Tutorial : Cara Nak Buat Doodle Yang Mudah

Gadis Kidal Berceloteh...
4/11/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v


Haiyy . Lyssa tahu , mesti korang tertunggu - tunggu kan  , tutorial yang ini ! Ishk , sabar lah beb ! Mintakk maaf banyak - banyak lah sebab baru nak ajar korang. huhu . Okeyy ! Lyssa nak ajar korang buat doodle dengan menggunakan Paint Tool SAI !! Benda apa tuhh ? Bagi siapa yang tak tahuu . Korang kena download dulu taw .. TEKAN SINI untuk mengetahui cara - cara nak download . Okeyyy ? :)


1. Lepas sudah download , korang bukak lah Paint Tool SAI tuh .

2. Klik File > New > Masukkan Size >Width : 480 ; Height : 640 (standard size)

3. Kalau Nak Kedudukan Sama Macam Lyssa ni, Klik pada Window (W) Tick pada Show Color And Tool To Right (T)

4. Sudah kan ? Okeyy . Korang Ikot Je Tutorial Ini , Berpandukan Gambar , okehh ? Lyssa ajarkan buat muka dan tudung lah yerkk . Kalau nak buat semua , satu page blog ni pun tak muat ! hahahahaha


5. Tekan yang macam ini pulak :


6. 1st sekali , korang kena buat bentuk muka taw ? hehe . Senang je . Korang Tekan Titik pada background putih tuh , then tarik ia ke bawah , then klik .. Sambung balik untuk buat bucu muka . Lepas dan habis penghujung tekan double-clik untuk matikan gariskan tersebut ! Dan Akhirnya , Jadi macam ini :


7. Now , nak buat tudung pulak . Step macam tadi jugak . Ni kena ikot daya kekreativan korang lah yer . Kalau korang kreatif , maka cantiklah doodle korang tuh :)


8. Macam mana nak buat mata ? Ehh . Korang Nampa tak Pen Di Sebelah Kanan tuh . Tekan Situ . Ambik Size yang Sesuai . Titikkan saja pada muka dia. Untuk Mata Putih , Tukar Warna Putih Pulak . Ambik Size yang kecik pulakk . Okeyy ?


9. Sekarang Lyssa ajarkan cara nak colorkan dia :)

10. Korang ikot contoh gambar oke ?


11. Lepas korang ikut je gambar tuh , akan jadi macam ni taw? Macam ada ruang :


12. Okeyy , Lepas tuh , korang klik pulak yang folder yang Lyssa tunjukkan tuhh :


13. Dah kan ? Dia dah termasuk dalam satu set kan ? Okeyy . Now Nak color . Buat Macam Ni :

 
14. Pilih Warna Yang Sesuai untuk korang colot kan tudung korang dah pastikan dalam keadaan macan kat bawah niyy haaa :

15. Ok . Senang kan ? Dah Siap ? Boleh lah SAVE ! :)

16. Macam mana nak SAVE ? File > Save as > Then , tetapkan SAVE AS PNG . Macam ni :


17. Kalau korang nak bahagian belakanag tuh transparent , korang boleh delete background putih tuh , di ADOBE PHOTOSHOP oke ?

18. Caranya Macam neyyy :

File > Open > Cari Doodle yang korang SAVE tadi > Then , click pada Magic Eraser :)

19. Sebelum DELETE akan jadi macam nih ::


20. Lepas korang delete background , akan macam nih lah hasilnya :

 
  So , jadilah TRANSPARENT . huhu . Tapi , bila korang nak SAVE , kena tekan SAVE as PNG taw? Ingat tuhh . Kalau takk , tak menjadi lah transparent . huhu .


