Antara iPhone dan Blackberry

01/11/2012

.Assalamualaikum
Peacee Yo(!) ^_^v



 
iPhone dan blekberi saya pink pink color oke . Sape yang kata "euwwwww , minah pink giler budak ni" !!  Eh , hado haku kesah ke ? haha !



 Ok . Last week ada someone hantar kat shoutbox blog Lyssa dan meminta Lyssa buat satu entry mengenai iPhone dan Blackberry yang mana best yang menjadi pilihan hati kudus Lyssa


 


Huhu . Thanks ye Cik Ften sebab sudi memberi idea supaya blog ni tak bersawang akibat tak berupdate . haha . Dan insyaAllah dalam entry Lyssa ni akan sharekan kat korang apa yang best and apa yang tak bestnya guna iPhone and blackberry ni . Mungkin ada yang teringin nak beli iPhone or BB dan rasa kompius tak tahu nak beli yang mana kan ?

Ok . Apa yang penting , sebelum korang memilih apa yang korang nak , korang kena tahu dulu apa tujuan utama korang nak sesuatu benda tu . Nak kata , dua dua benda kat atas ni banyak kelebihannnya , tak jugak . Masing-masing ada kelebihan dan kekurangannya tersendiri . Cuma apa yang perlu kita ambik tahu , tujuan kita nak beli benda tu . 

  •  " Aku Suka Bergambar ! "
Rasanya , korang sendiri pun tahu kualiti gambar iPhone dengan Blackberry . Dah sah sah lah iPhone menang lagi kan ? Kalau nak Lyssa senaraikan ciri-ciri kualiti gambar tu memang Lyssa tak tahu lah . Korang boleh Google cari sendiri ye . Kalau korang lebih minat bergambar , means tujuan korang cari phone tu , Lyssa rasa better korang beli ipongg lah .
Yup . Gambar iPhone lebih cantik jika nak bandingkan dengan kualiti gambar blekberi phone . Ye lah . Mesti ada yang cakap , mana tak lawanya , "kau guna blekberi cikai je , mestilah tak lawa" . Alahai . My mum pakai Bold . My dad pakai Torch . So i tahu la , cameranya memang seriusly , kureng sikit kualiti nya . Kalau tak percaya , korang try lah beli dua dua ni and tengok , betul tak cakap Lyssa ? haha .


  •  " Aku suka Online Facebook , Twitter , Whataspp , BBM and so on ..
Seperti yang korang nampak , zaman sekarang dah makin canggih sampai nak online kat phone pun dah boleh . So , bagi yang suka ber-facebook , ber-twitter or whatsapp ke apa better korang beli blekberi . haha . Terbaik dari ladang . Bukan Lyssa kata iPhone ni tak boleh nak online . Tak . Actually boleh je . Tapi kalau nak SAVE duit , better beli Blackberry . Macam Lyssa , pengguna Maxis .. Topup RM20 je sebulan , untuk dapatkan internet . Kalau pengguna Celcom kalau tak silap , RM25 sebulan . Ye lebih murah daripada korang ambil pakej internet and taruk masuk kat iPhone . Kalau Blackberry dengan hanya RM20 sahaja korang dah boleh guna internet dengan lajunya di mana sahaja korang berada . Macam Lyssa , untuk iPhone Lyssa tak ambil pakej . Guna WIFI kat rumah je kalau nak online pun . Kalau kat luar bawak iPhone sebab nak snap-snap picture je . hehe . *aku kan GadisGilaLensa ! Haaa . Lagi satu , kalau iPhone nak Whatsapp memang payah . Kena bayar lak bila nak download . Kalau Blackberyy . FREE sahaja :p


  •  "Aku Suka Main Game !"

Bagi korang korang yang addicted to games , memang sah lah korang kena sambar satu iPhone . Game dalam tu memang banyak kalau korang nak download . Macam blekberi , game apa la yang ada sangat kat dalam tu . Paling tak pun main ketuk ketuk kepala binatang . haha . Kelakar game tu . Tapi bagi yang kaki game , beli la iPhone ! Yahc . Best . Best.. Macam-macam game ada dalam tuu  . Betul . Tak tipuuu ...



