Saya Suka Dia ke , Cinta Dia Ek ?

Gadis Kidal Berceloteh...
12/11/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v





Kebanyakan orang apabila diajukan pertanyaan perasaan yang terbit dalam hati mereka terhadap pasangan masing - masing sama ada cinta atau suka , pasti mereka akan terdiam dan serba salah . huhu . Tak tahu jawapan mana satu yang tepat ! Ada rasa cinta dan dalam masa yang sama jugak ada rasa suka . Namun harus diingat cinta dan suka adalah dua benda yang berbeza . Diakui , ramai yang keliru dengan istilah ini kerana agak sukar untuk mengenal pasti dua perkara tersebut . 

Kat bawah ni Lyssa akan senaraikan perbezaan antara cinta dan suka . Jadi , apa yang korang tunggukan lagi . Cepat ! Bandingkanlah di mana perasaan korang sekarang terhadap si dia :)


Di hadapan orang kita cinta , hati kita akan berdegup kencang ...
Tapi di depan orang yang kita suka , hati kita akan gembira ...


Jikalau kita lihat di dalam mata orang yang kita cinta , kita akan kaku ...
Tapi jikalau kita melihat ke dalam mata orang yang kita suka , kita akan tersenyum ...


Di depan orang yang kita cinta , lidah kelu untuk berkata - kata ...
Di depan orang yang kita suka , lidah bebas berkata apa sahaja ...


Di depan orang yang kita cinta , kita menjadi malu ...
Di depan orang yang kita suka , kita akan tunjukkan diri yang sebenar ...


Bila orang yang kita cinta menangis , kita akan turut menangis ...
Bila orang yang kita suka menangis , kita akan turut membuat dia gembira ...


Di depan orang yang kita cinta , kita takut untuk berterus terang kerana terlalu bimbang si dia akan tergoress ...
Di depan orang yang kita suka , kita terlalu mudah untuk berterus terang kerana kita yakin terus terang itu paling baik untuk menjaga keharmonian perhubungan korang dan si dia .


Perasaan cinta bermula dari mata , 
Perasaan suka bermula dari telinga ...

Jadi , jika kita berhenti menyukai seseorang yang kita suka ... umpama kita membuang telinga kita .. Tapi bila kita cuba menutup mata , cinta berbuah menjadi air mata .



KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

74 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Diyana Ali
AUTHOR
November 12, 2011 at 9:14 AM delete

bila yang berbuah jadi air mata tu la yang sedih . hehe

memang cinta dan suka berbeza, suka boleh kat ramai org kan kan :))

avatar
starzieti
AUTHOR
November 12, 2011 at 9:15 AM delete

wah, saye pena rase sume tuh tapi bukan sbb cinta die tapi sbb suka je. hehe ~

avatar
shahira
AUTHOR
November 12, 2011 at 9:16 AM delete

betul ckp akak. saya sokong ! hehehe :)

avatar
My Life Story
AUTHOR
November 12, 2011 at 9:16 AM delete

renungkanlah perkataan merah biru diatas..ianya sangat bermakna..

avatar
~wany geleo~
AUTHOR
November 12, 2011 at 9:16 AM delete

tips yang sgnt bgus...sesuai tuk psangan yang sedng bercinta..

avatar
nur fatin
AUTHOR
November 12, 2011 at 9:25 AM delete

betul2..i like... :)huhu

avatar
cerita best
AUTHOR
November 12, 2011 at 9:30 AM delete

wou best entry tq kak lyssa

avatar
Baiz Mamat
AUTHOR
November 12, 2011 at 9:33 AM delete

wah kata-kata lyssa...nice gitu

avatar
Cik Etel
AUTHOR
November 12, 2011 at 9:37 AM delete

Entah lah lisa. kadang2 bila dibaca brulang kali, ye sya akui.. Itu mmg benar skali..

avatar
aiNAA kHOdOri
AUTHOR
November 12, 2011 at 9:39 AM delete

wow!!
THIS IS BEST BRO...

eyh...
SIS LYSSA...

tp, sy xphm yg TELINGA tuh...
knp suka bermula from TELINGA???

avatar
smilenajah93
AUTHOR
November 12, 2011 at 9:44 AM delete

wahhh ~~~ hah . thanks sys:))

avatar
Ini Kisah Tia
AUTHOR
November 12, 2011 at 9:50 AM delete

weeee ~ heheee .. Tia ada buat entri yang sama tapi lain olahan :)