Paham ke , tak ehhh ?
Tak pe lahh . SELAMAT MENCUBA =.=

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

54 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Ku Azhar
AUTHOR
November 4, 2011 at 8:15 PM delete

waaa!! susahnye!! T_T

avatar
November 4, 2011 at 8:15 PM delete

Thnkxx sis..Memang nk tau dari dulu agi.. :)

avatar
Rossy Brown.
AUTHOR
November 4, 2011 at 8:18 PM delete

yuhuww ! best tuto ni :)

avatar
November 4, 2011 at 8:19 PM delete

da lame download tp xdak mase na blaja gne ni.. T.T

avatar
November 4, 2011 at 8:19 PM delete

tutorial yang berguna terutama pada sy!thanks lyssa!

avatar
Zata Amani
AUTHOR
November 4, 2011 at 8:20 PM delete

teringin nak buat , tapi confirm tak menjadi punye :')

avatar
Izz_Zaty
AUTHOR
November 4, 2011 at 8:20 PM delete

thanks kak lyssa . akhirnya awak accept pertanyaan adik :) hihiihi!

avatar
November 4, 2011 at 8:31 PM delete

tq kak lyssa :) nice tutorial :D

avatar
cerita best
AUTHOR
November 4, 2011 at 8:33 PM delete

lawa jugak kak lssa buat hehehe

avatar
November 4, 2011 at 8:40 PM delete

waaaa :'( da download tp tk ley bkk -.-

avatar
November 4, 2011 at 9:42 PM delete

Kak Lyssa .. buleh x buat doodle gna photoscape ?? tp ssh ckit kan ??

avatar
NZ Diaz
AUTHOR
November 4, 2011 at 11:31 PM delete

apsal tak guna Photoshop je Lyssa? :O

avatar
November 5, 2011 at 1:40 AM delete

Lyssa, ai dah try. Kool. HAHA. Thanks, and ai pun dah creditkan yu pya tutorial ni kat

http://notanotahati.blogspot.com/2011/11/how-to-make-doodle-yang-comel.html

avatar
Hannani
AUTHOR
November 5, 2011 at 2:38 AM delete

suke buat doddle kat SAI *___*
tapi da time expired! (tak boleh nak save T_____T)

avatar
November 5, 2011 at 7:03 AM delete

Boleh try time cuti sekolah ni.Buat doodle untuk anak2 murid.tq share ye Lyssa.

avatar
November 5, 2011 at 7:48 AM delete

tak biasa la guna paint tool SAI. So, I'll just stick with MSpaint and Photoshop :)

avatar
November 5, 2011 at 2:04 PM delete

Hi sistoooo :) Bagus tuto yg kaka bagi selama ni. Btw kan kak, macam mana kaka buat border dekat sidebar tu eh? B4 ni penah jugak see tuto orang lain tapi tak menjadi pun. Kaka tahu kenapa tak? And please ajarkan :)

avatar
diana raihana
AUTHOR
November 5, 2011 at 2:16 PM delete

kalau transparentkan, gune gimp boleh tak ?

avatar
November 5, 2011 at 8:19 PM delete

wah!!lyssa sesuai sangat mana yg x tahu tu....sbb da ade tutor..ngeh..ngeh..kalo camtu da kene la ngan tarikh contest cci ye tak...ehhehe... jom kita join
http://ccicutewatermark.blogspot.com/2011/10/contest-cute-dolly-atau-doodle.html

