Tutorial : Cara Tukar Classic Template ke Template Designer

Gadis Kidal Berceloteh...
11/04/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v



Mungkin ada yang dah jemu guna classic template ke ape ? Cehh . Kot-kot lah ingat nak kembali guna template designer . Lyssa akan ajar korang macam mana nak convert dari classic template ke template designer ye :)

Actually , tak susah pun . Tapi , apa yang memeritkan lagi , bila dah tukar kepada template designer ni . Korang ke edit balik semua blog korang tau ? Ehekk . Guna je TUTORIAL KAT SINI . InsyaAllah . Cantiklah blog anda :)  

Siapa yang nak convert , ikut step mudah ni . 

Bagi yang tak tahu korang sekarang ni tengah guna classic template or template designer ... Korang tgk ni . Kalau korang guna classic template , korang punya view akan jadi macam ni :


 


Maknanya , ada perkataan template . Kalau template designer . Akan keluar perkataan Design :) Macam mana nak tukar dari template ke design ? Haa . Tengok ni ::


1. Pergi ke Template > Customize Design > Upgrade Your Template



Klik untuk nampak lebih jelas :)



2. Then , pilih simple template (senang sikit nak edit nanti) > Tekan SAVE !


Klik untuk nampak lebih jelas :)


3. Haaa . Sekarang ni , korang dah jadi template designer . Now , masa untuk edit balik blog :) Ikut je TUTORIAL LYSSA ok ?


=Selamat Meng-edit=

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

33 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Nurul Amanina
AUTHOR
April 11, 2012 at 2:57 PM delete

tutorial ni bagus. mana tahu, ada yg nak kembali ke pangkal jalan. hehehe :DD

avatar
Ayrin Sofiey
AUTHOR
April 11, 2012 at 3:07 PM delete

Bergunaaaa sungguh tuto ini ;D
Thankss kak lyssa :)_

avatar
amiraofficial
AUTHOR
April 11, 2012 at 3:10 PM delete

asalam.kak lyssa cam mna nak dpatkan dashboard bentuk lama mcm akak punya tu????

avatar
NAL
AUTHOR
April 11, 2012 at 3:17 PM delete

sangat2 bagus...boleh la cuba..
jom tgk Ombak Rindu 2.. ^^

avatar
faiz fakhirin
AUTHOR
April 11, 2012 at 3:19 PM delete

ni adalah step terakhir bila buntu berserabut dengan coding...hahahaha..buat2 xjadi..last2 back to normal..haha

avatar
Yana_Nana21
AUTHOR
April 11, 2012 at 3:24 PM delete

Bagus lah tuu :)) Liyana dah tukar berkali2 , dulu blogskin , now , nak guna tempate designer jea terus bkak blog Lyssa nak tengok tutorial , :))

avatar
Nur Najwa
AUTHOR
April 11, 2012 at 3:47 PM delete

Tq akk awesome ! Hahah XD

avatar
Nur Najwa
AUTHOR
April 11, 2012 at 3:51 PM delete

Hai akk awesome ! Hihi XD

avatar
Nurul Aisyah
AUTHOR
April 11, 2012 at 4:12 PM delete

wah...makin rajin akak buat tuto yer :)

avatar
April 11, 2012 at 4:53 PM delete

Kak lyssa. Kalau kita ikut cara Kak lyssa tu. Nanti hilang semua yg kita edit ke? termasok post?

avatar
April 11, 2012 at 5:23 PM delete

Akak, nk tanye sumtink laa.. Blog saye dah jadi baru.. N skrg saya x leh nk edit blog mcm yg kak lyssa ajar.. Saya cuma boleh edit yg simple2 je.. Kak lyssa, tolong la saya........ Saya merayu...... T_T

avatar
April 11, 2012 at 5:31 PM delete

saya memang guna yang macam ni..lagi best..:D

avatar
April 11, 2012 at 5:39 PM delete

semalam kita ada cari tutorial ni kat blog akak..tapi xde..skrng baru ader..hehe..tapi kita dah tukar dah..godek2 sendiri...apa2 p0n thanks kak...

avatar
April 11, 2012 at 5:42 PM delete

hoho . mekaseh kak lysa coz share this tuto .tp sy bru jek mula guna template classic . klw sy nak tukar blek bole gak gune tuto ni kan . muwehehe

avatar
Aien Nia
AUTHOR
April 11, 2012 at 8:22 PM delete

Thanks kak lyssa buatkan tuto nie :)

avatar
Teenz Hanis
AUTHOR
April 11, 2012 at 8:47 PM delete

Thanks , saya mmg tengah cari tutorial ni ^.^

avatar
Alya Nadira
AUTHOR
April 12, 2012 at 2:36 PM delete

tak faham lah kak lyssa

avatar
April 12, 2012 at 2:40 PM delete

@Alya Nadira


part mana yang takk paham tuu ?

avatar
April 12, 2012 at 6:37 PM delete

macam mana nak tukar template desinger tu,ke classic template ? ;) tq

avatar
Boni JLL3
AUTHOR
April 13, 2012 at 10:36 AM delete

saya pun tak pasti templat saya ni templat original ke edit

avatar
bb_nona
AUTHOR
April 24, 2012 at 8:04 AM delete

kak lyssa.... !
tlg3 !
sy pkis design..template design...tp..
tp kn...byk tutor kak lyssa sy bwt x jd laaa..cmne ni?..
cth : untuk background post title..
cth : nk centerkn post title tuh..dulu bwt..okeh..time tuh sy bru..sy tk tahu ler sy pki ape..hahaaa..

now..sy ce nk btol2 pki design..jd mcm tuh..sy tk dpt apply tutor sis laa..toloong2 !

avatar
Azwa Ruzaini
AUTHOR
June 28, 2012 at 1:46 PM delete

waaa lyssa kita dah dapat thank youuu :)

avatar
naninina
AUTHOR
July 7, 2012 at 8:56 PM delete

fuhhh ,ada jugak tuto nehh thankiee kak lyssa (:

avatar
kecikyaya
AUTHOR
August 6, 2012 at 11:40 AM delete

nk tnye ni..kalau kite tkr kite punyer template,sumenyer akn hilang x??

avatar
aziah aziah
AUTHOR
August 11, 2012 at 12:44 PM delete

lysaaa mcm mana nak buat yee...saya nak pakai template yg 3 kolum tu....saya punya blog tak cantik....plzz help meee...nak buat mcm mana nie...

avatar
atiyah
AUTHOR
September 21, 2012 at 11:10 AM delete

Kakk , ape name tuto mcm kite tkde tmpt nk edit mcm akak tunjuk nii , nk tukar jd mcm gmbr ats tuuu

avatar
Nabila Izzati
AUTHOR
January 8, 2013 at 8:32 PM delete

kak Lyssa Pon Guna Simple Template kan ?

avatar
Anonymous
AUTHOR
June 30, 2013 at 6:24 PM delete

Hai kak lisa! kak lisa kita org baru dlm dunia blog ni. tak boleh lah nk revert ke old template. mcm mana nk buat eh kak?

avatar
gadis Remaja
AUTHOR
November 9, 2013 at 10:34 AM delete

akak ? mcm mana nak buat blog cantik mcm akak , sy dh try tp tk bole ?

avatar

Google+ Followers