Tutorial : Cara Nak Buat Order Form Untuk Blog

Gadis Kidal Berceloteh...
20/01/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Ok . Pagi ni , Lyssa ada request from someone and tanya Lyssa , macam mana nak buat order form ? Hmm . Apa itu order form ? Borang untuk sebarang tempahan . ekekeke . Selalu nya , bagi pengguna blogshop/online shop , kalau ada order form ni , senang sikit nak berurusan . Kan ? So , Lyssa ajarkan ni ..



1. Korang pergi dulu ke link ini >>> KLIK SINI !!! 

2. Oke . Sekarang korang tekan Create A Form Now

3. Korang sign up dulu . Masukkan nama , email , password !

4. Sudah ? Dia akan hantar email pengesahan ke alamat email korang . Sila masuk dan klik pada link yang dia bagi. Kemudian ia akan automatik keluar gambar macam kat bawah ni selepas korang klik link tersebut :


 


5. Name dengan Email Address dan tersedia ada kan ? Sekarang korang tekan Add Question di bahagian bawah Email tadi ..

6. Bila korang klik Add Question tu , korang akan diberi pilihan .. Short Answer , Long Answer , Radio Buttons , Select Box , Checkboxes dan text .

7. Korang pilih je bentuk jawapan macam mana yang korang nak . Klik pada salah satu. 

8. Masukkan soalan yang berkaitan .. Tick required . SAVE !

9. Kalau nak tambah apa - apa soalan lagi , buat cara yang sama okey ? 

10. Dah tu , tekan continue di bahagian bawah sekali .

11. Then , tekan lagi sekali button continue !

12. Kod akan dipaparkan . Copy dan paste ke blog . Tak tahu macam mana nak masukkan ke blog ?

13. Log in > Design > Add a Gadget > Html/JavaScript 

14. Paste kod yang telah di-copy tadi . SAVE !


* Okeyy . Siap (!) Senang kan ? Peace ^_^v

 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

69 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
January 20, 2012 at 11:43 AM delete

Thanks akak...
Lya mmg dok cari Tuto nie ponn....
WAh! Sukanya...

p/s:: Lya nk pegy penang today... :)

avatar
eisha
AUTHOR
January 20, 2012 at 12:00 PM delete

THANKS LYSAA...:)..dah dpt wat pon..sory late 4 comment

avatar
Rosniena
AUTHOR
January 20, 2012 at 12:24 PM delete

tq for sharing lil sis

avatar
Rosniena
AUTHOR
January 20, 2012 at 12:24 PM delete

tq for sharing lil sis

avatar
ShidaZain
AUTHOR
January 20, 2012 at 1:14 PM delete

hi lysa...
nak tny ade x tutorial nak wat button y home tutorial personal or etc la...thanks..

avatar
LidiaSuraya
AUTHOR
January 20, 2012 at 3:02 PM delete

suka baca ur blog n i masukkan ur blog dalam my blog list :)

avatar
Nadia
AUTHOR
January 21, 2012 at 7:20 AM delete

:'( :'( ... cm ner nk masuk ke alamat emel tu ? sebenanya dye nak alamat emel blog ke, fb, ker, twitter ke ? sy tak fhm tentang email pengesahan . semua tuto kak lyssa yg ada kaitan dengan email pengesahan ni semua nya tak jadi...

avatar
January 21, 2012 at 12:15 PM delete

@Nadia email pengesahan mcm yahoo, gmail, dll. Bukan email blog, fb, or twitter k.. Kalau nak buka akaun fb kan kena ada email pengesahan..

avatar
January 22, 2012 at 2:08 PM delete

hallo lyssa ! lyssa awat xjadi pown bile masok dlam blog ? pliss help me dear . .. .kalo dlam blog die tros ilang sekali nga entry .

avatar
Farisa Dania
AUTHOR
January 25, 2012 at 8:29 AM delete

Kak Lyssa , kalau nak check order tu macammana ?