  •  " Aku Tak Suka Phone Yang Ada Touch Screen bagai! " 
Kalau dah kata tak suka phone yang ber-touch screen dah sah sah lah korang kena beli Blackberry . Keypad ada . Yang touch screen sekali dengan keypad pun ada . Ye la . Kalau lelaki kan . Jari diorang tak de lah secomel jari jemari kaum Hawa kan ? Jari lelaki besaq-besaq . So , rasa memang jenuhlah nak taip guna ipong yang bertouch screen tambah pulak huruf yang nak ditekannya kecik - kecik . haha . jenuh typo je keje bila menaip . Hee . Kan ?


Hoho . Rasanya ,itu je lah kot yang Lyssa nak sharekan kat korang . Masing-masig ada kelebihan dan kekurangannya . Kalau korang terlebih mampu , sambarlah satu iPhone . Tapi bagi Lyssa blekberi lah kot yang terbaik pun . Sebab Lyssa kaki online . So , kalau nak ber-tweet pun selalu Lyssa guna blekberi . Cepat dan pantas . Kalau nak bergambar .. Lyssa lebih sukakan iPhone . Itu je . Harap entri ni tak menjadikan korang terputus wayar otak sebab tak tahu nak pilih yang mana kan . So , skrg dah tahu kan ? haha

* Pilihlah apa-apa pun asal jaga harta korang tu elok-elok dah lah ye . Tak pandai jaga , merana lah badan :) Chaw !

KONGSIKAN ARTIKEL INI..
Previous
Next Post »

61 000 orang Comment Di Sini

Write 000 orang Comment Di Sini
November 1, 2012 at 6:07 PM delete

Sy pun minat PINK !:D
Kita , Geng ! :D

avatar
November 1, 2012 at 6:08 PM delete

Sy pun minat PINK ! :D
Kita , geng !

avatar
November 1, 2012 at 6:09 PM delete

MEKASIH CENGEYY .. AKAK SUKA 22 .. TP BRU DE 1 .. HEHE .. BELIKAN AKAK 1 PLEZZ .. KUIKUI

avatar
Puteri Panda
AUTHOR
November 1, 2012 at 6:10 PM delete

saya suka dua2 tapi lebih kpd iPhone. hehe... ^___^

avatar
Cik Zaniff
AUTHOR
November 1, 2012 at 6:11 PM delete

tips yg bgus la..tq cik lyssa..:)

avatar
aini shahroni
AUTHOR
November 1, 2012 at 6:13 PM delete

nak dua2..
senang kerja..
huhuhu..

avatar
Cik Nur
AUTHOR
November 1, 2012 at 6:17 PM delete

Bila baca ni, ermm..rasanya nak pilih BB kot, sbb sis pun kaki on9 jugakk..hihihih

avatar
Cik Liya
AUTHOR
November 1, 2012 at 6:19 PM delete

lyssa guna bb ape? bold jgk?

avatar
Miss Lonely
AUTHOR
November 1, 2012 at 6:21 PM delete

Ohhh. Akak peminat pink same cam saye, pas sikit *papp. Hahaha lawalah fone akak. Mintak satu haha XD

avatar
November 1, 2012 at 6:21 PM delete

Lepas ni saya nak tukar iPhone 5. Sekarang ni guna Blackberry... Tak tahan dengan batt blackberry yang kuat sangat.

avatar
Nayli Izzati
AUTHOR
November 1, 2012 at 6:24 PM delete

Hurmmm..Nayli SUka iPhone :D haha .. tapi , nayli x de iPhone .. HEHE :D

avatar
Farish Khairi
AUTHOR
November 1, 2012 at 6:24 PM delete

Apa2 pom, public phone lg terbaik hehe

avatar
November 1, 2012 at 6:27 PM delete

Hana pengguna Samsung :) hehe.. yg penting survey dulu ikut preferences kita ^^

avatar
November 1, 2012 at 6:31 PM delete

Nice tips :) p/s: suka sangat baca enrty kak lyssa. comel gitu.

