan .
Contoh nye , macam dekat bawah ni :

 

Korang ada tak ruang macam tuh ? Tak de kan ?
So , Lyssa datang nak mengajorr nih :)

1. Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget

2. Tekan Ctrl F dan cari kod ini :

<b:section class= 

3. Dah jumpa kan ? Ayat sebaris tu , macam ini kan ?

<b:section class='header' id='header' maxwidgets='1' showaddelement='no'> 

4. Haa . Then , korang delete that code  , gantikan dekat kod yang ini :


<b:section class='header' id='header1' preferred='yes'> 

5. Sudah kan ? Now , PREVIEW dulu .

6. If tak ada ERROR , you all can save it :) DONE =))

 
Credit To : Wan Hazel
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

91 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
aienhashimm
AUTHOR
September 25, 2011 at 8:01 PM delete

waaaa ~
lame gyler I carik TUTO nie ..
mekasehMKASEH ..
(:

avatar
September 25, 2011 at 8:18 PM delete

lysa...saya nak order edit blog...sya x 0n FB da...jd camna nak gtaw lysa??

avatar
yad'z
AUTHOR
September 25, 2011 at 8:30 PM delete

lyssa.. congrats yep ur blog masuk remaja this october.. ^^

avatar
ifwat syamim
AUTHOR
September 25, 2011 at 8:33 PM delete

tq kak lyssa,mmg da lame cri tutorial ni =)

avatar
schaze zainn
AUTHOR
September 25, 2011 at 8:34 PM delete

hello lyssa,

cane eh buat box bleh senget2 bile cursor pi tu? nmpak stylo la :D

buat tutorial please :D

TQ

avatar
Anis Skarz
AUTHOR
September 25, 2011 at 9:24 PM delete

Yeay,da ade! Syang kak! Thanks A lot,Love u so much!

avatar
Aqilah Yazid
AUTHOR
September 25, 2011 at 9:31 PM delete

k thanks... dh jd... tp, kak lyssa mestilah kene bg freebies lg...!! ehehehe,for sepanduk kat ats tu ke.. >.< ehehe

avatar
lia
AUTHOR
September 25, 2011 at 9:48 PM delete

cam ne nk masukkan music

avatar
September 25, 2011 at 10:18 PM delete

kak ,, bole x buad tuto utk blockquote hover yg cool tuh ^^

avatar
September 26, 2011 at 12:59 AM delete

serius bru thu hri nie
boleh tmbh gadjet ats header

avatar
Kim LuiMei
AUTHOR
September 26, 2011 at 8:43 AM delete

hye.... cm ner nk wt a cute mouse tu yg cm lyssa wt tpi nk lan cm ner arh bley teach cikit x........

avatar
Tautan Pena
AUTHOR
September 26, 2011 at 7:58 PM delete

Pena hadir dan absen malam di sini...
Terima kasih ataa berbagi ilmunya..pena follow sini no : 20323

avatar
Ratu Lissa
AUTHOR
September 26, 2011 at 7:58 PM delete

thanks kak lyssa.. kali nie baru jadik :)

avatar
CikHoneyBee
AUTHOR
September 26, 2011 at 8:07 PM delete

tengs adeq lyssa utk tuto ini... best best..

avatar
September 26, 2011 at 8:14 PM delete

mak oit meriahnye umat2 kat blog awk ni!

mcm ne saya boleh tak tahu ni? emm well mai salam peace yo!

salam kenalan..

avatar
September 27, 2011 at 4:01 PM delete

thx for the tuto.. btw bole tk buat tuto blockquote baruu akak tuhh? huhu~

avatar
A.Y.R.I.Z
AUTHOR
September 27, 2011 at 9:05 PM delete

adik macamne nak buat perkataan old entry tulisan sendiri boley edit2 background sendiri pilih..camne plak

avatar
September 28, 2011 at 3:26 PM delete

banyak nyer tuto yg menarik nie. bley laa i cbe ..tengs sesangat. :)

avatar
YOUsoF
AUTHOR
September 29, 2011 at 5:37 PM delete

Ternyata Lyssa seorang yang rajin! ;)

avatar
September 29, 2011 at 10:47 PM delete

FUHH ! kaka lyssa shuda jadi lhaa ,, trimass mnyak-2 yew ,, kaka lyssa memang rajin lhee !

