Tips : Cara Mencuci Barang Kemas Agar Kelihatan Lebih Bersinar

Gadis Kidal Berceloteh...
24/04/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Heyy u ollss . Ececeh . Malam ni , Lyssa nak bagi tips sikit macam mana nak barang kemas korang tu kelihatan lebih bersinar-sinar . HAHA :) Ada barang kemas tak ? Kalau tak ada , mak , nenek makcik jiran sebelah rumah sah ada . Ajar lah diorang guna cara ni . Memang berkesan okeh :) Muehehe~



1. First , masukkan barang kemas korang ke dalam satu bekas . 

2. 1 sudu besar pencuci pinggan "Sunlight" . Jangan ingat sunlight hanya untuk guna cuci pinggan je ye . Nak bagi emas bersinar pun boleh . HAHA . Tak tahu menatang apa Sunlight tu ? Tengok ni haaaaa :

 


3. Lepas tu , masukkan air panas ke dalam bekas tersebut separas dengan barang kemas korang .

4. Rendam dan biarkan selama 20 minit . Macam ni :


 


5. Selepas 20 minit , ambik barang kemas korang tu ... Beruskan satu arah dengan menggunaka berus gigi yang tak digunakan lagi .

6. Bilas dengan air biasa .

7.Letakkan di atas kain untuk dikeringkan . 


HEHE . Dah ? Percaya lahhh . Barang kemas korang akan kelihatan like "blink-blink" gitu . Cubalah tauu . Ini tips daripada mama Lyssa . Emas/emas putih ... dua-2 boleh :)


=Selamat Mencuba!= hehe
 
  

*** Jangan lupa VOTE Lyssa setiap hari ye ---->>  Blogger Of The Year !! 

 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

43 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
April 24, 2012 at 9:18 PM delete

nice tips.. xpyh g kedai.. hehe

avatar
Erynn Anyssa
AUTHOR
April 24, 2012 at 9:18 PM delete

Salam lyssa.Ingat Erynn lagi x?Dari Blog Gadis Melayu.Wahh bgs petua lyssa ney.InsyaAllah nnty erynn cuba.Erynn sebenarnya nak minta tolong Lyssa sikit,kalau Lyssa tak keberatanlah.Kalau boleh Erynn nak minta tolong Lyssa promotekan BGM ney sebab skrg ney Erynn ada jual Beadeds Lycra Syria Inner dengan Beaded Ribbon Headband.InsyaAllah,nanty ada baju kurung cotton pulak menyusul.Apapun,thanks a lot sebab sudi follow erynn and hope lyssa terus sukses k.:)

avatar
Tembam92
AUTHOR
April 24, 2012 at 9:20 PM delete

ye ke?? wah!!! nak try laa... hehhee... ak cuci semua barang kmas yang ade... hee:)

avatar
Cik Anis
AUTHOR
April 24, 2012 at 9:25 PM delete

wah.. x tau pulk... dasyat betul ^^

avatar
Fienazzuki
AUTHOR
April 24, 2012 at 9:26 PM delete

Walaupun belum ada barang kemas tapi tak pela...TQ for the info Lysaa...

avatar
Cik Adieb
AUTHOR
April 24, 2012 at 10:18 PM delete

Wahhh,info menarik ni.InsyaAllah nanti2 sy try :D

avatar
April 24, 2012 at 10:43 PM delete

wahh, bagos ea kak lyssa ajar mcm ni. esok fara ckp ngn mak lah. nk ckp skg mak da tydoo. heheee. macehh ye kak lyssa. terbaaeekk. :)

avatar
April 24, 2012 at 10:48 PM delete

Wow! good tips, thanks...memang pakai Sunlight pun...bagus...

avatar
April 24, 2012 at 11:24 PM delete

Salam kak lyssa. Nak tnyer, emas tu x pudar ke untuk jangke mase yg akan dtg? Sebab Sunlight tu kan ade capuran bahan kimia?

avatar
Mohd Ridwan
AUTHOR
April 24, 2012 at 11:35 PM delete

Cuci cermin mata boleh tak? Huhuhu....