avatar
Syaza Syfa
AUTHOR
November 1, 2012 at 6:32 PM delete

Wahhh ! Comelnyaaaaaaaaaaaa IPhone and BB kak Lyssa . Pink gituuu . Great information .

avatar
Noor
AUTHOR
November 1, 2012 at 6:35 PM delete

emm..mampu pakai Blueberry CSL je..tu pon dah jual..huhuh..

avatar
Aina Sofea
AUTHOR
November 1, 2012 at 6:40 PM delete

Aduh . Dua2 mahal . Macam mana nak beli ?? Haha .. Sebijik henfon pun saya takde . :(

avatar
November 1, 2012 at 6:44 PM delete

Kak Lyssa , hhmm saya guna Iphone. Kalau Iphone 4 or 5 mybe kualiti elok. Tapi Iphone yang biasa gambar dia memang tak comel . Kalau boleh kak ubahkan sikit bahagian Iphone comel lagi dia punga gambar ., Bgla tahu Iphone apa . 4 or 5 . :)

avatar
November 1, 2012 at 6:46 PM delete

Kak , Saya guna Iphone . Bukan yang 4 or 5 , actually Iphone biasa gambar dia tak berapa elok. Kalau 4 dengan 5 mybe elok. Hm , kak edit sikit bahagian Iphone punga gambar elok. Kak ubah kat bahagian Iphone 4 or 5 yang elok :)

avatar
November 1, 2012 at 6:53 PM delete

Kalau Iphone skrng berapa harganye Kak Lyssa?

avatar
MarliaMarble
AUTHOR
November 1, 2012 at 6:53 PM delete

Hahaha..betul tu.Beli la phone secanggih mana,kalau tak pandai jaga,susah jugak..! >_<

avatar
November 1, 2012 at 6:54 PM delete

Hai sis :D Saya ada request :) Boleh tak buatkan tutorial header yang comel-comel ? ;) Hehe , thanks .

avatar
November 1, 2012 at 6:54 PM delete

Kalau skrng Iphone berapa Kak Lyssa?

avatar
November 1, 2012 at 6:55 PM delete

Iphone skrng brp harga kak lyssa?

avatar
misshannajr
AUTHOR
November 1, 2012 at 6:58 PM delete

best la lyssa boleh dapat dua2 hehe,,akak pakai phone itam putih jer..online guna broadband..tangkap gambor duna nikon..semua yg gedabak2..tp nak sambar samsung kot nnt InsyaAllah kalau ada rzeki lebih :D

avatar
November 1, 2012 at 7:32 PM delete

Hahaha. Pandailah Kak lisa mentapsirkan kegunaan phone. Pandai-pandai !

avatar
November 1, 2012 at 7:35 PM delete

Tak pernah pakai dua-dua tu..skang pakai s3..suke sgt sebab semua yg lisa ckp ade dlm tu semua,sgt best..baik beli android :p

Dolu hubs pakai iphone tp asik jam je..tepon pon xdgr

avatar
November 1, 2012 at 7:38 PM delete

oh..dh tahu..thanks for the information

avatar
November 1, 2012 at 8:08 PM delete

Go iphone! Go iPhone ! Hehe ! =')

avatar
Atirah ★
AUTHOR
November 1, 2012 at 8:12 PM delete

wah! dua-dua phone ni hebat-2. tapi, kalau pelajar sekolah macam mana pulak? tkde duit nk beli, makayah confirm tk bg. kene tunggu kerja nanti la kan. haha xD

avatar
Remy hazza
AUTHOR
November 1, 2012 at 8:35 PM delete

setiap satu ada kelebihan......... layan blog...... baik guna pc....puas...he3

avatar
Cik Lyeen
AUTHOR
November 1, 2012 at 8:39 PM delete

lepas bca entry ni rasa mcm nk ipgone la...tp mcmna nk beli duit tkdak....uwaaaaaaa!

avatar
November 1, 2012 at 8:50 PM delete

betul tuh..kalau nk beli ape2 pon kite kene tahu ape yang kite nak!

