Tips : Tak Ada Idea Nak Tulis Dalam Blog Ker ??

Gadis Kidal Berceloteh...
02/11/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v


Haiyyyy ~ Asyik - asyik nak update . Post .. Post .. Post je ker keje nya yerr ? HAHA . Bosan sesangat nih . Ye takk ? Alahh . Biasa lah tuh . Seoarang bloggers yang nak kan orang lain mengunjungi blog nya , sudah semestinya akan selalu update ! Sekurang - kurang nya 1 entri sehari . kan ? kan ? (macam makan ubat pulak . Makan ubat sehari sekali selepas makan .haha) Tak de lah bosan orang yang selalu datang ke blog milik kita untuk membaca segala benda yang dipost kita . Ye dakk ? huiks2~




Okeyy , sekarang dengan tak semena - mena nya  , Lyssa nak bagi serba sedikit tips untuk korang , macam mana nak ada idea untuk menulis di blog korang tuh . Kot - kot lah korang selalu kering idea . Ye takk ? HEHE . Baca je tips di bawah , kalau korang suka , ikot !


1. Perkara yang baru korang tahu . Benda yang baru . Contohnya korang godek - godek benda dalam Google tuh ke kan , then , ada isu terbaru ker , haaaa . korang boleh lah guna isu tuh , untuk korang bualkan dalam entri post korang tuh . hehe =) 

2. Benda yang korang suka ! Apa benda pulak tu kan  ? Haaa~Alah . Macam - macam benda korang boleh share dengan kitaorang nih . Sebagai contoh lah kan  , korang ni suka sangat kumpul barang - barang mainan . Korang boleh lah kalau nak tulis apa - apa pasal hobi korang tuh , mana tahu , ada yang minat dengan hobi korang . Mesti diorang akan baca dan komen :)

3. Benda yang korang tak suka ! Contoh ; "Ishkk !! Bosannya makan , makan dalam rumah nih haa . Teringin makan makanan yang soadap - sodapp . " HUHU . Secara tidak langsung , diorang boleh jugak bagi kat korang idea nak makan apa , kat mana tempat yang best nak dimakan . Tak gitu ? Korang boleh jugak ceritakan pasal benda haiwan yang korang tak suka . Cicak ? Katak ? Lipas ? Lipan ? hahahaha . Macam - macam boleh korang bualkan kan ?

4.  Kejadian yang baru saja korang alami . Okeyy . Contoh ekk . " Korang baru lepas balik keje or balik sekolah . Then , korang terjatuh longkang abiss sakit segala sakit pinggang ." hehe . Boleh dijadikan cerita tuhh . Mesti orang lagii suka nak baca ! Sekali gus , ianya boleh dijadikan kenangan manis or pahit bagi korang :) kehkeh~

5. Bercerita tentang aktiviti seharian korang ! Rasanya , entri macam neyy lah yang menarik peminat pembaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai korang . Ye dakk ? Apa yang korang buat hari ni ? Makan ? Tidur ? Online ? Memasak ? Boleh dijadikan cerita dalam blog korang tuh . hehe ~ Makna kata lain , korang boleh jadikan blog korang sebagai " Blog Personal" korang untuk dikongsi dengan semua lapisan masyarat ! hehe :)

6.  Sesuatu yang korang karang . Apa tu ? Tak paham ? alahh . Macam neyy lah . Korang duduk saje2 , suka sangat karang cerpen kan ? Apa salah nyer , kalau korang post kan dalam blog korang tuh . hehe . Ada jugak yang tahu bahawa korang nih , suka menulis cerpen . Dari situ , korang boleh dapat banyak faedah ooo . Kalau orang suka baca , mana tahu kan , ada penerbit buku nak kan cerpen korang tuh . Tak ke menguntungkan ? huhuhuhu ~


