Home
tutorial
Tips-Tips

14 October 2012

Tutorial : Letak Like Button , Tweet Button , Google +1 Button Di Setiap Entry

14/10/2012

.Assalamualaikum
Peacee Yo(!) ^_^v

 Tak nak celoteh panjang . Hari ni Lyssa nak ajar korang macam mana cara nak letak like , Tweet , G+1 button di bawah setiap entry . 

Macam Lyssa punya blog sekarang ni :

 


Kalau nak buat jugak  , boleh ikut step di bawah ni ye  :

1. Dashboard > Template > Edit Html > Proceed > Tick Expand Widget Templates

2. Tekan Ctrl serentak dengan huruf F dan cari kod ini :

  <data:post.body/>


3. Ada jumpa tak ? kalau tak jumpa try search kod ni :

  <div class='post-body entry-content

*Nanti korang scroll bawah sikit ada la kod yang kat no 2 tu :)

4. Kemudian , copy kod ini pulak (kod-kod button) :

<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=button_count&amp;show_faces=false&amp;width=90&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&amp;height=21&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:90px; height:21px;'/>


<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
<a class='twitter-share-button' data-count='horizontal' data-related='' data-via='lyssafaizureen' expr:data-text='data:post.title' expr:data-url='data:post.url' href='http://twitter.com/share'>Tweet</a>
<script src='http://platform.twitter.com/widgets.js' type='text/javascript'/>
</b:if>

<g:plusone size='medium'/>
 
5. Paste di bahagian bawah kod <data:post.body/>

* Yang warna MERAH tu , korang tukarkan dengan USERNAME Twitter korang ok ?

6. Sekarang ni , korang PREVIEW dulu . Kalau menjadi , terus SAVE !

*Kalau before ni korang dah letak kod BUTTON LIKE , korang delete la . Guna kod yang ini , lebih kemas ! :p


 =Selamat Mencuba=

p/s : Bagi yang guna tutorial ni , Lyssa nak korang tekan button LIKE and TWEET ya . Thank you :p



59 000 orang Pengomen Terhebat !!:

♥ Anis said...

thank you sis lyssa ^^

Lyssa Faizureen said...

@♥ Anis

ur welcome dear :p

miz ruha said...

dah tekan semua button tu... hihi!

Megat Emy said...

tak menjadi la..

✿ Fiena Saffaruan ✿ said...

Macam syokk jehh ! Hihi ^_^

Lyssa Faizureen said...

@Megat Emy

tak menjadi part mana tu ?

Rochelle Liong said...

Thnks kak Lyssa :D

Aimie Anuar said...

thanks lyssa :)

EyRrA ZeRrA said...

5. Paste di bahagian bawah kod

* Yang warna MERAH tu , korang tukarkan dengan USERNAME Twitter korang ok ?

xboleh tukar pun...
ermmmm....

EyRrA ZeRrA said...

boleh check an at fb eyrra x... jadi ke x??? sebab twitter tu xboleh pun...

ahmadhiSyam said...

wohoo 3 skaligus...thanks lyssa!

boni kacak said...

hai lyssa. *sambil lelambai.

Aimi Dyna ✰ said...

Tq kak lyssa sebab share :3

Princess Syazliyana said...

thanks akk .. jadi ..... :D but butang g+1 tu takde pulaak :o butang like dgn tweet je XD ekeke takpe laah . thanks again !

Aiman Farah said...

Akak! Thanks yerp. Tuto ni dh menjadi. :)

hazanis said...

thanks..dah jadi..:)

NUR ASMA BINTI MUHAMAD SAH said...

thanks kak lyssa

Myu Angle said...

Thanks :)

Remy hazza said...

thanks lyssa...nak try lah nanti....

yati hayati said...

thank you lyssa.

aku eryati said...

berjaya dgn bangganya

Anonymous said...

Thanks.. kak lyssa.. dah jadi.. lama arh tunggu tuto nih..

Liza said...

tq Lysa..dari kk liza

Aida Omar said...

