Home
tutorial
Tips-Tips

27 January 2012

"Malaslah Aku Nak Berblog Dah . Bukan Ada Orang Baca Entri Aku Pun "

Gadis Kidal Berceloteh...
27/01/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Morningg semua . Ollee~




Apa kena dengan title hari ni . Lyssa malas dah nak berblog ? Err  . Tidak sama sekali ! Ayat-ayat macam ni Lyssa selalu jugak Lyssa dengar dari mulut-mulut para bloggers yang baru terjebak dalam dunia blog ni . Kalau tak ada orang nak baca or singgah , mula lah nak cakap:



"Malaslah Aku Nak Berblog Dah . Bukan Ada Orang Baca Entri Aku Pun .. ! "



Kenapa . Kenapa perlu cakap macam tu . Boleh tolong sabaq sat dak ? (haa kan dah keluaq habis semua bahasa utagha! hehe) . Please ! Please ! Jangan cepat sangat putus asa . Bukan saja dalam dunia blog . Dalam macam-macam hal pun , buang lah sikap cepat putus asa tu .


Lyssa pun dulu ada juga rasa macam tu . Sedih sebab tak de orang baca hasil penulisan kita . Tak de orang nak komen . Tak de orang nak singgah . Kan ? Tapi , Lyssa tak putus asa . Lyssa jadi macam syok sendiri pulak taip tapi tak de orang nak baca . HAHA . Lama-lama dah terbiasa. And Lyssa mula fikirkan usaha macam mana nak bagi orang singgah and baca blog kita. 


Fikir..fikir..fikir . Lyssa dapat SATU idea . Lyssa blogwalking ke semua blog  , then tinggalkan jejak di shoutbox diorang bersama link entry yang baru kita update ! HAHA . Macam paksa orang suruh baca pulak . ekekeke . Sejak dari situ , orang mula tertarik masuk ke blog Lyssa dan baca penulisan Lyssa .


Usaha lain , ini sampingan lah . Lyssa suka ping entry2 yang Lyssa baru update di Group Blogger di Facebook . Kan sekarang ni dah macam-macam group dah ditubuhkan kan? Lagi senang ler korang nak ping sana-sini ! Kalau rajin , masuk lah Group Lyssa yang ini . Ex-Tream Blogger . wkwkwkw . (promote Group kejap!)  Dah 4000 lebih orang dah join that group . Boleh je korang ping entry terbaru korang kat situ . hwhwhw .


Lagi ? Ni yang penting ! Nak orang baca blog kita ? Nak orang komen . Tulisan pun membawa peranan yang penting . Dah berbuih mulut Lyssa dah bagitaw korang . Jangan guna perkataan Short-Form . Susah orang nak baca nanti . Dah baca sekali , lepas tu , terus malas . So , tolong lah elakkan ye perkara sedemikian . 


*Itu je kot nasihat Lyssa . Kalau nak ikut , Lyssa bagi korang "Thumbs Up"
Kalau tak nak ikot jugak . Terpulang .. Muahhx ! :)

66 000 orang Pengomen Terhebat !!:

Hafyzah Anuar said...

saya selalu mcm tu..HEHE..tpi skrng x dah^^

Luqman Hakim said...

:D

ladybird.deana said...

tengs for d tips lysaa :)
never give up until END

Boyz_ed said...

Hmm , bgos2 . Betul tu Kak Lyssa , usahakan tangga kejayaan , kalau xde tangga . Kita boleh guna esculator. Kan2 ? =D

ilovekampungku said...

blog saye pon ntah ape ape ntah...rase nak tulih..saye tulih..rase tak...jadi pekasam la blog saye tu..thats why blog ade folower sikit jer..heheheh

Eyra Arezmie said...

tsk, tsk TT__TT sy lah tu yang selalu cakap macam tu. sy start berblogging taon 2010 tapi smpai sekarang pon nak dapat readers pon susah -.-'

adam narzuan said...

biase laa tu.. kadang2 penulisan ni kena ikut mood.. hehehehe... Macam lyssa xpe laa.. memang kuat celoteh... hehehe.. Gurau je yer lyssa..

Fatin said...

Saya Pon Selalu!Saya Rasa Sedih Sangat Sebab Tak de Sapa Yang nak Komen HAsil Penulisan Kita!Diorang Dtg Blog Kita Cuma Nak Follow untuk kita follow dia balek!

Niyh link blog Saya:http://beauty-pretty90.blogspot.com/2012/01/apabila-allah-menguji-kita.html

Nur Najihah said...

