Tips Supaya Tidak Malas Untuk Meng-update Blog

Gadis Kidal Berceloteh...
19/04/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v





Ehem . Anda malas ? Dah lama dalam blogging tiba-tiba muncul sifat malas . Eh , sama lah kita . Tapi malas-malas pun Lyssa akan curi sedikit masa Lyssa untuk update blog walaupun sehari sekali update . Asalkan update . Memanglah , sejak belakangan ini Lyssa tengok bloggers macam dah banyak yang jarang update blog . Kenapa ? Kenapa ? Adakah korang ni tergolong dalam orang yang jenis 'cepat bosan' . Rilekkss ah . Ini baru permulaan . Tak payah lah cepat sangat rasa bosan dan malas . 


Kenapa boleh , korang dan diri Lyssa sendiri dh semakin malas untuk update blog ? Mungkin disebabkan terlalu sibuk untuk menguruskan urusan harian seperti homework , assigment dan kerja-kerja di office . Tapi tak mengapa . Di sini , Lyssa akan kongsikan sedikit tips supaya korang tidak malas lagi untuk update blog . 


Tetapkan Hari Untuk Menulis Entry
Korang ada tetapkan hari tak ? Atau main bedal sesuka hati je nak update bila . Rasa nak update , update . Kalau rasa tak nak , biar je sampai berkulat/bersawang . Ishk ! Jangan lah sampai macam tu pulak . hihi . Tetapkan hari . Hari di mana korang rasa korang betul-betul free . Contoh : Isnin , Rabu , Jumaat dan Sabtu . Bila korang dah set kat mind korang bila hari korang nak update , automatik korang akan update juga walaupun entry yang ringkas . Update selagi mampu , asalkan kita boleh tumpukan penulisan blog dengan konsisten =) 


Buat Catatan Di Buku Nota Kecil
Haaa . Kalau pergi mana-mana je kan , korang ada tak bawak buku nota taruk masuk dalam handbag ? haha . Lyssa ada ! Malu pulak nak cakap . Eleh . Bukan apa . Ini lagi memudahkan Lyssa bila-bila masa nak update nanti . Contoh kita kemana-mana . Tiba-tiba time tu juga lah idea baru nak datang . Terus catit dalam buku tu . Buat point form . Nanti bila dah ada waktu kelapangan , belek balik buku nota tu terus update dalam blog . Mudah kan ? :)


Update Blog Dengan Meng-upload Gambar-Gambar Yang Menarik 
Gambar yang menarik juga boleh mendapat perhatian pembaca yang sering datang singgah ke blog anda . Setahu Lyssa , para pembaca kebanyakannya lebih gemar untuk melihat gambar-2 daripada membaca artikel yang panjang lebar tak ketahuan ala apa yang ingin disampaikan . Dengan hanya sekeping gambar sudah cukup untuk menyampaikan sesuatu mesej kepada pembaca . Contoh : Setiap hari Rabu kan ada Wordless Wednesday . Apa benda Wordless Wedenesday ni ? Ok . WW ni merupakan salah satu trend untuk semua bloggers di alam maya ni . Tempek gambar dalam entry di mana gambar tersebut lah yang akan menceritakan segala-galanya tanpa ada penerangan mengenainya . Ambik kesempatan setiap Hari Rabu untuk update gambar yang menarik :)


Video , Lagu Yang Menarik/Diminati
Mustahil lah para blogger tak pernah dengar lagu , tengok video yang menarik lagi tertarik kan ? Tambah-tambah lagi di Youtube . Belambak ada lagu and video kat situ . Apa lagi , dah malas sangat sampai tak ada idea nak update , boleh je cari lagu-lagu dan video post kan masuk dalam blog korang . Pun boleh kan ? Dah malas sangat ! heheww~


Promote Iklan-Iklan 
Promote iklan ? Macam mana tu . Haaa . Benda yang paling mudah . Korang ada churp-churp ? Ada says ? Atau ikln affiliate yang lain yang boleh mendatangkan faedah kepada korang sediri ? Senang je lah . Pergilah ke iklan atau kempen-kempen dari churp-2 atau says .Korang juga boleh promote iklan diorang dengan menceritakan mengenai iklan yang ingin disebakan . Di kesempatan itu juga korang boleh share link untuk mereka klik . Di situ , korang dapat mengumpul earning korang dan akan bertambah bertambah dan bertambah .



** p/s : Haaa . Lyssa harap tips diatas ni dapat membantu korang yang sering dilanda penyakit "malas" untuk update blog . Mana tahu , lepas korang ikut tips ni , korang akan lebih dan bertambah rajin untuk update . Tips ini memang sangat berguna dan Lyssa pun akan cuba praktikkan sekiranya Lyssa terkena "penyakit malas" ..