Macam biasa tuto yg sangat membantu :)

Cik Siti said...

dah jadi, tp g+ x da pown....ade like gn tweet jerk

FaLya said...

tq kak lyssa,,(Y)

putra zulhilmi said...

tk jadi pon ^_^

putra zulhilmi said...

tk jadi pon ^_^

Yusof YSF Md Sharif said...

Tq yerrrr....murah rezki awak ;)

Yusof YSF Md Sharif said...

Tqqqq

NAL said...

tq Lyssa.. menjadi =)

Nurul Nabilah said...

kak lyssa saye ambik satu ye thankx ye kak lyssa..

♪♫• ᗩq¡єm▲ᗩmer•♪♫ said...

thkz kak lysa

Mahirah Mahat said...

dua2 kod takde. camne erk? :(

Ciyek Nyeza VavavOom said...

akk kalaw saye nak ade button LIKe untuk FB saje mcm mne erkk ?? sbb saye tadekk tweet ..

ciyex nyeza said...

akk lysa ... mcm mne erkk kalaw saye nak gne button LIKE untuk FB saje ??? sbb saye x der tweet ....

Are_Rull said...

kenapa kt button G+ akk mcm dah de counting? then ble klik tweet dn fb like tu .. still "0" gak .. plis help me ...

WaneyRedza said...

Lyssa comel, kite punya kan, dekat home jadi tau. Tapi kalau klik kat post tuh, tade plak :(

★ ɥɹɐן ɐʎɐʎ said...

Jadi lhaaa kak lyssa !!

Farahim Sunshy said...

assalam, kak lysa, camne kak lysa buat "Plis like tweet, fb...." ? hope kak lysa replay :)

kotak_hati said...

Dah try and menjadi tapi kenapa button tu smua kat tepi text blog.. bukan kat bawah text..

Haswan Syakier said...

@Farahim Sunshy Itu gambar =3

Nur Aina Syafiqah said...

Menjadi lah kak , thanks ^_^

Fatin Nabila said...

nape error kak?

siti nurul 'afiyah shaikh ahmad jafni said...

Tengkiyuuuu kak lyssa ! jadi =D Alhamdulillah .

Nuriqbal Bin Abdul Khamis said...

Adik xde Twiter .. Jadi Adik Padam Yang Tengah Tu .. Betulkan ..

Eliana Althafunnisa said...

lyssa.....
cmner nk delete klau kter pnah bt button like sebelum n???

Siti Farhahnis said...

Akak , kalau nak letak kat blogskin boleh ke ?

Amanda Musa said...

got it. tq :)
http://thefunnjoy.blogspot.com

♥Riqa Ainureen♥ said...

akak,macam mane nak letak button instagram tu?buat tutorial boleh??

Travel-Zoom said...

Terima kasih, :)

Nurul Suryana said...

thanks lyssa~ =)

alissa aris said...

lyssa kenapa ttak jadi yaa, dah banyak kali try, anyone help me, pleaseeeeeee

Misz Hanim said...

hi Lyssa...hanim ni...saya ada follow tutorial lyssa ty tapi boleh tak ajar cmne nak ubah kedudukan like button tu ke atas setiap entri instead of kat bwh? blog sy http://miszgulagulakapas.blogspot.com/
syok sendiri je...huhuhu

sALLy SoFiEy eBRaHem said...

lysa smua kod yg lisa suruh carik tu xde pun..even saya da ctrl+shift ..
:(

Hydrangeas Blooms said...

lyssa boleh tolong tak? sekarang kan dashboard baru untuk html tu. saya try tutorial yang pernah buat dulu. Tapi sekarang da tak menjadi :( tak macam dulu. saya nak letak benda ni. help.

Nur Eisha Fatihah said...

thanks babe ;)

Anonymous said...

saya dah buat macam kali tapi tak boleh juga.plz me.huhuhu

amieza eizattie said...

Kak Lyssa . Kenapa tuto ni saya buat tak menjadi yer kak ?