Home
tutorial
Tips-Tips

24 April 2012

Tips : Cara Mencuci Barang Kemas Agar Kelihatan Lebih Bersinar

Gadis Kidal Berceloteh...
24/04/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Heyy u ollss . Ececeh . Malam ni , Lyssa nak bagi tips sikit macam mana nak barang kemas korang tu kelihatan lebih bersinar-sinar . HAHA :) Ada barang kemas tak ? Kalau tak ada , mak , nenek makcik jiran sebelah rumah sah ada . Ajar lah diorang guna cara ni . Memang berkesan okeh :) Muehehe~



1. First , masukkan barang kemas korang ke dalam satu bekas . 

2. 1 sudu besar pencuci pinggan "Sunlight" . Jangan ingat sunlight hanya untuk guna cuci pinggan je ye . Nak bagi emas bersinar pun boleh . HAHA . Tak tahu menatang apa Sunlight tu ? Tengok ni haaaaa :

 


3. Lepas tu , masukkan air panas ke dalam bekas tersebut separas dengan barang kemas korang .

4. Rendam dan biarkan selama 20 minit . Macam ni :


 


5. Selepas 20 minit , ambik barang kemas korang tu ... Beruskan satu arah dengan menggunaka berus gigi yang tak digunakan lagi .

6. Bilas dengan air biasa .

7.Letakkan di atas kain untuk dikeringkan . 


HEHE . Dah ? Percaya lahhh . Barang kemas korang akan kelihatan like "blink-blink" gitu . Cubalah tauu . Ini tips daripada mama Lyssa . Emas/emas putih ... dua-2 boleh :)


=Selamat Mencuba!= hehe
 
  

*** Jangan lupa VOTE Lyssa setiap hari ye ---->>  Blogger Of The Year !! 

 

42 000 orang Pengomen Terhebat !!:

★ ɥɹɐן ɐʎɐʎ said...

Wah , Info yang bagus .

AmirahSyafiqah ♥ said...

suka entry ni :D

saharinasaharudin said...

silver bleh x lysa? :)

aRa ❤ aFiq™ said...

nice tips.. xpyh g kedai.. hehe

Erynn Anyssa said...

Salam lyssa.Ingat Erynn lagi x?Dari Blog Gadis Melayu.Wahh bgs petua lyssa ney.InsyaAllah nnty erynn cuba.Erynn sebenarnya nak minta tolong Lyssa sikit,kalau Lyssa tak keberatanlah.Kalau boleh Erynn nak minta tolong Lyssa promotekan BGM ney sebab skrg ney Erynn ada jual Beadeds Lycra Syria Inner dengan Beaded Ribbon Headband.InsyaAllah,nanty ada baju kurung cotton pulak menyusul.Apapun,thanks a lot sebab sudi follow erynn and hope lyssa terus sukses k.:)

Tembam92 said...

ye ke?? wah!!! nak try laa... hehhee... ak cuci semua barang kmas yang ade... hee:)

Cik Anis said...

wah.. x tau pulk... dasyat betul ^^

Fienazzuki said...

Walaupun belum ada barang kemas tapi tak pela...TQ for the info Lysaa...

khyrillazry said...

ahaha.. akak pandai .

Cik Adieb said...

Wahhh,info menarik ni.InsyaAllah nanti2 sy try :D

fArAh kUchEnGg said...

wahh, bagos ea kak lyssa ajar mcm ni. esok fara ckp ngn mak lah. nk ckp skg mak da tydoo. heheee. macehh ye kak lyssa. terbaaeekk. :)

The Black Jubah said...

Wow, thanks..good tips.

The Black Jubah said...

Wow! good tips, thanks...memang pakai Sunlight pun...bagus...

Detektif Comel said...

Salam kak lyssa. Nak tnyer, emas tu x pudar ke untuk jangke mase yg akan dtg? Sebab Sunlight tu kan ade capuran bahan kimia?

Mohd Ridwan said...

Cuci cermin mata boleh tak? Huhuhu....

Si Matatajam said...

Good tips ni, pas ni akak pun nk cuba. Sblm ni akak guna sabun mandi.

Boni JLL3 said...

nak try la.perak boleh kot agaknya

cik chinta said...

nak tryyy...brg kemas da berdaki berabad

Nana Hashim said...

Lyssa, camner nk wat iklan terapung yg bulat2 tu?nuffnang punyer...mcm dlm blog amrafahan.blogspot.com

Mk Syahir said...

nak try tapi tak dak barang kemas..huhu

♥ Cik EylaDiLLa ♥ said...

info yg menarik thanks lyssa

tirahzairi said...

kalau guna sabun lain xbleh ke? hehe...

Linda Wahed said...

good2.. ^_^

Atiqah Wadiah said...

hehe~lps ni x yah g kedai emas dh klu nk cuci brg kemas..guna sunlight pon boleh..btw,tq lyssa :)

Cik Nur said...

1 sudu besar sunlight. mcm nak buat resepi masakan ye lyssa..hehehe.

sis cuci guna colgate..sungligt ni xpernah guna lagi..nanti nak try lah.

maszull said...

assalamualaikum Lyssa....info yg menarik ni...:)

★ aIsyaH ★ said...

wah..! baru taw la..
menarik sungguh..y taw sunlight hanya untuk pggn mangkuk..=)

Gadis said...

thanks for d info...=)

Diana The Great Babes said...

wow!! bbagus, Di nak cuba! Di nak buat barang kemas yg lama menjadi baru dan blik-blink! yeye!!

Cik Farhana said...

Nak try la pasneh ~ nice info dear (:
thankx !

sHaR!Na eLyaNa said...

nak cuba...

astrocityzen said...

nak knal dengan tuan punya blog ni huhu..

jom..

emeliena said...

As-salam.. Aaa, sis. nak try buat ler nanti. hikhik . Thanks for sharing (:

Rafflesia™ said...

mak selalu bagi petua. gune colgate. berus macam berus gigi (jgan gune berus gigi harian kite pulak) kompom nampak baru -.-

try it. -.-

Woofer Storm said...

sy tkde barang kemas^^

slmt mlm ^^

Maya said...

Haha. Terbaik laa tips ni ! Kena bagi tok penghulu ni.. Haha. Soh bini dia buat sama. :p

Ieyza Afieyna said...

kalau silver x leh ke ?huhu

Ieyza Afieyna said...

kalau silver x leh ke ?huhu

CIK FATIN said...

tips ni mmg betol brkesan.. (^_^)

Miss uCu said...

nice info:)

IrA tHIrA said...

jemput tuan blog join contest di blog sy ...tiada paksaan ..

FEDO said...

Menarik tu.He2