Blogger Pun Ada Tanggungjawabnya Okeyy ?!

Gadis Kidal Berceloteh...
03/01/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v





*Oppp ! Kejap .. Kejap .. sebelum korang teruskan membaca , Lyssa nak tanya ni . Adakah korang ni seorang blogger ? Err . Serius soklan yang tersangat lah merapu . Opkos lah ! Tak semestinya para blogger sahaja yang singgah menenggek baca blog Lyssa ni kan ? hehe . Ada jugak yang bukan blogger tapi dok menempek kan muka cungg/kachak nya di sini ! :) Say "HI..!" hehe :)


Okeyy . Jika anda seorang blogger . Tataplah setiap kata yang keluworrr dari mulut Lyssa ni . Fuhhh . Macam kau nampak je apa yang haku dok mengumat - ngamitkan bibir ni haa . HAHA . Tak lah . Hayati lah setiap butir perkataan yang Lyssa ingin sampai kan ni . :) 


Okeyy . Korang jangan ingat , polis je ada tanggungjawab untuk menjaga keamanan negara . Jangan jugak korang ingat cikgu - cikgu saje yang ada tanggungjawab untuk mendidik anak bangsa . Blogger pun ada tanggung beban jugak lah ! EH (!) Bukan .. Bukan . Tanggungjawab lahh !!  Tersasul pulak . hehehe =]


Ok . Sebagai seorang blogger , apa tanggungjawab kita ? Menjaga tepi kain korang jadi minah kepoh ngumpat sana sini ke ? Tak kan ? Tak baik gitu sayang oiyy . Ada satu perkara penting yang perlu kita ada sebagai seorang blogger yang baik . Bukan setakat baik tolong orang sana sinunn . Bukan ! Maksud Lyssa , blogger mesti lah ada berkait rapat dengan "PENULISAN" kan ? Seorang blogger mesti tak lekang berkepit dengan Lappy kan ?


Oleh yang demikian , seorang blogger juga haruslah memiliki pengetahuan yang mendalam . Tak de lah sampai kelautan dalam tu haaa . Tak sampai lagi pun tak pe . At least , ada jugak pengetahuan walaupun sedikit ! HEHE . Blog ni kan untuk kita berkongsi segala maklumat terkini atau informasi yang berguna . Ye takk ? Maka , penulisan yang baik dan berguna adalah penting supaya orang tertarik untuk baca blog kita . 


Ayat korang yang BOMBASTIC lagi lah menarik minat pembaca untuk terus membaca . Kebiasaannya , para pembaca atau blogger sukakan informasi yang menarik . Tak kisah lah tips berblogging ke , tips cinta ke , tips kesihatan ke . Asalkan menepati ciri -ciri pengikut kita . Maka , ramai lah yang akan menyumbang masa mereka untuk membaca . 


Isi yang padat dan menarik , walaupun tidak lah panjang berjeler tahap Jambatan Pulau Pinang tuh kan .. Sudah cukup untuk membuat kan si pembaca berasa puas setelah selesai membaca segala apa yang dicoretkan dalam blog seseorang .


So , bagi pendapat Lyssa , anda sebagai seorang blogger mempunyai tanggungjawab masing - masing untuk menulis entry yang berguna di mata masyarakat . Walaupun itu adalah hak korang , ini hanya lah sekadar pandangan sahaja :)


*Perkara penting . NOTE IT !

# Jangan lah korang menyebarkan aib saudara seagama . 
# Jangan kerap melakukan tomahan , cacian kepada pihak yang lain di dalam blog .
# Janganlah menulis entry tanpa usul periksa dan bukti yang sahih .  (mengundang bahaya!)
# Lebihkan entry yang penuh dengan info yang berguna . 
# Elakkan membuat blog hanya untuk menghentam pihak lain secara sembunyi .
# Jadi lah blogger yang celik akal fikirannya ! 


