Tips : Pemilihan Header Yang Terbaik !

Gadis Kidal Berceloteh...
26/11/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v





Okeyy . Korang ... Pemilihan Header yang baik dan cantik akan menambahkan lagi seri blog kita kan . SETUJU tak ? huhu ~ Bagi Lyssa lah kan , header memberi pengaruh yang besar untuk mencantikkan blog kita . Kebanyakan blogger sekarang suka untuk menghias blog mereka supaya orang selalu datang singgah ke blog diorang . Header memang amat penting untuk menunjukkan kualiti sesebuah blog selain daripada isi kandungannya yang mantap !

Andaikan korang mempunyai keistimewaan dan kelebihan dalam menghias blog , apa salahnya kalau korang cuba untuk membuat header yang cantik . Daya kreatif blogger amat penting jika digunakan dengan baik dalam penghiasan blog. Memanglah sesetengah blogger tidak kisah dalam mencantikkan blog .. Asalkan mempunyai isi yang mantap ! Perlu diingat ye , citarasa orang lain siapa tahu kan ? Kalau blog cantik , header cantik .. Memang tak akan dinafikan lagi , orang akan selalu akan terjah blog kita ^^

Oleh itu , dengan pengetahuan yang Lyssa ada , Lyssa nak kongsi dengan korang serba sedikit dalam pemilihan header yang baik ! Lyssa tahu , header Lyssa bukanlah cantik mana pun kan . Tapi , tak salahkan Lyssa nak kongsi dengan korang ? Ilmu di dada jangan disimpan sorang - sorang . Ingat tu ! :)

Okey , korang boleh lah jenguk SATU-PERSATU tips yang akan Lyssa kemukakan di bawah : 

1. Jangan buat Header Dengan Gambar Yang Terpotong Sana Sini*


 

Tengok lah contoh header di atas ni . Burok kan ? Hodoh kan ? Mana tak hodoh nye . Dah p buat header yang bergambo terpotong sana sini . Tangan terpotong , tudung bahagian atas terpotong , kiri dan kanan pun terpotong . Ishk ! Dah tak perfect dah jadi gambo nye .
So , Lyssa nasihatkan , kalau korang nak create header , biarlah korang memilih gambar yang terbaik dan yang tak terpotong sana sini . Ada paham ? huhu ~ XD


2. Jangan Memilih Gambar Yang Gelap dan Agak Blur Untuk Dijadikan Header !

 


HAHA . Tengok lah tu . Gelap nyer . Blur nya . Muka Lyssa dah macam punggung kuali dah Lyssa tengok ! eeee , yucks ! Gambar macam ni ke yang korang letak dekat header ? Better korang elakkan lah daripada memilih gambar yang blurr dan gelap macam ni . Potongan keliling gambar dah cunss ! Tak de terpotong sana - sini .. Tapi , malang nya .. Gambar blurr pulak ! Memang tak cantiklah header korang kalau letak gambar yang macam ini . HEHE .
So , kalau nak tangkap gambar tu , pastikan korang tangkap 'jangan lawan cahaya' . Daripada muka korang putih macam burung merpati , terus jadi punggung kuali . Aiyooo ~ Tak nak lah macam tu ye ?


3. Pemilihan Jenis Font Amat Penting !

 

Haa . Tengok tuh .. Lyssa siap bagi contoh jenis font yang sesuai lagi untuk korang taw ? Appreciate lah ciket . hekhek . Ok . bagi tanda ' right ' tu , merupakan jenis font yang sesuai untuk korang jadikan header cunsss korang tu . Ianya kelihatan lebih kemas dan jelas . Bagi contoh Font yang Lyssa tandakan "X" tu adalah jenis font yang kurang sesuai . Bukan tak boleh ... Boleh je kalau korang nak guna Font yang Fancy . Tapi , tak ke nanti Header korang nampak semak bila korang guna tulisan yang ter-congek congek sana sini ? Pikir - pikir lah ye :)


4. Pemilihan Warna Yang Sesuai

 