avatar
ad dah
AUTHOR
November 11, 2011 at 11:16 AM delete

macm mne buat nie=
21 000 orang Pengomen Terhebat !!:
Ku Azhar said...
waaa!! susahnye!! T_T
November 4, 2011 8:15 PM
Qaireena Erlysa said...
Thnkxx sis..Memang nk tau dari dulu agi.. :)
November 4, 2011 8:15 PM
Rossy Brown. said...
yuhuww ! best tuto ni :)
November 4, 2011 8:18 PM
aRa ❤ aFiq™ said...
da lame download tp xdak mase na blaja gne ni.. T.T
November 4, 2011 8:19 PM
IzzqhBudqkNqkql said...
tutorial yang berguna terutama pada sy!thanks lyssa!
November 4, 2011 8:19 PM
Zata Amani said...
teringin nak buat , tapi confirm tak menjadi punye :')
November 4, 2011 8:20 PM
Izz_Zaty said...
thanks kak lyssa . akhirnya awak accept pertanyaan adik :) hihiihi!
November 4, 2011 8:20 PM
Sis Bell Purple said...
tq kak lyssa :) nice tutorial :D
November 4, 2011 8:31 PM
cerita best said...
lawa jugak kak lssa buat hehehe
November 4, 2011 8:33 PM
Sis Bell Purple said...
waaaa :'( da download tp tk ley bkk -.-
November 4, 2011 8:40 PM
Nur Fathira Aimi said...
Kak Lyssa .. buleh x buat doodle gna photoscape ?? tp ssh ckit kan ??
November 4, 2011 9:42 PM
Sis Nunu Fafa said...
Thankz kak lyssa
November 4, 2011 11:10 PM
NZ Diaz said...
apsal tak guna Photoshop je Lyssa? :O
November 4, 2011 11:31 PM
nabilasyazween said...
Lyssa, ai dah try. Kool. HAHA. Thanks, and ai pun dah creditkan yu pya tutorial ni kat

http://notanotahati.blogspot.com/2011/11/how-to-make-doodle-yang-comel.html
November 5, 2011 1:40 AM
Hannani said...
suke buat doddle kat SAI *___*
tapi da time expired! (tak boleh nak save T_____T)
November 5, 2011 2:38 AM
Scarlett O'Hara said...
Boleh try time cuti sekolah ni.Buat doodle untuk anak2 murid.tq share ye Lyssa.
November 5, 2011 7:03 AM
LilMissArtician said...
tak biasa la guna paint tool SAI. So, I'll just stick with MSpaint and Photoshop :)
November 5, 2011 7:48 AM
Jeyhaa Elmo ♥ said...
Hi sistoooo :) Bagus tuto yg kaka bagi selama ni. Btw kan kak, macam mana kaka buat border dekat sidebar tu eh? B4 ni penah jugak see tuto orang lain tapi tak menjadi pun. Kaka tahu kenapa tak? And please ajarkan :)
November 5, 2011 2:04 PM
diana raihana said...
kalau transparentkan, gune gimp boleh tak ?
November 5, 2011 2:16 PM
CCICute Design (IP0357198-D) said...
wah!!lyssa sesuai sangat mana yg x tahu tu....sbb da ade tutor..ngeh..ngeh..kalo camtu da kene la ngan tarikh contest cci ye tak...ehhehe... jom kita join
http://ccicutewatermark.blogspot.com/2011/10/contest-cute-dolly-atau-doodle.html
November 5, 2011 8:19 PM
✿ BbeyHere ✿ said...
thank you kak Lisa !
November 6, 2011 5:27 PM
Post a Comment

avatar
ainun nazurah
AUTHOR
November 14, 2011 at 6:40 PM delete

thx kak lyssa 4 da tuto...

avatar
Shafizza Hana
AUTHOR
November 16, 2011 at 3:49 PM delete

thanks kak, tapi kan, mate dia sye x reti nk buat, asyik tersilap je !

avatar
Shafizza Hana
AUTHOR
November 16, 2011 at 4:53 PM delete

Ok, dh jadi, tapi... Macam mane nk buat badan ? Tolong ajar ye...

avatar
Ainni99
AUTHOR
November 27, 2011 at 7:13 PM delete

Kak lyssa , kalau Transparent kan kat Paint.net pun boleh kan ? hehehe .

avatar
Anida Nida
AUTHOR
December 6, 2011 at 10:13 PM delete

Kak Lyssa mcm man nk TRANSPARENT ??

avatar
FaDHiLah
AUTHOR
December 18, 2011 at 10:51 PM delete

uh~~~susahnyer!! hehehehe

avatar
SheaAzhar
AUTHOR
December 24, 2011 at 1:44 AM delete

thanks sis!
very good explanation kot :D

avatar
vee the queen
AUTHOR
December 27, 2011 at 3:52 AM delete

hye.thanx kak lyssa.nnti vsit sini tau..bole tgok hasil didikan kak lyssa :)

http://veestraighttovegas.blogspot.com/

avatar
January 19, 2012 at 4:23 PM delete

na tanye bole ? heee , na delete background mcm mane ek ? tekan ape ? :) *soalan bodoh . ktew ta reti .

