Tutorial : Cara Upload PDF File Dalam Entry Blog

26/07/2012

.Assalamualaikum !
Peacee Yo(!) ^_^v


Oh yey ! Lyssa terima request dari someone kat Cbox dan bertanyakan cara macam mana nak upload PDF File dalam Entry . HEHE .


 

Tak pe . Selagi Lyssa boleh bantu , Lyssa bantu oke ? Ikut je step di bawah ni ye :)


1. Pergi ke link ini terlebih dahulu --->>  http://www.scribd.com/

2. Log in guna facebook pun boleh :)

3. Dah tu tekan UPLOAD . Cari PDF File korang tu oke ?

4. Akan keluar macam category , tags , description . Fill in semua tu dan tekan SAVE .

5. Tekan TITLE yang korang dah upload kan tadi .

6. Di sebelah kiri , ada nampak tak benda ni ? Haaa . Klik pada Embed Doc .

 


7. Di bahagian HTML tu , copy semua kod yang di beri :)

* Sekarang Lyssa ajarkan , macam mana nak masukkannya dalam blog korang ...

8. Pergi ke dashboard > New Post > Taip Tajuk Post dulu ...

9 Sebelum nak letak PDF FILE tu , korang taip lah apa-apa dulu yang berkenaan . Lepas dah habiskan ayat yang terakhir , tekan enter dan tekan bahagian EDIT HTML . Contoh :


Klik untuk kelihatan lebih jelas ~


10. Kalau rasa nak tambah or taip apa-apa lagi lepas paste kod PDF tadi tu , just tekan enter and taip lah apa-apa nya ye ...

11. Sekarang , korang boleh tekan PREVIEW untuk lihat jadi ataupun tak .
Tapi , Lyssa rasa comfirm jadi punyalah kalau korang ikut step satu persatu dengan teliti .hehehe . 

12. Oke . Macam mana ? Jadi kan ? Haaaaaaa . Apa lagi , PUBLISH lah terus . ekeke .


* Lyssa harap dengan tutorial Lyssa ni , sedikit sebanyak dapat bantu korang semua untuk masukkan PDF FILE dalam entri ok ?

=Selamat Mencuba=

 

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

26 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
Secret Garden
AUTHOR
July 26, 2012 at 3:24 PM delete

ni untuk apa yerw? boleh kasi tahu dekat cbox Farah tak? :) adakah saya pengomen pertama? hehe!

avatar
July 26, 2012 at 3:27 PM delete

ini hanya untuk orang nak masukkan PDF File dalam entry je ....

avatar
Ikhwan Reyes
AUTHOR
July 26, 2012 at 3:32 PM delete

@Secret garden bg freebie macam ebook pasal inventori ke, novel bentuk pdf ke.. lebey kurang camtulah..

@Lyssa Faizureen lama x jenguk blog kamu..hehe..

avatar
Secret Garden
AUTHOR
July 26, 2012 at 3:43 PM delete

owh.. bolehlah Farah masukkan tentang novel! haha.. minat sgt baca novel dan tulis cerita, cuma tak hantar je! kehkeh.. thnx Kak Lyssa and A. Ikhwan

avatar
blogtilldrop
AUTHOR
July 26, 2012 at 3:55 PM delete

owh..ok ..good infor. thnks

avatar
Boni Kacak
AUTHOR
July 26, 2012 at 3:59 PM delete

saya tak faham la..pdf file tu macam mana ye lyssa?

avatar
Faizul Osman
AUTHOR
July 26, 2012 at 6:11 PM delete

memang klass lah tutorial ni...

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/07/sentap-ramadhan-aurat.html

avatar
Nurlyla
AUTHOR
July 26, 2012 at 6:34 PM delete

guna cara ni boleh upload mcm2 jnis dokumen.. share presentation power point pun boleh.. :)

avatar
Remy hazza
AUTHOR
July 26, 2012 at 8:06 PM delete

camtu rupanyer.......
ilmu nie......

avatar
man
AUTHOR
July 26, 2012 at 8:57 PM delete

thanks for sharing..

avatar
MiSsJue
AUTHOR
July 26, 2012 at 9:14 PM delete

Kamu sgt awesoomee lyssa! Thanks for help! Best! Best! ~_____~ tq dear! may Allah bless u!

avatar
July 30, 2012 at 11:02 PM delete

salam.. lysa,, i need ur help pliz... tgk link ni... http://cikguaniq.blogspot.com/2012/07/need-help.html
hope lysa dpt bantu saya..thank

avatar
mimiey rahman
AUTHOR
August 11, 2012 at 12:47 AM delete

thanks kak lisa...nanti ada masa nk cuba.. :D

avatar
NOOR FAHANA
AUTHOR
October 14, 2012 at 4:02 PM delete

Sy nak tnya,cmna org jual ebook dlm internet?Lysa tau x?Tq..:)

avatar
NOOR FAHANA
AUTHOR
October 14, 2012 at 4:04 PM delete

Salam..tutorial yg berguna...:)blh apply kt blog sy..

avatar
Nabila Izzati
AUTHOR
December 11, 2012 at 9:34 AM delete

Tutorial NI mmg Bergune . :D
Thanks kak lyssa

avatar
Nabila Izzati
AUTHOR
December 11, 2012 at 9:35 AM delete

thanks Kak Lyssa .
mmg Lame DH Caro Tuto ni .

avatar
mohd naim
AUTHOR
May 29, 2013 at 3:33 PM delete

tq tq tq...
ilmu yg sgt berguna...
salah satu blog yg terbaik !

avatar
Man Ule
AUTHOR
August 30, 2013 at 12:18 PM delete

makasi sis, sharenya..

avatar
doublewhy
AUTHOR
November 4, 2013 at 12:47 PM delete

thanks....
atas perkongsian
sangat membantu

avatar
May 28, 2014 at 11:23 PM delete

Okay, Kak Lyssa mcm tahu je apa yang saya nak. Thanks sangat2 sbb buat tuto ni. :)

avatar

Google+ Followers