 
KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

60 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Memel
AUTHOR
April 19, 2012 at 2:07 PM delete

haha . saya rajin ne update blog

Reply
avatar
Nur Ezzati
AUTHOR
April 19, 2012 at 2:11 PM delete

thnx kak lyssa . adek x update blog sbb taun ni nk SPM . so , adek jrg update :/

Reply
avatar
April 19, 2012 at 2:11 PM delete

hehe.. setakat ni x malas lg update blog.. harap2 berkekalan lah.. :D nica sharing Kak Lyssa :)

Reply
avatar
RochelMayMei
AUTHOR
April 19, 2012 at 2:14 PM delete

Tips yang menarik.. Tengs kak..:)

Reply
avatar
Putry Shana
AUTHOR
April 19, 2012 at 2:15 PM delete

Thx kak lisa fot the tips...sya akn pratikkan..trutama skali yg pkai buku nota tu...thx.. =)

Reply
avatar
Putry Shana
AUTHOR
April 19, 2012 at 2:16 PM delete

Thx kak lyssa...for the tips..sya akn pratikkan..trutama skali yg pkai note book tu..thx sgt2.. =)

Reply
avatar
Putry Shana
AUTHOR
April 19, 2012 at 2:16 PM delete

Thx kak lyssa...for the tips..sya akn pratikkan..trutama skali yg pkai note book tu..thx sgt2.. =)

Reply
avatar
are_lin@yu
AUTHOR
April 19, 2012 at 2:16 PM delete

sangat berinformasi lah lyssa!!!;-)

Reply
avatar
Boni JLL3
AUTHOR
April 19, 2012 at 2:19 PM delete

thenks for sharing lyssa :)

Reply
avatar
Kazen
AUTHOR
April 19, 2012 at 2:34 PM delete

baik terima kasihlaa sbb gtau caranya..ada jugak dpt input ckit haha :p

Reply
avatar
April 19, 2012 at 2:35 PM delete

thanks 4 the tips... tips yang sangat berguna... hehehehe

Reply
avatar
ctm
AUTHOR
April 19, 2012 at 2:35 PM delete

saya ni bila rajen, x tau pulak nak taip ape. haha ;)

Reply
avatar
wanie :)
AUTHOR
April 19, 2012 at 2:46 PM delete

akan cuba diadaptasi. thanks akak :)

Reply
avatar
Kyra Kasandra
AUTHOR
April 19, 2012 at 2:46 PM delete

Nice tips kak lyssa..:)
Tq..^_^v

Reply
avatar
Kyra Kasandra
AUTHOR
April 19, 2012 at 2:46 PM delete

Thx 4 ur tips lyssa..:)

Reply
avatar
Kyra Kasandra
AUTHOR
April 19, 2012 at 2:47 PM delete

Nice tips kak lyssa..:)
Tq..^_^v

Reply
avatar
April 19, 2012 at 3:07 PM delete

mls update sbb susah dapat tjuk entry yg best. lysa ade idea tak?

Reply
avatar
O CIKTEDDY
AUTHOR
April 19, 2012 at 3:12 PM delete

saya malas dan saya bahagia.wakaka

Reply
avatar
MuaR
AUTHOR
April 19, 2012 at 3:14 PM delete

rajin update tapi tiada sape baca ,post merepek .haha btw thanks kak lysa :D

Reply
avatar
AmoyCincai
AUTHOR
April 19, 2012 at 3:16 PM delete

lyssa amoy ada problem la...boleh lisa tgok kan tak knp kotak komen amoy jadi macam lain

http://siamoycincai.blogspot.com/2012/04/tutorial-cara-tukar-perkataan-asal-anda.html

cuba lyssa tgok kotak komen amoy 2,...ada 1 kotak besar warna purple...amoy try nak edit coding tapi tidak jumpa...n tidak tahu apa benda nya 2.. please..

Reply
avatar
shera
AUTHOR
April 19, 2012 at 3:22 PM delete

tips yang sangat bagus :)

Reply
avatar
Siti Rohaida
AUTHOR
April 19, 2012 at 3:27 PM delete

suke dengan cara ke-2 tu...Sis memang ade bwk buku kecil kt dlm beg,tapi xpernah terfikir nak update ape2 kt buku tu..bijak-bijak
jemput la dtg ke blog Sis ye
http://kisahsidairy.blogspot.com

Reply
avatar
the fikirman
AUTHOR
April 19, 2012 at 3:43 PM delete

lisa jom baca entri nie
http://thefikirman.blogspot.com/2012/04/kispen-4-istikharah.html#comment-form

Reply
avatar
April 19, 2012 at 3:49 PM delete

makasih, lyssa mcm tau je sy tgh malas-malas ni hhaaa

Reply
avatar
faizulosman
AUTHOR
April 19, 2012 at 3:50 PM delete

kadang2 tak ada idea nk cerita pasal ape...

Reply
avatar
faiz fakhirin
AUTHOR
April 19, 2012 at 4:03 PM delete

kalau mls gak camne lysa?