HEHE . Macam mana ? Banyakk oo Lyssa kasi tips tuh . So , sekarang ada idea dah nak update ? HEHE . Alhamdulillah , at least , dapat jugak Lyssa tolong korang sedikit sebanyak dalam dunia blog nih . Hope korang suka ! Chilll Beb ~ ^_^v 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

86 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
November 2, 2011 at 1:56 PM delete

macam-macam idea boleh tuliskan. :)

avatar
Ku Azhar
AUTHOR
November 2, 2011 at 1:57 PM delete

sy ade idea tp sy xtau nk buat cmne nk bg laju tenet T_T

avatar
November 2, 2011 at 1:57 PM delete

b4 im forget,come visit my blog n folow me back. tq. :)

avatar
~wany geleo~
AUTHOR
November 2, 2011 at 2:02 PM delete

huhu...bgus tips kak lissa...menarik smua nya...

avatar
November 2, 2011 at 2:02 PM delete

wahh ! nice tip laa kak lyssa :))

avatar
Nabila Medan
AUTHOR
November 2, 2011 at 2:03 PM delete

mmg byk tips yg kak Lyssa bg!
tp otak maseh kering lagi..sobx3~

avatar
mizz shaa
AUTHOR
November 2, 2011 at 2:03 PM delete

sis ny cm phm2 jew an.........
thanx 4 the tips..........

avatar
November 2, 2011 at 2:06 PM delete

wahhh sangat2 berguna ni dik...tang cerpen tu yang sangat2 berminat nih...kikiki ^_^

avatar
CIK MAY
AUTHOR
November 2, 2011 at 2:17 PM delete

tengah sentap dgn opismet.nak hapdet sekarang..boley? ^^

avatar
RazFiRa
AUTHOR
November 2, 2011 at 2:18 PM delete

NICE. SY PON BR POST APE YG SY SUKE. HEHEHE

avatar
noraauliyya
AUTHOR
November 2, 2011 at 2:22 PM delete

thanks lyssa bg tips. n thanks jugak sebab follow akk.. sangat2 suka.

avatar
November 2, 2011 at 2:22 PM delete

thanks, tip yg menarik.. :-)

avatar
November 2, 2011 at 2:27 PM delete

wahhh secara otometik ade idea.. kah3.

avatar
November 2, 2011 at 2:30 PM delete

wah.. nice tips.. tp lau mls mnaip cane? hehe

avatar
Ana Farhana
AUTHOR
November 2, 2011 at 2:34 PM delete

thanks for sharing dear :)

avatar
mimie..
AUTHOR
November 2, 2011 at 2:35 PM delete

yess bagus²~dah ada idea ni tehe..
mintak share ye hihihihi

avatar
Alyaa Rahim
AUTHOR
November 2, 2011 at 2:41 PM delete

Banyak tips yang akak kasi . Lepas nie boleh lah update kat blog ;D

avatar
syieqa mieka
AUTHOR
November 2, 2011 at 2:43 PM delete

thanks for the tips cik lyssa ;)

avatar
coklatberapi
AUTHOR
November 2, 2011 at 2:49 PM delete

byk tips yg adk bagi..mcm malu la pulak..terasa diri kecik..wuuuu;((

avatar
Nazura Naa
AUTHOR
November 2, 2011 at 2:52 PM delete

hehe..suka yang last tu..

avatar
ShahzCudin
AUTHOR
November 2, 2011 at 3:00 PM delete

tq sbb kongsi tips ni...

avatar
November 2, 2011 at 3:04 PM delete

Assalam, hahhaha... boleh juga guna tu...

avatar
Taty Hasbi
AUTHOR
November 2, 2011 at 3:06 PM delete

Salam...hye adek lyssa comey.. suda follow belog kamoo laa.. hehe...BTW,very da cute blog mcm tuan die..hehe...Blog awk sgt2 gojes tau.. Rajin bg tips plak tuh...gud gurl betoi laaa..hehe... Ni link akak, http://tatyhasbi.blogspot.com

avatar
M@M@ SH@RIDZ
AUTHOR
November 2, 2011 at 3:23 PM delete

good tips... akak suka, tapi masalahnya akak tak sempat nak online.