Sye un kdg-2 cmtu jgk , singgah sini leyh ? :3 http://naj-jihah.blogspot.com/

Cik Meeja said...

Memang susah nak tarik minat orang utk datang ke blog kite..Kadang2 sampai penin pale mikirkan cane nak wat orang tertarik ngan blog kite nih..Tapi CM x mengalah..Terus usaha & usaha..Alhamdulillah, dapatla 2,3 orang pengomen..Yang sudi singgah & melawat tu tak tau bape orang.. Rasenye tak sampai 10 orang kot..Ntah2 5 org pun tak sampai..Uhuhu~~

budak coklat said...

hehe macam ni baru la naik sikit semangat saya nak blogging. terimakasih sys :)

Lyssa Faizureen said...

@Hafyzah Anuar

gudd . jgn macam tuh dah tau ? :D

Lyssa Faizureen said...

@ladybird.deana

ohh . yeahh . welcome :D

Lyssa Faizureen said...

@Boyz_ed

kalau eskulator ROSAK ? macam mana ? hahaa

Nanie Abd Manap said...

idea yg bernas... nk try la...

Fadhil Dyla said...

wah hebat....Thumbs up for Kak Lyssa
Thanks For This advice
:)

Lyssa Faizureen said...

@ilovekampungku

usaha tangga kejayaan ! :D

Lyssa Faizureen said...

@Eyra Arezmie

tuh lah . kena bnyk usaha ! :D

Lyssa Faizureen said...

@adam narzuan

wkwkkww. hobi Lyssa memang suka berceloteh pun . kwkw :S

Lyssa Faizureen said...

@Cik Meeja

tak pe .. tak pe . and kena banyak bersabar ! :D

niniey said...

same a,sy pown slalu asew cam 2..tlis bnyk2 p owg pown x bce,usha2 jugak tuk trik pmbca n skunk da ok da..hehe

dyra said...

usaha2 , chaiyok2

N'yue said...

just be yourself...kita suka org bc blog kita, tp ad kita bc blog org lain jgk..penulisan kita luah hati kita...kita berkongsi sesama yg suka..

Phat said...

phat mula2 dulu rasa give up jugak..xde org komen pun entry tp ada nya sahabat alam maya macam Lyssa semua tu akan jadi semangat kepada kita untuk terus berusaha

Phat said...

phat mula2 dulu rasa give up jugak..xde org komen pun entry tp ada nya sahabat alam maya macam Lyssa semua tu akan jadi semangat kepada kita untuk terus berusaha

airmapituitary said...

haa. tol tue lysaa.. kak ema setuju. hehe. love u :)

nazurah said...

ingatkan tadi kak lyssa mau berhenti . xbest la kalau mcm tu :( huhu . btw, good advice :)

Azhafizah[フィザ] said...

kadang kala memang timbul perasaan camtu..kena cari mood balik ^_^

fatin amalina husna said...

dulu husna pon ssah nak dpt silent readers nie..tp lpas dah join group ping, tggal jejak..alhamdulillah..dah ada yg baca..hehe..

Boyz_ed said...

@Lyssa Faizureen

Apa susah Kak Lyssa , tali kan ada . =P

syasyajohan said...

ahaa,memang mengharaplah orang baca entry kita,lagi2 comment:D

coklatberapi said...

suka baca blog lyssa..byk ilmu pengetahuan dapat.thanks:)

! ♥ Athirah Miasyaryana ♥ ! said...

susah nak elakkan drpd menggunakan short-form .. *kena biasakan* huhu .. entry yg sgt menarik :D

shaberry1437 said...

update blog kene ikhlas...
baru berkat! n pastikan entry ade satu aura untuk menarik pembace nak bace...

sakura storymory said...

salam..la!! ingatkan kan kak tak nak dah wat entry..terkejut..doh...ye lah kdg kdg rasa cam tu gak..sob sob :(

dari sisi hidupku said...

dulu memang pernah rasa camtu.tapi lepas baca tutorial lyssa:-tinggal comment kat shoubox and comment2 at blog depa pastu blogwalking,post kat fb,memang pengunjung akan bertambah.thank u lyssa coz bagi tutorial.sikit2 lama2 jadi bukit kan.