Reply
avatar
-SUPERGIRL-
AUTHOR
April 19, 2012 at 4:25 PM delete

sy trlampau rajin . smpykan tgk cte kartun pon update . hahaha . seb baek dpt komen byk jugak . auw3 . ad sdikit riak kat situ . haha

Reply
avatar
April 19, 2012 at 4:26 PM delete

lpas ni sume rjin update blog.. hehe

Reply
avatar
CintaZulaikha
AUTHOR
April 19, 2012 at 4:28 PM delete

akak kalau da malas, mmg perkara di ataslah yg akak buat. kalau tak mmg sepi lah belog...huhu

Reply
avatar
April 19, 2012 at 5:10 PM delete

hehe. thanks yea my sweety sis.. ^^ tips yg bergune..

Reply
avatar
April 19, 2012 at 5:18 PM delete

kdg2 malas, kdg2 no idea.. hehe

Reply
avatar
April 19, 2012 at 5:18 PM delete

kdg2 malas, kdg2 no idea.. hehe

Reply
avatar
Rozuan Ismail
AUTHOR
April 19, 2012 at 5:33 PM delete

pasni dah tak de alasan untuk tak update blog kan

Reply
avatar
steffany daph
AUTHOR
April 19, 2012 at 6:18 PM delete

tips yg bagus :D sya sibuk juga sampai tak update2 entry. huhu, kira sedih la kan.

Reply
avatar
Atirah ★
AUTHOR
April 19, 2012 at 6:39 PM delete

Yang buat catatan nota tu tak pernah buat . Memang banyak kali dah terfikir itu ini sana sini masa g jalan-2 , time nk update je mesti tak ingat daa . Tu yang malas nk update tuu . ><

Reply
avatar
ANISA
AUTHOR
April 19, 2012 at 10:11 PM delete

thanks for the tips...and for the sahring too...

Reply
avatar
April 19, 2012 at 11:01 PM delete

Saya rajin update blog setiap hari , kadang-2 saya update setiap masa , setiap jam , setiap saat sbb blog tu mcm diari kita :)

Reply
avatar
nurul
AUTHOR
April 20, 2012 at 1:25 AM delete

dh mcm karangan dh lyssa wat niy..pnjang bebenor , hehe.. :)

Reply
avatar
Ben Izer
AUTHOR
April 20, 2012 at 7:35 AM delete

Sifat malas aku datang kalau line tenet x clear. .ish. .

Reply
avatar
! Ayna !
AUTHOR
April 20, 2012 at 9:06 PM delete

Bagos gak Kak lyssa wat tips nie..saye kemain malas nak up to date blog..hewhewhew,,,

Reply
avatar
Ziera Ieyah
AUTHOR
April 21, 2012 at 1:01 AM delete

kdg2 mmg mls ngn asgmnet berlmbak ag. hehe n kdg xtau nk tulis pe. xpe2 pasni nk try rjin gak cm lyssa hehe

Reply
avatar
April 21, 2012 at 2:56 AM delete

akaq niyh mcam tawtaw jaa . ain tngah mlas nak mnghapdte blog skrang nie , haha :)

Reply
avatar
RochelMayMei
AUTHOR
April 21, 2012 at 11:03 AM delete

Nice tips kak.Boleh share kan ? Nanti saya credit . :)

Reply
avatar
NadyaBubble
AUTHOR
April 25, 2012 at 4:57 PM delete

Sekarang ni bukannya taknak update, tapi amsa yang jealous -.-'

Reply
avatar
May 11, 2012 at 6:56 AM delete

Hye Kak Lyssa Saya Nuck Letak Gambar Dalam Blog Kenapa Tak Boleh Yee ??

Reply
avatar
September 25, 2012 at 1:07 AM delete

Kalau malas update blog kan, tunggu masa rajin. Masa rajin buat banyak-banyak. Lepas tu jadual kan. Jadi setiap hari ada post.

Reply
avatar
October 3, 2012 at 3:10 PM delete

haha smala pemalas update blog...
http://aloverra-eshop.blogspot.com
http://lovemarnan.logspot.com

Reply
avatar
Biela Naat
AUTHOR
November 6, 2012 at 7:02 PM delete

Tips yg berguna utk si 'pemalas' mcm saya. Hehehe thank you :D

Reply
avatar
MaWaR RinDu
AUTHOR
June 28, 2013 at 1:35 AM delete

Buat catatn di buku nota kecil !! huhu same like me,,haha malu gak nk cakap,tp bila terlintas kt fikiran,tulis je mna2 that can remind me,,hikhik ..btw, i'm a new blogger :)

Reply
avatar
August 20, 2015 at 2:48 PM delete

kak lyssa tenkiu. sy baru buat blog.. byk dpt info dri kak lyssa. thanks..
http://cikmaria93.blogspot.com/

Reply
avatar
September 4, 2015 at 10:30 AM delete

wahhh! tq tq tq . sangat berguna sbb skrg ni musim mood kelaut untuk update blog. tq kak lyssa

Reply
avatar
September 4, 2015 at 10:30 AM delete

saya akn ikut tips ni yee.e.... thx again

Reply
avatar