avatar
November 2, 2011 at 3:24 PM delete

alaaaaaa...........satu yg kak lyssa xbtau kat tips2 tuhh.......supaya promotekan blog kak lyssa....XDDD
saya slalu camtuh.....kalau saya ade edit blog dgn bantuan tuto kak lyssa atau kwn sye,sye akan promotekan blog dorang and jgak blog kak lyssa.......XDDDDDD.......anyways,tuto kak lyssa mmg terbaeekkkkkkk and sentiase terbaeekkkkkkk.......(sedang sye bosan2 niyhh,sye nk promotelahh blog sye...XDDDDDD
www.ayiniyhaumyra.blogspot.com)
bukak jgn x bukakkk......XDDDDDDDD

avatar
November 2, 2011 at 3:26 PM delete

Haha, kak lyssa. Tulis je ape-2 sebab blog kite kan kan kan? Haha,

avatar
Eika Arysha
AUTHOR
November 2, 2011 at 4:29 PM delete

thanks lyssa..eika mmg selalu sgt kering idea...kadang2 sampai satu hari eika x dapat idea nk tulis...dan eika nie jenis susah nk explain benda yang eika nk citerkan...leh tolong x..?

avatar
November 2, 2011 at 4:58 PM delete

aku malas nak tulis.copy and pastelah

avatar
unieMARKS :)
AUTHOR
November 2, 2011 at 5:12 PM delete

gua suka cakap pasal gua

avatar
November 2, 2011 at 5:29 PM delete

babes ! aku try yg inihhh tadi http://www.lyssasecret.com/2011/10/tutorial-cute-icon-sebelah-title-blog.html
tapi gambar yg aku ambik tuhhh jadikk besaq dohhh . huwaaaa . nk edit balik tak bolehhh

avatar
Norlida Ramli
AUTHOR
November 2, 2011 at 5:46 PM delete

tol2..nice sharing syg :)

avatar
Norlida Ramli
AUTHOR
November 2, 2011 at 5:46 PM delete

tol2..nice sharing syg :)

avatar
NadyaBubble
AUTHOR
November 3, 2011 at 12:34 AM delete

thanks for the tips, sis :)

avatar
nang.it86
AUTHOR
November 5, 2011 at 2:07 PM delete

best tips..memang leh buat ler pehni..hehe

avatar
nurul adlina
AUTHOR
November 5, 2011 at 9:39 PM delete

thanks k.lyssa..
nice tips.. for me the new blogger
k.lyss, boleh tak bagi tips camne nak bagi ramai follower...
www.aleen-purple.blogspot.com..
blog saya apa kurangnya erk???

avatar
aqilah
AUTHOR
November 7, 2011 at 2:49 PM delete

nice tip .. hhe~
Kak cam mne nk bgi rmi follower erk ?

avatar
Adrina Razali
AUTHOR
November 8, 2011 at 6:26 PM delete

Ada juga buat cerita rekaan sendirik , kalau sudi Lyssa baalah eh :)

http://narwsr.blogspot.com/p/cereka-pelangi-di-waktu-senja.html

avatar
November 11, 2011 at 2:40 PM delete

kak lyssa, saya baru bukak blog. and saya suka sangat menulis ...konon2 nk buat novel .. knon ah .. ni link blog sya kalu ada masa dtg lah melawat kalau x keberatan follow lah skali terima kasih :)http://wwwbatrisyiainsyiraah.blogspot.com/ owh.. and thank you because tuto akak byk tlg sya :D

avatar
nadia
AUTHOR
November 12, 2011 at 2:04 AM delete

kak lyssa thx 4 this tips....

leh sye tanye...akak ddk kt ne??