Last but not least , maju lah diri sebagai blogger yang berjaya ! Peacee ^_^v



KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

52 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Fendy
AUTHOR
January 3, 2012 at 4:12 PM delete

betol2...betolkan gaya penulisan dan entri..hehe

http://fendy1302.blogspot.com/2012/01/kalau-tak-tahulebih-baik-diam-khusus.html

avatar
January 3, 2012 at 4:13 PM delete

kami bukan blogger..kami saje saje je berlakon jadi blogger..so kami pelakon ke? tak jugak kot..heee..merapu je komen ni.tapi serius.semua yang lysa ckp tu memang betol..bila orang tnya blogger satu2 hal sekurangkurangnya blogger tu kena tolong jugak jawab..kan kan kan?

avatar
amira izzati
AUTHOR
January 3, 2012 at 4:13 PM delete

wah..informasi berguna lah kak lyssa..thx for the info!

avatar
DC Lover :D
AUTHOR
January 3, 2012 at 4:14 PM delete

nice entry and also the tips! thanks kak lyssa. :D

http://irshadian98life.blogspot.com/

avatar
DC Lover :D
AUTHOR
January 3, 2012 at 4:14 PM delete

nice entry and also the tips! thanks kak lyssa. :D

http://irshadian98life.blogspot.com/

avatar
January 3, 2012 at 4:16 PM delete

haii kak , nice entry . harap harap sy ad ciri ciri blogger yang positif ~ amin . i <3 u kak

avatar
Miss_H
AUTHOR
January 3, 2012 at 4:19 PM delete

yeay betol 2 lyssa :)

avatar
Cik Ana
AUTHOR
January 3, 2012 at 4:20 PM delete

Ouhh thanks Cik Lysaa :) Nicee entry . Patut lah berduyun dtg blog nie hehe good job :) Setakat nie tiada lagi cacian yg dipost dlm entry hehe

avatar
January 3, 2012 at 4:22 PM delete

wow! akk hebak sungguh entry ni..hehe

avatar
'Aisya Salim
AUTHOR
January 3, 2012 at 4:23 PM delete

Betul betul. Majukn lah diri utk menaip entri. Hihi ;

avatar
Eyla Pinkish
AUTHOR
January 3, 2012 at 4:29 PM delete

Betul tuh , saya sokongg ! lalala ~ Follow saya boleh , kak lyssa ? Berjanggut saya tunggu kak lyssa , follow saya .


# mengharap .

avatar
January 3, 2012 at 4:30 PM delete

yer.. betul tu lyssa.. jangan jadikan blog medium utk menghentam orang lain.. lebih baik doakan yang terbaik utk mereka.. tengs dear.. kongsikan tanggungjawab blogger nie :)

avatar
Anis Arishaa
AUTHOR
January 3, 2012 at 4:39 PM delete

yeah u so right lyssa :)

avatar
Nur Najihah
AUTHOR
January 3, 2012 at 4:45 PM delete

Entri yg sgt-2 berguna :)

avatar
Eera Shera
AUTHOR
January 3, 2012 at 4:46 PM delete

tips yg bagus lyssa..thx ;)
(pestaim komen ni huu)

avatar
January 3, 2012 at 4:54 PM delete

wah kak lyssa ! satu 'tips' yg berguna ~ ^_^ akan saya cuba ikuti untuk menjadi seorang blogger yang baik + bagus . :D

avatar
FiHa
AUTHOR
January 3, 2012 at 4:59 PM delete

yup, sumer tu betoi... barulah ley jadi masyarakat yg bgune ! HEHE

avatar
Farah Farhana
AUTHOR
January 3, 2012 at 5:01 PM delete

Waa.. Time Kasih , kak Lyssa! Sbb sudi share :)

avatar
miss sue
AUTHOR
January 3, 2012 at 5:04 PM delete

yeay betul uh..sekarang ni mangsa bg blogger yg suka buka aib ialah amalina...kalau sue bw je mesti hot topik ni ada..=.=

avatar
yaya
AUTHOR
January 3, 2012 at 5:19 PM delete

hehe , tak sangke ade tanggungjawab ..

avatar
mizz RFL
AUTHOR
January 3, 2012 at 5:32 PM delete

ni mesti sbb sal amalina kn??

avatar
ANISA
AUTHOR
January 3, 2012 at 5:39 PM delete

nice entry...like2...
azam tahun 2012,jd blogger yg lebih bertanggungjawab

avatar
January 3, 2012 at 5:52 PM delete

nice..thanks for the reminder..

avatar
Honey Kumicky
AUTHOR
January 3, 2012 at 6:02 PM delete

yala..

kdg2 ada blogger yg x fikir penulisan mereka blh bg effect kat org lain..cari maklumat baru taip...2 yg terbaekkk..