ZaNa SaFwAn said...

thank you kak lyssa :) sekarang saye dah x berfikiran macam tu . okay , ari sekarang , tak guna short-form dah untuk entry blog . tq again kak :)

Uzumaki Nasake said...

nice entry n great... diriku pn ada terasa juga... giving good lesson to me.. :)

Mie Hishamuddin said...

agreed ^_^

kisah kehidupan said...

berkobar-kobar pulak semangat lepas bace entry lysa ni heheheheh .. thanks lysa..

sweetydluver's said...

saya pon rasa macam nak putus asa tapi tak pew usaha tangga kejayaan ..nak jadi macam kak lyssa [: blogger yang hebat ...

shima said...

btol2..sy pon dh pts asa..sy byk komen org nyer blos suroh ajr cmner nk cantik kn blog n mcm2 lg..tp dorg xreply pon... :(

shogun kefli said...

xkn berputus asa dh lpas nie..sbb nk jdi cm kak lysa gak satu hari t...

mselim3 said...

terima kasih atas nasihatnya...
ade lah semangat sikit nie...
sebenarnya nasib blogger nie semua sama ...kekadang kita aje tiba2 rasa malas....rasa macam orang x baca entry kite sebenarnya ada yang baca...tinggal biasa lah nak berjaya dugaanNYA pn banyak jugak kan...??

Buat bersabar dan istiqamah....
saya nasihat diri sendiri aje nie,,,,saje nak sedapkan hati sendiri....pape kene kuatkan semangat k....wassalam////

MaYa MustWany said...

huhuhu macam kes mas..start blog 2008..sampai satu tahap mas kene rehatkan blog tuh coz macam tak ramai geng lagi time tuh..then dah ramai,baru de semangat balik.hihihi

Syukran said...

Best2! Hehe :D

Junejune c budak sowt said...

dlu mmang ada rsa mcam tu .. give up.. tp skrng x dah , skrng dah tau dah selok belok blogging dn mcam mna jgak nk pormote blog kita .

fathiyyahISMAIL said...

betul tu. mula2blogging takkan terus famous. mesti mula dari bawah. baru boleh femes mcm kak lyssa hehe ^^

Atiqah Wadiah said...

sy ikut :)

sayangs fienaz said...

da buad tapi still tada orang bagi respon :(

madiey said...

hmm..betul tu kak LYssa..kadang2 rasa penat je tulis tpi xda orang baca TT
sekarang nie kan trend i follow u,u follow i..lepas follow terus senyap.

misguided ghost said...

i love ur blog.honestly..:))
btw.. betol..kite kene tak leh cepat putus asa..

Cheyah said...

selalu juga xde mood nak update. xde idea. malas.dll.tp betul juga, kita x boleh putus asa kan. hehe.

yg part jgn tulis guna "short form" tu mmg setuju giler! :D

NIZAM said...

haha. sy la tu salah sorangnye dulu. tp skang ni tak kesah dah. ada ms update n blogwalking. lagipun sy jrg update. :))

Siti_btp said...

@sayangs fienaz

Terima Kasih adik ,byk pelajaran yg akak dpt di sini...
Nak buat komen pun tak reti,kalau salah ajarkan ye!!

kuihkosoi said...

haha... orite.. lyssa is da best.. thumbs up tuk Lyssa... ;P

cik ayuni said...

btol 2 sygs...buat blog nie, mmg boleh buat syok sendiri..

cweet pinky said...

d same larr , ckew cgt gnew shot fom , hehehe , btw t ubah larrr , lyssa , cdp la lgu blog , laguapew nih , law adw mse lyssa singgah la my blog ek , follow ckali ek ^^

Iklil Syahmi said...

Terima kasih untuk kata-katanya.. =)

http://iklil-syahmi.blogspot.com/2012/05/alodia-menjejak-raja-episod-2_31.html

GreenSejukhati said...

tengs lyssa bg information yg berguna

Adila Hadee said...

salam, lyssa. kenapa orang tak boleh nak follow kita eh? ada kawan cakap kita kena edit dekat ID template. tapi taktahu lah macamana. hee.

nuraida said...

hehe,,akak pun macam tu...lyssan add akak ye...

Ainie Hafizan said...

saya pun cmtu skang . tade org follow n comment . sedih lah lyssa T.T

Ainie Hafizan said...

saya pun mcm tuh . sedihnya .. tade follower n org comment >.<

lyssa add sy ek .. hihi

PuteriMas said...

hakak pon same..dok biz cakes dah lame tp thru fb jer..baru skg je berblog..terkial-kial jugak la memula.ni pon dok explore pasal blog..nape yer certain org xleh search blog & follow blog akak?tolong lyssa..hehe
btw,sudi2kan ler singgah blog akak yer..tq
http://danishasdelights.blogspot.com

PuteriMas said...
This comment has been removed by the author.