Tips : Cara Menarik Pembaca Ke Blog

Gadis Kidal Berceloteh...
08/01/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v





Ok . Hari ini Lyssa nak teruskan dengan tips blogging yang mungkin menarik minat korang kot . Bagi yang tak berapa nak berminat dengan entri kali ini .. Silakan tekan pangkah laju-laju di bahagian tab anda sekarang . Terima kasih :)

Ok . Dengan pantas dan seringkasnya , Lyssa akan berikan sedikit tips untuk menarik pembaca ke blog kita . Oh yeah .. Siapa yang tak nak orang lain masuk untuk menatap setiap isi yang kita sampaikan kan ? Kecuali lah orang tu buat blog semata-mata nak luahkan perasaan nya sengsorang . Pastu PRIVATEkan blog . Ahaa .

Kita buat blog sebenarnya untuk menyampaikan informasi kepada pembaca bukan buat blog hanya untuk santapan mata kita seorang je kan ? Baik beli buku diary yang wangi2 tulis semua kat situ . Boleh jugak dijadikan kenangan . kehkeh =)

Ok . Lyssa tak nak membebel panjang lagi . Lyssa akan terus masuk dengan tips ringkas yang akan Lyssa berikan di bawah ini :



1. Tajuk yang "SUPERPOWER"

Ok . Apa yang dimaksudkan dengan "superpower" ni ? Eh . Jangan salah anggap pulak . Superpower ni bukan yang Super Power Kacip Fatimah yang mak - mak korang minum tuu . Bukan . hehe . Maksud Lyssa dekat sini Tajuk korang mesti lah gempak dan kreatif supaya pembaca akan tertarik untuk baca isi di entry korang  tu .

Sebab tajuk entry pun memainkan peranan yang agak penting lah untuk menarik pembaca ke blog . Ok , dekat sini Lyssa kasi satu contoh lah . Misalnya , kalau entry korang bertajuk " Makanan Kegemaran Saya" . Agak - agak ramai tak pembaca yang nak baca berbanding dengan entry yang bertajuk " Chicken Chop Paling Enak Yang Pernah Aku Makan " .
Mana agaknya yang menarik korang untuk baca ? HEHE .

Lyssa pun kadang - kadang tu , banyak jugak menghabiskan masa memikirkan tajuk yang sesuai daripada isi yang sepatutnya disampaikan . Agak kelakar di situ . Sepatutnya . Isi yang mengambil masa yang lama . Ni takk . Terbalik pulak . hekhek . Tapi .. amaran keras ni ! Chewahh . Jangan pulak bagi tajuk yang TERLEBIH SUPERPOWER . Tapi , entry nya . Alahaii . Satu pun tak de kaitan . hekhek . Marabahaya namanya tuu .



2. Ayat disusun secara rapi BUKAN berapi - rapi !

Cuba korang belek balik entry korang yang lepas - lepas . Ayat yang disusun rapi ke , ayat yang berapi - rapi ? HAHA . Bila Lyssa belek balik entry Lyssa yang zaman dulu kala tu . Nak tergelak pun ada bila baca balik . Banyak dengan entry yang berapi - rapi . hekhek . Tapi lama - kelamaan Lyssa sedar . Kita kalau nak tulis ayat mesti ok . Perkataan perlulah ditulis dengan penuh - sepenuh penuhnya . Bagi yang suka tulis secara singkatan . Tolong elakkan .

Contoh :

"Aq gileww ske blog aq sbb blog aq len dr yg len".

Apa tu ? uhuk . Lyssa tahu lah korang paham dengan bahasa yang sedemikian . Tapi , kalau boleh cubalah elakkan ye . Sebab pembaca blog bukanlah dikategorikan dengan remaja sahaja . Tak . Pembaca blog terdiri daripada semua peringkat umur . Jadi , tolonglah disiplinkan diri korang dengan menaip entry dengan kata-kata dan perkataan yang sesuai ye.


3. Isi artikel yang bermanfaat 

Perkara tentu ramai yang sudah tahu . Nak tulis entry atau artikel biarlah yang bermanfaat . Tak kira lah blog tuh , blog personal ke , blog yang penuh dengan informasi ke . Asalkan bermanfaat kepada semua . Bagi yang suka menceritakan hal peribadi , selitkan dengan pengajaran atau apa2 je lah yang berkaitan . Baru orang suka dan lebih tertarik untuk masuk ke blog korang . HEHE . Tak gitu ?


Lyssa ni pun dalam proses nak memperbaiki penulisan Lyssa yang agak kureng ok kot . hekhek . Walaupun blog Lyssa ni dah bercampur baur . Tutorial + Tips + Personal . Harap - harap korang tak kesah . hikhik . Lyssa dalam perancangan nak mengasingkan blog ini menjadi blog personal dan tips . Dan menjadi blog kedua Lyssa blog Tutorial . Harap korang suka . InsyaAllah . Kalau tak de apa - apa halangan . Peace ^_^v


Sekian :) Happy Blogging yeah (!)