Warna !! Warna teramat - amatlah penting dalam pembikinan header . Chewahh . "pembikinan" pulak dah . Dah macam "pembikinan" filem lah pulak . Ohoo . STOP ! Okeyy . Memang pemilihan warna sangat memberi pengaruh yang besar dalam pembuatan header. hehe . Warna yang lembut dan terdapat OUTLINE hitam pada tulisan , menampakkan header kita timbul , cantik dan kemas ! Okeyy . Lyssa bagi contoh . Kalau blog korang warna pink lembut . Jangan lah pulak header korang sama pinknya dengan background blog korang tu .Pilihlah warna yang lebih terang . Jadi , blog korang akan timbul dan menyerlah . Contoh macam header Lyssa lah . Background blog pink lembut . Header pulak pink terang . Lebih kurang macam tu lah kan . huhu ~ ^_^v


5. Buatlah Header Transparent ! Dijamin Lebih Cantik !

 

Okey ... Cuba korang tengok , header yang ini ... Header atas dan bawah nya . Macam nampak lebih cantik dan kemas ? Semestinya header yang atas kan ? Jangan salah paham . Yang bahagian atas tu , merupakan header Transparent . Bila korang Upload masuk dalam blog , automatik header korang akan jadi transparent dan akan kelihatan background blog korang . Macam blog Lyssa ni . HEHE . Kalau korang buat header yang macam kat bawah tu , tak berapa nak cantik lah . Sebab petak je .. Nampak membosankan . Ye tak ? Jadi , buatlah header transparent ! Cantik , dan kemas ! :D


So , macam mana korang ? Oke tak tips Lyssa kali ini ? Jangan korang baca separuh jalan je . Baca kesemuanya sekali . Kalau korang terlepas satu huruf atau perkataan Lyssa .. Teramat lah rugi . Chewahhh . HAHA . 


p/s : Kepada sesiapa yang nak belajar buat header transparent , boleh lah KLIK SINI ! :)

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

94 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
November 26, 2011 at 6:35 PM delete

oke kak lyssa . akn ku ikot tips akk !

avatar
November 26, 2011 at 6:38 PM delete

Thank you for da info kak lyssa ! ^^

avatar
Dyla Adlina
AUTHOR
November 26, 2011 at 6:38 PM delete

Thanks Lyssa, Nice Tips! :)

avatar
//YoSeob
AUTHOR
November 26, 2011 at 6:39 PM delete

stuju sngat2 .

akak , jom nilai header saya :)
dan komen entry baru ni :)

http://washeddenimonly.blogspot.com/2011/11/ohseeem-giveaway-by-faqihah-scha-ain.html

avatar
Vaishnavi
AUTHOR
November 26, 2011 at 6:41 PM delete

teme kasih bnyk2.....tapi sy sebenarnya boleh buat header tapi sy nk header sy tu transparent ...itu yg masalah nyer.....sy tau yg kalau ada photoshop mmg sng pon.....tapi sy tak tahu macam mana download bende tu...tlg kak lyssa <3

avatar
Asnie
AUTHOR
November 26, 2011 at 6:42 PM delete

wa..tip nie sangat berguna la...

avatar
eira haziera
AUTHOR
November 26, 2011 at 6:42 PM delete

hai lyssa.cmner nk buat header ni ea?..xpndai la..hehehe

avatar
Atirah ★
AUTHOR
November 26, 2011 at 6:42 PM delete

bgos la tips lyssa nih .... <3
sy da ikt yg lyssa tlis tu ..lyssa dah tmbhkan pngetahuan sy ..

avatar
Atirah ★
AUTHOR
November 26, 2011 at 6:42 PM delete

bgos la tips lyssa nih .... <3
sy da ikt yg lyssa tlis tu ..lyssa dah tmbhkan pngetahuan sy ..

avatar
Lissa.
AUTHOR
November 26, 2011 at 6:44 PM delete

Bagus lah tips Kak Lyssa,
adore it <3
Header Lysa simple je kan. cube tengok. heee ^^

avatar
cyma
AUTHOR
November 26, 2011 at 6:45 PM delete

kak lyssa tegok header blOg sye okey takkk??? bg kOmen ckitt. .hehe

avatar
Fendy
AUTHOR
November 26, 2011 at 6:45 PM delete

untunglaa..best kalo dpt tukar header yg cantik....

avatar
riena ariena
AUTHOR
November 26, 2011 at 6:56 PM delete

macam mane nak buat header sis ??

avatar
November 26, 2011 at 6:57 PM delete

@Vaishnavi

header transparent tak jadi ke ?

