Tutorial : Jadikan Comment Box Kelihatan Cantik

Gadis Kidal Berceloteh...
05/02/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Heyyy . Wassup guyss ~ Hari ni , Lyssa nak ajarkan korang macam mana nak cantikkan comment box macam Lyssa kali ini . Arrr . Tapi , certain template je boleh jadi tau . Bagi yang tak jadi tu harap maaf ye :)

Bahagian comment macam Lyssa ni . Cuba tengok :

 


Nak try tak ?Sebab nampak lebih kemas . Okeyy . Lets go (!)

1. Log in > Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Templates

2. Tekan Ctrl F dan cari kod ini :

]]></b:skin>
 
3. Ada jumpa ? Bagus ! Copy kod ini pula :

#comments-block{
margin:0;
padding:0;
}
#comments-block .comment-author{
background:#000000 !important;
-moz-border-radius-topleft: 0px;
-moz-border-radius-topright: 10px;
padding:5px;
font-size:15px;
font-weight:bold;
border:1px solid #000000;
}
#comments-block .comment-body{
margin:0 0 .60em;
padding: 5px 5px 5px 5px;
background: url(BACKGROUND URL);
repeat top left;
-moz-border-radius: 20px 20px / 20px 20px;
border-radius: 5px 5px / 5px 5px;
font-size: 16px;
border-left: 1px dashed #000000;
border-right: 1px dashed #000000;
margin-top: -5px; /*position*/
}
#comments-block .comment-footer{
margin:0;
font-size: 13px;
font-weight: normal;
margin-bottom: 20px;
border-left: 1px dashed #000000;
border-right: 1px dashed #000000;
border-bottom: 1px dashed #000000;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
-moz-border-radius-bottomleft: 10px;
margin-top: -12px; /*position*/
padding: 5px;
}
#comments-block .deleted-comment{
font-style:italic;
color:gray;
}
#comments-block .comment-author a{
color:#ffffff !important;
}
#comments-block .comment-footer a, .comment-body a{
color:#000000 !important;
 


4. Paste di bahagian atas kod yang korang cari tadi tuu .

** Warna merah korang paste BACKGROUND URL yang korang suka . Boleh cari di google atau di photobucket .

** Warna biru tu korang tukar dengan kod warna yang korang suka . KLIK SINI !  


Bila dah selesai , korang PREVIEW dulu . Kalau tak de ERROR korang SAVE terus  !
Macam mana nak tahu jadi ke takk , korang klik salah satu entry korang yang ada comment . Tengok bahagian komen . Jadi takk ?


Kalau jadi , tepuk tangan untuk diri sendiri . HAHA . Selamat Mencubaa~

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

119 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
tieya_azmi
AUTHOR
February 5, 2012 at 1:17 PM delete

tenks kak lyssa . tehee :)

avatar
ICESS
AUTHOR
February 5, 2012 at 1:18 PM delete

certain template je ke?

avatar
February 5, 2012 at 1:19 PM delete

Menjadi! thanks akq lyssa ajr
amzing!

avatar
February 5, 2012 at 1:20 PM delete

Yayy ! kak Lyssa pun dah BIRUU .
Kite gengg ! :D

avatar
nurul asyiqin
AUTHOR
February 5, 2012 at 1:22 PM delete

nak cube la nnt..btw,thanx : )

avatar
// Aida Rarra
AUTHOR
February 5, 2012 at 1:22 PM delete

wau.bestnya.dah lma nak buat.tpi x boleh nak buat sebab guna classic template lah.

avatar
February 5, 2012 at 1:28 PM delete

Nak tanya lah kak. M. kenapa kita buat header, pastu preview and save, die jadi kecik eh? Hope kak lyssa balas. :D

avatar
Nabeel Fikree
AUTHOR
February 5, 2012 at 1:30 PM delete

thanks! jadi jugak. tapi ada lain siket sebab perkataan '2 orang komen' tu bercantum dengan kotak komen ni.. btw, it's still nice. :)

avatar
February 5, 2012 at 1:35 PM delete

@ICESS

awak guna template ape ? cuba lah duluu :)

avatar
February 5, 2012 at 1:35 PM delete

@// Aida Rarra

lahhh . guna lahh template designer :DD

avatar
February 5, 2012 at 1:36 PM delete

@Fatin Tin Nasuha's

buat lah header yang sesuai dengan size blog kita.... baru lah tak kecikkk .

