Tutorial : Cursor Hover (Cursor Bertukar Apabila Menyentuh Link)

Gadis Kidal Berceloteh...
26/11/2011

.Assalamualaikum !
Peacee ^_^v


Haiii .. Hari ini , Lyssa dapat idea . Lyssa nak buat satu tutorial ini . Tutorial apa ekh ? Alar . Cuba korang halakan cursor Lyssa dekat mana - mana link ? Daripada Cursor muka Lyssa , terus bertukar menjadi cursor kecik yang comel kan ? Nak tahu ke , macam mana nak buat ? Jom !


1. Log in > Dashboard > Design > Add a Gadget > Html/JavaScript

2. Copy Kod Ini :

<style type="text/css">body, a, a:link{cursor:url(url cursor 1), default;} a:hover {cursor:url(url cursor 2),wait;}</style> 

3. Paste kan di ruangan Html/JavaScript tadi tu :)

Yang Warna Merah : Korang letak URL CURSOR yang korang tengah guna sekarang . Kalau tak de lagi , boleh dapatkan DI SINI dan DI SINI :)

Yang Warna Biru : Korang letak URL CURSOR yang bila korang sentuh link , akan bertukar cursor yang lain .

4. Lepas dah siap , korang SAVE .

5. Bukak Blog korang , dan lihat hasilnya :D

*Kalau korang teringin nak buat CURSOR MUKA KORANG , bolehlah belajar DI SINI :) 

SELAMAT MENCUBA !!
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

83 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
FYA PELANG!
AUTHOR
November 26, 2011 at 1:06 PM delete

hehe. tetau je kann ngah carik ni. mekasih kakk !


* bajet muda jap :P

avatar
Nur Syarafina
AUTHOR
November 26, 2011 at 1:06 PM delete

Whoa sronoknyaa jadi first people comment. Thanks akk da jadi da.. :)))

avatar
November 26, 2011 at 1:29 PM delete

trimaz kaka lysaa..
kyte gne ye tutorials neyh..

avatar
cik Shai (:
AUTHOR
November 26, 2011 at 1:53 PM delete

best nihh , thx utk tuto ni kak (:

avatar
November 26, 2011 at 2:20 PM delete

salam..kak lyssa npe x jdi yg cursor 2 tu..

avatar
November 26, 2011 at 2:22 PM delete

dh jdi x prsan lh hehe...
thanks kak lyssa...

avatar
Ain Fatinah
AUTHOR
November 26, 2011 at 2:55 PM delete

thanks kak lyssa :D sy guna tutorial nie eh :)

avatar
Dylla Fadzil
AUTHOR
November 26, 2011 at 4:59 PM delete

wahhhh sangat informative. nanti ada masa harus try hihiiii

avatar
Ida Fitri
AUTHOR
November 26, 2011 at 5:37 PM delete

Salam kak lyssa, kenapa saya try halakan kat link, dia keluar cursor yang gambar dia tengah loading bukannya cursor yang saya nak?

avatar
November 26, 2011 at 6:12 PM delete

KAMSAHAMNIDAAAAA ! ngehehehehe

avatar
nurul najwa
AUTHOR
November 26, 2011 at 8:25 PM delete

hehehe ^^ tengkiu akk lysaa . tp nak tahu ni . mane akk dapat cursor kecik niee ? nak jugakk ? dari dulu cari . tapi ta pernah jumpe . hhu ~

avatar
November 26, 2011 at 8:44 PM delete

Sys Lyssa knp saya buat x menjadi pon..

avatar
HAJAR
AUTHOR
November 27, 2011 at 4:01 PM delete

Nice Tuto..
Suka3..
Thanks...
=)

avatar
Alya :)
AUTHOR
November 28, 2011 at 10:24 PM delete

Tk jdi la kak Lisa :(

avatar
Miea
AUTHOR
November 29, 2011 at 1:26 AM delete

kak lisa.. :)
thanks tuto ie..tp nape xjadi kak?? :'(

avatar
GeeGee
AUTHOR
November 30, 2011 at 11:08 PM delete

kak lyssa, lau nak uat nih, mesti keep yang dlu punya jua ? coz cursor 1 xjd, sya remove yang dlu punya . acam tue kak ?