avatar
November 26, 2011 at 6:57 PM delete

@Asnie

huhuh . okeyyy . terima kasih <3

avatar
November 26, 2011 at 6:58 PM delete

@eira haziera


hekhek . tuh tips dah ada . ikot je . hehe :)

avatar
November 26, 2011 at 6:59 PM delete

@Lissa.

hee. kira ok lah tuh . cantik ^^

avatar
myra azraff
AUTHOR
November 26, 2011 at 6:59 PM delete

hoiyyyooo^^
header transparent mmg kool kak~

avatar
sieta
AUTHOR
November 26, 2011 at 7:01 PM delete

thanks kak lisa for the sharing :) hehee. akak, nty follow sye balik k =D

avatar
Nur Nabila
AUTHOR
November 26, 2011 at 7:12 PM delete

thanks for a tips :D cool !

avatar
Anis Syafiqah
AUTHOR
November 26, 2011 at 7:14 PM delete

oke kak lyssa.. confirm sy ikut tip tuh..
sy dh renew header sy ikut tips tuh..
kak lyssa jmput la dtg.. jgn malu2 yerw.. huhuu..

http://anisterritory.blogspot.com/

avatar
missleana
AUTHOR
November 26, 2011 at 7:15 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
missleana
AUTHOR
November 26, 2011 at 7:15 PM delete

http://sayapunyakisah.blogspot.com/

avatar
dyana woonie
AUTHOR
November 26, 2011 at 7:20 PM delete

tips yang sangat berguna :D
suke2..

avatar
November 26, 2011 at 7:31 PM delete

memang terbaikk tuto neh , thanks akak :DD

avatar
yuseri
AUTHOR
November 26, 2011 at 7:42 PM delete

kak....
coleh komen header blog saya jugak?
klu tak boleh tak ape.TQ.

yusartz.blogspot.com

avatar
Nurul ain
AUTHOR
November 26, 2011 at 7:57 PM delete

lyssa comment sikit header blog ain... hodoh tak?? ***mintak pendapat dari blogger yang pakar ni.. eheee :)
Inspirasi Nurul Ain

avatar
Khalilah
AUTHOR
November 26, 2011 at 8:02 PM delete

terbaik dari ladang !!

avatar
November 26, 2011 at 8:25 PM delete

Thanks Kak Lyssa for the awesome tips. :)

avatar
ANA FARHA
AUTHOR
November 26, 2011 at 8:38 PM delete

tq 4 d tips.. akak pun sedang memperbaiki skill untuk buat header yang menarik..

avatar
Phat
AUTHOR
November 26, 2011 at 8:50 PM delete

lyssa layan gambar baby phat ni dulu ye..nanti phat letak kat side bar

http://phatthegreat.blogspot.com/2011/11/nur-syaza-sofia-dengan-snow-cap.html

avatar
November 26, 2011 at 9:30 PM delete

salam..
oke boshhhh..
ank didik mnurut printah =)

avatar
myravea
AUTHOR
November 26, 2011 at 10:03 PM delete

Header sis ok xdear? hihi *wink*

avatar
NZ Diaz
AUTHOR
November 26, 2011 at 10:09 PM delete

yang penting kemas.

aku setuju header menunjukkan kualiti sesebuah blog
tapi aku tak rasa header memainkan peranan dalam menarik pembaca.

avatar
tia fatiha
AUTHOR
November 26, 2011 at 10:50 PM delete

thanks sis for the info ! pendapat kak lyssa sama ngan saya . huhuhu ..

Salam maal hijrah kak Lyssa :D

avatar
FYA PELANG!
AUTHOR
November 26, 2011 at 11:07 PM delete

nice entry and information ^^,

avatar
MaYa MustWany
AUTHOR
November 26, 2011 at 11:14 PM delete

hahah mas nya terpotong..gelap??lagi la..sangat2 dark kan.patutla lyssa tak follow my blog.hahaha

btw thanks ye.nice entry.(sambil angguk2 kepala)

avatar
Lulu Belle
AUTHOR
November 27, 2011 at 12:26 AM delete

Kak Lisa,saya ni blogger baru.nak tanye sikit,camne nak wat iklan/banner?

