Tutorial : Kotak Blockquote Ber-Shadow Bila Cursor Menyentuh

Gadis Kidal Berceloteh...
04/01/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Oukee . Hari tu , ada yang tanya Lyssa . Macam mana nak buat blockquote kita ada shadow bila cursor menyentuh ? Alahai . Macam dekat blog Lyssa ni lahh . Apa yang Lyssa buat , ada je orang yang berkenan kan ? HAHA . Apa - apa lah . Kalau nak tahu , macam mana ikot step !

 


1. Log in > Dashboard > Design > Edit Html

2. Tekan Ctrl F serentak , dan cari kod ini :

blockquote:hover {

3. Ada takk ? Kalau tak jumpa , cari kod ini :
.post blockquote {
 
4. Kalau dah jumpa bagus . Kalau tak de , maknanya template awak memang tak de lah tuu :)  Kalau jumpa kod di nombor 3 , paste kan kod di nombor 2 di bawah kod no 3 ^^ Paham tak?



5. Then , paste kod ini di bawah kod  blockquote:hover { :

border:2px dashed #000000;
    -moz-border-radius-topleft: 10px;
    -moz-border-radius-bottomright: 10px;
-moz-box-shadow: 0 0 18px #FF3399 ;
-webkit-box-shadow: 0 0 18px #FF3399 ;
    }

 
6. Then , korang tekan PREVIEW dulu . Kalau tak de error , boleh lah korang SAVE . Kalau ada ERROR jugak . Lihat betul-betul kod , di mana silapnya okeyy ? :)


7. SAVE bila semuanya dah siap ! ^^v


=SELAMAT MENCUBA!= 
 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

29 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Mak Usu
AUTHOR
January 4, 2012 at 5:16 PM delete

Hai lyssa,
Blog akak xda kod tu.. maskudnya memang xleh guna blockquote tu?

avatar
Hanif's Own
AUTHOR
January 4, 2012 at 5:23 PM delete

To Mak Usu, klw takde code tu boleh ikut step ni.

1- Cari kod .post-body {
2- Paste kod
.post-body blockquote {
dekat atas kod yg tadi.

Sharing,Selamat mencuba!

avatar
afifah t :)
AUTHOR
January 4, 2012 at 6:41 PM delete

kak lisa,
yang nak ada background kat kotak blockquote macam mana?
thanks, akaK! :D

avatar
Mak Usu
AUTHOR
January 4, 2012 at 7:01 PM delete

Dapat! yeay..
Hehehe.. Thank Hanif n Lyssa..:)

avatar
January 4, 2012 at 7:20 PM delete

Ohmaigod! Lyssa komen entry saya lah! *Pitam 5 saat ;)

thanks lyssa! Awak memang blogger paling best and spoting lah abad ini! :D

avatar
Are-ya Mc-ya
AUTHOR
January 4, 2012 at 9:22 PM delete

erm . akak . kalau guna blogskin tambah je laa kod tuh ?

avatar
Laurie Gina
AUTHOR
January 4, 2012 at 9:29 PM delete

yeay ! dh dpt dh...thanks akak !

avatar
January 5, 2012 at 11:08 PM delete

lyssa if tak ada macam mane ??

avatar
awin amir
AUTHOR
January 7, 2012 at 12:34 PM delete

akak lysaa, kenapa blog sy tak boleh bukak ehh? i mean bila y log in blog boleh. tp bila dah edit n nak preview tak boleh bukak? kenapa ye kak? kalau akak nak lebih jelas, akak tgk kat http://www.nurulazureenamiruddin.blogspot.com/ pliz kak buat tutorial cmner nak betulkan..

avatar
Thea Hnf
AUTHOR
January 15, 2012 at 5:00 AM delete

@Estella Annabelle

If tak da.ikut step ni je.
1- Cari kod .post-body {
2- Paste kod
.post blockquote {
dekat atas kod yg tadi.
3-then ikut tuto sis lyssa mcm biasa.

Sharing :)

avatar
January 22, 2012 at 2:01 PM delete

Kak Lyssa. Knp kalau buat shadow ni, jadi tak keluar cute icon? Please help.

avatar
Arni
AUTHOR
January 26, 2012 at 4:50 PM delete

x JUMPA LA...:( UHAAAAA SEDIHNYEE...:'(

avatar
arni
AUTHOR
January 26, 2012 at 4:51 PM delete

x JUMPA LA CODE TU..HUAAA SEDIHNYE :'(

avatar
kinchnaf
AUTHOR
February 20, 2012 at 7:31 PM delete

Aigooo..xjd laar... sedeyhhh :'(

avatar
iLa AyU
AUTHOR
March 22, 2012 at 4:15 PM delete

mcm mna nak bwat blockquote??

avatar
April 13, 2012 at 2:46 PM delete

Akak , camne nak guna blockquote ehh ? X tau larrhh ..

avatar
Cik Dollie
AUTHOR
April 28, 2012 at 11:38 PM delete

kak,nape miea buad tak jd?? tros kuar shadow..tak animated pon ==''
means,die tetap kluar shadow walau cursor tak lalu

avatar
Noorul FanFic
AUTHOR
June 14, 2012 at 6:43 PM delete

Macam mana nak guna blockquote? -_-"

avatar
Honey Vvip
AUTHOR
September 20, 2012 at 5:21 PM delete

kak lysaaa :(
blog saya dua2 takde tu kod .. :(

avatar
Alia Erfani
AUTHOR
February 7, 2013 at 7:48 PM delete

tak jadi la kak lyssa. macam mana eh?

avatar
budak k-pop
AUTHOR
January 6, 2014 at 5:22 PM delete

cam bet jerk...cam best jerk..agaga :v

avatar
Aisy Hana
AUTHOR
October 28, 2015 at 6:14 PM delete

Yah, punyaku enggak ada, kak? Bisa ditambahin enggak, ya?

avatar

Google+ Followers