Tutorial : Letak Like Button , Tweet Button , Google +1 Button Di Setiap Entry

14/10/2012

.Assalamualaikum
Peacee Yo(!) ^_^v

 Tak nak celoteh panjang . Hari ni Lyssa nak ajar korang macam mana cara nak letak like , Tweet , G+1 button di bawah setiap entry . 

Macam Lyssa punya blog sekarang ni :

 


Kalau nak buat jugak  , boleh ikut step di bawah ni ye  :

1. Dashboard > Template > Edit Html > Proceed > Tick Expand Widget Templates

2. Tekan Ctrl serentak dengan huruf F dan cari kod ini :

  <data:post.body/>


3. Ada jumpa tak ? kalau tak jumpa try search kod ni :

  <div class='post-body entry-content

*Nanti korang scroll bawah sikit ada la kod yang kat no 2 tu :)

4. Kemudian , copy kod ini pulak (kod-kod button) :

<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=button_count&amp;show_faces=false&amp;width=90&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&amp;height=21&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:90px; height:21px;'/>


<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
<a class='twitter-share-button' data-count='horizontal' data-related='' data-via='lyssafaizureen' expr:data-text='data:post.title' expr:data-url='data:post.url' href='http://twitter.com/share'>Tweet</a>
<script src='http://platform.twitter.com/widgets.js' type='text/javascript'/>
</b:if>

<g:plusone size='medium'/>
 
5. Paste di bahagian bawah kod <data:post.body/>

* Yang warna MERAH tu , korang tukarkan dengan USERNAME Twitter korang ok ?

6. Sekarang ni , korang PREVIEW dulu . Kalau menjadi , terus SAVE !

*Kalau before ni korang dah letak kod BUTTON LIKE , korang delete la . Guna kod yang ini , lebih kemas ! :p


 =Selamat Mencuba=

p/s : Bagi yang guna tutorial ni , Lyssa nak korang tekan button LIKE and TWEET ya . Thank you :p


KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

68 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
♥ Anis
AUTHOR
October 14, 2012 at 12:11 PM delete

thank you sis lyssa ^^

Reply
avatar
miz ruha
AUTHOR
October 14, 2012 at 12:34 PM delete

dah tekan semua button tu... hihi!

Reply
avatar
EyRrA ZeRrA
AUTHOR
October 14, 2012 at 4:14 PM delete

5. Paste di bahagian bawah kod

* Yang warna MERAH tu , korang tukarkan dengan USERNAME Twitter korang ok ?

xboleh tukar pun...
ermmmm....

Reply
avatar
EyRrA ZeRrA
AUTHOR
October 14, 2012 at 4:16 PM delete

boleh check an at fb eyrra x... jadi ke x??? sebab twitter tu xboleh pun...

Reply
avatar
ahmadhiSyam
AUTHOR
October 14, 2012 at 5:48 PM delete

wohoo 3 skaligus...thanks lyssa!

Reply
avatar
boni kacak
AUTHOR
October 14, 2012 at 6:09 PM delete

hai lyssa. *sambil lelambai.

Reply
avatar
Aimi Dyna ✰
AUTHOR
October 14, 2012 at 7:13 PM delete

Tq kak lyssa sebab share :3

Reply
avatar
October 14, 2012 at 7:49 PM delete

thanks akk .. jadi ..... :D but butang g+1 tu takde pulaak :o butang like dgn tweet je XD ekeke takpe laah . thanks again !

Reply
avatar
Aiman Farah
AUTHOR
October 14, 2012 at 9:13 PM delete

Akak! Thanks yerp. Tuto ni dh menjadi. :)

Reply
avatar
Remy hazza
AUTHOR
October 15, 2012 at 11:14 AM delete

thanks lyssa...nak try lah nanti....

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
October 15, 2012 at 5:08 PM delete

Thanks.. kak lyssa.. dah jadi.. lama arh tunggu tuto nih..

Reply
avatar
Liza
AUTHOR
October 16, 2012 at 12:06 AM delete

tq Lysa..dari kk liza

Reply
avatar
Aida Omar
AUTHOR
October 16, 2012 at 12:26 AM delete

Macam biasa tuto yg sangat membantu :)

Reply
avatar
Cik Siti
AUTHOR
October 16, 2012 at 3:06 PM delete

dah jadi, tp g+ x da pown....ade like gn tweet jerk

Reply
avatar
October 21, 2012 at 2:20 AM delete

Tq yerrrr....murah rezki awak ;)

Reply
avatar
NAL
AUTHOR
October 25, 2012 at 5:35 PM delete

tq Lyssa.. menjadi =)

Reply
avatar
Nurul Nabilah
AUTHOR
October 25, 2012 at 9:25 PM delete

kak lyssa saye ambik satu ye thankx ye kak lyssa..

Reply
avatar
Mahirah Mahat
AUTHOR
October 30, 2012 at 3:32 AM delete

dua2 kod takde. camne erk? :(

Reply
avatar
October 31, 2012 at 10:40 AM delete

akk kalaw saye nak ade button LIKe untuk FB saje mcm mne erkk ?? sbb saye tadekk tweet ..

Reply
avatar
ciyex nyeza
AUTHOR
October 31, 2012 at 10:42 AM delete

akk lysa ... mcm mne erkk kalaw saye nak gne button LIKE untuk FB saje ??? sbb saye x der tweet ....

Reply
avatar
Are_Rull
AUTHOR
November 11, 2012 at 4:04 AM delete

kenapa kt button G+ akk mcm dah de counting? then ble klik tweet dn fb like tu .. still "0" gak .. plis help me ...