avatar
Anonymous
AUTHOR
January 30, 2012 at 12:30 PM delete

SALAM SIS,

nape akak x jumpe PAGE ELEMENT nak masukkan kod ni..dah LOG IN>DESIGN> pastu stuck..wuuuuu

avatar
khalila ishak
AUTHOR
February 15, 2012 at 8:59 PM delete

thanx for sharing lyssa. sy baru buat another blog. utk on9 shop. jd, mmg byk benda kene buat balik. mmg tak cari lain la. terus cari tuto kat blog lyssa. hehe. time kasih skali lg ye ;)

avatar
February 24, 2012 at 9:47 PM delete

salam dik lisa. akak nak tanyer, kalau kita daftar order form dalam blog kita, kene banyar tiap2 bulan ker...harap adik menjawab soalan.. tq

avatar
February 24, 2012 at 9:50 PM delete

salam dik lisa, akak nak tyer, kita buat form ni dia kene bayar gak ker..akak just nak kepastian..tq arap menjawab soalam

avatar
RochelMayMei
AUTHOR
March 13, 2012 at 11:36 PM delete

Akak..Kenapa tak menjadi? Asal mereka ckp bad ID .. tolong-2..plz..

avatar
April 22, 2012 at 4:12 PM delete

kak lysaa kenapa tak jadi ???? :\

avatar
April 25, 2012 at 1:37 PM delete

kak lysaa kenapa tak jadi tolong bolehh :)

avatar
proshop
AUTHOR
May 6, 2012 at 6:39 PM delete

TQ..menjadi jgk!!

avatar
Yusz
AUTHOR
May 6, 2012 at 11:57 PM delete

Salam Lyssa,

Akak dah buat order form ni kt blog..nk buat kt FB xreti...camna ek? ajar sket..tutorial barulah

avatar
May 13, 2012 at 12:21 PM delete

SALAM...BORANG NI KELUAR DEKAT PAGE KE?

avatar
Yusz
AUTHOR
June 9, 2012 at 4:54 AM delete

Salam Lyssa,
Nk buat order form kt FB camna ye?

avatar
June 13, 2012 at 4:05 PM delete

thanks liya :) ur info is useful

avatar
Nie Hashim
AUTHOR
July 6, 2012 at 2:20 PM delete

thx lyssa..good tutorial..sng nk ikot..thx 4 sharing..

avatar
NuRuL Are U
AUTHOR
July 10, 2012 at 1:10 PM delete

nak tnya 1 je mcmne nak letak 'button' utk 'confirmation order'@'send form'?

avatar
zue a
AUTHOR
July 25, 2012 at 1:47 PM delete

tq 4 sharing ;)

zuea
babyuts.blogspot.com

avatar
Lia Cookies
AUTHOR
July 30, 2012 at 5:40 PM delete

salam..nak tanye..die akan create another page ker..atau kuar kat tepi2 tue jer?

avatar
Lia Cookies
AUTHOR
July 30, 2012 at 5:42 PM delete

salam..nak tanye..die akan create page yg lain atau akan muncuk kat tepi2 tue jer? tq...

avatar
Anonymous
AUTHOR
August 2, 2012 at 4:57 PM delete

i nak try buat

avatar
PARTNERS
AUTHOR
October 8, 2012 at 9:06 PM delete

akakkkkkkk!!!!!!!!! time ksihh sbb membantu... saye punye jadiiiii

avatar
October 9, 2012 at 1:45 PM delete

tq sgat sbb byak membantu...

avatar
Nur Hazlin
AUTHOR
October 17, 2012 at 2:54 AM delete

tq,lyssa...alhmdulillah...sy buat jap ni td..menjadi...xlama pun buatnya...=)

avatar
AZREL
AUTHOR
October 20, 2012 at 1:19 AM delete

as salam..sy dh buat order form..dh jd..tp nk form ni ada dkt fb..mcam mna yer??

avatar
AZREL
AUTHOR
October 20, 2012 at 1:20 AM delete

bole ke form ni ada dkt fb??

avatar
Anonymous
AUTHOR
October 25, 2012 at 2:25 PM delete

knape, xleh nk nk copy kt html ye?

avatar
October 25, 2012 at 10:47 PM delete

Thank for sharing. Nice blog. Jom terjah di blog saya::--> acerfasttopup.blogspot.com

avatar
November 3, 2012 at 12:42 PM delete

bagus lah! thank you, kak lyssa. syg akak!