 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

95 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
FiHa
AUTHOR
January 8, 2012 at 1:21 PM delete

tips yang memberangsangkan.. thanx lyssa =)

avatar
azreen sofia
AUTHOR
January 8, 2012 at 1:22 PM delete

Waaahhh, entry yang awesome. Bermanfaat Sys. :)) Thank You !

avatar
Nuryna
AUTHOR
January 8, 2012 at 1:23 PM delete

Menarikkkkkk! Heeee..

avatar
Hanis
AUTHOR
January 8, 2012 at 1:23 PM delete

Saya pun suka blog saya. Bagi saya, blog saya amat lain! ;) (Perasan sebentar. Hehehe...)

avatar
Nuryna
AUTHOR
January 8, 2012 at 1:24 PM delete

Menarikkkkk entry kak lyssa..

avatar
Leeza Zailan
AUTHOR
January 8, 2012 at 1:25 PM delete

Wah .. bergune tips kak lyssa .. :) suke suke .. Thanks sis comel ! :)

avatar
January 8, 2012 at 1:26 PM delete

thanks kak Lyssa!:D entri yang sungguh 'WOW'

avatar
Park Jiyeon
AUTHOR
January 8, 2012 at 1:26 PM delete

wow! oke jugak akak lyssa bagi tips nie. :) atleast dapat jugak ikut tips yang kak lyssa bagi. patut la kureng orang baca entry iwani.

avatar
Nadia
AUTHOR
January 8, 2012 at 1:27 PM delete

thx share K. Lyssa !

avatar
fieyona raias
AUTHOR
January 8, 2012 at 1:28 PM delete

comel gila lyssa..berapi-rapi!
haih ._."

avatar
eyka muntell
AUTHOR
January 8, 2012 at 1:28 PM delete

http://eykachibbychubby-here.blogspot.com/2012/01/1st-random-giveaway.html

avatar
cik siput
AUTHOR
January 8, 2012 at 1:30 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
ainol akasyah
AUTHOR
January 8, 2012 at 1:30 PM delete

hai lyssa..terima kasih sebab sudi bagi tips yang baik ni..insyaallah lepas ni akan gune kan tips lyssa dalam berblogging..

** Sy nak jemput lyssa join segmen sy .. jom la ramai2 memeriahkan ya :)

** SEGMEN : COVER PHOTO TIMELINE YANG AWESOME ..

avatar
January 8, 2012 at 1:34 PM delete

all the best lyssa. tips yg sgt berguna. :)

avatar
Farah Farhana
AUTHOR
January 8, 2012 at 1:36 PM delete

Tips yang menarik :D .. Thanks 4 share ya, kak...

avatar
Miss Xyz
AUTHOR
January 8, 2012 at 1:37 PM delete

alah, cmni pun okey apa.. 3 in 1.. klu 1 utk blog personal, 1 utk tutorial shj, sye rse x brpe best sgt..



pndpt yg humble jer, klu x diterima pkai pun x pe ;)

avatar
Moon Frisbee
AUTHOR
January 8, 2012 at 1:37 PM delete

Thanx kak lyssa sbb sudi share tips nie..~

avatar
finiey
AUTHOR
January 8, 2012 at 1:40 PM delete

thx for the tips k.lisa..
nanti boleh lah sya applykan dlm blog sye.. harap2 k.lisa bagi la byk tips lagi kt bloger2 baru macam saye ny.. sayang k.lisa.. <3 <3

avatar
suriaaa :)
AUTHOR
January 8, 2012 at 1:40 PM delete

Jyeahh , thanks kak lyssa for the tips :)

avatar
finiey
AUTHOR
January 8, 2012 at 1:41 PM delete

thx for the tips.. akan saya applykan.. harap2 k.lisa bg byk lg tips2 untuk bloggers baru macam saya.. syg k.lisa byk2.. <3<3

avatar
January 8, 2012 at 1:42 PM delete

terima kasih lyssa sudi kongsi tips menarik ni :)
singgah lahh ke blog sye nnti :)

avatar
January 8, 2012 at 1:48 PM delete

kak lysaa.. better takyah asingkan lah.. sbb nnt byk sgt pening kepala.. ni pun dah okay =)

takyah la asingkan.. plesssss ='(

avatar
::thexieza::
AUTHOR
January 8, 2012 at 2:00 PM delete

boleh try la nanti..
hehe

avatar
farhana
AUTHOR
January 8, 2012 at 2:01 PM delete

thank. informasi yang berguna sis.!