avatar
Nasir Saidin
AUTHOR
November 22, 2011 at 8:31 PM delete

semangat nk tulis blog dh kembali.....hehe....thanks Lyssa...

avatar
pUterI sEsat
AUTHOR
November 24, 2011 at 3:36 PM delete

waa ,bnyak sngat tips yg kak lyssa bagi ,hehhe

avatar
pUterI sEsat
AUTHOR
November 24, 2011 at 3:37 PM delete

waa ,bnyak sngat kak lyssa bgi tips ne ??hehe

avatar
November 30, 2011 at 10:49 PM delete

kak,kalau kita bagi peringtn kt blog menarik ke??pringtn tntng agame..bleh ke???

avatar
~ izra ~
AUTHOR
December 1, 2011 at 12:40 PM delete

sangat bagus tips ni... terima kasih dear.. i'm lovin it! =)

avatar
sakura
AUTHOR
December 4, 2011 at 2:29 PM delete

Tips yang menarik..thnks lyssa

avatar
December 9, 2011 at 1:25 AM delete

thanx kak lyssa :)
berguna tips yg akak kasi ni ...
lepas ni mesty ade idea kalo nak update blog :))

avatar
Ashi
AUTHOR
December 9, 2011 at 9:06 AM delete

kalau copy paste yg orang punye leh tak.. cam kak lysa punye... jgn risau link la... hehehe

avatar
aqiela rosli
AUTHOR
December 10, 2011 at 3:33 PM delete

awesome , best tips akak tuhh :D

avatar
Aliah
AUTHOR
December 15, 2011 at 10:14 PM delete

hye lyssa ! hee :)
saya dah try buat macam awak buat kat blog awak yg button komen tapi tsk muncul jigsk wlupun dh save and tkda sbrg mslh. pnyelesaian? hehe, thanks :))

avatar
December 18, 2011 at 12:22 PM delete

hummm , macam macam boleh cerita , tak tahu mana satu nak cerita pula , HAHA

avatar
mienie mine
AUTHOR
December 26, 2011 at 12:19 AM delete

thanx sbb kongsi mcm mcm idea...=))actually sy sebenar nya bru je buat blog...so sy bru nk blajar dlm bidang blog nih....baru tau buat blog ni susah jgak...ble tngok blog Lyssa mmg ay kasi tabik laa..huhu...follow my blog kay...=)) thanx 4 all..

avatar
hAirA shAmIrA
AUTHOR
December 28, 2011 at 7:48 PM delete

kak lyssa, thank y0u s0 much 4 all da tips n tut0rials....h0pe kak lyssa adew bnyak agy tutorials yg kak lyssa nk share

avatar
January 1, 2012 at 6:30 PM delete

thanx lyssa.. btul gak ape yg lyssa ckp tuh.. okay, syu akn follow tips lyssa sbb syu slalu kekering idea n tulis entry..

avatar
Cik Eyqa
AUTHOR
January 15, 2012 at 5:35 PM delete

yup2 setuju.. org xsuka tak pe janji jgn syok sendiri kan

avatar
.:eppy:.
AUTHOR
March 6, 2012 at 1:59 AM delete

yelah!betul tu memang..sy selalu kering idea nak post apa kt blog..kgkdg bbulan lmanya tak update..bukan apa..jenguk dasboard selalu,tpi bila nak post sumthing new,blur..ptus asa..log out blog..tpi lpas kna lecture dgn kak lyssa,bru lh teraa mcm ada cahaya kt kpala..thanks,k? do visit blog sy,http://eppy25.blogspot.com/ n follow,k? mnalh tau,ada yg kak lyssa boleh komenkn,sy boleh fix skit demi skit..:D MAY ALLAH BLESS U!