avatar
Anis Farhana
AUTHOR
November 1, 2012 at 10:34 PM delete

Ommaaiiii, comel ohh henfon Lyssa XD

avatar
shidaR
AUTHOR
November 1, 2012 at 10:52 PM delete

antara iphone dengan samsung s3? hehheeeee :P

avatar
November 1, 2012 at 11:15 PM delete

good info, boleh tmbah ilmu cenggini.. mekaceh share.. apepun ena suka iphone dan adroid je.. bb x berapa nk suka

avatar
ciksengeh :D
AUTHOR
November 1, 2012 at 11:31 PM delete

BB ! BB ! Online kat BB best kann . ehee . akak , nak bb pin . hehe :D

avatar
TIM_Fahid
AUTHOR
November 1, 2012 at 11:35 PM delete

hahahah...cenggitu kak lyssa belanja lah satu BB... hehe

avatar
November 2, 2012 at 12:00 AM delete

menarik menarik . sy tk bpe sgt ngan ipongg sbb dah ada samsung . sekarang ni misi nak beli blackbery :D thankz lisa !!

avatar
A'AN BARNEY
AUTHOR
November 2, 2012 at 1:37 AM delete

BlackBerry user. and, BlackBerry is the best. hehe :D

avatar
myravea
AUTHOR
November 2, 2012 at 2:08 AM delete

KIte geng pink sygs! hehe. BB best! ;)

avatar
Anim Farhanim
AUTHOR
November 2, 2012 at 12:51 PM delete

cemburunya dua2 fon dye wrne pink . apepon kite geng . hehe gadis pink

avatar
FARAH deeb
AUTHOR
November 2, 2012 at 4:03 PM delete

Saya hantu pink dan casing kite adalah sama RILAKKUMA yang berwarna PINK! Thee... (tapi saya pakai hot pink)
My latest Entry :)
JJCM: Chengal d'Garden Cafe-iii

avatar
November 2, 2012 at 8:52 PM delete

:) i prefer both actually ! tapi kalau nak ikutkan blackberry is the best . iphong ni ensitip , bahaya sesangatt kalau jatuh tak pakai any cover ? aum ! btw , whatsapp kat iphong tu sometime dia akan release free version utk tempoh kejap, rajin2 jenguk itunes so cecepat download bila free :D

avatar
♥shue♥
AUTHOR
November 2, 2012 at 11:59 PM delete

saya pkai S2 dgn BB curve je.. BB buat sye sakit jiwa je.. coz, sometimes lembab cm siput -.-

avatar
November 4, 2012 at 9:12 AM delete

thanz sis . sudi buat ebtry ni . now , dah tak pening kepala dah :)

avatar
November 4, 2012 at 9:13 AM delete

tq sis update entry ni . now , dah tak pening kepala dah :)

avatar
gee azie
AUTHOR
November 4, 2012 at 11:49 AM delete

nati nak beli blackberry la satu... hehehe

avatar
November 9, 2012 at 8:06 PM delete

k.lyssa,blh x update 'better pkai samsung ke blackberry..'plzz..sy confuse ni nk plih mne stu...

avatar
Fatin Nabila
AUTHOR
November 9, 2012 at 9:08 PM delete

akak, bagaimana pulak dengan battery nya? bb ke ifon yg cpat hbis btery?

avatar
Fatin Nabila
AUTHOR
November 9, 2012 at 9:09 PM delete

blh nk tnye skit. nk sruh update lgi best gne xperia ke smsung?

avatar
Fatin Nabila
AUTHOR
November 9, 2012 at 9:14 PM delete

saya suka bergambar saya pun suka on9 saya pun suka main game tapi saya suka touch screen.. naa pilih mne satu ekk? Yg mne satu lgi mhal? ifon or bb?

avatar
Joanna Liew
AUTHOR
December 28, 2012 at 8:43 PM delete

@Intan Story :3 Awww~ love your phone so much, its pretty awesome... pink lover !

avatar
September 19, 2015 at 8:01 AM delete

bb ni pun okay tapi prefer iphone sebab gambar cantikk. serius cantik. hihii

avatar

Google+ Followers