avatar
Afifah Hayati
AUTHOR
February 5, 2012 at 1:37 PM delete

thanx kak , comel sangat :)

avatar
saia One
AUTHOR
February 5, 2012 at 1:39 PM delete

jadi jadi jadi ! heehe. . happy sgt! ^^'

avatar
February 5, 2012 at 1:41 PM delete

Kak....Background url tu cari kat photobucket dan google kan....kalau nak search Bacground URL tu nak tulis ape kat search tu?

avatar
Eiqa Nur
AUTHOR
February 5, 2012 at 1:42 PM delete

thanks kak lyssa..dah jadi..cantik sgt..huhu =_=

avatar
kikilala
AUTHOR
February 5, 2012 at 1:56 PM delete

kak lyssa, ki pn tak menjadi ;(

avatar
mAzLiN
AUTHOR
February 5, 2012 at 1:56 PM delete

thank ...inform cara2 ne =)

avatar
liyanazahirah
AUTHOR
February 5, 2012 at 1:58 PM delete

jadikk..thanks kak lyssa :)

avatar
nicah
AUTHOR
February 5, 2012 at 2:00 PM delete

code ada tapy , x mnjady . kanaper erk kak lysaa?

avatar
February 5, 2012 at 2:09 PM delete

Kak Lyssa, Kak Lyssa :)
1... 2... 3...
TERIMA KASIH :) Dah Lama Cari Lah sys :)

avatar
faizfakhirin
AUTHOR
February 5, 2012 at 2:25 PM delete

tankiyu kakak lisaaaa..nk buat komen ada gmbr kak lisa la gitu...

eh eh..agak2 pakwe lisa mrh x?..how bout my GF>..errrrr

avatar
Cik Nurul
AUTHOR
February 5, 2012 at 2:34 PM delete

thankss cik lyssa!! jadi... wewewee mai la tgk! hee

avatar
shera
AUTHOR
February 5, 2012 at 2:52 PM delete

yeay ! dah jadi . lawa sangat .tq kak lyssa sbb wat tuto ni . suke3

avatar
cahaya
AUTHOR
February 5, 2012 at 3:12 PM delete

@Lyssa Faizureen

salam kak lyssa nk tnye la cene akak wat baground untk c0de yg akak kasi 2...

avatar
Irna
AUTHOR
February 5, 2012 at 3:18 PM delete

nice header dear !!

avatar
Boni JLL3
AUTHOR
February 5, 2012 at 3:25 PM delete

hahaha..segala2 nya tentang awak semuanya comel2.hehehe

avatar
February 5, 2012 at 3:28 PM delete

THANKS kak lyssa.. menjadi, tapi background ye ta ade lha , , mcm ner nak ambik URL ye ? ?

avatar
Sindarella
AUTHOR
February 5, 2012 at 3:33 PM delete

tak jadi lahh sys. sobss~

avatar
afiqah nadia
AUTHOR
February 5, 2012 at 3:55 PM delete

macam menarik. nak try lah.

avatar
Miss Dee Laa
AUTHOR
February 5, 2012 at 5:08 PM delete

kepada tak jadi ni? dah try banyak kali.. tak jadi jugak.. =_=

avatar
Afiq Yassin
AUTHOR
February 5, 2012 at 5:28 PM delete

thanks lyssa.
lepas ni buat scroll utk border blog pulak k

avatar
siti
AUTHOR
February 5, 2012 at 5:31 PM delete

lawa gler blog k.lyssa..simple mimple tau :D <3 thanks dgn tutorial nie huhuhuh

avatar
Hafyzah Anuar
AUTHOR
February 5, 2012 at 5:32 PM delete

xjadi pun.. certain template tu mcm mana?

avatar
February 5, 2012 at 6:56 PM delete

salam kak lyssa..
im new here..
nak tanya kak lyssa,
blog ni bole x nk ltak slideshow??
mcm saya,nk ltak dalam blog 2 berkaitan dngn pendidikan..
sy ada slideshow untuk selesaikan satu2 msalah.. :)
hope boleh tolong..

avatar
Eryati
AUTHOR
February 5, 2012 at 8:46 PM delete

suka tengok muka lyysa dekat header ni

avatar
Jamalina
AUTHOR
February 5, 2012 at 8:54 PM delete

Thanks . Jadi ..! Akak , bila nak buat tutorial yg sy request ?? :)

avatar
February 5, 2012 at 8:55 PM delete

menjadi!! thnks ya dear..~~

avatar
iela_dekla
AUTHOR
February 5, 2012 at 10:22 PM delete

tq lyssa...dh jdi...:-)

avatar
Nur Liyana
AUTHOR
February 5, 2012 at 10:35 PM delete

certain template tu cam mna ?

avatar
February 5, 2012 at 11:13 PM delete

@Lyssa Faizureenkak lyssa gune template designer yg ape?