avatar
November 27, 2011 at 1:54 AM delete

fuyoo..bgsnye tutorial lisa ni..tp sy mmg x reti nk buat header..ade spe2 boleh tolong..?hihih

avatar
November 27, 2011 at 6:10 AM delete

huishh ! baik btol hati kak lyssa . Sanggup dia share tok tlg bloger2 lain . terbaek ! btw, thnx sbb share . Nnt nak try buat ikot vidtuto akak :D !

avatar
maszull
AUTHOR
November 27, 2011 at 9:26 AM delete

assalamualaikum lyssa...info yg menarik sekali best2...:)

avatar
Si qusowt
AUTHOR
November 27, 2011 at 9:37 AM delete

lisa cantik...so letak gamba ape pon kat header mesti cntik..hehehe

jemput singgah my entry ya..:)

avatar
November 27, 2011 at 3:39 PM delete

Kak Lyssa Betol Ckp Kak Lyssa Tu !
Sya Nak Tnya??
Kak Lyssa Kalau Apew Kenapa Kotak Coment Sya x Keluar???

avatar
ATEYN VINXIE
AUTHOR
November 27, 2011 at 4:20 PM delete

thanks for the info kak lyssa :)

avatar
k.h.a.l.i.l.a
AUTHOR
November 27, 2011 at 8:03 PM delete

betul tu lyssa.. sangat sokong. btw, time kasih spotcheck blog saye hari tu. huhuu...

rugi sebenarnye kalau ade kemahiran guna software macam photoshop, tapi x manfaatkan.

avatar
cayunk
AUTHOR
November 29, 2011 at 4:04 PM delete

cik lysa na taye cmner u buat ank pnh uh gmba u n bF ?? tlg ajrkn ...

avatar
Bunny Lolipop
AUTHOR
November 29, 2011 at 9:30 PM delete

kak lysa , sye dh cuba download adobe photoshop CS4 2 tp xjady pun ? :( da bekali2 sye cuba , so sye nk minx kak lysa tolg buatkn header utk sye ? nty sye byr RM 2 kan ? [leaz , i need a nice header :)

avatar
watakutama
AUTHOR
November 30, 2011 at 12:56 AM delete

thankss lyssa!
saye memang dah pening nak cari mcm mane nak buat header yg cantik :)
btw, follow my blog :)

avatar
Farah Alyaa
AUTHOR
December 5, 2011 at 12:15 PM delete

Kak lyssa gune photoshop ke buat header nih?

avatar
Cicak_Kubeng
AUTHOR
December 6, 2011 at 1:11 PM delete

haii kak lyssa , eya baru lagi ni . hihihi , nak tanye , macamne nak buat nama2 orang yang kite sayang , buat macam slideshow , tapi nama je , gmba takde . if kak lyssa tahu , tolong yee buat tutorial :)

avatar
Eisyha
AUTHOR
December 8, 2011 at 1:43 PM delete

Photoshop je ke yang boleh buat header transparent ? kalau lain ? --'

avatar
ctodyhearty
AUTHOR
December 8, 2011 at 5:00 PM delete

assalamualaikum,,
hhe,, cye ni junior BLOGGER
bwu 3 hari buat blog,, if ade tips tok blogger yg start dr basic,, kaka post la kayh,, :)

avatar
December 11, 2011 at 9:11 PM delete

Woo, yes-yes saya setuju apa yang Kak Lyssa tulis :3

avatar
December 11, 2011 at 9:11 PM delete

Woo, yes-yes saya setuju apa yang Kak Lyssa tulis :3

avatar
Suhaili
AUTHOR
December 14, 2011 at 4:38 PM delete

kak lyssa buat header pakai ape?

avatar
missanjeeiya
AUTHOR
December 15, 2011 at 5:54 PM delete

salam aka , tengs bagi tips niy ,mang sgt begune , cntik sgt header aka ,sukesuke , na try uat :)

avatar
nelly ainiey
AUTHOR
December 16, 2011 at 2:06 AM delete

syg , cmne nk wat header yg cantek mcm sys lysaa . . xreti laa

avatar
December 18, 2011 at 11:58 AM delete

hummm , tips akk lyssa baik , tapi saya tak reti buat header kan , so lupakan :(

avatar
nadiah
AUTHOR
December 29, 2011 at 4:36 PM delete

kak lysa macm mne rnak buat header gmbar sekali dengan tulisan 2 ..?? tlong ajar tolong ajar..! :)

avatar
About Me
AUTHOR
February 25, 2012 at 4:04 PM delete

Sya suka header akak . cntik . tp sya nk buad . xpndai lhe

avatar
March 5, 2012 at 11:22 AM delete

pada pendapat akk, header sye okey tak? sy buat sndiri..hehe
arap sudi singgah blog sy..