avatar
Si Matatajam
AUTHOR
April 25, 2012 at 12:28 AM delete

Good tips ni, pas ni akak pun nk cuba. Sblm ni akak guna sabun mandi.

avatar
Boni JLL3
AUTHOR
April 25, 2012 at 12:57 AM delete

nak try la.perak boleh kot agaknya

avatar
cik chinta
AUTHOR
April 25, 2012 at 1:30 AM delete

nak tryyy...brg kemas da berdaki berabad

avatar
Nana Hashim
AUTHOR
April 25, 2012 at 5:06 AM delete

Lyssa, camner nk wat iklan terapung yg bulat2 tu?nuffnang punyer...mcm dlm blog amrafahan.blogspot.com

avatar
Mk Syahir
AUTHOR
April 25, 2012 at 5:33 AM delete

nak try tapi tak dak barang kemas..huhu

avatar
April 25, 2012 at 7:46 AM delete

info yg menarik thanks lyssa

avatar
tirahzairi
AUTHOR
April 25, 2012 at 8:02 AM delete

kalau guna sabun lain xbleh ke? hehe...

avatar
Atiqah Wadiah
AUTHOR
April 25, 2012 at 11:22 AM delete

hehe~lps ni x yah g kedai emas dh klu nk cuci brg kemas..guna sunlight pon boleh..btw,tq lyssa :)

avatar
Cik Nur
AUTHOR
April 25, 2012 at 12:30 PM delete

1 sudu besar sunlight. mcm nak buat resepi masakan ye lyssa..hehehe.

sis cuci guna colgate..sungligt ni xpernah guna lagi..nanti nak try lah.

avatar
maszull
AUTHOR
April 25, 2012 at 1:00 PM delete

assalamualaikum Lyssa....info yg menarik ni...:)

avatar
April 25, 2012 at 1:18 PM delete

wah..! baru taw la..
menarik sungguh..y taw sunlight hanya untuk pggn mangkuk..=)

avatar
Gadis
AUTHOR
April 25, 2012 at 2:04 PM delete

thanks for d info...=)

avatar
April 25, 2012 at 2:44 PM delete

wow!! bbagus, Di nak cuba! Di nak buat barang kemas yg lama menjadi baru dan blik-blink! yeye!!

avatar
Cik Farhana
AUTHOR
April 25, 2012 at 3:18 PM delete

Nak try la pasneh ~ nice info dear (:
thankx !

avatar
astrocityzen
AUTHOR
April 25, 2012 at 7:17 PM delete

nak knal dengan tuan punya blog ni huhu..

jom..

avatar
emeliena
AUTHOR
April 25, 2012 at 10:37 PM delete

As-salam.. Aaa, sis. nak try buat ler nanti. hikhik . Thanks for sharing (:

avatar
Rafflesia™
AUTHOR
April 26, 2012 at 12:41 AM delete

mak selalu bagi petua. gune colgate. berus macam berus gigi (jgan gune berus gigi harian kite pulak) kompom nampak baru -.-

try it. -.-

avatar
Woofer Storm
AUTHOR
April 26, 2012 at 3:05 AM delete

sy tkde barang kemas^^

slmt mlm ^^

avatar
Maya
AUTHOR
April 26, 2012 at 9:46 AM delete

Haha. Terbaik laa tips ni ! Kena bagi tok penghulu ni.. Haha. Soh bini dia buat sama. :p

avatar
Ieyza Afieyna
AUTHOR
April 26, 2012 at 11:19 AM delete

kalau silver x leh ke ?huhu

avatar
Ieyza Afieyna
AUTHOR
April 26, 2012 at 11:19 AM delete

kalau silver x leh ke ?huhu

avatar
CIK FATIN
AUTHOR
April 26, 2012 at 2:06 PM delete

tips ni mmg betol brkesan.. (^_^)

avatar
IrA tHIrA
AUTHOR
April 26, 2012 at 6:01 PM delete

jemput tuan blog join contest di blog sy ...tiada paksaan ..

avatar
Anonymous
AUTHOR
May 31, 2016 at 3:50 PM delete

Sabun cuci lain boleh tak?.. ke mst sunlight juga?

avatar

Google+ Followers