Reply
avatar
WaneyRedza
AUTHOR
November 17, 2012 at 8:11 PM delete

Lyssa comel, kite punya kan, dekat home jadi tau. Tapi kalau klik kat post tuh, tade plak :(

Reply
avatar
December 3, 2012 at 9:55 AM delete

assalam, kak lysa, camne kak lysa buat "Plis like tweet, fb...." ? hope kak lysa replay :)

Reply
avatar
kotak_hati
AUTHOR
December 5, 2012 at 1:51 PM delete

Dah try and menjadi tapi kenapa button tu smua kat tepi text blog.. bukan kat bawah text..

Reply
avatar
December 19, 2012 at 1:28 PM delete

Menjadi lah kak , thanks ^_^

Reply
avatar
December 26, 2012 at 9:06 PM delete

Tengkiyuuuu kak lyssa ! jadi =D Alhamdulillah .

Reply
avatar
December 30, 2012 at 10:36 PM delete

Adik xde Twiter .. Jadi Adik Padam Yang Tengah Tu .. Betulkan ..

Reply
avatar
January 14, 2013 at 8:54 AM delete

lyssa.....
cmner nk delete klau kter pnah bt button like sebelum n???

Reply
avatar
February 9, 2013 at 9:58 PM delete

Akak , kalau nak letak kat blogskin boleh ke ?

Reply
avatar
Amanda Musa
AUTHOR
February 19, 2013 at 8:44 PM delete

got it. tq :)
http://thefunnjoy.blogspot.com

Reply
avatar
March 1, 2013 at 2:15 PM delete

akak,macam mane nak letak button instagram tu?buat tutorial boleh??

Reply
avatar
alissa aris
AUTHOR
June 14, 2013 at 7:43 AM delete

lyssa kenapa ttak jadi yaa, dah banyak kali try, anyone help me, pleaseeeeeee

Reply
avatar
Misz Hanim
AUTHOR
June 20, 2013 at 6:01 PM delete

hi Lyssa...hanim ni...saya ada follow tutorial lyssa ty tapi boleh tak ajar cmne nak ubah kedudukan like button tu ke atas setiap entri instead of kat bwh? blog sy http://miszgulagulakapas.blogspot.com/
syok sendiri je...huhuhu

Reply
avatar
June 25, 2013 at 10:50 AM delete

lysa smua kod yg lisa suruh carik tu xde pun..even saya da ctrl+shift ..
:(

Reply
avatar
July 12, 2013 at 12:36 AM delete

lyssa boleh tolong tak? sekarang kan dashboard baru untuk html tu. saya try tutorial yang pernah buat dulu. Tapi sekarang da tak menjadi :( tak macam dulu. saya nak letak benda ni. help.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
October 8, 2013 at 4:50 PM delete

saya dah buat macam kali tapi tak boleh juga.plz me.huhuhu

Reply
avatar
November 23, 2013 at 11:10 AM delete

Kak Lyssa . Kenapa tuto ni saya buat tak menjadi yer kak ?

Reply
avatar
amir zahari
AUTHOR
March 15, 2014 at 9:24 PM delete

yang tak jadi tu cuba paste code tu di bawah code yang ke tiga.. dia ada banyak cari code yang ketiga then paste bawah dia..

Reply
avatar
April 20, 2014 at 9:25 AM delete

@Lyssa Faizureen kak blog saya, saya guna blogskin. then tak ada tempat nak komen, hm ada tutorial tak? terima kasih :)

Reply
avatar
Cik Ash
AUTHOR
October 1, 2014 at 6:16 PM delete

assalamulaikum lyssa dah try buat yg twitter n google + ada kenapa fb xada ya

Reply
avatar
Nad Simple
AUTHOR
November 24, 2014 at 3:43 AM delete

Kak Lyssa, kenapa tak jadik eh? Sebelum ni, saya buat tuto ni kat blog lama saya pastu bila nak buat kat blog baru tiba2 tak boleh. Button like semua tu tak keluar :( Please tolong kak!

Reply
avatar
Nad Simple
AUTHOR
November 24, 2014 at 3:43 AM delete

Kak Lyssa, kenapa tak jadik eh? Sebelum ni, saya buat tuto ni kat blog lama saya pastu bila nak buat kat blog baru tiba2 tak boleh. Button like semua tu tak keluar :( Please tolong kak!

Reply
avatar
Nad Simple
AUTHOR
November 24, 2014 at 3:43 AM delete

Kak Lyssa, kenapa tak jadik eh? Sebelum ni, saya buat tuto ni kat blog lama saya pastu bila nak buat kat blog baru tiba2 tak boleh. Button like semua tu tak keluar :( Please tolong kak!

Reply
avatar
Nad Simple
AUTHOR
November 24, 2014 at 3:44 AM delete

Kak Lyssa, kenapa tak jadik eh? Sebelum ni, saya buat tuto ni kat blog lama saya pastu bila nak buat kat blog baru tiba2 tak boleh. Button like semua tu tak keluar :( Please tolong kak!

Reply
avatar
popcorn
AUTHOR
January 24, 2015 at 2:28 PM delete

Thankz for the info. Done following. Jom follow blog saya http://popcorneater1.blogspot.com/

Reply
avatar
September 29, 2015 at 2:22 PM delete

cari tuto yg ni, jumpe jgk akhirnye ^^

Reply
avatar

Google+ Followers