avatar
perla
AUTHOR
March 5, 2012 at 7:27 PM delete

kak lyssa nk wat header letak gambar kite cner???

avatar
April 2, 2012 at 8:36 PM delete

Akak,akak boleh buatkan blog untuk saya :)

Kena bayar ke ?

Kalau bayar tak pe lah

Simple je saya nak

avatar
Yana Aina
AUTHOR
June 20, 2012 at 3:36 PM delete

yana dh buat header transparent. tapi bila letak kat blog tak jdik transparent ler mcm skrg nie. knp ekkkk

avatar
July 2, 2012 at 5:43 PM delete

akak,olong wat kan,sebab adik x de photoshop please???

avatar
Ena's Palace
AUTHOR
July 5, 2012 at 10:37 PM delete

tips yg menarik...tetiba da dpt idea nk decorate blog..tq bebeh!

avatar
Myself
AUTHOR
September 16, 2012 at 9:56 PM delete

cun arh tips kak lyssa nieh.. ble bukak blog, always singgah blog kak lyssa.. :)

avatar
Tyra Lee
AUTHOR
October 21, 2012 at 3:32 PM delete

thanks for ur info! love it :)

avatar
ema
AUTHOR
November 4, 2012 at 4:00 PM delete

akk , boleh tak buat tips , apa yang perlu tulis dalam diari

avatar
December 6, 2012 at 6:14 PM delete

macam mane nk letak lagu kat blog?

avatar
Effa Nadia
AUTHOR
January 5, 2013 at 9:07 PM delete

memang terrrrrrrrrrbaikk (y)

avatar
Nabila Izzati
AUTHOR
January 13, 2013 at 9:09 AM delete

Sye pon suke header yg transparent ,,

avatar
MANZARINA
AUTHOR
March 26, 2013 at 12:01 AM delete

kalau sudi...mintak pendapat dik lyssa komen page sis.... huhuhu... cara susunan dan sebagainya..nampai semak ker?

avatar
June 4, 2013 at 11:20 PM delete

terima kasih lyssa atas tips tu..saya org baru dlm dunia blog ni..huhu..harap dapat beri tunjuk ajar ye.baru nak mula hari ni...

avatar
January 5, 2014 at 12:03 PM delete

wah..lawanya header lama lysaa tu..

avatar
November 17, 2014 at 12:14 AM delete

Tips yg menarik..baru bercadang nak tukar header..tq

avatar
Farid
AUTHOR
December 29, 2014 at 2:00 PM delete

Rasa macam baru kluar dari gua bila baca tips ni hik hik thanks lyssa..jika sudi singgahlah blog saya

avatar
September 4, 2015 at 8:00 AM delete

header kak lyssa skrg ni memang cntik laaa wey!

avatar
Emy Effendi
AUTHOR
September 29, 2015 at 12:19 PM delete

kenapaa baru jumpaa tips ni.. huhu
kalau tau dari awal, lg best, hehee
sbb terbaikkk tips ni..

avatar
November 16, 2015 at 4:59 PM delete

much thanks kak lyssa.. dah lama mencari nak buat header ni,almaklumlah baru setahun jagung dalam dunia blog. nanti ada masa saya ikot tips akak okay... saya pun blogger baru nak berjinak. nanti ada masa jemputlah singgah lurvealoevera.blogspot.com .. heee... nak baca semua entry2 akak.. berguna sangat... good luck!=)

avatar
Mawar Assufi
AUTHOR
January 21, 2016 at 12:47 PM delete

Ini sangat membantu kak lyssa ...

Header mcam kita boleh ke akk rasa?

avatar
Mawar Assufi
AUTHOR
January 21, 2016 at 12:49 PM delete

Btw... Akak ada tak tips yg menu tabs yg kat atas ni? Saya tak tahu nama nya apaa -____-' Nak search tips blog akk pun xtau nak type apa.. hehe

avatar

Google+ Followers