Beza Suka dan Cinta

avatar
El-Janna
AUTHOR
November 12, 2011 at 9:52 AM delete

mendalamnye-.-" mmg sukar nak beza suka ke cinta.. erkk stress terus

avatar
November 12, 2011 at 9:54 AM delete

wahh bermadah di pagi hari.. hehehe.. yea betul tu... hmm... cinta ohh cinta... :P

avatar
November 12, 2011 at 10:00 AM delete

cik lyssa nie tgh bercinta ke hehe

avatar
November 12, 2011 at 10:48 AM delete

Thumbs up for this post ! :))

avatar
$^ow Qu33n
AUTHOR
November 12, 2011 at 10:54 AM delete

sys lyssa punyer entry kali ni memang best. baru tau perbezaan nye hehehe. kak lyssa klau free time jom la singgah blog $^0w

avatar
November 12, 2011 at 11:01 AM delete

btol kte kak lyssa jika kita berhenti menyukai seseorang yang kita suka ... umpama kita membuang telinga kita .. Tapi bila kita cuba menutup mata , cinta berbuah menjadi air mata .
saye sokong kak lyssa 100 peratus !! hahahaha...

avatar
November 12, 2011 at 11:02 AM delete

saya suka ayat ayat romantik macam ni =)

avatar
nurul jannah
AUTHOR
November 12, 2011 at 11:12 AM delete

best entry nie..
sy rase sy cinta dia..
tp dia da brtunang ngn org lain,
terpaksa laa 'cuba menutup mata' jgk

avatar
November 12, 2011 at 11:16 AM delete

msred ada dua2 sekali, suka n cinta kat mr bf....

avatar
era kecik
AUTHOR
November 12, 2011 at 11:21 AM delete

eh, walaupon isi entry ni lain-lain, tapi tajuknya nak dekat sama je..
oh, baru era ingat, ianya sama ngan entri kak tialah.. ^^

avatar
nurul adlina
AUTHOR
November 12, 2011 at 11:49 AM delete

hhu~ terharunye.. hhe~ *merepek
anyway, sokong k.lyssa lha..
hhe~

avatar
November 12, 2011 at 12:05 PM delete

Wahh ! Suka entry neh . Sweet :)

avatar
adiba ramli
AUTHOR
November 12, 2011 at 12:34 PM delete

haih. macam byk yg sukee je..

avatar
lavera
AUTHOR
November 12, 2011 at 12:54 PM delete

suke kew cinta ea?? huhuhuuu ~ suke adew cinte pon adew..alaamaaakk ! terlebeyh .. nice entry lyssa.. :)

avatar
Ah Long
AUTHOR
November 12, 2011 at 1:10 PM delete

waaaa pasal cinte? untong la bercinta. along bujang ni. ade single hello2 la haha ;P

avatar
Ayu Aurora
AUTHOR
November 12, 2011 at 1:19 PM delete

thanks share .. selama ni mmg ni pon yg jadi persoalan ..
kita suka ke cinta dia ?

avatar
Cik Nynna
AUTHOR
November 12, 2011 at 1:25 PM delete

salam :)
wahh , bermakna sungguh ayat yang last tuh :) haha i like

avatar
yqnq ellyana
AUTHOR
November 12, 2011 at 1:50 PM delete

tapi bila dh duk depan bf lame2,ketar2 lutut pon dh takde dah..haha.mule2 je malu2 kucem

avatar
Atirah ★
AUTHOR
November 12, 2011 at 2:15 PM delete

copy ea..sy akn credit to lyssa...pleaz

avatar
November 12, 2011 at 2:22 PM delete

sama entry sya la..
http://dyshaalamstudio.blogspot.com/2010/09/cinta-vs-suka.html
:))

avatar
Eiqa Nur
AUTHOR
November 12, 2011 at 2:26 PM delete

yeay..tq for this information..act saya sedang keliru dengan perasaan sendiri..hehehe..=_+

avatar
Twilleries
AUTHOR
November 12, 2011 at 2:40 PM delete

cinta manusia bahagia sementara, mengundang dosa.
cinta ALLAH bahagia selamanya, dunia akhirat :)

avatar
NZ Diaz
AUTHOR
November 12, 2011 at 2:50 PM delete

err , so lepas ni kalau dia nangis buat bodo je lah. haha :D

avatar
Nur Nabihah
AUTHOR
November 12, 2011 at 10:36 PM delete

Wahh ! :D
Akak, kite nk share ye. Thankyouu :)

avatar
Twilleries
AUTHOR
November 12, 2011 at 11:33 PM delete

http://twilleries.blogspot.com/2011/11/persoalan-couple-kalau-anda-prihatin.html

saja kongsi ilmu :)

avatar
nornabila
AUTHOR
November 13, 2011 at 2:52 AM delete

can i call u kakak?
thnks.skrg sy thu sy suka or cnta bdx 2.

avatar
Norlida Ramli
AUTHOR
November 14, 2011 at 10:45 PM delete

suka quote yg last skali tu..sgt bermakna..huhu

avatar
nabilzharif
AUTHOR
November 19, 2011 at 1:55 AM delete

macam - macam entry cinta skank ni...apa2 pown kerjaya dahulu diutamakan capai cita - cita bila dah berjaya bawu bercinta kemudian kawen..bercinta lepas kawen lebih indah...