avatar
uncHa
AUTHOR
January 8, 2012 at 2:22 PM delete

thnks ye lyssa..hehe <3

avatar
L
AUTHOR
January 8, 2012 at 2:25 PM delete

kene take note nih... huu. tq lyssa/

jom baca sekejap =)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/iman-kita.html

avatar
Ah Long
AUTHOR
January 8, 2012 at 2:54 PM delete

thnks for ur tips cik celote ~ haha

avatar
Boni JLL3
AUTHOR
January 8, 2012 at 2:58 PM delete

hehehe..tajuk yang superpower tu insyaAllah boleh diusahakan :P

avatar
dayanQueen
AUTHOR
January 8, 2012 at 3:05 PM delete

akan saya vuat dan perbaiki..thnx lyssa

avatar
Fieza
AUTHOR
January 8, 2012 at 3:45 PM delete

SALAM PERKENALAN...

selamat tahun baru...

tips yg sgt berguna utk sy yg masih br berblog...

dh follow sini...follow back yer...

tQ

http://mystorymory2u.blogspot.com/

avatar
January 8, 2012 at 4:07 PM delete

tambah satu lagi lah Lyssa.Mesti ada X Factor yang pembaca rasa lain dari yang lain dan pembaca seronok nak datang lagi.macam blog Lyssa ni lah.
p/s:Pilihan utk vote kat tepi tu 3,3 akak suka. :D

avatar
Dyra Rezal
AUTHOR
January 8, 2012 at 4:56 PM delete

Tips yang menarikk , tenkiu Lyssa (:

avatar
Fatin
AUTHOR
January 8, 2012 at 5:10 PM delete

Tips Yang Bagus Kak Lyssa!Thank You Ya!

avatar
January 8, 2012 at 6:03 PM delete

yg part tittle superpower tu selalu je tkde idea nak letk tittle apaa :(

avatar
confdeb
AUTHOR
January 8, 2012 at 6:14 PM delete

entry yg menarik..nice share..

avatar
NURFERL
AUTHOR
January 8, 2012 at 6:20 PM delete

gud entry.. always.. :)

avatar
eiz_ezzy
AUTHOR
January 8, 2012 at 6:21 PM delete

tips yg menarik, t try gak. hihi

avatar
era kecik
AUTHOR
January 8, 2012 at 6:33 PM delete

superrr poweeeerrr !

> teringat kat iklan ari tu .. hhehe . kak takyah asing ler .. blog kak skang ni pon dah okeyh !!! :))

avatar
Kim Hyo Gun
AUTHOR
January 8, 2012 at 6:45 PM delete

tengs a lot lyssa...
banyak membantu!! :DD

avatar
Fyrah Azman
AUTHOR
January 8, 2012 at 6:48 PM delete

Thanx kak lyssa.. Best..! =)

avatar
Ash Kyouhei
AUTHOR
January 8, 2012 at 8:58 PM delete

yeah ^^ bagus cadangan tu :)

avatar
miszfyeza
AUTHOR
January 8, 2012 at 9:32 PM delete

thx kak lysaa share .. comel sgt die nih xD

avatar
January 8, 2012 at 9:44 PM delete

Assalamualaikum...bestnya blog lisa..kite da follow lisa..klu sudi follow la kite jugak..^ ^ http://www.mizfeltluver.blogspot.com/

avatar
January 8, 2012 at 10:56 PM delete

l for lyssa anda ditag join GA...

http://lavender498032.blogspot.com/2012/01/exclusive-giveaway-by-niena-sofia.html

wow.... tips yang hebak.. hehehe.... boleh ikut bolh ikut..

avatar
January 9, 2012 at 12:56 PM delete

satu info yg bagus lys... ^_^

avatar
January 9, 2012 at 4:02 PM delete

dah follow blog tutorial lyssa tadi...^_^

avatar
Polskahackrew
AUTHOR
January 9, 2012 at 7:20 PM delete

pergh.. blh patah tulang belakang klu urus lebih dari 1 blog hhehehehe.. mesti bz kaw2,..

avatar
MaYa MustWany
AUTHOR
January 10, 2012 at 12:50 AM delete

yups2,betul semua kenyataan di atas..hihihi

avatar
February 13, 2012 at 11:03 PM delete

Nk tahu x?mata k lisa bulat sangat!saya suka k lisa.tahu semua pasal blogger nie.k lisa ke yg buat blog ni?bye!!!

avatar
February 13, 2012 at 11:05 PM delete

Mata k lisa bulat sangat.saya suka k lisa.k lisa tahu semua pasal bogger nie.caya lahh k lisa.sy tabik k lisa.k lisa ke yg buat blog ni?bye!!!

avatar
nur asyiqin
AUTHOR
February 13, 2012 at 11:07 PM delete

Terbaekk!!!