avatar
nur aisyah
AUTHOR
January 25, 2012 at 2:02 PM delete

banyk btoi info kat sini menarik best gile tahnks lyssa

avatar
eLLa n aLia
AUTHOR
January 31, 2012 at 9:23 AM delete

makaseh.. photoshop kat lptop ella dh berhabuk dh coz xtau nak buat apa..

avatar
safiyyah nur
AUTHOR
January 31, 2012 at 3:00 PM delete

Kak lyssa tlong beri tahu kak lyssa punya FB.bukan nyer Lyssa secret yang pages tuh..yang FB real bukan nyer pages.sebb adik nak chat dengan kak lyssa.sebb adik x faham lah please.bnyk tau adik x tahu dan x faham...
=_= ... -_-

avatar
February 2, 2012 at 11:44 AM delete

salam. tanx sis.. baru nak berjinak-jinak dengan doodle pulak, walaupun dah tau adobe.. macam smart tengok bila buat dakwah dengan doodle ni.. tanx ya for the info..

avatar
February 2, 2012 at 2:00 PM delete

Slm akk , sye takot nk warnakan coz kalo sye warnakan mesti semua jdi warna yg sama , boleh tunjukkan cara2 nk warnakan doodle x ?

avatar
February 4, 2012 at 10:13 PM delete

sye x fhm yg warnakan doodle , dn kakak guna apa untok buat hader akk ?

avatar
February 18, 2012 at 3:11 PM delete

kak lyssa , kat mane tempat donwload ?

avatar
fieqa
AUTHOR
February 20, 2012 at 11:50 AM delete

mekasih atas info berguna ni. (:

avatar
Eyda Amanda
AUTHOR
February 29, 2012 at 6:55 PM delete

haha.tangan still keras lagi nak melukis doodle ni.nak buat muka pon payah la lyssa,apa lagi nk buat part yg lain :P

avatar
March 6, 2012 at 9:47 PM delete

@FaDHiLah wahh..menjadi lahh..terimakasih banyak2..yeyy

avatar
Nimardhiah
AUTHOR
March 9, 2012 at 5:48 PM delete

Wahhh! senangg... time kashih manyak2..

avatar
RochelMayMei
AUTHOR
March 12, 2012 at 1:22 PM delete

Nak try la nanti..Thnks..Harap-2 menajdik la kak...:)

avatar
Cik Icha Mnz
AUTHOR
March 14, 2012 at 1:47 PM delete

salam sis.. nk bg drag gmbr toe cmne ek..

avatar
koala^bear
AUTHOR
April 4, 2012 at 10:34 PM delete

wah~! nak try buat doodle jgk la.. hikhik ^_^

avatar
hanafarhana
AUTHOR
April 14, 2012 at 11:18 PM delete

sya jdi buat! thxx kak! :)

avatar
October 20, 2012 at 2:20 PM delete

akak,,kenapa saya punya sai tu takda brush size??

avatar
November 5, 2012 at 9:31 PM delete

wahh dah lame cari..tenkiuuu lysaa ~ weee syg awk :D

avatar
November 27, 2012 at 11:46 AM delete

Assalamualaikum kak nak tANYA TAK jumpa lah nak kena tick tuh..

avatar
CahAya HaTi
AUTHOR
March 6, 2013 at 11:49 AM delete

lecehla kak .. nak kene donlod lagi .. sye ada photoscpe ngn GIMP jep .. heheheehehehe

avatar
Cik Ummi
AUTHOR
April 8, 2013 at 1:39 PM delete

dah lame nak tau cara buat doodle nih...thnx lyssa ^_^

avatar

Google+ Followers