avatar
happy gurl
AUTHOR
February 6, 2012 at 9:43 AM delete

@Aimman96 ..
KAK,NAPE ADE TULISAN BANYK2 KAT BHAGIAN ATAS BLOG SAYE??? TENGS..

avatar
n0raziera
AUTHOR
February 6, 2012 at 1:32 PM delete

kak lyssa nak tanyer...aku guna template ape..please jwb

avatar
EYFAalias
AUTHOR
February 6, 2012 at 8:30 PM delete

wah! tuto yang sangat berguna :D

avatar
김은성
AUTHOR
February 6, 2012 at 9:21 PM delete

akak..saya pakai blogskin..mcm mana ehh? hope u reply!!!

avatar
mas saari
AUTHOR
February 6, 2012 at 9:24 PM delete

thanks lyssa! dah jadi...

avatar
NaNa
AUTHOR
February 6, 2012 at 11:36 PM delete

kak lyssa , bole ta ajar kan saye mcm mne nak tukar warne tulisan post title ?

avatar
Reen FOrevA
AUTHOR
February 7, 2012 at 6:44 PM delete

background tu gmbr ke?
tak tahu la nk ambil background apa..
kak lyssa tolong pilihkn :)

avatar
February 8, 2012 at 6:54 PM delete

Akak ? macam mana nak cari link *Background Url* tuh

avatar
Nur Fazira
AUTHOR
February 10, 2012 at 10:33 PM delete

lyssa,lyssa...sori ganggu..
sye nk tnye mcm mne nk buat icon kt tab ats tu??
tq...

avatar
qUeEn ConQuer
AUTHOR
February 19, 2012 at 12:20 PM delete

kak lyssa x jadi..sye gne simple tmplate..:(

avatar
February 23, 2012 at 7:08 PM delete

Jadi lahhhh~~~ Terima kasihhhh akakkk.. Lyssam ^___^

avatar
February 24, 2012 at 12:20 PM delete

hehe...dah jadi..tzz cik lyssa ^___^

avatar
shidah sNa
AUTHOR
March 1, 2012 at 3:46 PM delete

hooyeyy!!!! thanks.. jadi...

avatar
March 6, 2012 at 3:49 PM delete

Certain template.

Kalau gune blogskins boleh tak??

avatar
March 6, 2012 at 3:50 PM delete

Certain template. Kalau saya guna blogskins boleh tak?

avatar
Izz_Zaty
AUTHOR
March 14, 2012 at 10:32 PM delete

kak lyssa , kenape kotak komen Sofie rosak ?? :(

avatar
liely ayuniey
AUTHOR
March 18, 2012 at 12:07 AM delete

akak..ily nyer die keluar kod yg ily wat kat edit html...
banyak kat atas blog ily..
kalo x paham sila jenguk yerk..

lefthandgirlswritter.blogspot.com

avatar
Khaisyah
AUTHOR
March 21, 2012 at 1:30 PM delete

Assalamualaikum, tak jadi lah dik.... ada cara lain?

avatar
March 23, 2012 at 3:29 PM delete

Kalao untuk blogskin ade tak ?

avatar
mashaaini
AUTHOR
March 24, 2012 at 2:35 PM delete

lyssa...cam xley je nih...huhu...

avatar
mashaaini
AUTHOR
March 24, 2012 at 2:36 PM delete

lyssa...cam xly je nih...huhu

avatar
Leena
AUTHOR
March 25, 2012 at 12:52 PM delete

terima kaseh post nie

avatar
miss not lolz
AUTHOR
April 1, 2012 at 12:00 PM delete

Kak lyssa saya tidak jumpa post a comment saya..
Kalau kak lyssa jumpa reply saya tau ni blog saya http://www.youlolzforme.blogspot.com/

avatar
miss not lolz
AUTHOR
April 1, 2012 at 12:02 PM delete

Kak lyssa ,
boleh x tolong cari tempat nk comment saya kalu dh jumpa reply tau ni url nye http://www.youlolzforme.blogspot.com/

avatar
April 10, 2012 at 4:45 PM delete

tak jdikk :( mcm mna ni. saya guna templates - watermark.

avatar
April 16, 2012 at 5:48 PM delete

hehe, done ! tq !.. hehe.. time kasihh sis !

avatar
eyka
AUTHOR
May 4, 2012 at 9:20 AM delete

mula2 buat tak jadi ... lepastu main kod nye tu , baru jadi .. thanx lyssa .... :D

avatar
May 17, 2012 at 6:00 PM delete

thank you kak lyssa. tuto nie menjadi :D

avatar
xie_arf
AUTHOR
May 18, 2012 at 8:57 PM delete

akak, tlg buatkan bleh? xjd la....plis2....