avatar
cyma
AUTHOR
November 20, 2011 at 12:14 AM delete

. .mekaseh kak Lyssa. .dgn membace entry kak lyssa niyh. .bru cyma dpt beza an mner org yg kita cnta n org yg skadr kita suke aje. .bru cyma fham. .huhu. .

avatar
November 22, 2011 at 12:27 PM delete

saya juga ada mengelami keadaan ini . Apa boleh buat . Kita dah tak tahu nak menilai yang mana saya cinta dan suka . Sokong sangat dengan kak lyssa :)

avatar
November 28, 2011 at 2:48 AM delete

lepas bce entry ni...betul la slama ni ila mmg cinta kat si dia...*blushing*

avatar
sWeEt LoVe
AUTHOR
November 28, 2011 at 12:30 PM delete

salam, ainu nx copy bly?? thnzz..

avatar
December 21, 2011 at 9:01 AM delete

naura copy yee lyssa :)
boleh kan? ;D

avatar
Are~q!Lah
AUTHOR
December 22, 2011 at 4:41 PM delete

wow sis .. tererlah sis
dah tau dah jwpannya =p

avatar
chinta qiela
AUTHOR
December 30, 2011 at 1:00 PM delete

Tapi bila kita cuba menutup mata , cinta berbuah menjadi air mata .

sungguhnya ayat ni betul . hmm (':

avatar
January 2, 2012 at 11:51 AM delete

thanks sangat lah kak lyssa . akhirnya setelah sekian lama saya merasa ragu tentang perasaan sebenar saye ngan si dia . selepas membaca entry kak lyssa tentang ini ,, saye tau perasaan sebenar saye ..

avatar
syazliyana
AUTHOR
January 20, 2012 at 11:01 AM delete

huhu.. tpy kn kak lyssa, sye rse sye ade dua 2 tuu.. ahahaha..

avatar
kechik core
AUTHOR
January 27, 2012 at 11:16 PM delete

kak lyssa , adek pun tgah ragu-2 dgn perasaan adek dekat dya . adk nak mintak akak lyssa baca entry adek n tinggal kan comment kak dekat sini .. bg cadangan utk adek bole kan ?
niey blogg adk http://www.cintakami4eva.blogspot.com harap sgt kak lyssa dpt membantu :)

avatar
Nabihah Ahmad
AUTHOR
February 5, 2012 at 8:01 PM delete

Betul sangat..
Tp sye x kn nangis kalo org yg sye cinte nangis -_^

avatar
Clara Rella
AUTHOR
February 19, 2012 at 11:12 PM delete

tertarik bila nmpak tajuk..
sbb clara pwn tertanya2.. clara ske or cinta dia..

ble bce semua yg kq lyssa tulis.. Sumenya cinta..

Sungguh dr form 1 smpai form 5 still ske dia.. Tp tak sngka tu maknanya cinta.

Clara lgsg tak boley nak face 2 face ngan dia..nak pandang muke dia depan2 pun tak boleh.. Ni kan nak pndg mata dia..

Dia ada kat sblh dah berdebar dah and then, sethn 3 4 kali kowt berckp ngan dia. Sbb lidah jdik kelu bila dgar suara dia..

Ngee~~~

p/s : Wanna forget about him. Still too young >,<

avatar
syifa' arshad
AUTHOR
February 28, 2012 at 12:58 PM delete

cmne sye nk tawu cri2 die cntakn sye klu sye x pnah bdepan dgn die..

avatar
baity
AUTHOR
March 16, 2012 at 11:23 AM delete

entry kali ni mmg mbantu..thanks kak lisa.. :)

avatar
June 16, 2012 at 11:50 PM delete

Kak Lysa Faizureen <3
Adik suke sgt bace setiap entry Akak tau x ?
Mcm 2 Akak post .
Adik x pernah tertinggal , satu pon entry akak .
Setiap hari saya Stalk Bloggie akak .(hehe, adik mmg suke stalk blog org )
Hmm , adik suka tgok akak punye tutorial jugakk . Mcm 2 ada :)
Tpy , adik bru lagi dlm blog . so , x pandai sgt nak edit2 ni . :')
Oklahh . Salam sayang untuk akak <3

avatar
Anonymous
AUTHOR
November 22, 2012 at 6:05 PM delete

wow.. TQ kak.. :) sy dah tahu sekarang yg sy cintakan Mr N.. :)

avatar
December 12, 2012 at 9:33 PM delete

hye akq lyssa..
nk tanya sikit..
bley x akq kongsikan sedikit ayt power ketika mesej dengan kekasih?

avatar
September 3, 2015 at 8:49 PM delete

cinta itu buta. haahaha boleh diterima tak ayat ni?

avatar
Nad Simple
AUTHOR
June 10, 2016 at 2:30 PM delete

Saja nak tengok tips kak lyssa sebab baru nangis tadi hehe :)

avatar

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe. EmoticonEmoticon

Google+ Followers