avatar
Cik Puan
AUTHOR
March 12, 2012 at 12:10 PM delete

betul laaa cakap eppy tuh . saya pon macam tuh jgkk . memang blurr jek nak post sesuatu . tak tao laaa knapa . huhu . :)

avatar
Mohd Ali
AUTHOR
May 16, 2012 at 12:12 AM delete

banyak nye yang boleh jadi topik

avatar
saya liea
AUTHOR
August 4, 2012 at 9:53 AM delete

Thanks 4 the tuto kak !! hehe i LIKE !!! ^-^

avatar
Purple Lover
AUTHOR
September 9, 2012 at 11:42 PM delete

thank you kak LYSSA CHUMEYL...

avatar
September 25, 2012 at 2:51 PM delete

Thks Lyssa..idea yang menarik..

avatar
Farah Fazree
AUTHOR
September 27, 2012 at 4:45 PM delete

idea yg sngt brguna untuk sy yg bru knal dunia blogger.. thanks for the info yg brguna..btw cntik sngt blog kamu.. <3 jeles sihhh hehe

avatar
Farah Fazree
AUTHOR
September 27, 2012 at 4:48 PM delete

hyee idea yg sngt mnrik untuk sy yg bru knal dunia blogger..thanks for the info yaaa! btw cntik sngt blog kamu...jeles sihhh huhu <3

avatar
Puteri Afiqah
AUTHOR
December 8, 2012 at 1:32 PM delete

ehehe.. bagus tips ni :)

avatar
Nurain Farid
AUTHOR
January 12, 2013 at 9:43 AM delete

Bagus tips ni .. Thanks Kak Lyssa !

avatar
March 3, 2013 at 9:24 PM delete

Assalamualaikum. Saya suka sangat baca post-post dari kak Lyssa. Semuanya bagus dan menarik. Keep it up! Seperkara lagi, jika kak Lyssa rajin nak blogwalking, jemputlah datang ke blog saya yang tidak seberapa ini. Hehehe.. http://sweet7cupcakes.blogspot.com

avatar
Hasya Hamdan
AUTHOR
March 15, 2013 at 5:21 PM delete

time kasih..tips yang berguna..!

avatar
Misz Wati
AUTHOR
January 15, 2014 at 4:56 PM delete

Slm lyssa best3 mohon share tkasih (:

avatar
salju putih
AUTHOR
February 25, 2014 at 8:46 PM delete

tq for sharing,terus ada idea ni lps baca ni,

avatar
Eryna Ryn
AUTHOR
May 30, 2014 at 6:19 PM delete

Wahh bagus la kak lyssa nii.. thanks yee bagi idea. terus melimpah2 idea datang.. hehee :)

avatar
Mimi Shamimi
AUTHOR
July 8, 2014 at 4:46 PM delete

Kak Lyssa,saya pon xde sgt idea..lepas bace tips ni..byk bende boleh saya tulis

avatar
Nurul Syifa
AUTHOR
August 30, 2014 at 7:18 PM delete

TQ Kak Lyssa! I love you so much! *mencarut bagai* Banyak sangat info dalam blog akak ni! Jari saya tanpa segan silu memfollow!

avatar
Nurul Syifa
AUTHOR
August 30, 2014 at 7:18 PM delete

TQ Kak Lyssa! I love you so much! *mencarut bagai* Banyak sangat info dalam blog akak ni! Jari saya tanpa segan silu memfollow!

avatar
September 4, 2015 at 7:54 AM delete

yeayy! sekarang dah ade idea nak update pasai apaaa..

avatar
lokman amirul
AUTHOR
January 22, 2016 at 5:50 PM delete

Bagus la entri akak...saya ni masih newbie blogger..sekurang-kurangnya dapat la bantu dalam blog saya... jumpa saye lokmanamirul.blogspot.com

avatar
Erni Hasmiza
AUTHOR
March 7, 2016 at 12:41 AM delete

Bagus lah entry ni.. haha lagipun memang tengah alami syndrome writer's block sekarang ni..

avatar

Google+ Followers