avatar
N.S
AUTHOR
February 21, 2012 at 12:41 AM delete

okey lyssa, perkongsian yg baik sekali . pape pun pdmkan niat lyssa nk bt tutorial asing, bkn ape nnti tkut lgi sy pening nk singgah yg mne . hrp lyssa dpt pikirkan balik . okey lisa tataa ^_^v

avatar
Nurul Aisyah
AUTHOR
March 12, 2012 at 11:33 AM delete

errrkkk..kak Lyssa nak buat lagi satu blog ke? ok je...satu blog pun dah ok kak..i like it :)

hehe thanks sudi kongsi tips ni..dah habis baca :P

avatar
March 31, 2012 at 10:15 PM delete

Terima kasih Lisa , berikan tips yg berguna untuk kita.

avatar
June 5, 2012 at 7:37 AM delete

ok... nice tips :)

Oya,, kalo boleh nambahin, template blog yang menarik namun ringan juga bisa menambah daya tarik pembaca agar sering mampir ke blog..

avatar
masyiFadz
AUTHOR
June 24, 2012 at 6:25 PM delete

lyssa, thanks cz bg tips ni keyh! sy d lm bt blog tp bru skrg nak bergiat aktif...heee....jgn lupa follow blog sy tau...tq

avatar
Cindy J.
AUTHOR
July 31, 2012 at 1:03 PM delete

BLOGWALKING HERE....saya masih baru dalam dunia blog nih....kalo minat n komen boleh jenguk2 kat blog saya http://www.frecyn88.blogspot.....hmmm minta share2 ilmu skali boleh??

avatar
Wan Khadijah
AUTHOR
August 18, 2012 at 11:28 PM delete

Betul, kak lyssa <3 blogger bukan remaja je.. saya ni pun baru darjah 5 ^^

avatar
Wan Khadijah
AUTHOR
August 18, 2012 at 11:32 PM delete

Betul, kak Lyssa.. Blogger dan pembaca dri pelbagai umur. termasuk saya, baru darjah 5 :) saya pun tak suke tulis ringkas2.. hehe

avatar
September 8, 2012 at 9:32 PM delete

Saya guna tutorial ni untuk blog saya. Hope sys tak marah. http://nadhirahalluwi.blogspot.com/

avatar
September 23, 2012 at 11:02 PM delete

adinda lyssa,

kalau ayat HOT & SPICY leh amik kira x?

He He He

avatar
Puteri Afiqah
AUTHOR
December 9, 2012 at 1:23 PM delete

suka baca tips kak lyssa...
sangat sangat sangat berguna :)

avatar
mselim3
AUTHOR
December 14, 2012 at 9:41 AM delete

tips g bagus, terima kasih bebanyak k...

daripada mselim3

avatar
Ismail ulkaya
AUTHOR
January 17, 2013 at 4:22 AM delete

tq atas perkongsian tips ini...

avatar
Ismail ulkaya
AUTHOR
January 17, 2013 at 4:24 AM delete

terima kasih banyak2 atas perkongsian tips ini....

avatar
aisya myra
AUTHOR
January 20, 2013 at 4:06 PM delete

thanks atas tips yg dberikan.. =)

avatar
May 17, 2013 at 11:21 AM delete

sangat bermanfaat . thank you :D

avatar
are'na
AUTHOR
December 29, 2013 at 8:18 PM delete

thanks lysaa..post ini sedikit sebyk telah membantu saya..^_^

avatar
June 18, 2014 at 9:45 AM delete

Salam. I really love your blog. Beautiful and full of useful info. Tq for sharing. Kalau sudi singgah my blog Board Games Collection

avatar
October 26, 2014 at 2:48 PM delete

Tips yang bagus.....Saya suka Blog Kak Lyssa sebab blog Kak Lyssa Cantik dan Bermanfaat...Thanks For the Tipss...:D

avatar
jue rahman
AUTHOR
September 1, 2015 at 5:44 PM delete

thanks for the tips..bagus utk sy yg masih baru ni..

avatar
September 4, 2015 at 10:20 AM delete

tang tajuk yang power tu kalau nak tarik pengunjung janganlah sampai menipu yee. heheehee .

avatar
ComelComot
AUTHOR
October 20, 2015 at 11:06 PM delete

BLOGWALKING HERE....saya masih baru dalam dunia blog nih....kalo minat n komen boleh jenguk2 kat blog saya
http://comot-pink.blogspot.my/

avatar
Nor Husna
AUTHOR
November 2, 2015 at 11:47 PM delete

Jemput baca entry!!

TIPS tangani stress ditolak penerbit!
http://twilleries.blogspot.my/2015/11/tips-tangani-stress-ditolak-penerbit.html

avatar

Google+ Followers