avatar
About Me
AUTHOR
November 4, 2012 at 5:09 PM delete

camne nk letak order form kat facebook?? kene pergi kat apps kan?? tp kat situ button order form sy xder..cmne?? harap dpt membntu

avatar
Hijab Izrah
AUTHOR
November 7, 2012 at 3:13 PM delete

tq dik ...menjadi juga beberapa tutorial yg akak belajar dari adik : ) .... terima kasih sgt ..

avatar
imani lucky
AUTHOR
November 30, 2012 at 1:55 AM delete

thanx 4 the tutorial...realllllly help..

avatar
Razeen Iqbal
AUTHOR
December 5, 2012 at 4:31 AM delete

x jd la kak.. x kluar gmbar..

avatar
December 17, 2012 at 8:27 PM delete

@izlyalightsometales Hai akk adik tak pham lah mcm mne nak buat susah..akk tlg buat boleh?

avatar
epit
AUTHOR
December 31, 2012 at 9:30 AM delete

dik camne nk buat order form kat fb??

avatar
Anonymous
AUTHOR
January 16, 2013 at 11:49 AM delete

salam..kalau org da submit order,kite terime kt mne ye???

avatar
Budu Enak
AUTHOR
March 14, 2013 at 12:43 PM delete

salam..mcm mnew nk centre kan form order 2???

avatar
Budu Enak
AUTHOR
March 14, 2013 at 12:44 PM delete

Salam...mcm mne nk cntre kan order form 2?

avatar
MAWAR MERAH
AUTHOR
March 21, 2013 at 11:11 PM delete

MACAM MANA NAK BUAT BORANG UNTUK 1 PAGE SAHAJA DI BLOG?

avatar
azilamanik
AUTHOR
March 22, 2013 at 1:51 PM delete

thanks 4 sharing...kini saya dah ade order form :) jom jemput jengok ....

avatar
kl-car-rental
AUTHOR
May 1, 2013 at 5:10 AM delete

terima kasih atas perkongsian...

avatar
Shaklee.Biz
AUTHOR
May 11, 2013 at 1:59 PM delete

bagus la...nnti klu akk tak paham bole tanya leesa ye

avatar
Aishah Mohd
AUTHOR
September 17, 2013 at 4:02 PM delete

Thanks for sharing this info. Sangat2 membantu..

avatar
October 9, 2013 at 2:56 PM delete

salam dear..nk tnya...1email sign up 1 form je ke dpt bt?if nk bt 2 form kena sign up guna another email lak ke?

avatar
eyda aje
AUTHOR
November 12, 2013 at 2:41 PM delete

salam lysaa .
saya mau tanya , kenapa saya buat borang tempahan tak boley buat ,
sedangkan saya dh ikut apa yang lysaa cakap ?

avatar
April 23, 2014 at 11:43 PM delete

order form tu jadi.tapi kenapa tak boleh tulis apa-apa?

avatar
October 22, 2014 at 2:21 PM delete

Thanks Kak Lyssa for this tuto. Tapi Riena nakk tanya. Bila org dah isi form nii, dari mana kitaa nakk refer order yg kitaa dapat?

avatar
Clarissa dart
AUTHOR
November 27, 2014 at 6:34 AM delete

@izlyalightsometales

wahh...sangat berguna....sib baik ikut tuto lyssa...senang nk ikut..macihhhh!!! sila2 la ke blog saya ye untuk custom made kain sulam n tudung. :)

avatar
January 22, 2015 at 4:19 PM delete

salam..sy dah cube jgak..jadi..tp kan bile customer tu email selain gmail yg die order tu xmasuk kat email kite la.. cmne ek..ade solution x.. hee..

avatar
March 2, 2015 at 12:44 PM delete

Nak tny macam mana tak buat borang yang boleh brower masuk file .. cth macam klo customer buat payment ..nk send bukti pembayaran dia...

avatar
Anonymous
AUTHOR
October 1, 2015 at 5:27 PM delete

Kenapa saya punya tak boleh? order formnya keluar kat semua tempat

avatar

Google+ Followers