avatar
fatynah
AUTHOR
December 1, 2011 at 6:05 PM delete

nape tak jd yg kedua ?

avatar
sara zainol
AUTHOR
December 2, 2011 at 5:17 PM delete

jadi lh..thnks lyssa ! :)

avatar
Farah Nabila
AUTHOR
December 3, 2011 at 7:53 PM delete

ehem ,, kak lissa nk tnya , mne dpt cursor yg kecik molek tu

#thanx allot

avatar
Apple Pearl
AUTHOR
December 3, 2011 at 11:33 PM delete

yeaaaaaahhhh..akhirnya,jadi pn..Tq Lyssa..:)

avatar
December 6, 2011 at 9:41 AM delete

salam,akak.tenkiu sgt2..berhasil la tutorial akak ni ^^

avatar
December 7, 2011 at 11:27 AM delete

lyssa,riqa try jadik2hehe..thanks kak lyssa..

avatar
December 8, 2011 at 4:02 PM delete

akak comell....yg scroll box nih cam ne akak comell wat??warne2 pink lagi...reply please...sorry kalo nyusahkan akak comell...

avatar
Aeen Farisya
AUTHOR
December 12, 2011 at 1:08 AM delete

Salam, adik yg comel
Sgt berguna tutorial yg adik bagi kt akak.. byk akak praktik.. join la blog akak.. jgn marah ye akak inform kat org tutorial adik ni.. panduan utk kwn2..

avatar
December 12, 2011 at 3:27 AM delete

Akak!!x jadi lha tutorial nie..knape erk??

avatar
Vivi's sweet
AUTHOR
December 12, 2011 at 7:21 PM delete

kak...knp x jadi??sy dh buat bnyk kALI DH...tapi x jd jugak

avatar
rara :)
AUTHOR
December 14, 2011 at 2:39 AM delete

Thanks for this tuto kak lyssa !

avatar
rara :)
AUTHOR
December 14, 2011 at 2:39 AM delete

Thanks for this tuto kak lyssa !

avatar
ZaNa SaFwAn
AUTHOR
December 19, 2011 at 3:58 AM delete

kak , saye nak tanye , yg kan bile sentuh link tu , ade mcm line putus2 atas bawah . cemane kak lyssa buat yg itu erk ?

avatar
December 19, 2011 at 9:51 PM delete

thanks kak comel lyssa for the tuto .. awesome ,, brjya jgk wt .. thank u very much ^_^

avatar
iyra nadhirah
AUTHOR
December 21, 2011 at 5:06 PM delete

kak lyssa :D iyra ade gne tuto akak :) thanks kak :)

avatar
zieque95
AUTHOR
December 26, 2011 at 3:12 PM delete

yea , jadi ! thanks for the tuto :)

avatar
Farhana Anith
AUTHOR
December 27, 2011 at 11:18 PM delete

jadi mmg jdik . tpi yang ojadik cursor untuk link tu je . cursor biase saye letak gambar yg sye buat gune photoshop , tpi x de kuar pon gambar sye tuu .

avatar
pupujerr
AUTHOR
January 18, 2012 at 6:46 PM delete

jdy daa. tengs yaww :)

avatar
January 25, 2012 at 4:12 PM delete

kak..can you please help me???
macm mane kak? x leh pun!
URL tuh yang mane?
yg website tukan.. tapi x leh pun!

avatar
Husna Una
AUTHOR
February 6, 2012 at 7:43 PM delete

akak.. yang curso no 2 tu jadi but no 1 x jadi la..! x tau g nak wat cam na da..! T_T

avatar
Cik Nurul
AUTHOR
February 24, 2012 at 5:15 AM delete

thanks sayangsss for this tuto! ^^

avatar
Yuyu Ashari
AUTHOR
February 29, 2012 at 3:04 PM delete

thx akak. kite amek k. :)

avatar
ayufarhana :D
AUTHOR
March 4, 2012 at 8:58 AM delete

kak , kalau guna blogskin , nak buat benda niyh camne ? tolong reply kat blog saye :D

avatar
March 11, 2012 at 3:13 PM delete

kak, tak dpt la. cursor yg first tu je dpt. camne ek? please help me.......