avatar
Izzul Amir
AUTHOR
January 3, 2012 at 6:03 PM delete

ye saya blogger tapi takde famous mcm lyssa dpt 40k followers. iJelous. haha

setuju sgt ;)

avatar
January 3, 2012 at 6:09 PM delete

ohh i see. info yg sgt brgune :)

avatar
niezam
AUTHOR
January 3, 2012 at 6:25 PM delete

nk komen la, i'm your silent reader, :))

betul tu cik lyssa. kekadang ada blogger main tempek je entri isu2 konon2 hangat tp entah betul ke idaknye lagi. bhy kan.

avatar
♥ aeryn ♥
AUTHOR
January 3, 2012 at 6:44 PM delete

betol2... reen sokong sgt..

avatar
Atiqah Wadiah
AUTHOR
January 3, 2012 at 6:53 PM delete

btol tuh..x moh lah kutuk sana sini kan?

avatar
Wawa Cute
AUTHOR
January 3, 2012 at 6:58 PM delete

Worhhh!!Tips yang bagus kak lyysa!!sayang kak lyssa laju2..hehe..akak,tutorials masukkan lagu youtube dalam post x??nk taw2 share2 erk..sharing is caring..haha

avatar
Wawa Cute
AUTHOR
January 3, 2012 at 7:00 PM delete

akak,tips akak berrbaloii sangat!blog akak serba guna! :)Akak,ade tutorials masukkan lagu dalam post x??

avatar
udie joe
AUTHOR
January 3, 2012 at 7:02 PM delete

yeke ni lyssaa..mcm xpcaye je..hihi

avatar
January 3, 2012 at 7:04 PM delete

betul tuh.banyak sebab nak iabkan orang kan sis?

avatar
smilenajah93
AUTHOR
January 3, 2012 at 7:12 PM delete

nk berblogging kene ade niat yang baik . :)
insyaAllah hasilnya pun baik :)

avatar
Cik Gee
AUTHOR
January 3, 2012 at 7:44 PM delete

betul2.. skang pon tengah nak baiki penulisan lagi.. hehe.. (:

avatar
January 3, 2012 at 8:04 PM delete

setuju 100%..bagus2 entry kak lyssa kali nie... sangat bermanfaat... :D

avatar
mselim
AUTHOR
January 3, 2012 at 9:06 PM delete

Assalammualaikum...

Kita sebagai blogger...atau sebagai penulis online nie...mesti mengamalkan etika2 yg tertentu...
Jauhkan gosip2,fitnah, dedahkan aib orang lain...kan...
biasanya amalkan lah adat2 orang timur dan sebagai orang islam...
baru lah kite disayangi dan disukai oleh blogger lain...
antara blogger kan saling memerlukan...kalu xder follower siapa blogger kan...
macam penyanyi tanpa peminat xder makna kan...so fikir2 kan...
tepuk dada tanya iman...

Wassalam...

avatar
January 4, 2012 at 2:05 PM delete

entry yg sgt berguna....^^,

avatar
daimpressive
AUTHOR
January 4, 2012 at 3:00 PM delete

Betul tu.. tapi kadang2 apa yang disuarakan adalah pendapat peribadi.

Kadang2 orang yang komen tu lebih pulak tak setuju dengan entri blogger. Nak buat macam mana, tak boleh puaskan hati semua orang.

suraserak.blogspot.com

Serak Itu Suatu Abstrak, Nampak Nyata, Boleh Dirasa, Kedengaran Ada, Tapi Fizikalnya Tiada. Arena perkongsian ilmu dan budi, perundangan, santai dan sukan.

avatar
Puteri Afiqah
AUTHOR
December 9, 2012 at 12:36 PM delete

setuju !

#penulisan saya pon masih tak dapat bertapak dgn stabil.. asyik tonggang langgang jer..

avatar
Effa Nadia
AUTHOR
December 31, 2012 at 5:46 PM delete

Double agree *thumbs up*

avatar
Adik Sempoi
AUTHOR
January 8, 2015 at 2:06 AM delete

Bende ni wajib blogger tahu.Sebab blogger sekarang nim main post je tak selidik dulu latar belakang maklumat tu

avatar
September 4, 2015 at 8:03 AM delete

agree kak lyssaa . lgi2 yang jangan bukak aib. sekrang ramai blogger nak femes dgn cara bukak aib org .

avatar

Google+ Followers