avatar
tirex here
AUTHOR
September 30, 2011 at 8:44 PM delete

kak @lyssa.. mcm mne kite nk tambahkan add gadget kat belah kiri...???

avatar
AnA SaLiDa
AUTHOR
October 1, 2011 at 10:00 AM delete

yEs!!! dah jadik....thx kaka lisa...^^V

avatar
Fitriah Ayn
AUTHOR
October 1, 2011 at 2:28 PM delete

tak jumpe pon ayat:<b:section class=

avatar
October 5, 2011 at 12:30 PM delete

buley saya tanye sket,, ape tjuk lgu kat blog sis ni eak? bess laa lgu nie..

avatar
October 9, 2011 at 4:11 PM delete

slm,,k.lyssa cmner nk wt header blog lbih cntik????

avatar
YNA
AUTHOR
October 13, 2011 at 10:05 AM delete

lysa, camne nak tambah gadget.. akka punya kat dashbord atas tu lgsg xda dik :(

avatar
Amirul Rashid
AUTHOR
October 25, 2011 at 12:33 PM delete

dah lama cari coding ni, nasib baik lah jumpa kt blog lysaa, thankss lysaa..Btw, awk comel lah! hikhik :D

avatar
Aww Syeera :)
AUTHOR
October 27, 2011 at 11:53 PM delete

Kak Lyssa :'( Macam mane nak buang -Add a Gadget- Tolong adeq syeera bolehh :(

avatar
Aww Syeera :)
AUTHOR
October 27, 2011 at 11:55 PM delete

Kak Lysaa :'( Macam mane nak hilang kat -Add a Gadget kat atas header to- Tolong adeq syeera bolehhh :'(

avatar
October 28, 2011 at 5:35 PM delete

Kak Lyssa,cm ne nak buang background pada header?

avatar
November 3, 2011 at 10:07 PM delete

Alhamdulillah Dah jd =) Arigatougozaimas kak Lyssa =D

avatar
November 3, 2011 at 10:11 PM delete

Alhamdulillah dah jd ~ Arigatougozaimas Kak Lyssa =)

avatar
ira khairi
AUTHOR
November 9, 2011 at 3:27 PM delete

tanks kak lyssa..menjadi punya

avatar
Taca Victoria
AUTHOR
November 10, 2011 at 11:04 PM delete

Kak lyssa. tak jumpe pun <b:section class= tu hmm?

avatar
k.h.a.l.i.l.a
AUTHOR
November 14, 2011 at 6:18 PM delete

haaa... dh lame cari yg ni. mekasih lissa ^_^

avatar
Rabiyatul ♥
AUTHOR
November 21, 2011 at 1:07 PM delete

Thankz Sys :) Menjadi ! ;)

avatar
Yaya
AUTHOR
November 26, 2011 at 9:36 PM delete

tk jdi la sys lyssa

avatar
Eyemi lavine
AUTHOR
December 11, 2011 at 3:29 PM delete

k.lyssa...Aimi daa buat daa...tapi bile sign in x der pon...

avatar
Eyemi lavine
AUTHOR
December 11, 2011 at 3:30 PM delete

k.lyssa...Aimi daa buadd da...tapi bile sign in x der pon..

avatar
December 13, 2011 at 10:50 AM delete

kak lyssa , camner na letak semula 'add a gadget' kat bwh?? Yg Farah punyer da ilang lha !

avatar
nurul faezzin
AUTHOR
December 15, 2011 at 1:29 PM delete

akak lyssa mcm mne nk cri kod dy ?

avatar
cool_rinie
AUTHOR
December 21, 2011 at 3:09 PM delete

kak lisa,
x jumpe la kod yg kak lisa suruh cari 2.
knpe ?

avatar
nyna nilzafra
AUTHOR
December 25, 2011 at 3:59 PM delete

kak lyssa .. nape ade error ehk ? klau tak de top of the header tu. tak boleh ke nk letak iklan nuffnang tu ?