avatar
May 21, 2012 at 11:26 AM delete

kak lysa..cam mna nak dptkan background url..help me plez ^^

avatar
Witwithoney
AUTHOR
May 25, 2012 at 12:43 PM delete

Thank, dah menjadi....nice sangat...

avatar
tasya nabil
AUTHOR
May 31, 2012 at 4:08 AM delete

assalamualaikum lyssa...boleh tak tolong tengok tasya punya blog, tasya nk wt mcm lyssa tuto atas tu, dh wt tp dia jdi cm spoil kt ats blog tu la. tlg sat nk delete cmna. please. need your help dear :)

avatar
Ika IsaBella
AUTHOR
June 11, 2012 at 7:44 PM delete

jadi..! makasie lysa:)

avatar
iman farhanah
AUTHOR
July 1, 2012 at 9:49 PM delete

Kalau guna Awesome Inc. template bole ke ?

avatar
July 7, 2012 at 10:37 AM delete

Takjadi pun . camne nii~!?

avatar
Aeny Minniey
AUTHOR
July 27, 2012 at 12:30 PM delete

time kasih kak lyssa . jadi2 !

avatar
anne anne
AUTHOR
September 23, 2012 at 12:15 AM delete

salam~ sis lyssa, bleyh x tolong hiaskan blog sy??

avatar
Aida.Ohno
AUTHOR
November 5, 2012 at 7:37 PM delete

tqqq akak yg comel!! :)

avatar
Eyqa Rawr
AUTHOR
November 8, 2012 at 11:55 PM delete

dah 2 tahun cari tutor cantikkan comment box tapie sampai sekarang X JADI tolong lha...

avatar
November 16, 2012 at 2:08 PM delete

KAK lyssa , thanks . Berguna =)

avatar
Effa Nadia
AUTHOR
November 22, 2012 at 10:39 AM delete

Thankkkkk Youuuuuu Kak Lyssa ;)))

avatar
December 21, 2012 at 9:53 AM delete

nice sgt...kak cm mna nk buat blog skin???

avatar
Ekin Baharom
AUTHOR
December 29, 2012 at 9:51 PM delete

tak jadi pun.. masalah yg backgroud url tu.. nk amik kat mna??

avatar
January 14, 2013 at 2:22 PM delete

kak lyssa...utk blogskin ada tak?

avatar
January 18, 2013 at 9:46 PM delete

tq lyssa! menjadik lah..hehe

avatar
January 30, 2013 at 12:24 PM delete

@Lyssa Faizureen mcm mna nak dapat url background tuh kak lisa

avatar
Cat_Scorpio
AUTHOR
March 20, 2013 at 10:41 PM delete

Saya buat tak jadi lah :( kenapa ye ?

avatar
Alia Natasha
AUTHOR
March 29, 2013 at 1:29 PM delete

Assalamualaikum... Akk Lyssa, macam mana nak buat box untuk widget yang macam kak lyssa tuh?

avatar
sue boneca
AUTHOR
April 5, 2013 at 12:43 AM delete

susa ckit na uad , hmmmm . tp akan try lae :)

avatar
May 1, 2013 at 6:39 PM delete

Menjadilahh :) Tengss a lot Kak Lyssa. Tuto akak byk sgt bantu Eyza :)

avatar
Anonymous
AUTHOR
October 28, 2013 at 5:09 PM delete

akak. tak ada laa. :(

avatar
Anonymous
AUTHOR
October 28, 2013 at 5:10 PM delete

akak. tak ada laa. :(

avatar
January 13, 2014 at 8:49 PM delete

alhamdulillah jadi pn tp kan kak knpe komen saye jd double ye ?

avatar
January 16, 2014 at 4:26 PM delete

Kak Lyssa! :'( Boleh tolong tak? Dah banyak tutorial kita cuba even tutorial untuk template designer pun still tak jadi. Sedih ohh :'( Akak boleh editkan tak?

avatar
FIRDAUS
AUTHOR
December 10, 2014 at 3:27 PM delete

KAK SAYA NAK TANYE, CAMNE AKAK BUAT YANG KAT SEBELAH KANAN NI, SUME DALAM KOTAK..

avatar
Anonymous
AUTHOR
March 22, 2015 at 6:25 PM delete

kak, saya dah coba, kenapa eh tak mau, copy paste kat mana sebenar nya, seblum penutup b skin ke?

avatar
Gifta Good
AUTHOR
July 8, 2015 at 11:46 AM delete

kak, aku izin repost ye

avatar

Google+ Followers