avatar
March 14, 2012 at 1:50 AM delete

Akak Lyssa .. Saya Punya tak jadilah . saya dah cuba 2 kali dah buat tuto yang ini, Tapi masih tak menjadi .. Macam Mane ni .. :(

avatar
Nea Mun
AUTHOR
March 15, 2012 at 9:43 PM delete

Thanks kak lyssa , dah try , jadi pulak tuh !

:)

avatar
nur athirah
AUTHOR
March 22, 2012 at 9:18 PM delete

kak lyssa camne nk letak cursor nieh dlam blogskin???

avatar
raiyan craft
AUTHOR
April 10, 2012 at 4:43 PM delete

thanks lisa..its work..:))

avatar
Pinky Pinky
AUTHOR
April 11, 2012 at 10:40 PM delete

Kak lyssa .. saya dh buat tpi tak jadi la.. mcm mna erk ? sorry menyusahkan kak lyssa je ..

avatar
`cik areyin
AUTHOR
April 15, 2012 at 10:03 AM delete

kakak >< saya punya blog mnenjadi . tapi kenape jadi macam nie http://cikareyin.blogspot.com/

avatar
Husna Owner
AUTHOR
May 1, 2012 at 11:43 AM delete

kak lyssa, camna nk wat cursor yg mcm tulis nama tuh??..mcm akak unya cursor..

avatar
Ety
AUTHOR
August 4, 2012 at 6:04 PM delete

kak lyssa, mne nak carik cursor kecik tu ek? sye cari tak jumpa-2. :)

avatar
Chinta
AUTHOR
August 17, 2012 at 6:54 AM delete

Semua tuto saye buat dari kak lyssa semua jadi,
thx tau :)

avatar
Chinta
AUTHOR
August 17, 2012 at 6:55 AM delete

Semua tuto saye buat dari kak lyssa semua jadi,
thx tau :)

avatar
November 6, 2012 at 10:54 PM delete

sis...ade x website utk cursor laen apabila menyentuh link...

avatar
November 15, 2012 at 4:26 PM delete

kak lysa ajar kan la cam ne nak wat cursor bernama cam kak lysa

avatar
syaza
AUTHOR
December 4, 2012 at 5:09 PM delete

kak lyssa , mcmna lak kalau cursor1 tuh ad dua ??

avatar
Nurul Anisah
AUTHOR
December 13, 2012 at 12:06 PM delete

Thanks kak Lyssa dah jadi pun :)

avatar
January 24, 2013 at 4:51 AM delete

kalo cursor nk jd kn nme mcm lyssa mcm mne??

avatar
Munced Qulai
AUTHOR
March 31, 2013 at 12:04 AM delete

thanks kak lyssa ! menjadi :3

avatar
Munced Qulai
AUTHOR
March 31, 2013 at 12:04 AM delete

thanks kak lyssa ! menjadi :3

avatar
April 26, 2013 at 2:30 PM delete

knape stiap kali sy buat satu perubahan kt blog, bnde yg lame hlg?

avatar
August 4, 2013 at 3:18 PM delete

WAHH! jadi lh dgn sy kak lyssa . makseh tau . :D

avatar
September 26, 2013 at 8:40 PM delete

Assalamulaikum .. Kak Lyssa cmne nak hilangkan yg tepi II blog kite yg Edit HTML/Java Script yg kite telah buat tuu ? Means : X mau padamkan benda II tu semua just nak hilangkan jee .. Plizz help mee ..

avatar
Anonymous
AUTHOR
January 31, 2014 at 10:43 AM delete

akak camne nak wat cursor nama macam akak.

avatar

.Assalamualaikum.
.Sila Tinggalkan Comment Anda Di Sini.
SATU pun jadi lah ! hehe. EmoticonEmoticon

Google+ Followers