avatar
December 29, 2011 at 12:29 AM delete

akak..nak tanye..add gadget 2 kat mne?x jumpe pown..

avatar
December 29, 2011 at 1:14 PM delete

yes!! jd2!!.. da lme nk wt cm nie.. hehe thnx ye.. cik yg x kedekut ilmu

avatar
kyrah alya :)
AUTHOR
January 3, 2012 at 4:42 AM delete

Lysa sayanggg , jadilah . Thanks sangat-2 tahuu . Tutorial awak sangat membantu Kyraa <3

avatar
deera
AUTHOR
January 14, 2012 at 9:20 PM delete

alaa, error laa pulal. cane ea?

avatar
February 15, 2012 at 1:35 AM delete

tenggsss lyssa ...tutolyssa mmg terbaik sumenye...

avatar
Ummi Anie
AUTHOR
February 20, 2012 at 9:04 AM delete

thank dear....tiap hari masuk sini nak hias blog...

avatar
Aien
AUTHOR
March 1, 2012 at 9:31 PM delete

dah jadi dah..huhu~~~

avatar
Nurul Asyiqin
AUTHOR
March 12, 2012 at 11:36 PM delete

akk sya nk tnya kt mna nk cri (Tick Expand Widget) xreti la.. tlg ajar

avatar
March 13, 2012 at 12:33 PM delete

hye kak lyssa .camner nk edit blog gune blogskins ea ?sye x pndai .hehe

avatar
March 13, 2012 at 4:17 PM delete

kepada sesiapa yang berminat untuk kursus2 kecantikan atau mendapatkan rawatan seperti facial,body massage,foot massage sila kunjungi blog sy tq :)

avatar
March 15, 2012 at 2:51 PM delete

kak lyssa..umur sye 12 thn....dekat mne nak cari dalam blog desing seme tuh!!dari haritu sye bace toturial kak lyssa x jumpa2 p0n...cm mne ek..

avatar
cik violet
AUTHOR
April 6, 2012 at 2:29 AM delete

tenkiuuuuuuuuuuuuu lyssaa :)

avatar
Saiful Helmi
AUTHOR
July 11, 2012 at 11:46 AM delete

Rase nak jumpe Lyssa nih pastu soh tolong aja cantekkan blog je.. huhu~ banyak tol ilmu nye... huhu~

avatar
July 26, 2012 at 12:10 AM delete

99% tutorial lyssa sy wat trus menjadi, hihi... maybe sbb dulu penah blaja visual basic kot :) kuikui . . .

avatar
Zatiey Ismail
AUTHOR
July 30, 2012 at 4:17 PM delete

kaq lyssa,step yg kaq lyssa tnjukkn 2 sy boley follow satu2 mngikut apa yang kaq lyssa tnjukkn dlm tuto kaq 2..tp mse nak preview 2 npe dy kua cmni "More than one widget was found with id: HTML1. Widget IDs should be unique.

Error 500"

tlong sy lyssa.. ;(

avatar
January 8, 2013 at 5:47 PM delete

Assalamualaikum wbt , ~ sis lysaaa..~ cm ne nak hilang kan lebih widget ni ? sbb sy buat, tbe2 tak ad function pulak ble sy buat ~huk2.. ~tolong eh sis lysaaaa ~

avatar
Anonymous
AUTHOR
May 26, 2013 at 10:20 AM delete

kakak tumpang tanyer
macam mane tick expand tu ?
saye cari xde lah kaka
harap dapat bantu
saya budak baru dalam blogger

avatar
Lady Tash Roy
AUTHOR
February 19, 2017 at 1:07 PM delete

Part nie mmg kena hadam dulu sebab ada bab - bab html dan kod - kod lain dlm blog template yang anda gunakan x semua blog template kena edit dengan hanya copy paste kod utk tambah ruang gadget dlm blog template anda..ada part kod yang kena ubah juga untuk anda menambah ruang gadget dalam blog template anda.

avatar

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe. EmoticonEmoticon

Google+ Followers